Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2008
Συνέντευξη με τον Martin Kahr
O Martin Kahr είναι Αυστριακός. Είναι ο developer εφαρμογών όπως το Sofa Control, το Searchlight και εσχάτως του AlterEgo. Είναι επίσης φανατικός mac χρήστης και θαυμαστής των προϊόντων της Apple. Με τον Μartin διατηρούμε εδώ και καιρό επικοινωνία, με αφορμή την εφαρμογή του Sofa Control που χρησιμοποιώ καθημερινά και για την οποία έχω γράψει κι εγώ αρκετά scripts και είμαι και beta tester (τρομάρα μου). Ακολουθεί μια ενδελεχής συνέντευξη που μου παραχώρησε μέσω, τι άλλο, email:
E: Πόσο δύσκολο είναι να είσαι μία σχετικά μικρή εταιρία software; Τα διαχειρίζεσαι όλα μόνος σου (προγραμματισμό / υποστήριξη / δημόσιες σχέσεις);
Όπως προανάφερες στην ερώτηση σου, υπάρχουν πολύ περισσότερα πράγματα να κάνεις από το να προγραμματίζεις. Ξοδεύοντας λίγο παραπάνω χρόνο για να δημιουργήσεις ένα καλό Δελτίο Τύπου, αξίζει περισσότερο από το να προσθέσεις ένα καινούργιο χαρακτηριστικό στην εφαρμογή σου. Όντας τεχνικός είχα πολλά να μάθω σε αυτόν τον τομέα και ακόμα είμαι αρχάριος.
Όλες αυτές τις διαδικασίες τις έκανα μόνος μου. Αυτό το καλοκαίρι σκέφτηκα για το μέλλον της CASE Apps και αποφάσισα να παρατήσω τις δουλειές μου σαν Java Consultant και να βρω έναν συνεργάτη. Χρειάζομαι έναν συνεργάτη, όχι μόνο για να μοιράζομαι τον φόρτο εργασίας αλλά και για άλλους σημαντικούς λόγους. Υπάρχει μέγαλη διαφορά να έχεις κάποιον να συνεργάζεσαι σχετικά με την προσθήκη νέων χαρακτηριστικών, την εμφάνιση της εφαρμογής, το marketing και όλα τα άλλα που προκύπτουν σε καθημερινή βάση. Καμμιά φορά δεν είναι εύκολο να δώσω στον εαυτό μου το έναυσμα να διορθώσω τα επόμενα 5 bugs ή να απαντήσω 20 emails με ερωτήσεις σχετικά με την εφαρμογή. Ο κατάλληλος συνεργάτης μπορεί να σου δώσει κουράγιο να φέρεις εις πέρας τον όγκο της δουλειάς που μαζεύεται και να μην πελαγώνεις από αυτόν.
Αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο στον προγραμματισμό εφαρμογών για Mac και διαμοιράζοντας τον χρόνο με έναν συνεργάτη, απελευθερώνει χρόνο για νέα προϊόντα και συχνότερες αναβαθμίσεις εφαρμογών. Το πρώτο νέο προϊον κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο.
Ε: Είναι η πλατφόρμα των Mac μια βιώσιμη επιχείρηση για έναν προγραμματιστή; Η εταιρία σου (CASE Apps) έχει, εξ όσων γνωρίζω, 2 εφαρμογές Shareware και ένα πολύ χρήσιμο και δωρεάν, widget. Αρκούν αυτά, ή χρειάζεσαι επιπλέον εργασία για να τα "φέρνεις βόλτα";
Ξεκίνησα να δημιουργώ εφαρμογές για τους Mac πριν 3 χρόνια. Μέχρι σήμερα διαμοίραζα τον χρόνο μου δουλεύοντας ως Software Consultant (κυρίως Java) και δημιουργώντας software για Mac. Θα κάνω μερικές δουλειές ακόμα υπό μορφή συμβολαίου (και Mac software) αυτόν τον χρόνο, αλλά ο στόχος είναι να μπορώ να κερδίζω αρκετά χρήματα από τις δικές μου εφαρμογές και να επικεντρωθώ αποκλειστικά σε αυτές.
