Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Moshi iGlaze 3G - Θήκη για το iPhone

Στην διάρκεια ζωής του iPhone ως gadget έχουν κυκλοφορήσει χιλιάδες αξεσουάρ και θήκες για όλα τα γούστα. Η αναζήτηση της ιδανικής θήκης για το iPhone μας, πάντα ήταν και είναι ένα θέμα, αφού όλες λίγο ως πολύ, μαστίζονται από μικρά κουσούρια. Η μία είναι πολύ χοντρή αλλά προστατεύει, η άλλη είναι πολύ λεπτή κι όμορφη αλλά δεν βγαίνει εύκολα κ.ο.κ.

Και γω για να διαλέξω θήκη δεν είμαι τόσο "εύκολος", αφού το iPhone είναι μία πανέμορφη συσκευή και η θήκη που το πλαισιώνει πρέπει να είναι ανάλογης αισθητικής και όχι καγκουρέ, χοντροκομμένη, βλογιοκομμένη και άλλα ευτράπελα.

Ενθουσιάστηκα λοιπόν, όταν φέραμε στο κατάστημα που δουλεύω τις θήκες iGlaze 3G της Moshi. Είναι ακριβώς αυτό που έψαχνα:

Απίστευτα λεπτές και ελαφριές (σαν να μη φοράς τίποτα στο iPhone). Ωραία αίσθηση στο πιάσιμο της συσκευής αφού το κομμάτι του πλαστικού είναι ματ και στην αφή δεν γλιστράει. Περιλαμβάνει στη συσκευασία διάφανη μεμβράνη προστασίας για την οθόνη (δυστυχώς απαραίτητη ακόμα και για το 3GS), αλλά και για το πίσω μέρος που αφήνει εκτεθειμένο η θήκη (επίτηδες), στο σημείο του λογότυπου της Apple. Τέλος, είναι πανεύκολη στην τοποθέτηση και στην αφαίρεση της.

Βέβαια οι θήκες τύπου Back Cover όπως είναι η iGlaze, δεν παρέχουν την καλύτερη δυνατή προστασία του κινητού, αφού αφήνουν την πρόσοψη του εκτεθειμένη. Ούτε σε περίπτωση πτώσης του iPhone θα έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο αφού τέτοιου είδους προστασία προσφέρουν μόνο οι θήκες από σιλικόνη ή λάστιχο. Είναι όμως ο πλέον εμφανίσιμός και λεπτός τρόπος να προστατέψουμε το κινητό μας από γρατζουνιές και μικροχτυπήματα. Οπότε αν είστε από αυτούς που συνηθίζουν να ρίχνουν το κινητό τους κάτω συχνά-πυκνά, τότε η iGlaze, δεν είναι για εσάς.

Moshi iGlaze 3G Black & White

Τί άλλο να ζητήσει κανείς; Να είμαστε λογικοί - μην είμαστε και πλεονέκτες! Κοστίζει 25 Ευρώ και βγαίνει σε τρία χρώματα: Μαύρο, λευκό και κόκκινο και περισσότερες φωτογραφίες τους μπορείτε να δείτε εδώ ή σε μορφή slideshow κάνοντας κλικ εκεί.

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

A Better Finder Rename

Σε ό,τι υπολογιστή κι αν καθόμαστε, ανεξάρτητα δηλαδή από δυνατότητες και λειτουργικά συστήματα, παλεύουμε κάθε μέρα με χιλιάδες αρχεία. Και συνήθως τα αρχεία τα μεταφέρουμε και τα μετονομάζουμε. Έχουν περάσει πολλά προγράμματα μετονομασίας από τον υπολογιστή μου και μέχρι πρότινος είχα βολευτεί το εξαιρετικό Name Mangler, το οποίο μάλιστα διατίθεται δωρεάν. Με την έλευση του Snow Leopard όμως, το Name Mangler δε συμπεριφέρεται σωστά στον υπολογιστή μου. Ρίχνοντας μια πρόχειρη ματιά στην ιστοσελίδα του Name Mangler δεν είδα φως στο τούνελ και έτσι αναγκάστηκα να ψάξω εκ νέου για ένα πρόγραμμα μετονομασίας πολλαπλών αρχείων.

