Μία από τις "μαύρες τρύπες" του iPhone ήταν η παντελής απουσία ολοκληρωμένων εφαρμογών γραφείου. Και όταν λέμε εφαρμογές γραφείου, εννοούμε επεξεργαστή κειμένου, λογιστικών φύλλων και αρχείων παρουσιάσεων (ή Word, Excel και Powerpoint).
Μια βδομάδα πριν, κυκλοφόρησε η πρώτη λύση με αξιώσεις για το iPhone, το Quickoffice. Αν και η ενασχόληση μου με τέτοιου είδους αρχεία (doc,xls κ.ο.κ) είναι στην καλύτερη περίπτωση περιστασιακή, αγόρασα το Quickoffice κυρίως από περιέργεια αλλά και γιατί θεωρώ ότι είναι από τον τύπο των εφαρμογών που έχουν θέση σε κάθε iPhone.
Οι εντυπώσεις σε πρώτη και δεύτερη ανάγνωση είναι ανάμεικτες. Για την τιμή του (16 Ευρώ), το Quickoffice δεν τα "αξίζει τα λεφτά" του μιας και με την τρέχουσα τιμολόγηση των εφαρμογών για iPhone, το Quickoffice θεωρείται από τις πιο ακριβές εφαρμογές στο Appstore. Κατ' αρχάς τα θετικά:
Είναι γρήγορο στο άνοιγμα αρχείων, ακόμα και πολύ μεγάλων αρχείων. Προσφέρει Copy + Paste ανάμεσα στα έγγραφα το οποίο δουλεύει ακριβώς όπως το παρουσίασε η Apple για την έκδοση 3 του iPhone OS. Ό,τι αρχεία δοκίμασα, τα άνοιξε μια χαρά χωρίς προβλήματα, ενώ ο τρόπος θέασης των αρχείων είναι δυναμικός και εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο τις multitouch δυνατότητες του iPhone. Έχεις τη δυνατότητα να "ανεβάζεις" αλλά και να "κατεβάζεις" αρχεία από τη συσκεύη σου σε έναν υπολογιστή εύκολα και γρήγορα μέσω WiFi και ενός browser, χωρίς επιπλέον προγράμματα και ρυθμίσεις. Η επεξεργασία των αρχείων, αν και ακόμα σε βασικό στάδιο, προσφέρει αρκετές δυνατότητες - τηρουμένων των αναλογιών πάντα. Αρκετές φόρμουλες στο λογιστικό φύλλο, highlight, επιλογή γραμματοσειρών και μεγέθους, bold, italics κ.ο.κ. όλα δουλεύουν μια χαρούλα. Είπα ότι είναι πολύ γρήγορο στο άνοιγμα των αρχείων;
Τα αρνητικά για την έκδοση 1.0, δυστυχώς ουκ ολίγα:
Αν και στην περιγραφή στο Appstore αναφέρεται ότι μπορείς να στείλεις τα αρχεία σου με email, κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν ισχύει. Για μένα αυτό είναι τρομερό μειονέκτημα, μιας και στο 50% των περιπτώσεων θα επεξεργαστείς ένα αρχείο και θα θελήσεις να το στείλεις σε κάποιον. Υποτίθεται σύμφωνα με συνέντευξη ενός υπευθύνου, ότι αυτή η δυνατότητα έρχεται σε επερχόμενο δωρεάν update της εφαρμογής. Αν υποθέσουμε επίσης ότι κάποιος σας στέλνει email ένα αρχείο Word σαν attachment, δεν μπορείτε με κάποιο τρόπο να το ανοίξετε και να το επεξεργαστείτε κατευθείαν στο iPhone μιας και οι δύο εφαρμογές (Mail και Quickoffice) δεν συνεργάζονται μεταξύ τους. Φυσικά γι' αυτό υπαίτια είναι η ίδια η Apple και νομίζω πως με την έκδοση 3.0 και με τις copy+paste δυνατότητες του iPhone, αυτό το πρόβλημα θα αποτελεί παρελθόν σύντομα.
Δεν δουλεύει ο ενσωματωμένος διορθωτής Αγγλικού κειμένου του iPhone και λογικά και οποιασδήποτε άλλης γλώσσας! Αυτό σημαίνει ότι πληκτρολογούμε αρκετά πιο αργά και προσεκτικά. Μεγάλη παράβλεψη που ελπίζω να διορθωθεί άμεσα. Το Shift κουμπί λειτουργεί σαν Caps Lock και μετά από σημεία στίξης δεν υπάρχει η αυτοματοποιημένη λειτουργία τοποθέτησης του πρώτου γράμμα της προτάσεως στα κεφαλαία. Με άλλα λόγια είναι ένας επεξεργαστής κειμένου με παιδικές ακόμα ασθένειες!
Δεν υπάρχει δυνατότητα ανοίγματος ή δημιουργίας αρχείων παρουσιάσεων (στυλ Powerpoint, Keynote). Στην ουσία το Quickoffice ανοίγει και επεξεργάζεται αρχεία Word, Excel (και μάλιστα όχι αυτά με κατάληξη .docx και .xlst αλλά και αρχεία του iWork '09). Υποτίθεται ότι επερχόμενες δωρεάν εκδόσεις της εφαρμογής θα φέρουν στους χρήστες και αυτές τις δυνατότητες. Για να δούμε...
Το Quickoffice φαίνεται ότι βγήκε βεβιασμένα στο Appstore για να προλάβει να πάρει την αγορά από άλλες σουίτες εφαρμογών γραφείου για το iPhone, όπως αυτές της Dataviz και (θεωρητικά, σύμφωνα με φήμες) της ίδιας της Microsoft που αναμένονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στην παρούσα έκδοση, το Quickoffice είναι ευνουχισμένο από πολλές και βασικές λειτουργίες που λείπουν αδικαιολόγητα από τέτοιου είδους εφαρμογή και δεν μπορώ να το προτείνω σε κάποιον, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς και την τιμή του. Στην καλύτερη περίπτωση αποτελεί μια πρόγευση του πως μπορεί κανείς να επεξεργαστεί και να διαχειριστεί τέτοιου είδους αρχεία στο iPhone του.
Ελπίζω το Quickoffice να βγάλει σύντομα αναβάθμιση που να διορθώνει όλες του τις παιδαριώδεις ελλείψεις μιας και φαίνεται ότι κάνει σοβαρή δουλειά σε άλλες mobile πλατφόρμες. Επίσης, η είσοδος στην αγορά άλλων εφαρμογών γραφείου από την Dataviz και την Microsoft και ο διαφαινόμενος ανταγωνισμός στον συγκεκριμένο τομέα, μόνο καλό μπορούν να κάνουν. Λέτε με την έκδοση 3.0 να δούμε και την Apple να κυκλοφορεί το δικό της iWork στο iPhone; Mακάρι.
[ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 28/04/09]: Φαίνεται ότι οι προσευχές μου εισακούστηκαν στα αυτιά των προγραμματιστών της εφαρμογής, μιας και σημερινή αναβάθμιση του Quickoffice προσθέτει την πολυπόθητη δυνατότητα αποστολής email των αρχείων μας, διορθώνει το πρόβλημα της εσφαλμένης χρήσης του shift ως Caps Lock πλήκτρου και προσθέτει τη δυνατότητα χρήσης του Quickoffice ως ενός ολοκληρωμένου ασύρματου εξωτερικού αποθηκευτικού χώρου. Μέσω drag and drop από τον Finder ή χρήσης οποιουδήποτε browser, μπορείτε πλέον να μεταφέρετε αρχεία από και προς το iPhone σας. Η επόμενη αναβάθμιση θα φέρει και την δυνατότητα επεξεργασίας αρχείων Office 2007 και μετέπειτα εκδόσεων (.xlst και .docx). Εύγε.
Κυριακή 26 Απριλίου 2009
Πέμπτη 23 Απριλίου 2009
Mac NetBook, iTablet και πράσινα άλογα
Είναι λογικό ότι είναι στα άμεσα σχέδια της Apple να παρουσιάσει έναν υπολογιστή μικρότερων διαστάσεων από 13,3 ίντσες. Κάτι ανάμεσα στο iPhone και το MacBook Air. Οι άλλοι κατασκευαστές υπολογιστών αυτή τη στιγμή προμοτάρουν και πουλούν τα λεγόμενα NetBook.
Τα NetBook είναι οι φορητοί του φτωχού. Τιμολογιακά κυμαίνονται στο ψυχολογικό όριο των 300~500 Ευρώ και διαφημίζονται συνέχεια ως το καλύτερο πράγμα μετά το ψωμί για τοστ (!? -famous expression). Μικρό, φορητό και φθηνό. Τί καλύτερο ε; Λάθος! Τα περισσότερα NetBooks είναι αμφισβητούμενης ποιότητας, με αργό επεξεργαστή, λιγοστή μνήμη, κακής ποιότητας μικρής ανάλυσης οθόνη και πληκτρολόγιο που το αισθάνεσαι χαλασμένο και μικρότερο του φυσιολογικού. Προσφέρονται μόνο για σερφάρισμα στο Internet (εξ ου και το προσωνύμιο NetBooks) και για επεξεργασία κειμένου ή light αναπαραγωγή video και ήχου. Σίγουρα μπορεί να καλύψει την πλειονότητα του Ελληνικού κοινού που αναλώνουν τον χρόνο τους στο FaceBook και στο MSN, αλλά για όσους αρέσκονται στο λεγόμενο multitasking θα πήξουν και θα φρίξουν από τις επιδόσεις και γενικά τη συνολικότερη εμπειρία που αποκομμίζει κανείς από τέτοιου είδους συσκευές. Φαίνονται τα λεφτά που κάνουν ;-)
Έχουν λυσσάξει που λέτε τα Internetια με φήμες ότι η Apple θα μπει σε αυτή την αγορά και πως είναι καθαρά θέμα χρόνου. Συμφωνώ, αλλά η Apple θα μπει στην αγορά αυτή με τους δικούς της όρους, παρουσιάζοντας ένα προϊόν που θα προσφέρει σωστή και ολοκληρωμένη εμπειρία στον τελικό χρήστη και φυσικά θα συνοδεύεται με την αντίστοιχη premium τιμή. Προς το παρόν, το κενό αυτό το καλύπτει με τα 37 εκατομμύρια iPhones και iPod Touches που έχει πουλήσει. Είναι συσκεύες υπερφορητές (120 γραμμάρια αντί για 1 κιλό) που μπαίνουν στο Ιnternet και αναπαράγουν εικόνα, βίντεο και μουσική, ενώ προσφέρουν μια πλουσια βιβλιοθήκη από εφαρμογές για όλα τα γούστα (~40.000 εφαρμογές μέχρι στιγμής!).
Ο μεγαλύτερος περιορισμός των iPhone είναι η μικρή τους οθόνη και νομίζω ότι εκεί η Apple θα στοχεύσει στο μελλοντικό της "netbook". Θα έχει δηλαδή μεγαλύτερη οθόνη, ίσως 7 με 10 ίντσες. Θα είναι multitouch (φυσικά) και δεν θα έχει κανονικό πληκτρολόγιο αλλά το πληκτρολόγιο που συναντάει κανείς στο iPhone. Όλα τα υλικά για το ιδανικό netbook/tablet η Apple τα έχει άλλωστε έτοιμα με το iPhone OSX, ένα λειτουργικό που έχει ήδη κλείσει 2 χρόνια ζωής. Επιπλέον, υπάρχει και μια πλούσια γκάμα εφαρμογών του iPhone που λογικά, θα παίζουν και στο netbook. Λόγω της απουσίας πληκτρολογίου, trackpad κ.ο.κ. το Mac Netbook θα είναι αρκετά πιο λεπτό και ελαφρύ από ένα τυπικό NetBook. Επιπλέον αφού το λειτουργικό που θα τρέχει θα είναι μια καστομαρισμένη έκδοση του iPhone OS, θα είναι και ταχύτατο σε έναν ARM ή Intel Atom επεξεργαστή. Πολύ πιο γρήγορο από τον αίσχος συνδυασμό των retro Windows XP ή των Windows 7 Starter Edition.