Η αγορά των Mac είναι αρκετά μικρή σε σύγκριση με αυτή των Windows, αλλά αρκετά μεγάλη για να ζήσεις από αυτήν (και με το παραπάνω).
Ε: Ας μιλήσουμε λίγο για το Searchlight. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Apple "σκοτώνει" εφαρμογές τρίτων με την κυκλοφορία ενός νέου λειτουργικού συστήματος. Το Leopard έφερε τη δυνατότητα να ψάξεις μέσω του Spotlight και άλλους υπολογιστές του ίδιου τοπικού δικτύου και αυτό ήταν το κύριο χαρακτηριστικό του Searchlight. Τι θα φέρει το μέλλον για το Searchlight ούτως ώστε να ανταγωνιστεί το "δωρεάν" αυτό χαρακτηριστικό του Leopard;
Δεν ταράχθηκα με την Apple όταν άκουσα για τις νέες δικτυακές δυνατότητες του Spotlight. Mάλιστα ήταν πολύ λογικό να επεκτείνουν την λειτουργικότητα του Spotlight στην δικτυακή εύρεση αρχείων.
Φυσικά αυτό έχει ως επακόλουθο αρκετά προβλήματα για το Searchlight. Καθήσαμε και σκεφτήκαμε για τις πιθανές αγορές που απευθύνεται το Searchlight και βρήκαμε κάτι πολύ μεγαλύτερο. 'Ετσι, το Searchlight θα βελτιωθεί κατά πολύ και η εύρεση θα είναι μόνο ένα μέρος του νέου προϊοντος. Υπολογίζουμε να έχουμε έτοιμη την πρώτη beta τον Μάρτιο.
Ε: Πως πρωτοξεκίνησες την περιπέτεια σου με τον προγραμματισμό για Μac; Ποια ήταν η πρώτη σου εφαρμογή;
Ξεκίνησα να παίζω με την Cocoa στα τέλη του 2003. Το 2004, παίρνοντας το έναυσμα από την παρουσία μου στο WWDC για πρώτη φορά, δημιούργησα μια freeware εφαρμογή με δύο φίλους. To πρώτο εμπορικό προϊόν ήταν το Searchlight, που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2006.
Ε: Είσαι μεγάλος θαυμαστής της Apple και αυτό είναι αλήθεια σχεδόν για όλους τους developers για mac εφαρμογές. Ποιο ήταν το πιο τρελό πράγμα που έκανες σχετικά με την Apple; Πολύ θα ήθελα να παραστώ σε ένα Keynote του Steve Jobs κάποια μέρα...
Το πιο κουλό που έκανα ήταν να πάω με κάποιους φίλους στο Λονδίνο για τα εγκαίνια του Applestore στην Regent Street (Σ.Σ.: το μεγαλύτερο Applestore της Ευρώπης). Περιμέναμε εκεί από τις 4 το πρωί μέχρι το άνοιγμα του καταστήματος στις 10 η ώρα το πρωί. Μόλις καταφέραμε τελικά να μπούμε, ο τύπος μπροστά από μας, τσάκωσε την τελευταία "Lucky Bag" (Σ.Σ.: στα εγκαίνια των Applestore, είθισται να μοιράζονται δώρα και t-shirts, στους πρώτους πελάτες του καταστήματος). Γκαντεμιά!
Αλλά περάσαμε πολύ ωραία περιμένοντας και συζητώντας με τους άλλους που περίμεναν στην ουρά.
Ε: Είσαι από την Βιέννη της Αυστρίας, μια από τις ομορφότερες πόλεις της παλιάς Ευρώπης. Κι όμως, αυτό μάλλον είναι εμπόδιο αν είσαι φαν της Apple. Χρειάστηκε να περιμένεις 4 μήνες για να πάρεις στα χέρια σου ένα iPhone και το να πουλάς εφαρμογές διαδικτυακά είναι δυσκολότερο λόγω της ισοτιμίας Ευρώ/Δολλαρίου. Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι χειρότερα σε υποστήριξη προϊόντων της Apple. Πιστεύεις ότι η Apple και οι πωλήσεις των Mac ειδικότερα θα αυξηθούν σε μέγεθος και θα φέρουν την προσοχή της Apple στην Ευρωπαϊκη αγορά στο ίδιο επίπεδο με αυτό της Αμερικάνικης; Προς το παρόν η μεγαλύτερη σε μέγεθος παρουσία της Apple στην Ευρώπη, είναι στην Αγγλία.