Κατέληξα στην Shareware εφαρμογή με τον τίτλο-σιδηρόδρομο "A Better Finder Rename". Αυτή η εφαρμογή γνώρισε μάλιστα και πρόσφατη αναβάθμιση για να γίνει 100% συμβατή με το Snow Leopard και όχι μόνο αυτό αλλά είναι και 64μπιτη! Να ξέρετε ότι είναι πολύ σημαντικό, ειδικά για εφαρμογές που πληρώνουμε, να αναβαθμίζονται συχνά για να μη μένουν πίσω στις εξελίξεις. Και αυτό γίνεται ακόμα πιο προφανές και επιτακτική ανάγκη έπειτα από κάθε νέα έκδοση λειτουργικού συστήματος. Φαίνεται πως το "A Better Finder Rename" είναι τέτοια εφαρμογή, οπότε αποφάσισα να επενδύσω πάνω της τα 23 Ευρώ που ζητάει για την άδεια χρήσης.

A Better Finder Rename

Και δεν απογοητεύτηκα αφού το ABFR (εν συντομία), διαθέτει πλήθος επιλογών για να προβούμε από τις πιο απλές ως τις πιο περίπλοκες μετονομασίες πολλαπλών αρχείων. Το περιβάλλον εργασίας της εφαρμογής κάνει καλή δουλειά στο να κρύβει τις πάρα πολλές επιλογές μετονομασίας, χωρίζοντας τις εργασίες σε θεματικές κατηγορίες. Στο δεξί μέρος της εφαρμογής, βλέπουμε σε προεπισκόπηση τα καινούργια ονόματα των αρχείων, ούτως ώστε να μη προβούμε σε κάποια καταστροφική κίνηση!

Πέρα από τις απλές αλλαγές ή αφαιρέσεις κειμένου, μπορούμε να αλλάξουμε την κατάληξη των αρχείων, να αλλάξουμε πλήρως το όνομα των αρχείων προσθέτοντας αύξοντες αριθμούς, ακόμα και να χρησιμοποιήσουμε τα ID3 Tags metadata των MP3/AAC ή τα metadata των JPG αρχείων για την μετονομασία κ.ο.κ. Επίσης μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλαπλά βήματα μετονομασίας π.χ. "άλλαξε τις τελείες με κενά έπειτα σβήσε το HDTV, το LOL, το VTV και κάνε κεφαλαία τα πρώτα γράμματα του αρχείου". Έπειτα, μπορούμε να σώσουμε αυτή την αλληλουχία μετονομάσεων ως ένα preset για εύκολη χρήση. Μπορούμε ακόμη να το κάνουμε και droplet, δηλαδή μια μικρή εφαρμογή που μπορούμε έπειτα να σύρουμε τα αρχεία που μας ενδιαφέρει να μετονομάσουμε πάνω στο εικονίδιο της και να πραγματοποιείται αυτόματα η μετονομασία.

Αποτελεί λοιπόν, όντως τον ελβετικό σουγιά στον τομέα της μετονομασίας των αρχείων και μας βοηθάει να γλιτώνουμε άπειρο κόπο και χρόνο να φτιάχνουμε τους τίτλους των αρχείων (ειδικά αυτών που κατεβάζουμε από το διαδίκτυο), σε κάτι πιο κατανοητό από ένα μακρυνάρι με πεζοκεφαλαία, τελείες και πάνω κάτω παύλες. Το μόνο που θαρρώ πως του λείπει είναι κάποια έτοιμα presets ή μια online βιβλιοθήκη για εύκολη εισαγωγή / εξαγωγή έτοιμων presets.