Η εισοδός στην αγορά μιας τέτοιας φορητής συσκεύης θα είναι το OLPC που ονειρεύοταν η Microsoft αλλά δεν μπορούσε λόγω φύσεως και πεποιθήσεως να αναπαράγει. Επιπλέον θα κάνει τα λοιπά NetBooks να φαίνονται παιχνιδάκια μπροστά του. Άσε που σαν καθαρόαιμο "netbook" θα είναι και απρόσβλητο από ιούς. Φανταστείτε να βάλετε στα netbooks με τα Windows και προγράμματα antivirus και antispyware. Θα σέρνεστε. Βέβαια η τιμή θα είναι πιο ανεβασμένη από τα υπόλοιπα, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό αφού η Apple δεν θα δημιουργήσει έναν μίνι-υπολογιστή από σκουπιδοϋλικά. Έτσι δουλεύει η Apple, αυτό είναι το DNA της και δεν θα αλλάξει. Είναι σαν να περιμένει κανείς από τη Ferrari να βγάλει αυτοκίνητο στην τιμή ενός Υugo. Αυτό δεν θα γίνει ποτέ (ελπίζω). Απευθύνεται σε έναν καταναλωτή με απαιτήσεις και όχι σε αυτόν που ψωνίζει από τις προσφορές των πολυκαταστημάτων (χωρίς παρεξήγηση πάντα).
Θα βγάλει λοιπόν η Apple την δική της πρόταση NetBook; Νομίζω πως ναι, αλλά δεν θα είναι ένα κλασσικό NetBook. Άλλωστε ο Steve Jobs το είχε δηλώσει ο ίδιος το 2007 στο All Things D, ότι η Apple θα στοχεύσει στο μέλλον στην δημιουργία "Post-PC devices" και το υποτιθέμενο κράμα NetBook/Tablet σίγουρα είναι τέτοιο. Από τιμή μόνο μη περιμένετε να το βρείτε στα 300 Ευρώ. Είμαι σίγουρος ότι ο Steve Jobs αυτή τη στιγμή το περνάει από γερό crash test.
Όσο για μένα, δε θέλω να προδικάζω καταστάσεις, αλλά με έχει βολέψει πολύ ο συνδυασμός MacBook Pro και iPhone. MacBook Pro για υπολογιστή φορητό επιδόσεων, ικανό και για βίντεο επεξεργασία και πραγματικό multitasking και iPhone για Internet-on-the-go. Όπως πάντα, αφήνομαι στα χέρια της Apple να με καταπλήξει και να με "αναγκάσει" να αγοράσω το νέο της μικρό θαύμα! Αλήθεια, αν το NetBook της Apple κοστίζει γύρω στα 800 Ευρώ, θα τα δίνατε ή θα προτιμούσατε να αγοράσετε με κάποια λεφτά παραπάνω ένα MacBook;
Τετάρτη 22 Απριλίου 2009
Tweetie και στο Mac
Το Tweetie αν και μία από τις πιο καθαρόαιμες Mac εφαρμογές για Twitter, έκανε την παρθενική του εμφάνιση στο iPhone. Όσοι παρακολουθείτε αυτό το blog θα θυμάστε ότι αποτελεί την μία και μοναδική μου εφαρμογή για το Twitter στο iPhone. Έτσι λοιπόν όταν ο προγραμματιστής του ανακοίνωσε τα σχέδια του να το μεταφέρει επιτέλους και στην αγαπημένη μας υπολογιστική πλατφόρμα, ήμουν ανυπόμονος να δοκιμάσω το τελικό αποτέλεσμα.
Τη Δευτέρα λοιπόν κυκλοφόρησε κι επίσημα η πρώτη έκδοση του Tweetie for Mac, μια εφαρμογή που συνδέεται με τους servers του Twitter.com για να σας μεταφέρει τα tweets των επαφών σας στο Twitter αλλά και να επιτρέπει και σε σας να κελαηδάτε στο Twitter μέσω αυτού.
Το Twitter που στην αρχή ήταν μονοπώλιο για geeks, tech-freaks και γενικά μπασμένα στο Internet παληκαράκια, από cult τρόπος επικοινωνίας, γρήγορα γνώρισε mainstream status (όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις) και πλέον και η κουτσή Μαρία ή Πετρούλα έχει λογαριασμό στο Twitter. Κάτι σαν το FaceBook τείνει να γίνει, αλλά το καλό είναι ότι με το Twitter μπορείς να ελέγξεις τον "θόρυβο", αφού εσύ επιλέγεις ποιους ακολουθείς και ας σε ακολουθούν χίλιοι-δύο τραμπαρίφες. Τελοσπάντων ελπίζω να μην αγορασθεί από καμμιά μεγάλη εταιρία και γίνει και αυτό κατιμάς, αν και πολύ το εφοβούμαι.
Εφαρμογές για tweeting στο Mac, πολλές και μη εξαιρετέες: Twitteriffic, Nambu, Canary, Tweetdeck, Twhirl, Natsulion, EventBox κ.ο.κ. Όλες προσφέρουν πολλά χαρακτηριστικά για να καλύψουν, ανάλογα τον χρήστη, τις πιο βασικές εώς τις πιο extreme ανάγκες. Οι περισσότερες μάλιστα είναι δωρεάν. Τί καινούργιο έχει να προσφέρει στο χώρο το Tweetie, μια εφαρμογή shareware ή adware ανάλογα με την έκδοση που θα κατεβάσετε;
Το Tweetie έρχεται να παίξει μπάλα σε ένα λειτουργικό σύστημα που το "interface is the king". Εκεί που το παραμικρό στραβοχυμένο pixel στην εφαρμογή χαλάει το γλυκό. Και μ' αυτό το σκεπτικό, το Tweetie βάζει 10 γκολ πριν τη λήξη του ημιχρόνου. Το Tweetie είναι η πιο mac εφαρμογή από όλες τις Twitter εφαρμογές για Μac. Ό,τι πρεσβέυει η Apple για το πως πρέπει να είναι και να λειτουργεί μια εφαρμογή στους υπολογιστές της είναι το Tweetie και ακόμα παραπάνω.
Απλό, ξεκάθαρο, λιτό interface με πολλές core animation πινελιές, κάνει την διεπαφή μας με την εφαρμογή σκέτη απόλαυση. Το Twitter είναι από τη φύση του μια υπηρεσία με πολύ θόρυβο, πολύ κείμενο και πληροφορία που, αν έχετε πολλές επαφές, αρκεί για να γίνει χιονοστιβάδα και να σας ισοπεδώσει. Το Tweetie κάνει ό,τι μπορεί για να κάνει αυτή την εμπειρία όσο πιο ανώδυνη γίνεται, γιατί ξέρει να κρύβεται και να μη μπλέκεται στα πόδια σας όταν έχετε δουλειές να διεκπεραιώσετε. Το εμφανίζετε και το εξαφανίζετε με μία συντόμευση πληκτρολογίου. Ακόμα και όταν θέλετε να γράψετε κάτι στο Twitter, θα εμφανιστεί ξεχωριστό παραθυράκι μόνο για να γράψετε το tweet σας και όχι όλη η μάσκα της εφαρμογής, για να μη σας αποσπαστεί η προσοχή. Μερικοί κριτικάρουν αρνητικά αυτή τη δυνατότητα, αλλά για μένα, αυτή είναι μία από τις πιο έξυπνες ιδέες της εφαρμογής.
Ένας άλλος τομέας που υπερέχει ξεκάθαρα είναι το threading των συζητήσεων: Βλέπετε ένα tweet του στύλ "@fitsoulas δε συμφωνώ καθόλου με αυτό που λες, είσαι φίτσος". Κάνοντας διπλό κλικ στο tweet αυτό, μεταφέρεστε με ένα ωραίο Core Animation εφέ, σε μια λίστα από tweets που αποτελούν όλη τη συζήτηση που οδήγησε σε αυτό το tweet, δηλαδή τον λόγο για τον οποίο βλέπετε αυτή την απάντηση. Αυτό είναι κάτι που υποστηρίζουν κι άλλες εφαρμογές ίσως, αλλά καμμία με τόσο ωραίο και ξεκάθαρο τρόπο και κατά τη γνώμη μου, πολύ πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό.
Ίδια περίπου αντιμετώπιση θα βρείτε και στα direct messages, αλλά και μία ακόμα καινοτομία: Όλα τα direct messages ομαδοποιούνται σε συζητήσεις ανάλογα με την επαφή σας, όπως ακριβώς και η εφαρμογή SMS στο iPhone. Φοβερή ιδέα, που κάνει την κατηγοροποίηση των μηνυμάτων σας εύκολή υπόθεση.
Με νέα tweets ενημερώνεστε μέσω ενός εικονιδίου στο menu bar που "ανάβει" όταν έχετε νέα tweets. Απλό, λειτουργικό, χωρίς να βγάζει μάτι και να αποσπά την προσοχή. Όσοι αποσπούνται εύκολα στον υπολογιστή τους από θόρυβο, θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα. Το καλό είναι ότι η ειδοποίηση παραμετροποιείται για να σας ειδοποιεί μόνο όταν π.χ. κάποιος αναφέρεται σε σας ή σας απευθύνει το λόγο και όχι ας πούμε κάθε φορά που έρχεται νέο tweet.
Το Tweetie παίρνει άριστα και στον τρόπο που διαχειρίζεται τυχόν πολλαπλούς λογαριασμούς σας στο Twitter αφού κάνει την εναλλαγή τους από τον έναν λογαριασμό στον άλλο εξαιρετικά εύκολη υπόθεση χωρίς να μπλέκεται ο ένας στα πόδια του άλλου. Συγκρίνετε ας πούμε τον τρόπο που το Νambu δαχειρίζεται τα πολλαπλά accounts σε σχέση με το Tweetie για να καταλάβετε τι εννοώ.
Πέρα από το stream με τα Tweets, τα Replies και τα Direct Messages σας, μπορείτε να κάνετε και search έναν όρο που θέλετε να παρακολουθείτε live στο Twitter και να το απόσπάσετε σε νέο παράθυρο που θα ανανεώνεται αυτόματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Πρότυπο καλοφτιαγμένης Mac εφαρμογής αποτελεί και το φακουδάκι δίπλα στο search bar που όχι μόνο σας δείχνει τις πρόσφατες λέξεις-κλειδιά των αναζητήσεών σας αλλά και τα τρέχοντα trends! Ένας βαριεστημένος προγραμματιστής, απλά θα έβαζε ένα κουμπί "trends" πιο δίπλα και τελείωσε η υπόθεση.
Στο Tweetie όταν κάποιος δημοσιεύει το link για μία φωτογραφία, όταν την κάνουμε κλικ ανοίγει όπως θα άνοιγε στο Quicklook! Mικρή αλλά πολύ καλή πινελιά που προσθέτει στην εμπειρία μας με την εφαρμογή. Κάνοντας κλικ στο avatar του χρήστη ή σε οποιοδήποτε link τύπου @fitsoulas, το παράθυρο του Tweetie μεταφέρεται στα τελευταία tweets του εν λόγω χρήστη, όπου εκεί έχουμε και τα στατιστικά του (πόσους παρακολουθεί, τον παρακολουθούν, πόσα tweets έχει κάνει, τη προσωπική του σελίδα κ.ο.κ. Από την ίδια καρτέλα μπορούμε να δούμε αν μας ακολουθεί και αν θέλουμε, να τον ακολουθήσουμε και εμεις. Φυσικά μπορούμε να πάμε και στην καρτέλα ενός χρήστη χειρωνακτικά, εισάγοντας το username του, μέσω της επιλογής Go to User στη μπάρα του μενού.