Αν πας σε ένα από τα μοδάτα καφέ της Βιέννης και κοιτάξεις γύρω σου, θα νομίσεις ότι η αγορά της Apple είναι γύρω στο 90% ή ακόμα περισσότερο. Φαίνεται πως τα laptops που δεν είναι της Apple δεν επιτρέπονται να κυκλοφορούν ελεύθερα.
Πέρα από αυτό, φαίνεται πως το ποσοστό της αγοράς που κατέχει η Apple στην Αυστρία είναι πολύ χαμηλό (δεν έχω επίσημα στατιστικά, αλλά θα έλεγα γύρω στο 3-4%). Παρατηρώ όμως ότι η δημοτικότητα των προϊόντων της ανεβαίνει συνεχώς και μπορεί κανείς να προμηθευτεί προϊόντα για Mac σε μεγάλα ηλεκτρονικά καταστήματα εδώ και ένα χρόνο περίπου.
Μαλλόν δεν πρόκειται να έχει το ποσοστό της αγορά που έχει στην Αμερική αλλά πιστεύω ότι ένα παγκόσμιο ποσοστό 8% της αγοράς των υπολογιστών και ένα ποσοστό 6% στην Ευρώπη είναι μια εκτίμηση εντός πραγματικότητας (σε 5 περίπου χρόνια).
Το καλό πράγμα με την Ευρώπη είναι ότι υπάρχει ακόμα αρκετός χώρος για εταιρίες που επιγκεντρώνονται στους Mac.
E: Αν είχες την δυνατότητα, θα δούλευες για την Αpple; Λένε πως ο Jobs διοικεί την Apple σαν δικτάτορας.
Οπωσδήποτε. Δουλεύοντας στην Apple θα ήταν στα σίγουρα μια μεγάλη περιπέτεια.
Αλλά πρέπει να είναι η κατάλληλη δουλειά. Υπήρχε μια εποχή που θα έπιανα οποιαδήποτε δουλειά, απλώς για την ευκαιρία να δουλεύω εκεί.
Επί της παρούσης, βρίσκω πως το να δουλεύω στα επερχόμενα προϊόντα μας είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από οποιαδήποτε δουλειά θα μπορούσα να έχω στην Apple.
Ε: Είμαι μεγάλος φαν του Sofa Control. Θεωρώ πως είναι ένας ικανός interpeter (μεταγλωτιστής) συντομεύσεων πληκτρολογίου και Applescript μέσω του Apple Remote Control. Μ' αρέσει που μπορείς να δημιουργήσεις δικά σου scripts ή να παραμετροποιήσεις τα ήδη υπάρχοντα χωρίς ιδιαίτερη γνώση προγραμματισμού. Είναι ένα από τα καλύτερα προγράμματα για να διαχειρίζεσαι ένα "ΜediaCenter Mac" ή για να διαχειρίζεσαι πολλές εφαρμογές χωρίς mouse ή πληκτρολόγιο. Η έκδοση 2 έφερε το εικόνικο mouse (μεταξύ άλλων) και η 2.2 ένα εικονικό πληκτρολόγιο. Τι έχει σειρά για το επόμενο Sofa Control; Πως σκοπεύεις να επεκτείνεις τις δυνατότητες του Sofa Control;
Το Sofa Control θα έχει άλλη μία αναβάθμιση τις επόμενες βδομάδες με μερικές μικρές προσθήκες / βελτιώσεις. Ήδη έχουμε καταρτίσει την λίστα με τα νέα χαρατηριστικά που θέλουμε να έχει το Sofa Control 3 και σκοπεύουμε να το βγάλουμε στην αγορά, αργότερα μέσα στον χρόνο.
Θα είναι μόνο για Mac που τρέχουν Leopard και θα χρησιμοποιεί μερικές από τις νέες τεχνολογίες που προσφέρει το Leopard. Σκεφτόμαστε να επεκτείνουμε / βελτιώσουμε τα γραφικά και να το κάνουμε ευκολότερο στον χρήστη να δημιουργήσει τα δικά του scripts.