Αξίζει τα 20 Ευρώ + ΦΠΑ που ζητάει για αυτές τις δουλειές; Αυτό θα το κρίνετε εσείς, αφού υπάρχουν και δωρεάν εφαρμογές που κάνουν μέρος από αυτά που προσφέρει το A Better Finder Rename. Όπως και να έχει μπορείτε να το κατεβάσετε και να δοκιμάσετε μια trial εκδοχή του στον υπολογιστή σας.

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Παρουσίαση Apple , Σεπτέμβριος 2009: Νέα iPods

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι κι αυτό τον Σεπτέμβρη, η Apple παρουσίασε τη νέα της σειρά των φορητών συσκεύων της αναπαραγωγής πολυμέσων, τα περίφημα iPods. Πάμε να δούμε ένα προς ένα τι παρουσίασε ο Steve Jobs, ο παραπληρωματικός του στα κιλά Phil Schiller και το wiz-kid του iTunes, Jeff Robbin:


iPod Touch 8GB / 32GB / 64GB
Με λίγα λόγια και καλά: Ίδιο σε εμφάνιση, διπλασιασμός χωρητικότητας στο μεσσαίο και ακριβό μοντέλο (32GB και 64GB) στην ίδια τιμή, καλύτερος επεξεργαστής και κάρτα γραφικών στο μεσσαίο κι ακριβό μοντέλο (α λα iPhone 3GS) και πτώση τιμής στο προσιτό iPod Touch χωρητικότητας 8GB στα 199$ (από 229$) - το οποίο όμως παραμένει με τα περσινά τεχνικά χαρακτηριστικά.
Οι φήμες που ήθελαν κάμερούλα στα οπίσθια του iPod Touch δεν επιβεβαιώθηκαν. Η ιστοσελίδα με τις φήμες AppleInsider, ισχυρίστηκε πως ενώ ήταν στα σχέδια της Apple αυτή η λειτουργία, στο τέλος παραπέμφθηκε στις καλένδες, ένεκα αιφνίδιου τεχνικού προβλήματος. Σε σχετική ερώτηση στον Steve Jobs από τον σαλιάρη αλλά συμπαθή δημοσιογραφίσκο Pogue, η απάντηση ήταν σκέτη υπεκφυγή: Το iPod Touch δεν έχει κάμερα γιατί είναι μια συσκευή που απευθύνεται κυρίως σε gamers.

iPod Classic 160GB
Το πιάσαμε το υποννοούμενο Apple: Δεύτερο συνεχόμενο κι ακόμα πιο ισχυρό... ζαρτ, για το iPod Classic που βρίσκεται για 2 χρόνια μεταξύ φθοράς κι αφθαρσίας. Αναβάθμιση της χωρητικότητας από 120GB στα 160GB στην ίδια τιμή (249$) και τίποτα άλλο. Πάμε παρακάτω...

iPod Shuffle 2GB / 4GB
Όταν ένα προϊόν φθίνει σε πωλήσεις, τί μπορούμε να κάνουμε για να αναβιώσουμε το ενδιαφέρον των καταναλωτών; Ρίχνουμε τις τιμές και το κυκλοφορούμε σε διάφορα χτυπητά χρωματάκια. Η Apple έκανε το αυτό. Το iPod Shuffle ξεκινάει στα 59$ (από 79$) με νέα χωρητικότητα 2GB, ενώ τα 4GB παραμένουν στα 79$. Επίσης προστέθηκαν τα εξής χρώματα στην φαρέτρα του Shuffle: Ρόζ (απαραίτητα!), Πράσινο-λαχανί, Μπλε-ουρανί. Η γνωστή παλέτα της Apple δηλαδή. Επιπλέον κυκλοφορεί κι ένα Special Edition iPod Shuffle, αποκλειστικά από τα Apple Stores από γυαλιστερό μέταλλο - όμορφο, αλλά 99$ παρακαλώ.