Αυτές είναι πάνω-κάτω οι δυνατότητες του Tweetie for Mac στην παρθενική του εμφάνιση. Εντύπωση προκαλεί πόσο καλοφταγμένη και χωρίς σημαντικα bugs είναι, αλλά και πόσο λίγη επεξεργαστική ισχύ και μνήμη χρειάζεται. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για την έκδοση 1.01. Επίσης, το scroll στα tweets είναι τόσο άνετο και χωρίς κολλήματα όπως στην αντίστοιχη εφαρμογή για iPhone. Βέβαια, σαν νέα εφαρμογή, έχει κατά τη γνώμη μου και κάποιες ελλείψεις:
- Αδυναμία δημιουργίας Groups χρηστών. Όταν παρακολουθείς πολλούς χρήστες ταυτόχρονα είναι φυσιολογικό τα περισσότερα tweets να αποτελούν άχρηστο θόρυβο, ειδικά όταν έχεις 5 λεπτά διαθέσιμα ανάμεσα σε δουλειές για να αφιερώσεις στα μηνύματα. Έτσι λοιπόν, θα ήταν καλό να μπορείς να δημιουργήσεις υποκατηγορίες και να χωρίζεις τις επαφές σου ανάλογα με την χρησιμότητα τους, για παράδειγμα, Εργασία, Φίλοι, Υπηρεσίες, Νέα κ.ο.κ. Το Twitter σαν υπηρεσία δεν υποστηρίζει εγγενώς Groups (πιστεύω ότι θα το κάνει σύντομα θέλοντας και μη) με αποτέλεσμα διάφορες Twitter εφαρμογές (όπως για παράδειγμα το Tweetdeck, Nambu, EventBox) να έχουν δημιουργήσει αντίστοιχες δικές τους λύσεις για να σας δώσουν τη δυνατότητα να χωρίσετε τους χρήστες ανάλογα με τα ενδιαφέροντα σας. Είναι πολύ εύκολο για μας να διαβάσουμε τα 5-10 μηνύματα που θέλουμε αντί να τα "ξεσκαρτάρουμε" και να τα ψαρεύουμε μέσα από 500 λιγότερο ενδιαφέροντα μηνύματα.
Δυστυχώς, το Tweetie δεν μας παρέχει τέτοια δυνατότητα, δυσκολεύοντας αρκετά τη ζωή μας. Μάλιστα ο προγραμματιστής είναι αρνητικός στην υποστήριξη Groups στην εφαρμογή του, προτείνοντας μας να δημιουργήσουμε πολλά ξεχωριστά acoounts για να αναπαράγουμε μόνοι μας αυτή τη δυνατότητα. Για μία εφαρμογή που βάζει στο κορυφαίο σκαλοπάτι της την ευκολία χρήσης, αυτή είναι μία λύση που πολύ απλά "δεν στέκει", τουλάχιστον στη δική μου λογική. Και μιας και για να μεταπειστεί ο προγραμματιστής θα δυσκολευτούμε (αν και πολλοί ήδη του το έχουν ζητήσει), αντιπρότεινα την λύση του Color Labeling που θα χρωματίζει τα tweets ανάλογα με την "κατηγορία" του χρήστη (π.χ. κόκκινα αυτά που προέρχονται από "ενδιαφέροντες" χρήστες). Είναι μια λύση που είναι πιο κοντά στη φιλοσοφία ενός Mac, αφού τα Labels είναι και παροχή του Finder για τα αρχεία. Αν σας αρέσει ως concept, ψηφίστε την εδώ.
- Growl Notificaions ή ήχους ειδοποίησης. Κανένα από τα δύο δε με "καίει" μιας και τα δύο με αποσπούν, αλλα ας υπάρχουν με δυνατότητα απενεργοποίησης για όλους τους άλλους χρήστες που γκρινιάζουν γιατί δεν έχει. Σύμφωνα με δηλώσεις του προγραμματιστή και τα δύο έρχονται σε επόμενες αναβαθμίσεις.
- Auto-complete των usernames των επαφών σας. Και αυτό ετοιμάζεται να ενσωματωθεί σαν λειτουργία στο μέλλον.
- Προσθήκη των αγαπημένων μας Tweets σαν tab στην εφαρμογή. Μελετάται η προσθήκη του σε επέμενες εκδόσεις.
Φυσικά το πιο σημαντικό πρόβλημα του Tweetie είναι η έλλειψη κάποιου είδους κατηγοριοποίησης των μηνυμάτων και είναι κρίμα γιατί πολλοί hardcore χρήστες του Twitter θα το απορρίψουν γι' αυτό το λόγο. Ελπίζω η ξεροκεφαλια του προγραμματιστή σε αυτό το σημείο να καμφθεί και να γίνει το Tweetie με διαφορά ο καλύτερος Τwitter client για το Mac μας. Για όσους αυτό το χαρακτηριστικό είναι υπεραπαραίτητα, τους συμβουλεύω να δοκιμάσουν το δωρεάν και πολύ καλό (αν και λίγο βαρύ σε εμφάνιση) Nambu. Οι υπόλοιποι σπεύστε να κατεβάσετε και να δοκιμάσετε το Tweetie από εδώ. Εμένα με ενθουσίασε και αγόρασα μια άδεια χρήσης αμέσως. Υπάρχει και δωρεάν έκδοση του Tweetie με όλες τις δυνατότητες ενεργοποιημένες αλλά με τη περιστασιακή προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων. Όσους τους "χαλάει" η διαφήμιση, μια άδεια χρήσης θα σας κοστίζει περίπου 14 Ευρώ μέχρι την 4η Μαϊου, αφού διατίθεται με 5 δολλάρια έκπτωση για αυτή την περίοδο.
Τη Δευτέρα λοιπόν κυκλοφόρησε κι επίσημα η πρώτη έκδοση του Tweetie for Mac, μια εφαρμογή που συνδέεται με τους servers του Twitter.com για να σας μεταφέρει τα tweets των επαφών σας στο Twitter αλλά και να επιτρέπει και σε σας να κελαηδάτε στο Twitter μέσω αυτού.
Το Twitter που στην αρχή ήταν μονοπώλιο για geeks, tech-freaks και γενικά μπασμένα στο Internet παληκαράκια, από cult τρόπος επικοινωνίας, γρήγορα γνώρισε mainstream status (όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις) και πλέον και η κουτσή Μαρία ή Πετρούλα έχει λογαριασμό στο Twitter. Κάτι σαν το FaceBook τείνει να γίνει, αλλά το καλό είναι ότι με το Twitter μπορείς να ελέγξεις τον "θόρυβο", αφού εσύ επιλέγεις ποιους ακολουθείς και ας σε ακολουθούν χίλιοι-δύο τραμπαρίφες. Τελοσπάντων ελπίζω να μην αγορασθεί από καμμιά μεγάλη εταιρία και γίνει και αυτό κατιμάς, αν και πολύ το εφοβούμαι.
Εφαρμογές για tweeting στο Mac, πολλές και μη εξαιρετέες: Twitteriffic, Nambu, Canary, Tweetdeck, Twhirl, Natsulion, EventBox κ.ο.κ. Όλες προσφέρουν πολλά χαρακτηριστικά για να καλύψουν, ανάλογα τον χρήστη, τις πιο βασικές εώς τις πιο extreme ανάγκες. Οι περισσότερες μάλιστα είναι δωρεάν. Τί καινούργιο έχει να προσφέρει στο χώρο το Tweetie, μια εφαρμογή shareware ή adware ανάλογα με την έκδοση που θα κατεβάσετε;
Το Tweetie έρχεται να παίξει μπάλα σε ένα λειτουργικό σύστημα που το "interface is the king". Εκεί που το παραμικρό στραβοχυμένο pixel στην εφαρμογή χαλάει το γλυκό. Και μ' αυτό το σκεπτικό, το Tweetie βάζει 10 γκολ πριν τη λήξη του ημιχρόνου. Το Tweetie είναι η πιο mac εφαρμογή από όλες τις Twitter εφαρμογές για Μac. Ό,τι πρεσβέυει η Apple για το πως πρέπει να είναι και να λειτουργεί μια εφαρμογή στους υπολογιστές της είναι το Tweetie και ακόμα παραπάνω.
Απλό, ξεκάθαρο, λιτό interface με πολλές core animation πινελιές, κάνει την διεπαφή μας με την εφαρμογή σκέτη απόλαυση. Το Twitter είναι από τη φύση του μια υπηρεσία με πολύ θόρυβο, πολύ κείμενο και πληροφορία που, αν έχετε πολλές επαφές, αρκεί για να γίνει χιονοστιβάδα και να σας ισοπεδώσει. Το Tweetie κάνει ό,τι μπορεί για να κάνει αυτή την εμπειρία όσο πιο ανώδυνη γίνεται, γιατί ξέρει να κρύβεται και να μη μπλέκεται στα πόδια σας όταν έχετε δουλειές να διεκπεραιώσετε. Το εμφανίζετε και το εξαφανίζετε με μία συντόμευση πληκτρολογίου. Ακόμα και όταν θέλετε να γράψετε κάτι στο Twitter, θα εμφανιστεί ξεχωριστό παραθυράκι μόνο για να γράψετε το tweet σας και όχι όλη η μάσκα της εφαρμογής, για να μη σας αποσπαστεί η προσοχή. Μερικοί κριτικάρουν αρνητικά αυτή τη δυνατότητα, αλλά για μένα, αυτή είναι μία από τις πιο έξυπνες ιδέες της εφαρμογής.
Ένας άλλος τομέας που υπερέχει ξεκάθαρα είναι το threading των συζητήσεων: Βλέπετε ένα tweet του στύλ "@fitsoulas δε συμφωνώ καθόλου με αυτό που λες, είσαι φίτσος". Κάνοντας διπλό κλικ στο tweet αυτό, μεταφέρεστε με ένα ωραίο Core Animation εφέ, σε μια λίστα από tweets που αποτελούν όλη τη συζήτηση που οδήγησε σε αυτό το tweet, δηλαδή τον λόγο για τον οποίο βλέπετε αυτή την απάντηση. Αυτό είναι κάτι που υποστηρίζουν κι άλλες εφαρμογές ίσως, αλλά καμμία με τόσο ωραίο και ξεκάθαρο τρόπο και κατά τη γνώμη μου, πολύ πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό.
Ίδια περίπου αντιμετώπιση θα βρείτε και στα direct messages, αλλά και μία ακόμα καινοτομία: Όλα τα direct messages ομαδοποιούνται σε συζητήσεις ανάλογα με την επαφή σας, όπως ακριβώς και η εφαρμογή SMS στο iPhone. Φοβερή ιδέα, που κάνει την κατηγοροποίηση των μηνυμάτων σας εύκολή υπόθεση.
Με νέα tweets ενημερώνεστε μέσω ενός εικονιδίου στο menu bar που "ανάβει" όταν έχετε νέα tweets. Απλό, λειτουργικό, χωρίς να βγάζει μάτι και να αποσπά την προσοχή. Όσοι αποσπούνται εύκολα στον υπολογιστή τους από θόρυβο, θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα. Το καλό είναι ότι η ειδοποίηση παραμετροποιείται για να σας ειδοποιεί μόνο όταν π.χ. κάποιος αναφέρεται σε σας ή σας απευθύνει το λόγο και όχι ας πούμε κάθε φορά που έρχεται νέο tweet.
Το Tweetie παίρνει άριστα και στον τρόπο που διαχειρίζεται τυχόν πολλαπλούς λογαριασμούς σας στο Twitter αφού κάνει την εναλλαγή τους από τον έναν λογαριασμό στον άλλο εξαιρετικά εύκολη υπόθεση χωρίς να μπλέκεται ο ένας στα πόδια του άλλου. Συγκρίνετε ας πούμε τον τρόπο που το Νambu δαχειρίζεται τα πολλαπλά accounts σε σχέση με το Tweetie για να καταλάβετε τι εννοώ.