E: Ποια η άποψη σου για το iPhone / iPod Touch; Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα τους (αν υπάρχουν);
Το καλό πράγμα με το iPhone είναι ότι το software και το λειτουργικό περιβάλλον του ταυτίζονται με τις δυνατότητες του hardware του. Η μεγαλύτερη νίκη του iPhone είναι ότι δεν στηρίχθηκε σε ήδη υπάρχοντα λειτουργικά περιβάλλοντα, αλλά δημιούργησαν νέα που ταιριάζουν στη συσκευή και στις multitouch δυνατότητες που διαθέτει. Το κυριότερα μειονεκτήματα του είναι η αδυναμία συγχρονισμού των Σημειώσεων και των Todos με τον υπολογιστή. Είμαι όμως σίγουρος ότι αυτά θα υποστηριχθούν από την Apple στο κοντινό μέλλον.
Ε: Οι χρήστες υπολογιστών Macintosh είμαστε πολύ ευτυχείς με την νέα φορητή πλατφόρμα OSX του iPhone/iPod Touch. Όπως το βλέπω εγώ, η πλατφόρμα αυτή θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη από αυτή των υπολογιστών Mac. Τώρα που ο Jobs ανακοίνωσε επιτέλους πλάνα για την δημιουργία και την ενσωμάτωση εφαρμογών τρίτων για το iPhone, έχεις καταστρώσει κάποια σχέδια για την δημιουργία μιας killer iPhone εφαρμογής;
Αδημονώ για τις εφαρμογές τρίτων και πως αυτές θα παραδίδονται στον τελικό χρήστη. Πιστεύω πως η Apple θα επιτρέψει την εγκατάσταση εφαρμογών μόνο μέσω του iTunes και οι developers θα πρέπει να παραδίδουν τις εφαρμογές τους στην Apple για να συμπεριληφθούν στο κατάστημα του iTunes. Θα κάνουμε μια εφαρμογή που θα συγχρονίζει τα δεδομένα του με μια εφαρμογή για Μac, αν υπάρχει προγραμματιστικός τρόπος (API) για να συγχρονίζονται τα δεδομένα. Περισσότερα σχετικά με αυτό, ελπίζουμε τον Μάρτιο.
Ε: Το Leopard κυκλοφόρησε και εγκαταστήθηκε στους Mac μας και τώρα εσείς (developers) μπορείτε να μιλήσετε ελεύθερα για τις καινοτόμες τεχνολογίες που κρύβονται μέσα του. Τι είναι αυτό που κάνει το Leopard να ξεχωρίζει για σας τους προγραμματιστές; Θα σας διευκολύνει και θα βελτιώσει όντως τα πράγματα για εσάς;
Είναι απίστευτο πόσο πιο εύκολο είναι να δημιουργήσεις animations με το Core Animation (ΣΣ: Νέα δυνατότητα δημιουργίας animations του Leopard). Θυμάμαι τις μέρες που δημιουργούσα τα "οπτικά εφέ" για το Sofa Control και τις ώρες που ξόδεψα για να βελτιώσω την απόδοση και τον ρυθμό απεικόνισης frames το δευτερόλεπτο και να το κάνω όσο πιο ομαλό μπορούσα. Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να τσεκάρουν την νέα μου εφαρμογή AlterEgo, όπου χρησιμοποίησα Core Animation για όλο το λειτουργικό περιβάλλον της εφαρμογής. Το Cover Flow και τα κουμπιά που μετασχηματίζονται έχουν γίνει με το Core Animation.
Για μένα λοιπόν σαν προγραμματιστή, η καλύτερη τεχνολογία που έφερε το Leopard είναι το Core Animation καθώς και οι βελτιώσεις του Core Data και του Cocoa. Το Interface Builder έκανε ένα τεράστιο βήμα εμπρός και μερικές βελτιώσεις στην Objective-C 2.0 είναι επίσης πολύ καλές.