iPod Nano 8GB / 16GB <--- Ακόμα άλλο ένα πράμα (One More Thing)
Για το τέλος, ο Στηβ μας φύλαξε το καλύτερο, μιας και το iPod Nano απέκτησε μερικά πολύ χρήσιμα χαρακτηριστικά: Μεγαλύτερη οθόνη και πιο στενόμακρη στις 2,2 ίντσες (από 2). Γυαλιστερό περίβλημα αλουμινίου για πιο trendy εμφάνιση κι έχω την εντύπωση ότι αυτό το γυαλιστερό περίβλημα αλουμινίου μπορεί να το δούμε σύντομα και σε καινούργια Macs. Προσθήκη βιντεοκάμερας! Ναι, το iPod Nano τραβάει και βιντεάκια σε ανάλυση 640x480 pixels σε ρυθμό ανανέωσης 30 καρέ το δευτερόλεπτο. Τώρα όπου πάμε θα έχουμε και μια κάμερα στη τσέπη μας (αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό). Παραδόξως, αυτή η κάμερα δεν είναι και φωτογραφική μηχανή (ο Στηβ λέει λόγω χώρου και πολύ λεπτού περιβλήματος), αλλά διαθέτει μερικά κουλά εφέ πραγματικού χρόνου για να χαίρεστε. Έχει και ραδιόφωνο! Μας κούφανε η Apple - μετά από πολλά χρόνια σνομπαρίσματος, κάνει την εμφάνιση του σε iPod ένας ραδιοφωνικός δέκτης. Και μάλιστα το ραδιόφωνο αυτό είναι buffered! Μπορείτε δηλαδή να κάνετε παύση και να συνεχίσετε την ακρόαση του μετά από λίγο από το σημείο που σταματήσατε! Έχει και πεδιόμετρο για να μετράτε τα βήματα σας και τις καμένες θερμίδες. Δεν προσφέρει τόση ακρίβεια όσο ο δέκτης Nike+, αλλά δεν τον χρειάζεται κιόλας. Τέλος υποστηρίζει VoiceOver τεχνολογία όπως το iPod Shuffle για να σας λέει το κομμάτι που αναπαράγεται τη δεδομένη χρονική στιγμή. Αυτονομία και χωρητικότητα παρέμειναν στα περυσινά επίπεδα, ενώ οι τιμές διαμορφώθηκαν στα 149$ για τα 8GB και 179$ για τα 16GB αντίστοιχα. Όπως είναι φυσικό θα πάει πολύ καλά σε πωλήσεις και φέτος.

Και τα λιμά
Μαζί με την παρουσίαση του iTunes 9 και των νέων iPods, είχαμε και την ταυτόχρονη κυκλοφορία της αναβάθμισης του λειτουργικού iPhone OS στην έκδοση 3.1. Όπως προδίδει και το x.1, ελάχιστα νέα χαρακτηριστικά έκαναν την εμφάνιση τους στο iPhone όπως η δυνατότητα αποθήκευσης του επεξεργασμένου βίντεο ως ξεχωριστό αρχείο, η δυνατότητα χρήσης bluetooth headset για το Voice Control, anti-phishing έλεγχος στο Mobile Safari και λόγια πολλά.

Και κάπως έτσι έληξε η Σεπτεμβριάτικη παρουσίαση της Apple με μεγαλύτερο νέο την δυναμική επανεμφάνιση του Steve Jobs. Όχι σπουδαία πράγματα - μάλλον αναμενόμενα - περιμένουμε την επόμενη παρουσίαση της Apple με την εμφάνιση του πολυαναμενόμενου iTablet.

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Παρουσίαση Apple , Σεπτέμβριος 2009: iTunes 9

Το πιο σημαντικό νέο απ' όλα όσα είδαμε και διαβάσαμε χθες, είναι η επιστροφή του Steve Jobs στις παρουσιάσεις κι επισήμως στο "τιμόνι" της Apple. Ο ηγέτης της Apple χειροκροτήθηκε όρθιος για αρκετό διάστημα από τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα κι όχι άδικα. Η Apple χρειάζεται τον υγιή Steve Jobs κι αυτός την Apple.