Πέρα από το stream με τα Tweets, τα Replies και τα Direct Messages σας, μπορείτε να κάνετε και search έναν όρο που θέλετε να παρακολουθείτε live στο Twitter και να το απόσπάσετε σε νέο παράθυρο που θα ανανεώνεται αυτόματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Πρότυπο καλοφτιαγμένης Mac εφαρμογής αποτελεί και το φακουδάκι δίπλα στο search bar που όχι μόνο σας δείχνει τις πρόσφατες λέξεις-κλειδιά των αναζητήσεών σας αλλά και τα τρέχοντα trends! Ένας βαριεστημένος προγραμματιστής, απλά θα έβαζε ένα κουμπί "trends" πιο δίπλα και τελείωσε η υπόθεση.
Στο Tweetie όταν κάποιος δημοσιεύει το link για μία φωτογραφία, όταν την κάνουμε κλικ ανοίγει όπως θα άνοιγε στο Quicklook! Mικρή αλλά πολύ καλή πινελιά που προσθέτει στην εμπειρία μας με την εφαρμογή. Κάνοντας κλικ στο avatar του χρήστη ή σε οποιοδήποτε link τύπου @fitsoulas, το παράθυρο του Tweetie μεταφέρεται στα τελευταία tweets του εν λόγω χρήστη, όπου εκεί έχουμε και τα στατιστικά του (πόσους παρακολουθεί, τον παρακολουθούν, πόσα tweets έχει κάνει, τη προσωπική του σελίδα κ.ο.κ. Από την ίδια καρτέλα μπορούμε να δούμε αν μας ακολουθεί και αν θέλουμε, να τον ακολουθήσουμε και εμεις. Φυσικά μπορούμε να πάμε και στην καρτέλα ενός χρήστη χειρωνακτικά, εισάγοντας το username του, μέσω της επιλογής Go to User στη μπάρα του μενού.
Αυτές είναι πάνω-κάτω οι δυνατότητες του Tweetie for Mac στην παρθενική του εμφάνιση. Εντύπωση προκαλεί πόσο καλοφταγμένη και χωρίς σημαντικα bugs είναι, αλλά και πόσο λίγη επεξεργαστική ισχύ και μνήμη χρειάζεται. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για την έκδοση 1.01. Επίσης, το scroll στα tweets είναι τόσο άνετο και χωρίς κολλήματα όπως στην αντίστοιχη εφαρμογή για iPhone. Βέβαια, σαν νέα εφαρμογή, έχει κατά τη γνώμη μου και κάποιες ελλείψεις:
- Αδυναμία δημιουργίας Groups χρηστών. Όταν παρακολουθείς πολλούς χρήστες ταυτόχρονα είναι φυσιολογικό τα περισσότερα tweets να αποτελούν άχρηστο θόρυβο, ειδικά όταν έχεις 5 λεπτά διαθέσιμα ανάμεσα σε δουλειές για να αφιερώσεις στα μηνύματα. Έτσι λοιπόν, θα ήταν καλό να μπορείς να δημιουργήσεις υποκατηγορίες και να χωρίζεις τις επαφές σου ανάλογα με την χρησιμότητα τους, για παράδειγμα, Εργασία, Φίλοι, Υπηρεσίες, Νέα κ.ο.κ. Το Twitter σαν υπηρεσία δεν υποστηρίζει εγγενώς Groups (πιστεύω ότι θα το κάνει σύντομα θέλοντας και μη) με αποτέλεσμα διάφορες Twitter εφαρμογές (όπως για παράδειγμα το Tweetdeck, Nambu, EventBox) να έχουν δημιουργήσει αντίστοιχες δικές τους λύσεις για να σας δώσουν τη δυνατότητα να χωρίσετε τους χρήστες ανάλογα με τα ενδιαφέροντα σας. Είναι πολύ εύκολο για μας να διαβάσουμε τα 5-10 μηνύματα που θέλουμε αντί να τα "ξεσκαρτάρουμε" και να τα ψαρεύουμε μέσα από 500 λιγότερο ενδιαφέροντα μηνύματα.
Δυστυχώς, το Tweetie δεν μας παρέχει τέτοια δυνατότητα, δυσκολεύοντας αρκετά τη ζωή μας. Μάλιστα ο προγραμματιστής είναι αρνητικός στην υποστήριξη Groups στην εφαρμογή του, προτείνοντας μας να δημιουργήσουμε πολλά ξεχωριστά acoounts για να αναπαράγουμε μόνοι μας αυτή τη δυνατότητα. Για μία εφαρμογή που βάζει στο κορυφαίο σκαλοπάτι της την ευκολία χρήσης, αυτή είναι μία λύση που πολύ απλά "δεν στέκει", τουλάχιστον στη δική μου λογική. Και μιας και για να μεταπειστεί ο προγραμματιστής θα δυσκολευτούμε (αν και πολλοί ήδη του το έχουν ζητήσει), αντιπρότεινα την λύση του Color Labeling που θα χρωματίζει τα tweets ανάλογα με την "κατηγορία" του χρήστη (π.χ. κόκκινα αυτά που προέρχονται από "ενδιαφέροντες" χρήστες). Είναι μια λύση που είναι πιο κοντά στη φιλοσοφία ενός Mac, αφού τα Labels είναι και παροχή του Finder για τα αρχεία. Αν σας αρέσει ως concept, ψηφίστε την εδώ.
- Growl Notificaions ή ήχους ειδοποίησης. Κανένα από τα δύο δε με "καίει" μιας και τα δύο με αποσπούν, αλλα ας υπάρχουν με δυνατότητα απενεργοποίησης για όλους τους άλλους χρήστες που γκρινιάζουν γιατί δεν έχει. Σύμφωνα με δηλώσεις του προγραμματιστή και τα δύο έρχονται σε επόμενες αναβαθμίσεις.
- Auto-complete των usernames των επαφών σας. Και αυτό ετοιμάζεται να ενσωματωθεί σαν λειτουργία στο μέλλον.
- Προσθήκη των αγαπημένων μας Tweets σαν tab στην εφαρμογή. Μελετάται η προσθήκη του σε επέμενες εκδόσεις.
Φυσικά το πιο σημαντικό πρόβλημα του Tweetie είναι η έλλειψη κάποιου είδους κατηγοριοποίησης των μηνυμάτων και είναι κρίμα γιατί πολλοί hardcore χρήστες του Twitter θα το απορρίψουν γι' αυτό το λόγο. Ελπίζω η ξεροκεφαλια του προγραμματιστή σε αυτό το σημείο να καμφθεί και να γίνει το Tweetie με διαφορά ο καλύτερος Τwitter client για το Mac μας. Για όσους αυτό το χαρακτηριστικό είναι υπεραπαραίτητα, τους συμβουλεύω να δοκιμάσουν το δωρεάν και πολύ καλό (αν και λίγο βαρύ σε εμφάνιση) Nambu. Οι υπόλοιποι σπεύστε να κατεβάσετε και να δοκιμάσετε το Tweetie από εδώ. Εμένα με ενθουσίασε και αγόρασα μια άδεια χρήσης αμέσως. Υπάρχει και δωρεάν έκδοση του Tweetie με όλες τις δυνατότητες ενεργοποιημένες αλλά με τη περιστασιακή προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων. Όσους τους "χαλάει" η διαφήμιση, μια άδεια χρήσης θα σας κοστίζει περίπου 14 Ευρώ μέχρι την 4η Μαϊου, αφού διατίθεται με 5 δολλάρια έκπτωση για αυτή την περίοδο.
Παρασκευή 17 Απριλίου 2009
VideoMonkey για μετατροπές βίντεο
Ένα από τα πιο απαραίτητα εργαλεία για τις μετατροπές βίντεο που καταγινόμουν ολημερίς, ήταν το VisualHub. Και λέω "ήταν", γιατί το VisualHub πέθανε. Ο προγραμματιστής του, το 'κλεισε το μαγαζάκι και πέταξε και τα κλειδιά. Το VisualHub ήταν που λέτε το πασπαρτού για τις μετατροπές βίντεο. Του 'ριχνες καμμιά 10αριά βιντεάκια και του έλεγες κάν'τα να παίζουν σε iPod. Μετά από λίγο (πολύ ήταν, αλλά δεν πειράζει) είχες τα βιντεάκια σου έτοιμα. Ήταν εφαρμογή shareware, αλλά τα άξιζε τα λεφτάκια της.
Ο προγραμματιστής του VisualHub λοιπόν σταμάτησε να εκδίδει καινούργιες βερζιόν, αλλά "άνοιξε και τον κώδικα" της εφαρμογής για να μπορέσει κάποιος τρίτος προγραμματιστής αν θέλει να συνεχίσει το θεάρεστο έργο του. Όπερ και εγένετο! Από τις στάχτες και την μπούρμπερη του VisualHub ξεπρόβαλε με άγριες διαθέσεις το πιθήκι των βίντεο, το VideoMonkey!
To VideoMonkey είναι δωρεάν, βασίζεται στον κώδικα του VisualHub και σας επιτρέπει να κάνετε εύκολα και γρήγορα τις μετατροπές των βίντεο σας. Το πλεονέκτημα του έναντι ας πούμε του HandBrake, είναι ότι μπορείτε με ένα βήμα να προσθέσετε πολλά βίντεο και να τα κάνετε μετατροπή, ενώ αν κάνετε την ίδια διαδικασία στο HandBrake, θα εξασθενήσει σημαντικά ο σφιγκτήρας σας και μπορεί να πάθετε κανά φούιτ.
Προς το παρόν η εφαρμογή είναι ακόμα στα σπάργανα και δεν έχουν ενεργοποιηθεί όλες οι δυνατότητες του. Για παράδειγμα εξάγει μόνο σε αρχεία τύπου MP4 για όλες τις Apple συσκευές. Αλλά το interface του είναι σημαντικά πιο απλό και κατανοητό από αυτό του VisualHub. Μπορείτε επίσης να δείτε πόσο μεγάλο θα είναι το παραχθέν αρχείο πριν αρχίσετε την κωδικοποίηση. Σε επόμενες εκδόσεις θα κάνει αυτόματο metadata tagging. Θα ρίχνετε π.χ. ένα αρχείο Lost.s05e21.hdtv.lol.avi και θα βάζει τίτλος σειράς: Lost, όνομα επεισοδίου: Let's have freckles for breakfast και ούτω καθεξής. Επιπλέον θα μπορείτε να επιλέγετε να κάνετε κωδικοποίηση μόνο ένα μέρος του βίντεο, κόβοντας ας πούμε τις διαφημίσεις. Α σούπερ!
Ακόμα και στην τωρινή του έκδοση είναι πέρα για πέρα λειτουργικό και πολύ γρήγορο στις μετατροπές του αφού βασίζεται στην ανοιχτή βιβλιοθήκη του FFMpeg. Όχι τόσο γρήγορο όσο το μαραφέτι που ακούει στο όνομα Turbo.264 HD της Elgato, αλλά εξίσου γρήγορο με το HandBrake. Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ, ενώ ο προγραμματιστής διατηρεί και blog στο οποίο ανεβάζει τα σχέδια του για το μέλλον του VideoMonkey.
Ο προγραμματιστής του VisualHub λοιπόν σταμάτησε να εκδίδει καινούργιες βερζιόν, αλλά "άνοιξε και τον κώδικα" της εφαρμογής για να μπορέσει κάποιος τρίτος προγραμματιστής αν θέλει να συνεχίσει το θεάρεστο έργο του. Όπερ και εγένετο! Από τις στάχτες και την μπούρμπερη του VisualHub ξεπρόβαλε με άγριες διαθέσεις το πιθήκι των βίντεο, το VideoMonkey!
To VideoMonkey είναι δωρεάν, βασίζεται στον κώδικα του VisualHub και σας επιτρέπει να κάνετε εύκολα και γρήγορα τις μετατροπές των βίντεο σας. Το πλεονέκτημα του έναντι ας πούμε του HandBrake, είναι ότι μπορείτε με ένα βήμα να προσθέσετε πολλά βίντεο και να τα κάνετε μετατροπή, ενώ αν κάνετε την ίδια διαδικασία στο HandBrake, θα εξασθενήσει σημαντικά ο σφιγκτήρας σας και μπορεί να πάθετε κανά φούιτ.
