Υπερέβαλα λίγο στον τίτλο και τον έκανα πιο "πιασάρικο". Το Where To? δεν είναι στην πραγματικότητα ένας οδηγός επιβίωσης, αλλά ένας απλός οδηγός για χρήσιμες υπηρεσίες χρησιμοποιώντας ως βάση τον ενσωματωμένο GPS δέκτη του iPhone αλλά και τον γιαλατζί δέκτη GPS του iPod Touch που δρα με τη μέθοδο της δυνητικής προσέγγισης κατ' εκτίμηση, με βάση τα πέριξ ασύρματα δίκτυα.
Έχουν ξεπηδήσει πολλές εφαρμογές ιδίας λογικής και χρησιμότητας από απαρχής AppStore. Άλλες χωλαίνουν στο περιβάλλον χρήσης, άλλες σε συνδυασμό ανακριβειών και λαθών και άλλες και στα δύο. Ειδικά σε περιοχές όπως η Ελληνική επικράτεια που η online παρουσία επιχειρήσεων, ταβέρνων, φαρμακεία κ.ο.κ. θεωρείται μέγιστη εξτραβαγκάνζα, τα αποτελέσματα της εύρεσης μέσω τέτοιων εφαρμογών δεν είναι και τα καλύτερα δυνατά. Το ίδιο ισχύει και στη περίπτωση του Where To? για την περιοχή της Θεσσαλονίκης όπου και το τεστάρισα.
Μου δόθηκε η δυνατότητα να κατεβάσω το Where To? δωρεάν μέσω του Δημήτρη Καρακατσάνη με σκοπό να κάνω αυτήν εδώ την κριτική. Η εφαρμογή κοστίζει 2,39 Ευρώ στο Ελληνικό Appstore. Με το πρώτο άνοιγμα της εφαρμογής στο iPhone μου, μου ζητήθηκε η άδεια να βρει το στίγμα μου μέσω του GPS, διαδικασία υπεραπαραίτητη για τέτοιου είδους εφαρμογές. Αμέσως μετά με ειδοποίησε ότι μπορώ να χρησιμοποιήσω την εφαρμογή στα Ελληνικά μιας και το Where To? υποστηρίζει εξελληνισμένο γραφικό περιβάλλον εργασίας, πριν ακόμα κάτι τέτοιο υποστηριχθεί επίσημα από την ίδια την Apple στο iPhone! Κάθε τέτοια προσπάθεια είναι ιδιαιτέρως εκτιμητέα μιας και δείχνει ότι ο προγραμματιστής υπολογίζει εσένα και την χώρα σου και δεν τη βγάζει με την εύκολη λύση της Αγγλικής γλώσσας.
Το Where To? κερδίζει επίσης πολλούς πόντους από το πανέμορφο και απλό interface του. Αντί να σε μπουχτίζει με κατεβατά από λίστες, η κεντρική του οθόνη αποτελείται από μια καλαίσθητη τροχαλία από εικονίδια. Ακουμπώντας το δαύχτυλο μας σε κάποιο από αυτά, εμφανίζεται η περιγραφή του αντίστοιχου εικονίδιου στη μέση και πιέζοντας το μεταφερόμαστε στην ανάλογη κατηγορία. Στο Where To? μπορείτε να βρείτε πολλών ειδών υπηρεσίες όπως: Ξενοδοχεία, Εστιατόρια, Bars, Καφετέριες, Cinema, Φαρμακεία, Βενζινάδικα, Αεροδρόμια, Ταξί, Τουριστικά Αξιοθέατα, Νοσοκομεία, Πρεσβείες, Internet Cafe, Parking, Super Market, μέχρι και Εκκλησίες για να εκκλησιαστείτε!
Επιλέγοντας λοιπόν την αντίστοιχη κατηγορία που θέλετε να μεταφερθείτε (έστω Ξενοδοχεία), μεταφέρεστε στην ενσωματωμένη εφαρμογή Google Maps, επιλέγοντας αν θέλετε η εύρεση να περιοριστεί στη θέση που βρίσκεστε τώρα, στην περιοχή που βρίσκεται μία από τις επαφές σας ή με χειροκίνητη εύρεση. Η εφαρμογή Google Maps ανοίγει και βλέπετε με κόκκινες πινέζες τα αποτελέσματα της εύρεσης σας πάνω στο χάρτη. Από εκεί μπορείτε να ζητήσετε τις οδηγίες μετακίνησης ή και άλλες χρηστικές πληροφορίες όπως λόγου χάρη το τηλέφωνο της επιχείρησης.