Μόλις καταλάγιασε ο ενθουσιασμός και τα χειροκροτήματα, είχαμε την έναρξη άλλης μιας κλασικής παρουσίασης Σεπτεμβρίου που αφορούσε για πολλούς, το λιγότερο "ενδιαφέρον" κομμάτι της Apple, τα iPods. Είναι αλήθεια πως τα iPods πέρασαν την πρώτη τους νιότη και οι εκρηκτικές τους πωλήσεις άρχισαν σιγά - σιγά να φθίνουν, κυρίως με την κυκλοφορία περισσότερων υβριδικών συσκευών, τύπου PMP, που κάνουν κι άλλα πράγματα εκτός από αναπαραγωγή πολυμέσων.

Ευτυχώς η Apple ήταν η πρώτη που το κατάλαβε με την εμφάνιση του iPod Touch τον Σεπτέμβριο του 2007 στην αγορά, μιας συσκευής πιο κοντά στις δυνατότητες του iPhone παρά σε αυτή ενός iPod. Και οι πωλήσεις iPod, χάρη σε αυτή τη συσκευή, δεν πήραν επικίνδυνα την κατιούσα.

Τί παρουσίασε όμως η Apple χθες και πόσο επηρεαζόμαστε από τα νέα αυτά προϊόντα;


iTunes 9. Λογική αναβάθμιση της πιο πολυχρησιμοποιημένης εφαρμογής αναπαραγωγής και συγχρονισμού πολυμεσικού υλικού στον υπολογιστή μας. Αναβαθμισμένη, πιο δροσερή θα έλεγα εμφάνιση του iTunes 9. Δεν θα συμφωνήσω με τους κατακριτές της αλλαγής της εμφάνισης. Μ' αρέσει. Απέχει πολύ από το να γίνει η "καθαρή" εφαρμογή που ονειρευόμουν, αλλά κατά την γνώμη μου, χθες έκανε ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Ειδικά το ανασχεδιασμένο iTunes Store έγινε πολύ πιο εύχρηστο και ξεκάθαρο και με μια πρόχειρη εκτίμηση, πιο γρήγορο στην πλοήγηση. Επιτέλους Wish List και μικρές social πινελιές όπως βασική διεπαφή με Facebook και Twitter στο Store.

H λειτουργία Home Sharing, επιτρέπει σε όσους έχουν λογαριασμό στο iTunes και πάνω από έναν υπολογιστή στο σπίτι τους, να μοιράζονται μουσική, audiobooks εφαρμογών του AppStore και αρχείων video. Πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό - τέρμα η χειροκίνητη αντιγραφή μέσω Finder!

Το Genius Mix επεκτείνει τις δυνατότητες των Genius Playlists που παρουσιάστηκαν στο iTunes 8 και δημιουργέι 12 λίστες στον υπολογιστή σας, αυτόματα (χωρίς προεπιλογή τραγουδιού δηλαδή), που σαν ένας εικονικός DJ, παίζει ασταμάτητα μουσική ίδιου στυλ από την βιβλιοθήκη με τα τραγούδια του iTunes. Τις λίστες αυτές μπορείτε να τις μεταφέρετε και σε όλα τα iPods και iPhone που υποστηρίζουν δυνατότητες αναπαραγωγής Genius. Τα Genius Playlists ήταν το αγαπημένο μου χαρακτηριστικό από την έκδοση 8 (ναι, βαριέμαι αφόρητα να κάνω λίστες) και η νέα αυτή δυνατότητα με βοηθάει να γίνω ακόμα πιο τεμπέλης αφού πλέον δεν χρειάζεται ούτε να προεπιλέξω τραγούδι. Για να δημιουργηθούν τα Genius Mixes κάντε update στο Genius (εννοείται ότι πρέπει να το ενεργοποιήσετε πρώτα, όσοι το έχετε απενεργοποιημένο).