Ε: Η προσθήκη της Wikipedia στο Dictionary.app καθώς και το άνοιγμα της εφαρμογής σε εξωτερικά plugins είναι ένα από τα αγαπημένα μου "μικρά" νέα χαρακτηριστικά του Leopard. Ποιο είναι το δικό σου;
Τα αγαπημένα μου μικροχαρακτηριστικά είναι στο Xcode και στο Interface Builder (ΣΣ: Εφαρμογές για developers). Και οι δύo εφαρμογές βελτιώθηκαν σε πολλά σημεία κάνοντας την καθημερινή μου ζωή σαν προγραμματιστή πολύ ευκολότερη. Ο Xcode editor μπορεί να ανοιχθεί μέσω του Terminal, γράφοντας "xed". Μετά από αυτό σταμάτησα να χρησιμοποιώ το TextMate για τις πιο πολλές εργασίες. To TextMate είναι μια θαυμάσια εφαρμογή αλλά εγώ χρησιμοποιούσα μόνο το 5% των δυνατοτήτων του. Προτιμώ να γνωρίζω έναν επεξεργαστή όσο περισσότερο μπορώ και γι' αυτό το λόγο προσπαθώ να δουλεύω με τον ενσωματωμένο επεξεργαστή του Xcode.
Tο αγαπημένο μου χαρακτηριστικό ως απλός χρήστης, είναι η μεγάλη βελτίωση της ταχύτητας του Spotlight. Χρησιμοποιώ το Spotlight για να ανοίγω εφαρμογές, να ψάχνω μέσα σε πηγιαίο κώδικα και αρχεία.
Ε: Το dock σου περιέχει....
Πέρα από τις στάνταρντ εφαρμογές της Apple, έχω μόνο την εφαρμογή Things στο dock μου. Όπως είπα, χρησιμοποιώ το Spotlight για να ανοίγω τις εφαρμογές. Δεν χρησιμοποιώ ούτως ή άλλως πολλές εφαρμογές τρίτων. Χρησιμοποιώ το MarsEdit για blogging, το iWork για εργασίες που θα έκανε κάποιος με το Office, το Coda για την διαχείριση της ιστοσελίδας μου και Xcode για προγραμματισμό. Πρόσφατα μεταπήδησα στο Google Reader για την ανάγνωση των RSS ειδοποιήσεων επειδή έχει ωραία σελίδα μορφοποιημένη για το iPhone (ΣΣ: χρησιμοποιούσε ΝetNewsWire).
E: Πέρα από την Apple και τα προϊόντα της, πως αλλιώς περνάς τον ελεύθερο σου χρόνο;
Από πέρσι ξεκίνησα τα sports. Έπειτα από πολλά χρόνια χρησιμοποίησης του σώματος μου για την μεταφορά του κεφαλιού μου από το σημείο A στο B, τα sports είναι κάτι τελείως νέο για μένα :-)
Τρέχω και παίζω και Τέννις.
Πέρα από όλα αυτά είμαι σε συνεχόμενη αναζήτηση νέων εστιατορίων που προσφέρουν καλό φαγητό (και γι' αυτό τα σπορ είναι απαραίτητα). Αν σκοπεύεις να επισκεφθείς την Βιέννη, στείλε μου ένα μήνυμα και θα σου δώσω μερικές προτάσεις για μερικά σπουδαία εστιατόρια. Επίσης μ' αρέσει να κοντράρομαι με τα ανήψια μου σε βιντεοπαιχνίδια (κυρίως PES - Pro Evolution Soccer).
Ε: Υπάρχουν σχέδια για καμιά καινούργια εφαρμογή;
Υπάρχουν αρκετά πράγματα υπό δημιουργία στο πρώτο μισό του 2008. Το ολοκαίνουργιο Searchlight είναι ήδη στα σκαριά και θα κυκλοφορήσουμε μια καινούργια εφαρμογή που έχει περιβάλλον εργασίας για το iPhone.
Ε: Τα ταξίδια στον χρόνο δεν είναι ακόμα πραγματικότητα, αλλά ας πούμε πως μετακινούμαστε γρήγορα 5 χρόνια μπροστά. Τι αλλαγές νομίζεις πως θα δούμε στην βιομηχανία της Τεχνολογίας και των Υπολογιστών; Που βρίσκονται η Apple, η Google και η Microsoft;
Η Microsoft θα εξακολουθήσει να είναι η μεγάλη εταιρία που είναι σήμερα (ΣΣ: Φτού γκαντεμιά!). Κανείς δεν θα μπορέσει να τους πάρει την αγορά OS/Office τόσο σύντομα. Αλλά όπως διάβασα κάπου παλιότερα, η Microsoft δεν είναι η εταιρία που πρέπει να φοβάται κανείς (ΣΣ: Μπορούμε όμως να τη μισούμε). Δεν πρόκειται να καταστρέψουν την εταιρία σου επειδή δημιούργησαν ένα καινοτόμο προϊον. Το πιθανότερο είναι να αγοράσουν την εταιρία σου, αλλά δεν πρόκειται να σε εκπλήξουν με μεγάλες καινοτομίες.