Προς το παρόν η εφαρμογή είναι ακόμα στα σπάργανα και δεν έχουν ενεργοποιηθεί όλες οι δυνατότητες του. Για παράδειγμα εξάγει μόνο σε αρχεία τύπου MP4 για όλες τις Apple συσκευές. Αλλά το interface του είναι σημαντικά πιο απλό και κατανοητό από αυτό του VisualHub. Μπορείτε επίσης να δείτε πόσο μεγάλο θα είναι το παραχθέν αρχείο πριν αρχίσετε την κωδικοποίηση. Σε επόμενες εκδόσεις θα κάνει αυτόματο metadata tagging. Θα ρίχνετε π.χ. ένα αρχείο Lost.s05e21.hdtv.lol.avi και θα βάζει τίτλος σειράς: Lost, όνομα επεισοδίου: Let's have freckles for breakfast και ούτω καθεξής. Επιπλέον θα μπορείτε να επιλέγετε να κάνετε κωδικοποίηση μόνο ένα μέρος του βίντεο, κόβοντας ας πούμε τις διαφημίσεις. Α σούπερ!
Ακόμα και στην τωρινή του έκδοση είναι πέρα για πέρα λειτουργικό και πολύ γρήγορο στις μετατροπές του αφού βασίζεται στην ανοιχτή βιβλιοθήκη του FFMpeg. Όχι τόσο γρήγορο όσο το μαραφέτι που ακούει στο όνομα Turbo.264 HD της Elgato, αλλά εξίσου γρήγορο με το HandBrake. Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ, ενώ ο προγραμματιστής διατηρεί και blog στο οποίο ανεβάζει τα σχέδια του για το μέλλον του VideoMonkey.
Πέμπτη 16 Απριλίου 2009
Ελληνικό Ραδιόφωνο στο Mac!
Ένα από τα συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας νέος χρήστης Mac, είναι η αναπαραγωγή ραδιοφωνικών προγραμμάτων μέσω διαδικτύου. Αυτό συμβαίνει γιατί η πλειονότητα των Ελληνικών (κυρίως) ραδιοφωνικών σταθμών, χρησιμοποιούν τεχνολογίες της Μicrosoft για το streaming τους. Και ενώ στα Windows η διαδικασία αναπαραγωγής είναι απροβλημάτιστη, στην περίπτωση του Mac απαιτείται η εγκατάσταση ενός Plugin. Και πάλι όμως, πολλά μπορούν να πάνε στραβά και γενικά η ζωή του χρήστη γίνεται δύσκολη.
Εδώ έρχεται να μας κάνει τη ζωή πιο εύκολη ένα νέο προγραμματάκι, γραμμένο από τον Έλληνα προγραμματιστή Patrick Chamelo. Μία καθαρόαιμη Mac εφαρμογή που περιλαμβάνει πάνω από 200 Ελληνικούς ραδιοσταθμούς και κάνει την αναπαραγωγή τους απροβλημάτιστη υπόθεση! Το μόνο που απαιτείται για την ομαλή λειτουργία του είναι η εγκατάσταση του δωρεάν plugin Flip4Mac που για όσους δεν το έχουν ήδη εγκατεστημένο στο Mac τους, μπορούν να το κατεβάσουν από εδώ. Αν ο αγαπημένος σας ραδιοσταθμός δεν περιλαμβάνεται στην λίστα, μπορείτε να τον προσθέσετε εσείς χειροκίνητα, εισάγωντας την διεύθυνση του stream.
Το πρόγραμμα λέγεται Greek Radio και προσφέρεται δωρεάν. Ο προγραμματιστής όμως ζητάει donations αν το χρησιμοποιείτε συχνά και καλό είναι να υποστηρίζουμε τέτοιου είδους προσπάθειες. Στις δοκιμές μου, έπαιξε απροβλημάτιστα όποιο ράδιο κι αν επέλεξα. Η εφαρμογή επίσης παρέχει ενσωματωμένο Visualizer καθώς και μπάρα φιλτραρίσματος αναλόγως περιοχής, ενώ μπορεί να αναβαθμίζεται αυτόματα μέσω του Sparkle!
Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης απουσιάζουν όλοι οι σταθμοί του πρώην εργοδότη μου (StarFM, ΕλληνικόςFM, HeartFM), αλλά φαντάζομαι ότι ο προγραμματιστής συλλέγει ακόμα σταθμούς και σίγουρα επόμενες αναβαθμίσεις θα εμπλουτίζουν συνεχώς το παρεχόμενο υλικό. Συγχαρητήρια και πάλι στον Patrick που είναι φοιτητής προγραμματισμού στο Leicester. Την εφαρμογή μπορείτε να την κατεβάσετε δωρεάν εδώ, ενώ ο προγραμματιστής δέχεται donations μέσω PayPal. Πάντα τέτοια και καλές ακροάσεις!
Εδώ έρχεται να μας κάνει τη ζωή πιο εύκολη ένα νέο προγραμματάκι, γραμμένο από τον Έλληνα προγραμματιστή Patrick Chamelo. Μία καθαρόαιμη Mac εφαρμογή που περιλαμβάνει πάνω από 200 Ελληνικούς ραδιοσταθμούς και κάνει την αναπαραγωγή τους απροβλημάτιστη υπόθεση! Το μόνο που απαιτείται για την ομαλή λειτουργία του είναι η εγκατάσταση του δωρεάν plugin Flip4Mac που για όσους δεν το έχουν ήδη εγκατεστημένο στο Mac τους, μπορούν να το κατεβάσουν από εδώ. Αν ο αγαπημένος σας ραδιοσταθμός δεν περιλαμβάνεται στην λίστα, μπορείτε να τον προσθέσετε εσείς χειροκίνητα, εισάγωντας την διεύθυνση του stream.
Το πρόγραμμα λέγεται Greek Radio και προσφέρεται δωρεάν. Ο προγραμματιστής όμως ζητάει donations αν το χρησιμοποιείτε συχνά και καλό είναι να υποστηρίζουμε τέτοιου είδους προσπάθειες. Στις δοκιμές μου, έπαιξε απροβλημάτιστα όποιο ράδιο κι αν επέλεξα. Η εφαρμογή επίσης παρέχει ενσωματωμένο Visualizer καθώς και μπάρα φιλτραρίσματος αναλόγως περιοχής, ενώ μπορεί να αναβαθμίζεται αυτόματα μέσω του Sparkle!
Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης απουσιάζουν όλοι οι σταθμοί του πρώην εργοδότη μου (StarFM, ΕλληνικόςFM, HeartFM), αλλά φαντάζομαι ότι ο προγραμματιστής συλλέγει ακόμα σταθμούς και σίγουρα επόμενες αναβαθμίσεις θα εμπλουτίζουν συνεχώς το παρεχόμενο υλικό. Συγχαρητήρια και πάλι στον Patrick που είναι φοιτητής προγραμματισμού στο Leicester. Την εφαρμογή μπορείτε να την κατεβάσετε δωρεάν εδώ, ενώ ο προγραμματιστής δέχεται donations μέσω PayPal. Πάντα τέτοια και καλές ακροάσεις!
Κυριακή 12 Απριλίου 2009
Εντυπώσεις από το ολοκαίνουργιο Turbo.264 HD της Elgato
Μετά από 8 ημέρες (!!) αναμονή για το κούριερ της UPS από την Γερμανία, παρέλαβα το νέο μικρό στικάκι-θαύμα της Elgato, το Turbo.264 HD.
Τί κάνει με λίγα λόγια το Turbo.264 HD: Βελτιώνει δραματικά την ταχύτητα μετατροπής αρχείων βίντεο σε φορμάτ H264 MP4, τον σύγχρονο video codec που υποστηρίζουν όλες οι συσκεύες της Apple, όπως iPod, iPhone, AppleTV, αλλά και συσκεύες όπως το Sony PSP.
Το Turbo.264 HD είναι η μετεξέλιξη του Turbo.264, του προηγούμενου USB stick βίντεο μετατροπέα της Elgato (εταιρία γνωστή στον χώρο για τους τηλεοπτικούς δέκτες για Μac). Σε σχέση με τον προκάτοχο του, προσφέρει αναβαθμισμένες επιδόσεις (και μάλιστα κατά πολύ) ενώ υποστηρίζει ενγενώς και μετατροπή αρχείων υψηλής ευκρίνειας από βιντεοκάμερες υψηλής ανάλυσης (AVCHD), αλλά και αρχειών video τύπου MKV.
Παρελκόμενα + Software: Στην ομολογουμένως καλαίσθητη συσκευασία, μαζί με το στικάκι περιέχεται μια επέκταση καλωδίου USB και ένα CD με το πρόγραμμα της Elgato, Turbo.264 HD για να κάνετε τις μετατροπές των αρχείων σας. Το περιβάλλον εργασίας της εφαρμογής είναι απλό και εύχρηστο και επιτρέπει την εισαγωγή πολλών βίντεο διαφορετικών φορμά (όπως τα δημοφιλή AVI, MOV, MKV, XVid, DivX, βιντεοκάμερας υψηλής ευκρίνειας AVCHD, αρχεία παραχθέντα από το EyeTV, VIDEO_TS φακέλων χωρίς προστασία κ.ο.κ.). Μέσω της εφαρμογής μπορείτε να κάνετε και μία στοιχειώδη επεξέργασία / κόψιμο ενός κομματιού βίντεο, καθώς και να ενώσετε πολλά βίντεο σε ένα αρχείο. Τέλος, μπορείτε να τα μετατρέψετε σε αρχεία με κωδικοποίηση H264 MP4 σε διάφορες αναλύσεις για όλες τις συσκευές. Οι προκαθορισμένες περιλαμβάνουν έξοδο σε αρχεία κατάλληλα για αναπαραγωγή σε iPod Best (640x480 pixels max), iPhone (480x360 pixels max), iPod Small (320x240 pixels max), AppleTV (720p max), 720P (1280x720 pixels @ 10 MBps max) και 1080P (1920x1080 pixels @ 10MBps max). Επίσης μπορείτε να δημιουργήσετε και τις δικές σας παραμετροποιημένες αναλύσεις, αναλόγως με τις ανάγκες σας.
Πέρα από την αρκετά καλογραμμένη εφαρμογή, το στικάκι σας συνεργάζεται με διάφορες γνωστές εφαρμογές για Mac αφού χρησιμοποιεί το κάπως πεπαλαιωμένο για αυτές τις δουλειές, Quicktime framework (Θα επανέλθω αργότερα σε αυτό). Έτσι για παράδειγμα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για πολύ γρηγορότερες μετατροπές βίντεο σε εφαρμογές όπως το Toast και το PopCorn της Roxio, το EyeTV της Elgato, τα iSubtitle, SubMerge και RoadMovie της Bitfield, το BoinxTV (που το χρησιμοποιούν κάποιες ψυχές για τα Vidcasts τους) και φυσικά του ίδιου του QuickTime Pro, του iMovie και του FinalCut της Apple!