Τέλος, η πιο σημαντική προσθήκη για τους πιο πολλούς από εμάς junkies του AppStore, είναι ο βελτιστοποιημένος τρόπος συγχρονισμού συσκευών iPhone και iPod με τον υπολογιστή μας. Μπορούμε να επιλέξουμε όχι μόνο λίστες τραγουδιού για συγχρονισμό αλλά και καλλιτέχνες και είδος. Τα βίντεο και οι τηλεοπτικές σειρές έχουν περισσότερες επιλογές συγχρονισμού, όπως και οι φωτογραφίες που για όσους χρησιμοποιούν το iPhoto, μπορούν πλέον να επιλέξουν συγχρονισμό όχι μόνο αλμπουμ αλλά και Events & Faces.
Η πιο μεγάλη αλλαγή διατελείται όμως στον τομέα των εφαρμογών του Appstore. Μπορείτε πλέον να φτιάξετε τις οθόνες των εφαρμογών του iPhone / iPod Touch σας και να διευθετήσετε τις εφαρμογές σας και πως αυτές εμφανίζονται στην συσκευή σας, μέσα από το iTunes πολύ εύκολα και γρήγορα. Τέρμα η ταλαίπωρία μεταφοράς μιας - μιας εφαρμογής από οθόνη σε οθόνη στο iPhone. Καιρός ήταν!

Άλλες μικρές πινελιές στην εφαρμογή, είναι η δυνατότητα να γεμίζει το iTunes αυτόματα την συσκευή σας με μουσική στον εναπομείναντα χώρο, αλλά και βελτιώσεις στην ταχύτητα της εφαρμογής. Το iΤunes 9 διαχείριζεται άριστα τους πολλαπλούς επεξεργαστές, όπως π.χ. στην περίπτωση ενός οκταπύρηνου Mac Pro. Η μετατροπή ~650 φωτογραφιών μεγέθους 12megapixels από την βιβλιοθήκη του iPhoto σε σμίκρυνση ικανή για αναπαραγωγή στην οθόνη ενός iPhone, διήρκεσε ελάχιστα δευτερόλεπτα και μια σύντομη ματιά στο Activity Monitor του υπολογιστή μου έδειξε το γιατί: Και οι 8 core του επεξεργαστή σε full load 800%! Κάτι τέτοιο δε συνέβαινε στο ίδιο Mac Pro με Leopard + iTunes 8!

Δυστυχώς το iTunes 9 δεν έγινε 64bit εφαρμογή (παραμένει 32bit) - κυρίως για λόγους συμβατότητας και εννιαίας διανομής με την αντίστοιχη έκδοση που απευθύνεται σε χρήστες Windows... Δεν πειράζει. Έστω κι έτσι, το iTunes 9 είναι μια καλή αναβάθμιση, αν και με τόσες προσθήκες, χαρακτηριστικά και το βάρος της υποστήριξης της πλατφόρμας των Windows να μπάινει στη μέση της προόδου - αναρωτιέμαι αν είναι ώρα για τον ριζικό ανασχεδιασμό του iTunes αλα Quicktime X. Λέτε το iTunes X (10) να είναι το iTunes που όλοι περιμένουμε; Κάτι τέτοιο όμως, φαντάζει βουνό για τους προγραμματιστές της Apple αφού θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα - ίσως μεγαλύτερα από αυτά ενός νέου λειτουργικού συστήματος.

Το iTunes μπορείτε να το κατεβάσετε χειροκίνητα από εδώ. Επανέρχομαι σε επόμενη δημοσίευση με εντυπώσεις για τα νέα iPods καθώς και για την αναβάθμιση του iPhone OS στην έκδοση 3.1. Αναμείνατε ολίγον τι!

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Σχετικά με το Snow Leopard

Λοιπόν το Snow Leopard κυκλοφόρησε και στη χώρα μας τέλη Αυγούστου και αν το βρεις σε κανένα ράφι, εμένα να μου τρυπήσεις τη μύτη! Ήρθαν πολύ λίγα κομμάτια στη χώρα μας και όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε. Εμείς οι υπόλοιποι, μείναμε με μια παραγγελία στο χέρι να περιμένουμε τον επανεφοδιασμό της αγοράς!