Η Google θα προσπαθήσει να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές / αγορές. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν το Android (η νέα πλατφόρμα / λειτουργικό για κινητά τηλέφωντα της Google) θα πιάσει ένα καλό ποσοστό στην αγορά. Δεν είμαι και τόσο σίγουρος πόσο καλή ιδέα είναι να προσφέρεις ένα λειτουργικό σύστημα σε συσκευές που έχουν τελείως ετερόκλητα χαρακτηριστικά μεταξύ τους (οθόνες αφής, wheels, απλά κουμπιά). Ευελπιστώ η Google να βελτιώσει το περιβάλλον για τις web εφαρμογές τους μέσα στον χρόνο. Είναι εύχρηστες αλλά όχι πολύ ευπαρουσίαστες.
Και τέλος η Apple. Ποιος ξέρει; Πιστεύω ότι θα εξακολουθούν να κάνουν διαφορετικά πράγματα, από τους Macintosh, το iTunes εώς το iPhone και την επαγγελματική αγορά (FinalCut, XServe, ...). Πέρα από το iPhone πιστεύω πως θα επικεντρωθούν περισσότερο στο σαλόνι και πως να φέρουν το AppleTV και άλλα hardware πιο κοντά σε αυτό. Οι Mac και το Mac OS X είναι η βάση για όλα αυτά.
Τέλος. Εύχομαι στον Μartin Kahr καλή επιτυχία στις νέες εφαρμογές του. Αδημονώ να δω την νέα του εφαρμογή για το iPhone. Η Βιέννη αποτελεί έναν από τους πρώτους στόχους μου για επίσκεψη και μιας που είμαι και γω καλοφαγάς και τύπος πολύ γκουρμέ, θα χρειαστώ στα σίγουρα τις προτάσεις του για καλά Ρεστωράν στην Βιέννη, μιας και στη Φλωρεντία παραήμουν ανοργάνωτος και τουρίστας. ;-)
Ετικέτες
συνεντεύξεις,
mac
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
This
work is licensed under a
Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Ελλάδα License.
4 σχόλια:
Εύγε! Πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη και πολύ καλό post
Very interesting - keep those interviews coming ( oh, and, happy name day !)
Ωραίο το Sofa Control όντως αλλά τώρα τελευταία μου βγάζει προβλήματα. Έχεις δοκιμάσει το Remote Buddy; Είναι πολύ καλό! Η Βιέννη είναι εντυπωσιακή πόλη αλλά μην πας Χριστούγεννα γιατί είναι πολύ τουριστικά και δεν θα το ευχαριστηθείς.
Ευχαριστώ. Γουστάρω να συναναστρέφομαι με developers.
Όσο για το Remote Buddy, ναι, τώρα αυτό χρησιμοποιώ (το αγόρασα τα Χριστούγεννα). Είναι πιο advanced από το Sofa Control και προσφέρει το εκπληκτικό AJAX Remote για το iPhone / iPod Touch. Το δοκίμασα και με Wiimote και είναι και γ@μώ! Δουλεύει και σαν mouse όπως το Wii! Το άσχημο είναι ότι έχει άσχημο/μπερδεμένο interface. Με το Sofa Control είχα και γω προβλήματα, αλλά γι'αυτό ευθύνεται η Apple που άλλαξε τον τρόπο που το Mac OS X 10.4.10+ χειρίζεται τα events του Remote. Το Remote Buddy δεν έχει πρόβλημα γιατί εγκαθιστά ένα kext (kernel extension), που ο dev λέει πως δεν είναι επικίνδυνο. Μέχρι στιγμής όλα κάλα...
Δημοσίευση σχολίου