Συγκριτικά τεστ: Αρκετά όμως λόγια και ώρα για μερικά τεστ. Ώρα να μιλήσουν οι αριθμοί! Χρησιμοποίησα το πρόγραμμα iSubtitle της Bitfield (αναλυτική κριτική μου για την εφαρμογή μπορείτε να διαβάσετε εδώ) που συνεργάζεται με το Turbo.264 HD, για να κάνω μερικές μετατροπές σε 3 υπολογιστές Μac, με και χωρίς το στικάκι και ιδού τα αποτελέσματα:
Test εφαρμογή: iSubtitle 1.1 για μετατροπή αρχείων βίντεο και υπότιτλων σε ένα αρχείο MP4 με κωδικοποίηση H264
Βίντεο Αρχείο: Τυπικό αρχείο Xvid AVI + υπότιτλοι τύπου SRT με τον ίδιο τίτλο
Τύπος Αρχείου: Xvid 640x352 pixels @1122kbps MP3 Stereo 48khz
Διάρκεια Βίντεο: 43m05s
Υπολογιστής Mac Pro 8-core 2.8GHz / 8GB RAM:
ΧΩΡΙΣ TURBO.264 HD iPod Export (640x480pixels @1,5MBps): 26.3 λεπτά - 39.9fps
ME TURBO.264 HD: 7 λεπτά - 150.9fps. Δηλαδή αύξηση ταχύτητας της τάξεως του 378%
ΧΩΡΙΣ TURBO.264 HD iPhone (480x360pixels @900ΚBps): 17.8 λεπτά - 59.1fps
ME TURBO.264 HD: 6.1 λεπτά - 173.1fps. Δηλαδή αύξηση ταχύτητας της τάξεως του 293%
Υπολογιστής MacBook Pro Early 2008 2.4GHz / 4GB RAM
ΧΩΡΙΣ TURBO.264 HD iPod Export (640x480pixels @1,5MBps): 33.6 λεπτά - 30.8fps
ME TURBO.264 HD: 9.3 λεπτά - 111.5fps. Δηλαδή αύξηση ταχύτητας της τάξεως του 362%
ΧΩΡΙΣ TURBO.264 HD iPhone (480x360pixels @900ΚBps): 20.7 λεπτά - 49.9fps
ME TURBO.264 HD: 8.4 λεπτά - 122.4fps. Δηλαδή αύξηση ταχύτητας της τάξεως του 245%
Υπολογιστής iMac Mid 2007 2.0GHz Intel Core 2 Duo / 2GB RAM
ΧΩΡΙΣ TURBO.264 HD iPod Export (640x480pixels @1,5MBps): 37.3 λεπτά - 28.2fps
ME TURBO.264 HD: 8.6 λεπτά -122.7fps. Δηλαδή αύξηση ταχύτητας της τάξεως του 435%
ΧΩΡΙΣ TURBO.264 HD iPhone (480x360pixels @900ΚBps): 22.1 λεπτά - 47.6fps
ME TURBO.264 HD: 8 λεπτά - 130.9fps. Δηλαδή αύξηση ταχύτητας της τάξεως του 275%
Τέλος με τη χρήση του παρεχόμενου προγράμματος TurboH264.app (αντί για το iSubtitle) στον Μac Pro, πήρα αυτά τα αποτελέσματα:
iPhone - με τυπωμένους υπότιτλους 82fps 12 λεπτά - χωρίς υπότιτλους 160fps 6 λεπτά
iPod Best - με τυπωμένους υπότιτλους 73fps 14,5 λεπτά - χωρίς υπότιτλους 140fps 7.5 λεπτά
(Σημείωση: οι υπότιτλοι ενσωματώνονται στο βίντεο σε αυτή την περίπτωση αρκεί να έχουμε εγκατεστημένο στον υπολογιστή μας της τελευταία έκδοση του Perian).
Τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους: με τη χρήση του Turbo.264HD υποτριπλασιάζουμε και παραπάνω τον χρόνο που χρειάζεται για την μετατροπή των αρχείων σε έναν μέσο υπολογιστή Mac! Εκεί που θέλαμε 37.3 λεπτά για την μετατροπή ενός 45λεπτου βίντεο σε ένα iMac διετίας, τώρα θέλουμε μόλις 8.6 λεπτά! Φανταστείτε πόσο χρόνο γλιτώνουμε κατά την μετατροπή πολλών αρχείων μαζί.
Και για τις βιντεοκάμερες 1080p FullHD: Πέρα από την μετατροπή ήδη συμπιεσμένων αρχείων από το διαδίκτυο για να τα τοποθετήσουμε στην Apple συσκευή μας, το Turbo.264 HD έρχεται για να μας λύσει άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα (από άποψη χρόνου): την μετατροπή βίντεο από τις νέες κάμερες υψηλής ευκρίνειας AVCHD, πολύ γρήγορα σε αρχεία MP4 και ακόμα και ταυτόχρονο "ανέβασμα" τους στο YouTube!
Και εξηγώ: Ας πάρουμε την περίπτωση ενός 20λεπτου βίντεου που έχουμε τραβήξει με τη νέα μας AVCHD FullHD κάμερα. Παραδοσιακά, θα έπρεπε να τη συνδέσουμε στο Mac μας και μέσω του iMovie να μεταφέρουμε το/τα κλιπάκι/α στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή μας για περαιτέρω επεξεργασία. Το iMovie (όπως και οι περισσότερες βίντεο εφαρμογές) δεν μπορεί να επεξεργαστεί καθαρόαιμα αυτό τον τύπο του αρχείου βίντεο χωρίς να το μετατρέψει σε κάτι το περισσότερο ασυμπίεστο. Κατά την μεταφορά λοιπόν του αρχείου στον υπολογιστή μας γίνεται και ταυτόχρονη μετατροπή του σε φορμά ProRes της Apple που ανάλογα την ταχύτητα και τις δυνατότητες του υπολογιστή μας, μπορεί να διαρκέσει και πάνω από ώρα. Μόλις το αρχείο μεταφερθεί, θα έχει γιγαντωθεί στον δίσκο μας, αφού θα έχει μεταφερθεί σε ένα αρχείο πολύ μικρότερης συμπίεσης (άρα προσοχή σε όσους έχουν λίγο χώρο στον δίσκο τους). Όταν κάνουμε την επεξεργασία του βίντεο, πρέπει πάλι να το μετατρέψουμε σε αρχείο τύπου H264 για να το μεταφέρουμε στις Apple συσκεύες μας, οπότε εκεί ανάλογα τον υπολογιστή μας περιμένουμε σίγουρα πάλι πάνω από μία ώρα...
Αντίθετα με το Turbo.264HD, ανοίγουμε την παρεχόμενη εφαρμογή, συνδέουμε την κάμερα, την αναγνωρίζει η εφαρμογή και μας δείχνει τα κλιπάκια, επιλέγουμε αυτά που θέλουμε να μετατρέψουμε, κόβουμε τα ανεπιθύμητα σημεία και με ένα κουμπί μετατρέπεται το βιντεάκι μας στη μορφή που το θέλουμε ή ακόμα και το ανεβάζουμε στο ΥouTube, χωρίς καμμία μετατροπή και με μεγαλύτερο χρόνο αναμονής κάτω από ώρα! Αν δεν θέλουμε να κάνουμε κάποια περίτεχνη επεξεργασία βίντεο με εφέ και τίτλους, μόλις γλιτώσαμε δύο ώρες από τη ζωή μας και πολύ χώρο στον σκληρό μας δίσκο!
Επίλογος: Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα από τη χρησιμότητα της λιλιπούτειας συσκευής Turbo.264HD. Για όσους κατέχουν βιντεοκάμερα υψηλής ευκρίνειας ή καταγίνονται με συχνές μετατροπές βίντεο για τις Apple συσκευές τους, θα γίνει ο καλύτερος φίλος. Υπερδιπλασιάζει τις επιδόσεις του προκατόχου του, με ένα πολύ πιο γρήγορο hardware - που σε αντίθεση με το προηγούμενο - εκμεταλλεύεται τον επεξεργαστή του υπολογιστή σας για σημαντική αύξηση των επιδόσεων. Το μόνο μειονέκτημα: Απαιτεί υπολογιστή Μac με επεξεργαστές της Intel (το προηγούμενο παίζει και σε PowerPC αλλά δεν μετατρέπει σε HD και έχει αρκετά κατώτερες επιδόσεις). Μπορείτε να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες για το Turbo.264 HD από την επίσημη ιστοσελίδα της Elgato εδώ. Κοστίζει 150 Ευρώ και τα αξίζει και με το παραπάνω αν ασχολείστε με το βίντεο!
Σημείωση για το QuickTime: Το QuickTime, όπως πολύ σωστά αναφέρεται και στην ιστοσελίδα της BitField, είναι μια αρκετά παλιά προγραμματιστική εργαλειοθήκη που δεν εκμεταλλεύεται καθόλου καλά τους μοντέρνους επεξεργαστές και τις δυνατότητες τους. Αποτέλεσμα αυτού, είναι οι πολύ αργές ταχύτητες μετατροπής βίντεο για όσες εφαρμογές το χρησιμοποιούν (όπως το PopCorn, Toast, iSubtitle, Submerge, RoadMovie, EyeTV, iMovie, FinalCut κλπ.). Για παράδειγμα, δείτε τις επιδόσεις του οκταπύρηνου Μac Pro στην μετατροπή βίντεο χωρίς το Turbo.264 - μόλις ~40fps. Σε αντιστοιχία, το δημοφιλές HandBrake που χρησιμοποιεί το FFMpeg αντί για το Quicktime, δίνει κατά μέσο όρο 160fps στον οκταπύρηνο. Μια ματιά στο Activity Monitor και θα καταλάβουμε το γιατί: μέσω Quicktime ο Mac Pro χρησιμοποιεί μόλις τους 2 πυρήνες από τους 8, ενώ το HandBrake χρησιμοποιεί και τους 8 πυρήνες σε φουλ ένταση!
Άρα για πολλές από τις εφαρμογές που στηρίζονται στο QuickTime για τις μετατροπές του βίντεο (και υποστηρίζουν το στικάκι της Elgato, Turbo.264 HD), συνίσταται η χρήση του Τurbo.264 HD, αφού οι χρήστες θα δουν κατακόρυφη αύξηση των επιδόσεων και πολύ λιγότερο μέσο χρόνο αναμονής. Ελπίζω, όπως λέγεται, το Snow Leopard και το αναβαθμίσμένο QuickTime X να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα. Μέχρι τότε, το Turbo.264 HD θα είναι ο αχώριστός μου φίλος.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12/04 @19:18: Δοκίμασα να κάνω εισαγωγή και μετατροπή αρχείων 1080P από την βιντεοκάμερα μου μέσω του παρεχόμενου προγράμματος Turbo.264 HD στο MacBook Pro μου (2,4GHz με 4GB RAM DDR2@667MHz). Δουλεύει όπως διαφημίζεται: Είδα κατευθείαν τα κλιπάκια της βιντεοκάμερας, επέλεξα 2-3 να τα ενώσω και πάτησα το κουμπί Start. Σε εξαγωγή 1080P @10MBps πήρα ταχύτητα 24fps (Real-Time δηλαδή), ενώ σε φορμά AppleTV, ταχύτητα 30fps! Μια χαρά ταχύτητες για μετατροπές βίντεο fullHD!
Τί κάνει με λίγα λόγια το Turbo.264 HD: Βελτιώνει δραματικά την ταχύτητα μετατροπής αρχείων βίντεο σε φορμάτ H264 MP4, τον σύγχρονο video codec που υποστηρίζουν όλες οι συσκεύες της Apple, όπως iPod, iPhone, AppleTV, αλλά και συσκεύες όπως το Sony PSP.
Το Turbo.264 HD είναι η μετεξέλιξη του Turbo.264, του προηγούμενου USB stick βίντεο μετατροπέα της Elgato (εταιρία γνωστή στον χώρο για τους τηλεοπτικούς δέκτες για Μac). Σε σχέση με τον προκάτοχο του, προσφέρει αναβαθμισμένες επιδόσεις (και μάλιστα κατά πολύ) ενώ υποστηρίζει ενγενώς και μετατροπή αρχείων υψηλής ευκρίνειας από βιντεοκάμερες υψηλής ανάλυσης (AVCHD), αλλά και αρχειών video τύπου MKV.