Εγώ προς το παρόν βολεύομαι με την ανεπίσημη έκδοση για προγραμματιστές, που καθώς φαίνεται, είναι και η τελική έκδοση που διατέθηκε στην αγορά. Έτσι, δεν έχω γίνει "πύρινος" από ανυπομονησία. Άλλωστε, το Snow Leopard αποτελεί το λειτουργικό του κύριου υπολογιστή που δουλεύω (MacBook Pro), εδώ και αρκετό καιρό.

Δεν πρόκειται να γράψω αναλυτική κριτική για το λειτουργικό αυτό. Άλλωστε έχουν ήδη ειπωθεί τόσα πολλά από τόσους πολλούς, που σίγουρα δεν περιμένατε να διαβάσετε εμένα για να βγάλετε το πόρισμα αν το Snow Leopard "αξίζει" ή όχι. Προτείνω όσοι/ες έχουν ΠΟΛΥ χρόνο στην διάθεση τους και γνωρίζουν Αγγλικά, να διαβάσουν την αναλυτική κριτική του Ars Technica δια χειρός Siracusa. Όπως και με το Leopard και το Tiger πριν από αυτό, ο Siracusa μας δίνει μια ενδελεχή ματιά στα γρανάζια του αγαπημένου μας λειτουργικού.

Διαβάζοντας την κριτική, καταλαβαίνετε πως το Snow Leopard έχει υποστεί ριζική αναδιάρθρωση εκ των έσω για να αντιμετωπίσει με επάρκεια τις προκλήσεις του μέλλοντος. Πολλές τεχνολογίες όπως OpenCL, Grand Central Dispatch, 64bit εφαρμογές σε όλο το λειτουργικό, νέος Quicktime, στα μάτια ενός απλού χρήστη φαντάζουν ως ωραία ονόματα και μόνο. Το αντίθετο όμως, πρόκειται για πολύ σημαντικές τεχνολογίες που θα δώσουν φτερά στον Mac σας στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Λατρεύω την Apple, που σε αντίθεση με μεγάλες εταιρίες λογισμικού, πάντα βρίσκει τον χρόνο να αφιερώσει στο ξεσκόνισμα του κώδικα, στο λεγόμενο code optimization. Γι' αυτό με κάθε νέο λειτουργικό της Apple έχουμε συνήθως αύξηση των επιδόσεων, αντί για το σούρσιμο που παρουσιάζουν λειτουργικά της Microsoft.

Απουσία λοιπόν τρομερών και "χτυπητών" νέων χαρακτηριστικών για τον τελικό χρήστη, εκτός από τα εμφανή και καλοδεχούμενα μερεμετάκια στο Expose (με το χρήσιμο Dock Expose), στα Stacks, στα Services, περισσότερος ελεύθερος χώρος στον δίσκο, προσθήκη έξτρα ορθογράφων (ναι και Ελληνικών!) με drag and drop αρχείων, στην απόλυτη συμβατότητα με τον MS Exchange Server 2007 (πόσα χρόνια δικαιολογίες των IT μεγάλων εταιριών για ελλειπή υποστήριξη των Mac στο εργασιακό περιβάλλον - τώρα δεν έχουν καμία δικαιολογία). Και φυσικά αυτό που εύχεται και περιμένει κάθε χρήστης: Ταχύτητα, ταχύτητα, ταχύτητα. Επιπλέον, εξολόθρευση ορισμένων bugs που επέμεναν να ταλανίζουν την Λεοπάρδαλη και μεταφράστε όλες αυτές τις αλλαγές σε μία καλύτερη εμπειρία διεπαφής του χρήστη με το λειτουργικό.

Snow Leopard

Ισχύουν όλα αυτά που έγραψα παραπάνω ή παραμένουν ευσεβείς πόθοι της Apple και των προγραμματιστών της;

Και ναι και όχι.