Απλό λοιπόν στη λειτουργία του, αλλά με πάμπολλες κατηγορίες για να βρείτε ό,τι χρειάζεστε δίπλα σας. Υπάρχει επίσης και η δυνατότητα προσθήκης κάποιων κατηγοριών σε λίστα με αγαπημένα. Η λίστα ήδη περιέχει τις πιο συνήθεις κατηγορίες.
Ο εξελληνισμός της εφαρμογής στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι επιτυχημένος αν και δεν απουσιάζουν οι κατά τόπους ανορθογραφίες και ασυνταξίες, όπως για παράδειγμα το ανεκδιήγητο "Για Πού;" (αυτολεξεί μετάφραση του Where To?). Φαντάζομαι ότι αυτά τα μικρά λαθάκια θα διορθωθούν σε βάθος χρόνου και ούτως ή αλλως δεν αποσπούν από την τελική εμπειρία του χρήστη.
Το Where To? όπως προείπα, δεν παρουσιάζει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στις αναζητήσεις μας στην Ελλάδα. Σε αυτό δεν ευθύνεται η εφαρμογή, αλλά μάλλον ο περιορισμένος όγκος σχετικών πληροφοριών στη παντοδύναμη μηχανή αναζήτησης του Google, μιας και το Where To? αντλεί από εκεί τις πληροφορίες του. Φαντάζομαι, ή μάλλον είμαι σίγουρος, ότι το Where To? σε μία πιο ανεπτυγμένη τεχνολογικά χώρα θα είναι αχώριστος και πολύτιμος σύμβουλος για εκείνες τις στιγμές που θα χρειαστείτε π.χ. το πιο κοντινό βενζινάδικο, ένα Φαρμακείο κ.ο.κ. Θα μου είναι πολύ χρήσιμο στα ταξίδια μου στο εξωτερικό και σκοπεύω το καλοκαίρι που θα επισκεφτώ το Βερολίνο να το χρησιμοποιήσω και να του κάνω ένα πιο δυνατό crash test.
Εν ολίγοις, συστήνεται ως μία από τις καλύτερες εφαρμογές του είδους με μία επιφύλαξη για όσους περιορίζονται σε αναζητήσεις υπηρεσιών εντός της ελληνικής επικράτειας όπου τα αποτελέσματα είναι, τις περισσότερες φορές, αχταρμάς. Μπορείτε να το αγοράσετε από το iTunes ή από το Appstore της συσκευής σας, έναντι 2,39 Ευρώ. Για όσους δεν θέλουν να ξοδέψουν αυτά τα χρήματα, μια δωρεάν εναλλακτική αποτελεί η εφαρμογή AroundMe η οποία δουλεύει με διαφημίσεις και δεν έχει τόσο όμορφο περιβάλλον εργασίας...
[ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17/05]: Η σημερινή δωρεάν αναβάθμιση του Where To? στο Appstore, διορθώνει όλα τα μικροπροβληματάκια στον εξελληνισμό της εφαρμογής, παραδίδοντας ένα άρτιο αποτέλεσμα χωρίς ανορθογραφίες αλλά και λάθος απόδοση ξένων όρων (π.χ. το Where To? μένει αμετάφραστο στην Αγγλική αντί για τη λάθος απόδοση του "Για Πού;"). Μπράβο στην FutureTap!
Τρίτη 5 Μαΐου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
This
work is licensed under a
Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Ελλάδα License.
2 σχόλια:
Μόνο τα Ξενοδοχεία λειτουργούν. Και κάποιες καφεταίριες.
Καλά στο εξωτερικό, ειδικά στο Λονδίνο που ταξίδεψα πρόσφατα μου έλυσε τα χέρια το iPhone και ειδικά του Google Maps με το GPS.
Είναι ένα τηλέφωνο τελείως διαφορετικό από ότι στην Ελλάδα....
Να δούμε πότε οι Έλληνες επιχειρηματίες θα καταλάβουν την αξία του Internet ως ενός μοναδικού εργαλείου μάρκετινγκ. Στην Αγγλία, κλείνεις τραπέζι για εστιατόριο από το Internet και εδώ εμείς κουκιά σπέρνουμε. Έχεις δίκιο πάντως, τέτοιου είδους εφαρμογές είναι πολύ χρήσιμες σε χώρες π.χ. της ανεπτυγμένης Ευρώπης και όχι τόσο στην Ελλαδίτσα μας. Με το AroundMe που είχα δοκιμάσει τα αποτελέσματα ήταν ό,τι να 'ναι...
Δημοσίευση σχολίου