Παρελκόμενα + Software: Στην ομολογουμένως καλαίσθητη συσκευασία, μαζί με το στικάκι περιέχεται μια επέκταση καλωδίου USB και ένα CD με το πρόγραμμα της Elgato, Turbo.264 HD για να κάνετε τις μετατροπές των αρχείων σας. Το περιβάλλον εργασίας της εφαρμογής είναι απλό και εύχρηστο και επιτρέπει την εισαγωγή πολλών βίντεο διαφορετικών φορμά (όπως τα δημοφιλή AVI, MOV, MKV, XVid, DivX, βιντεοκάμερας υψηλής ευκρίνειας AVCHD, αρχεία παραχθέντα από το EyeTV, VIDEO_TS φακέλων χωρίς προστασία κ.ο.κ.). Μέσω της εφαρμογής μπορείτε να κάνετε και μία στοιχειώδη επεξέργασία / κόψιμο ενός κομματιού βίντεο, καθώς και να ενώσετε πολλά βίντεο σε ένα αρχείο. Τέλος, μπορείτε να τα μετατρέψετε σε αρχεία με κωδικοποίηση H264 MP4 σε διάφορες αναλύσεις για όλες τις συσκευές. Οι προκαθορισμένες περιλαμβάνουν έξοδο σε αρχεία κατάλληλα για αναπαραγωγή σε iPod Best (640x480 pixels max), iPhone (480x360 pixels max), iPod Small (320x240 pixels max), AppleTV (720p max), 720P (1280x720 pixels @ 10 MBps max) και 1080P (1920x1080 pixels @ 10MBps max). Επίσης μπορείτε να δημιουργήσετε και τις δικές σας παραμετροποιημένες αναλύσεις, αναλόγως με τις ανάγκες σας.
Πέρα από την αρκετά καλογραμμένη εφαρμογή, το στικάκι σας συνεργάζεται με διάφορες γνωστές εφαρμογές για Mac αφού χρησιμοποιεί το κάπως πεπαλαιωμένο για αυτές τις δουλειές, Quicktime framework (Θα επανέλθω αργότερα σε αυτό). Έτσι για παράδειγμα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για πολύ γρηγορότερες μετατροπές βίντεο σε εφαρμογές όπως το Toast και το PopCorn της Roxio, το EyeTV της Elgato, τα iSubtitle, SubMerge και RoadMovie της Bitfield, το BoinxTV (που το χρησιμοποιούν κάποιες ψυχές για τα Vidcasts τους) και φυσικά του ίδιου του QuickTime Pro, του iMovie και του FinalCut της Apple!
Συγκριτικά τεστ: Αρκετά όμως λόγια και ώρα για μερικά τεστ. Ώρα να μιλήσουν οι αριθμοί! Χρησιμοποίησα το πρόγραμμα iSubtitle της Bitfield (αναλυτική κριτική μου για την εφαρμογή μπορείτε να διαβάσετε εδώ) που συνεργάζεται με το Turbo.264 HD, για να κάνω μερικές μετατροπές σε 3 υπολογιστές Μac, με και χωρίς το στικάκι και ιδού τα αποτελέσματα:
Test εφαρμογή: iSubtitle 1.1 για μετατροπή αρχείων βίντεο και υπότιτλων σε ένα αρχείο MP4 με κωδικοποίηση H264
Βίντεο Αρχείο: Τυπικό αρχείο Xvid AVI + υπότιτλοι τύπου SRT με τον ίδιο τίτλο
Τύπος Αρχείου: Xvid 640x352 pixels @1122kbps MP3 Stereo 48khz
Διάρκεια Βίντεο: 43m05s
Υπολογιστής Mac Pro 8-core 2.8GHz / 8GB RAM:
ΧΩΡΙΣ TURBO.264 HD iPod Export (640x480pixels @1,5MBps): 26.3 λεπτά - 39.9fps
ME TURBO.264 HD: 7 λεπτά - 150.9fps. Δηλαδή αύξηση ταχύτητας της τάξεως του 378%
ΧΩΡΙΣ TURBO.264 HD iPhone (480x360pixels @900ΚBps): 17.8 λεπτά - 59.1fps
ME TURBO.264 HD: 6.1 λεπτά - 173.1fps. Δηλαδή αύξηση ταχύτητας της τάξεως του 293%
Υπολογιστής MacBook Pro Early 2008 2.4GHz / 4GB RAM
ΧΩΡΙΣ TURBO.264 HD iPod Export (640x480pixels @1,5MBps): 33.6 λεπτά - 30.8fps
ME TURBO.264 HD: 9.3 λεπτά - 111.5fps. Δηλαδή αύξηση ταχύτητας της τάξεως του 362%
ΧΩΡΙΣ TURBO.264 HD iPhone (480x360pixels @900ΚBps): 20.7 λεπτά - 49.9fps
ME TURBO.264 HD: 8.4 λεπτά - 122.4fps. Δηλαδή αύξηση ταχύτητας της τάξεως του 245%
Υπολογιστής iMac Mid 2007 2.0GHz Intel Core 2 Duo / 2GB RAM
ΧΩΡΙΣ TURBO.264 HD iPod Export (640x480pixels @1,5MBps): 37.3 λεπτά - 28.2fps
ME TURBO.264 HD: 8.6 λεπτά -122.7fps. Δηλαδή αύξηση ταχύτητας της τάξεως του 435%
ΧΩΡΙΣ TURBO.264 HD iPhone (480x360pixels @900ΚBps): 22.1 λεπτά - 47.6fps
ME TURBO.264 HD: 8 λεπτά - 130.9fps. Δηλαδή αύξηση ταχύτητας της τάξεως του 275%
Τέλος με τη χρήση του παρεχόμενου προγράμματος TurboH264.app (αντί για το iSubtitle) στον Μac Pro, πήρα αυτά τα αποτελέσματα:
iPhone - με τυπωμένους υπότιτλους 82fps 12 λεπτά - χωρίς υπότιτλους 160fps 6 λεπτά
iPod Best - με τυπωμένους υπότιτλους 73fps 14,5 λεπτά - χωρίς υπότιτλους 140fps 7.5 λεπτά
(Σημείωση: οι υπότιτλοι ενσωματώνονται στο βίντεο σε αυτή την περίπτωση αρκεί να έχουμε εγκατεστημένο στον υπολογιστή μας της τελευταία έκδοση του Perian).
Τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους: με τη χρήση του Turbo.264HD υποτριπλασιάζουμε και παραπάνω τον χρόνο που χρειάζεται για την μετατροπή των αρχείων σε έναν μέσο υπολογιστή Mac! Εκεί που θέλαμε 37.3 λεπτά για την μετατροπή ενός 45λεπτου βίντεο σε ένα iMac διετίας, τώρα θέλουμε μόλις 8.6 λεπτά! Φανταστείτε πόσο χρόνο γλιτώνουμε κατά την μετατροπή πολλών αρχείων μαζί.
Και για τις βιντεοκάμερες 1080p FullHD: Πέρα από την μετατροπή ήδη συμπιεσμένων αρχείων από το διαδίκτυο για να τα τοποθετήσουμε στην Apple συσκευή μας, το Turbo.264 HD έρχεται για να μας λύσει άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα (από άποψη χρόνου): την μετατροπή βίντεο από τις νέες κάμερες υψηλής ευκρίνειας AVCHD, πολύ γρήγορα σε αρχεία MP4 και ακόμα και ταυτόχρονο "ανέβασμα" τους στο YouTube!
Και εξηγώ: Ας πάρουμε την περίπτωση ενός 20λεπτου βίντεου που έχουμε τραβήξει με τη νέα μας AVCHD FullHD κάμερα. Παραδοσιακά, θα έπρεπε να τη συνδέσουμε στο Mac μας και μέσω του iMovie να μεταφέρουμε το/τα κλιπάκι/α στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή μας για περαιτέρω επεξεργασία. Το iMovie (όπως και οι περισσότερες βίντεο εφαρμογές) δεν μπορεί να επεξεργαστεί καθαρόαιμα αυτό τον τύπο του αρχείου βίντεο χωρίς να το μετατρέψει σε κάτι το περισσότερο ασυμπίεστο. Κατά την μεταφορά λοιπόν του αρχείου στον υπολογιστή μας γίνεται και ταυτόχρονη μετατροπή του σε φορμά ProRes της Apple που ανάλογα την ταχύτητα και τις δυνατότητες του υπολογιστή μας, μπορεί να διαρκέσει και πάνω από ώρα. Μόλις το αρχείο μεταφερθεί, θα έχει γιγαντωθεί στον δίσκο μας, αφού θα έχει μεταφερθεί σε ένα αρχείο πολύ μικρότερης συμπίεσης (άρα προσοχή σε όσους έχουν λίγο χώρο στον δίσκο τους). Όταν κάνουμε την επεξεργασία του βίντεο, πρέπει πάλι να το μετατρέψουμε σε αρχείο τύπου H264 για να το μεταφέρουμε στις Apple συσκεύες μας, οπότε εκεί ανάλογα τον υπολογιστή μας περιμένουμε σίγουρα πάλι πάνω από μία ώρα...
Αντίθετα με το Turbo.264HD, ανοίγουμε την παρεχόμενη εφαρμογή, συνδέουμε την κάμερα, την αναγνωρίζει η εφαρμογή και μας δείχνει τα κλιπάκια, επιλέγουμε αυτά που θέλουμε να μετατρέψουμε, κόβουμε τα ανεπιθύμητα σημεία και με ένα κουμπί μετατρέπεται το βιντεάκι μας στη μορφή που το θέλουμε ή ακόμα και το ανεβάζουμε στο ΥouTube, χωρίς καμμία μετατροπή και με μεγαλύτερο χρόνο αναμονής κάτω από ώρα! Αν δεν θέλουμε να κάνουμε κάποια περίτεχνη επεξεργασία βίντεο με εφέ και τίτλους, μόλις γλιτώσαμε δύο ώρες από τη ζωή μας και πολύ χώρο στον σκληρό μας δίσκο!
Επίλογος: Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα από τη χρησιμότητα της λιλιπούτειας συσκευής Turbo.264HD. Για όσους κατέχουν βιντεοκάμερα υψηλής ευκρίνειας ή καταγίνονται με συχνές μετατροπές βίντεο για τις Apple συσκευές τους, θα γίνει ο καλύτερος φίλος. Υπερδιπλασιάζει τις επιδόσεις του προκατόχου του, με ένα πολύ πιο γρήγορο hardware - που σε αντίθεση με το προηγούμενο - εκμεταλλεύεται τον επεξεργαστή του υπολογιστή σας για σημαντική αύξηση των επιδόσεων. Το μόνο μειονέκτημα: Απαιτεί υπολογιστή Μac με επεξεργαστές της Intel (το προηγούμενο παίζει και σε PowerPC αλλά δεν μετατρέπει σε HD και έχει αρκετά κατώτερες επιδόσεις). Μπορείτε να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες για το Turbo.264 HD από την επίσημη ιστοσελίδα της Elgato εδώ. Κοστίζει 150 Ευρώ και τα αξίζει και με το παραπάνω αν ασχολείστε με το βίντεο!
Σημείωση για το QuickTime: Το QuickTime, όπως πολύ σωστά αναφέρεται και στην ιστοσελίδα της BitField, είναι μια αρκετά παλιά προγραμματιστική εργαλειοθήκη που δεν εκμεταλλεύεται καθόλου καλά τους μοντέρνους επεξεργαστές και τις δυνατότητες τους. Αποτέλεσμα αυτού, είναι οι πολύ αργές ταχύτητες μετατροπής βίντεο για όσες εφαρμογές το χρησιμοποιούν (όπως το PopCorn, Toast, iSubtitle, Submerge, RoadMovie, EyeTV, iMovie, FinalCut κλπ.). Για παράδειγμα, δείτε τις επιδόσεις του οκταπύρηνου Μac Pro στην μετατροπή βίντεο χωρίς το Turbo.264 - μόλις ~40fps. Σε αντιστοιχία, το δημοφιλές HandBrake που χρησιμοποιεί το FFMpeg αντί για το Quicktime, δίνει κατά μέσο όρο 160fps στον οκταπύρηνο. Μια ματιά στο Activity Monitor και θα καταλάβουμε το γιατί: μέσω Quicktime ο Mac Pro χρησιμοποιεί μόλις τους 2 πυρήνες από τους 8, ενώ το HandBrake χρησιμοποιεί και τους 8 πυρήνες σε φουλ ένταση!