Υπάρχει διαφορά στην ταχύτητα, αν και όχι τόσο μεγάλη όσο θα φανταζόταν κανείς. Στα προγράμματα της Apple που περιλαμβάνονται στο λειτουργικό, αυτή η διαφορά είναι εμφανής. Άλλωστε οι περισσότερες εφαρμογές στο Snow ξαναγράφτηκαν από την αρχή ή υπέστησαν ριζικό ρεκτιφιέ. Οι άλλες εφαρμογές όμως που έχουμε στον υπολογιστή μας; Αυτές από τρίτους κατασκευαστές λογισμικού; Πάνε πιο γρήγορα; Μάλλον όχι, τουλάχιστον στις περισσότερες των περιπτώσεων. Η Apple έπραξε το καθήκον της και παρέδωσε νέα εργαλεία στους προγραμματιστές για να κάνουν τις εφαρμογές τους πιο γρήγορες και πιο επαρκείς. Από εκεί και πέρα είναι θέμα αναβάθμισης αυτών των εφαρμογών με νέο κώδικα για να εκμεταλλευτούν την πραγματική δύναμη του Snow Leopard.

Συνήθως οι μικροί software οίκοι, είναι και αυτοί που υιοθετούν πρώτοι από όλους τις νέες τεχνολογίες στις εφαρμογές τους. Είναι αυτοί που βουτάνε από την κορυφή μέχρι τα νύχια στην ευκαιρία να δώσουν νέες δυνατότητες στις εφαρμογές τους. Μεγάλοι Software οίκοι, όπως η Adobe, η Quark, η Microsoft και ορισμένες φορές η ίδια η Apple, σέρνονται με πιο αργούς ρυθμούς ξωπίσω. Άλλωστε μιλάμε συνήθως για εφαρμογές με τεράστιο κώδικα από πίσω τους, που κάθε μικρή αλλαγή μπορεί να επιφέρει την καταστροφή.

Μέχρι λοιπόν οι εφαρμογές που χρησιμοποιεί ο καθένας από μας πιο συχνά, να αναβαθμιστούν για να αξιοποιήσουν τις νέες δυνατόττητες του λειτουργικού, οι αλλαγές στην ταχύτητα θα περιορίζονται κυρίως στις ενσωματωμένες εφαρμογές.

Δεν παραπονιέμαι όμως, το Snow Leopard έχει δώσει νέα ζωή σε παλιότερα Intel Mac μου. Τα 30 Ευρώ που ζητάει είναι τραγικά μικρό ποσό και όποιος δεν αναβαθμίσει τώρα, γρήγορα θα δει το "φως" το αληθινό και θα το πράξει. Άλλωστε η Apple επέλεξε να το πουλήσει σε αυτή την τιμή εν μέρει για να "αναγκάσει" τους χρήστες Leopard να αναβαθμιστούν το συντομότερο δυνατό. Αυτό θα δράσει ως μοχλός πίεσης για τους προγραμματιστές Software να υποστηρίξουνν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το Snow Leopard και τις νέες δυνατότητες που δίνει.

Και στον τομέα του Marketing η Apple σημειώνει μια ακόμη νίκη έναντι της Microsoft: Πρόλαβε την κυκλοφορία των Windows 7 κατά 2 μήνες. Επίσης θα έχει έτοιμα μηχανήματα με το νέο λειτουργικό να δώσει σε όλον τον εκπαιδευτικό τομέα και στην Back to School προώθηση στην Αμερικάνικη αγορά τον Σεπτέμβριο. Η Apple θα έχει νέα αναβαθμισμένα μηχανήματα με ολοκαίνουργιο λειτουργικό όλο τον Σεπτέμβρη (έναν πολύ σημαντικό μήνα στις πωλήσεις της Apple), ενώ όλοι οι υπόλοιποι όχι. Είναι γνωστό πως η προσμονή ενός καινούργιου λειτουργικού, το μόνο που καταφέρνει καλά είναι να σκοτώνει τις πωλήσεις. Τέλος, με το ξεπροβόδισμα της έβδομης γάτας από την φαρέτρα της Apple, είναι έτοιμη να αφιερωθεί ψυχή τε και σώματι στο τελευταίο τρίμηνο του 2009, με νέα προϊόντα. Εύχομαι μέσα σ' αυτά να δούμε και το φημολογούμενο iTablet!