Άρα για πολλές από τις εφαρμογές που στηρίζονται στο QuickTime για τις μετατροπές του βίντεο (και υποστηρίζουν το στικάκι της Elgato, Turbo.264 HD), συνίσταται η χρήση του Τurbo.264 HD, αφού οι χρήστες θα δουν κατακόρυφη αύξηση των επιδόσεων και πολύ λιγότερο μέσο χρόνο αναμονής. Ελπίζω, όπως λέγεται, το Snow Leopard και το αναβαθμίσμένο QuickTime X να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα. Μέχρι τότε, το Turbo.264 HD θα είναι ο αχώριστός μου φίλος.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12/04 @19:18: Δοκίμασα να κάνω εισαγωγή και μετατροπή αρχείων 1080P από την βιντεοκάμερα μου μέσω του παρεχόμενου προγράμματος Turbo.264 HD στο MacBook Pro μου (2,4GHz με 4GB RAM DDR2@667MHz). Δουλεύει όπως διαφημίζεται: Είδα κατευθείαν τα κλιπάκια της βιντεοκάμερας, επέλεξα 2-3 να τα ενώσω και πάτησα το κουμπί Start. Σε εξαγωγή 1080P @10MBps πήρα ταχύτητα 24fps (Real-Time δηλαδή), ενώ σε φορμά AppleTV, ταχύτητα 30fps! Μια χαρά ταχύτητες για μετατροπές βίντεο fullHD!
Δευτέρα 6 Απριλίου 2009
Snow Leopard κι Ελληνικά
Τα πράγματα σιγά - σιγά αλλάζουν για την υποστήριξη των προϊόντων της Apple στην Ελλάδα: - Από τον Οκτώβριο του 2008 το Service των συσκευών της Apple πέρασε και στα χέρια άλλων δύο εταιριών πλην της αντιπροσωπείας Rainbow (της Elite και της Document, ενώ κοντοζυγώνει και η Systemgraph). - Οι Έλληνες χρήστες πλέον δικαιούνται 90 ημέρες δωρεάν τηλεφωνική υποστήριξη στην γλώσσα τους με την αγορά ενός Mac ή ενός iPod. - Η αντιπροσωπεία Rainbow εξαγοράστηκε από την InfoQuest, μια μεγάλη εταιρία στον χώρο της τεχνολογίας που φιλοδοξεί να κάνει δυναμικό επαναλανσάρισμα της Apple στην Ελληνική αγορά.
Επιπλέον η έκδοση 3.0 του iPhone OS που θα κυκλοφορήσει δωρεάν για όλες τις συσκεύες iPhone, θα περιέχει το πολυπόθητο Ελληνικό πληκτρολόγιο για να μπορούμε να γράφουμε, επιτέλους, και μεις οι Έλληνες στην γλώσσα μας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά πλήρης εξελληνισμός του λειτουργικού του κινητού αλλά και Ελληνικός ορθογράφος! Τέλος η πρόσφατη κυκλοφορία του νέου iPod Shuffle μας επιφύλλασε άλλη μία "αναπάντεχη" έκπληξη: Στις 14 γλώσσες που υποστηρίζει το VoiceOver είναι και τα Ελληνικά. Έτσι το iPod Shuffle γίνεται η πρώτη συσκεύη της Apple που μιλάει την γλώσσα μας!
Πολλοί (και ανάμεσα τους και γω), πιστεύουν πως αυτό αποτελεί την αρχή μιας νέας πολιτικής της Apple για την περαιτέρω υποστήριξη των προϊόντων της στην χώρα μας. Κοινώς, μπήκαμε επισήμως στον χάρτη της Apple! Ένας τομέας που φαντάζομαι θα έχουμε ευχάριστες εξελίξεις είναι και το νέο λειτουργικό της Apple για τους υπολογιστές της που αναμένεται πριν το τέλος του χρόνου, το Snow Leopard.
Θα τολμήσω μία πρόβλεψη (αν και είμαι χάλιας σε αυτού του είδους τα πράγματα): Το Snow Leopard θα εξελληνιστεί πλήρως στην γλώσσα μας και δεν θα χρειάζεται το μεσοβέζικο πατσάρισμα "Software Update" της αντιπροσωπείας. To παρόν λειτουργικό, Mac OSX Leopard εισήγαγε το 2007, 3 νέες γλώσσες στο οπλοστάσιο της: τα Ρώσσικα, τα Πορτογαλλικά και τα Πολωνικά, ανεβάζοντας την πλήρη υποστήριξη του Mac OSX σε 18 γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Ολλανδικά, Σουηδικά, Δανέζικα, Νορβηγικά, Φινλανδικά, Πορτογαλλικά, Ρώσσικα, Πολωνικά, Γιαπωνέζικα, Κινέζικα και παραδοσιακά Κινέζικα, Κορεάτικά, Πορτογαλλικά της Βραζιλίας. Λογικό είναι η επόμενη έκδοση να ακολουθήσει αυτό το trend, θέτοντας αυτόματα τα Ελληνικά ως υποψήφια προς υποστήριξη γλώσσα.
Τούτη την πρόβλεψη ενισχύει το γεγονός του πλήρη εξελληνισμού του λειτουργικού του iPhone στην έκδοση 3, που ως γνωστόν είναι μία φορητή παραλλαγή του Mac OSX. Όμως τα καλά νέα δεν φαίνονται να σταματούν εδώ, εφού πέρα από τον εξελληνισμό των "μενού" φαίνεται πως θα έχουμε και Ελληνικό ορθογράφο σε όλο το σύστημα και τις εφαρμογές που μπορούν να το εκμεταλλευτούν. Και πάλι το iPhone OS 3.0 μας "δείχνει τον δρόμο" αφού όσοι Έλληνες το εγκατέστησαν στο κινητό τους ισχυρίζονται ότι το Ελληνικό πληκτρολόγιο προσφέρει και αυτόματη διόρθωση. Εφόσον το iPhone OS 3.0 και το Mac OSX είναι πρώτα ξαδέλφια και μοιράζονται τα ίδια frameworks, δεν είναι παράλογη μία εικασία πως στο Snow Leopard θα έχουμε ΚΑΙ Ελληνικό ορθογράφο.
Τίποτα άλλο; Τί θα λέγατε και για Ελληνικό VoiceOver στο Μac σας; Να μαρκάρατε δήλαδη κάποιο Ελληνικό κείμενο και να αφήνατε τον Mac σας να σας το απαγγείλει σε άπταιστα Ελληνικά; Εδώ το σκονάκι για ενδεχόμενη υποστήριξη Ελληνικού VoiceOver μας το δίνει η νέα λειτουργία VoiceOver του iPod Shuffle που μας απαγγέλλει στα Ελληνικά τους τίτλους των τραγουδιών που ακούμε. Η τεχνολογία δηλαδή ήδη υπάρχει και εφαρμόζεται και η ενσωμάτωση της στο επερχόμενο λειτουργικού δεν θα πρέπει να θεωρείται σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά πολύ πιθανή πραγματικότητα!
Λέτε ως το τέλος του χρόνου να έχουμε στα χέρια μας ένα Mac που όχι μόνο γράφει Ελληνικά, αλλά επικοινωνεί μαζί μας στα Ελληνικά και μέσω του επίσημου εξελληνισμού του λειτουργικού αλλά και μέσω φωνής VoiceOver; Γιατί όχι;
Επιπλέον η έκδοση 3.0 του iPhone OS που θα κυκλοφορήσει δωρεάν για όλες τις συσκεύες iPhone, θα περιέχει το πολυπόθητο Ελληνικό πληκτρολόγιο για να μπορούμε να γράφουμε, επιτέλους, και μεις οι Έλληνες στην γλώσσα μας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά πλήρης εξελληνισμός του λειτουργικού του κινητού αλλά και Ελληνικός ορθογράφος! Τέλος η πρόσφατη κυκλοφορία του νέου iPod Shuffle μας επιφύλλασε άλλη μία "αναπάντεχη" έκπληξη: Στις 14 γλώσσες που υποστηρίζει το VoiceOver είναι και τα Ελληνικά. Έτσι το iPod Shuffle γίνεται η πρώτη συσκεύη της Apple που μιλάει την γλώσσα μας!
Πολλοί (και ανάμεσα τους και γω), πιστεύουν πως αυτό αποτελεί την αρχή μιας νέας πολιτικής της Apple για την περαιτέρω υποστήριξη των προϊόντων της στην χώρα μας. Κοινώς, μπήκαμε επισήμως στον χάρτη της Apple! Ένας τομέας που φαντάζομαι θα έχουμε ευχάριστες εξελίξεις είναι και το νέο λειτουργικό της Apple για τους υπολογιστές της που αναμένεται πριν το τέλος του χρόνου, το Snow Leopard.
Θα τολμήσω μία πρόβλεψη (αν και είμαι χάλιας σε αυτού του είδους τα πράγματα): Το Snow Leopard θα εξελληνιστεί πλήρως στην γλώσσα μας και δεν θα χρειάζεται το μεσοβέζικο πατσάρισμα "Software Update" της αντιπροσωπείας. To παρόν λειτουργικό, Mac OSX Leopard εισήγαγε το 2007, 3 νέες γλώσσες στο οπλοστάσιο της: τα Ρώσσικα, τα Πορτογαλλικά και τα Πολωνικά, ανεβάζοντας την πλήρη υποστήριξη του Mac OSX σε 18 γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Ολλανδικά, Σουηδικά, Δανέζικα, Νορβηγικά, Φινλανδικά, Πορτογαλλικά, Ρώσσικα, Πολωνικά, Γιαπωνέζικα, Κινέζικα και παραδοσιακά Κινέζικα, Κορεάτικά, Πορτογαλλικά της Βραζιλίας. Λογικό είναι η επόμενη έκδοση να ακολουθήσει αυτό το trend, θέτοντας αυτόματα τα Ελληνικά ως υποψήφια προς υποστήριξη γλώσσα.
Τούτη την πρόβλεψη ενισχύει το γεγονός του πλήρη εξελληνισμού του λειτουργικού του iPhone στην έκδοση 3, που ως γνωστόν είναι μία φορητή παραλλαγή του Mac OSX. Όμως τα καλά νέα δεν φαίνονται να σταματούν εδώ, εφού πέρα από τον εξελληνισμό των "μενού" φαίνεται πως θα έχουμε και Ελληνικό ορθογράφο σε όλο το σύστημα και τις εφαρμογές που μπορούν να το εκμεταλλευτούν. Και πάλι το iPhone OS 3.0 μας "δείχνει τον δρόμο" αφού όσοι Έλληνες το εγκατέστησαν στο κινητό τους ισχυρίζονται ότι το Ελληνικό πληκτρολόγιο προσφέρει και αυτόματη διόρθωση. Εφόσον το iPhone OS 3.0 και το Mac OSX είναι πρώτα ξαδέλφια και μοιράζονται τα ίδια frameworks, δεν είναι παράλογη μία εικασία πως στο Snow Leopard θα έχουμε ΚΑΙ Ελληνικό ορθογράφο.
Τίποτα άλλο; Τί θα λέγατε και για Ελληνικό VoiceOver στο Μac σας; Να μαρκάρατε δήλαδη κάποιο Ελληνικό κείμενο και να αφήνατε τον Mac σας να σας το απαγγείλει σε άπταιστα Ελληνικά; Εδώ το σκονάκι για ενδεχόμενη υποστήριξη Ελληνικού VoiceOver μας το δίνει η νέα λειτουργία VoiceOver του iPod Shuffle που μας απαγγέλλει στα Ελληνικά τους τίτλους των τραγουδιών που ακούμε. Η τεχνολογία δηλαδή ήδη υπάρχει και εφαρμόζεται και η ενσωμάτωση της στο επερχόμενο λειτουργικού δεν θα πρέπει να θεωρείται σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά πολύ πιθανή πραγματικότητα!
Λέτε ως το τέλος του χρόνου να έχουμε στα χέρια μας ένα Mac που όχι μόνο γράφει Ελληνικά, αλλά επικοινωνεί μαζί μας στα Ελληνικά και μέσω του επίσημου εξελληνισμού του λειτουργικού αλλά και μέσω φωνής VoiceOver; Γιατί όχι;
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
This
work is licensed under a
Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Ελλάδα License.