
Λοιπόν το Snow Leopard κυκλοφόρησε και στη χώρα μας τέλη Αυγούστου και αν το βρεις σε κανένα ράφι, εμένα να μου τρυπήσεις τη μύτη! Ήρθαν πολύ λίγα κομμάτια στη χώρα μας και όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε. Εμείς οι υπόλοιποι, μείναμε με μια παραγγελία στο χέρι να περιμένουμε τον επανεφοδιασμό της αγοράς!
Εγώ προς το παρόν βολεύομαι με την ανεπίσημη έκδοση για προγραμματιστές, που καθώς φαίνεται, είναι και η τελική έκδοση που διατέθηκε στην αγορά. Έτσι, δεν έχω γίνει "πύρινος" από ανυπομονησία. Άλλωστε, το Snow Leopard αποτελεί το λειτουργικό του κύριου υπολογιστή που δουλεύω (MacBook Pro), εδώ και αρκετό καιρό.
Δεν πρόκειται να γράψω αναλυτική κριτική για το λειτουργικό αυτό. Άλλωστε έχουν ήδη ειπωθεί τόσα πολλά από τόσους πολλούς, που σίγουρα δεν περιμένατε να διαβάσετε εμένα για να βγάλετε το πόρισμα αν το Snow Leopard "αξίζει" ή όχι. Προτείνω όσοι/ες έχουν ΠΟΛΥ χρόνο στην διάθεση τους και γνωρίζουν Αγγλικά, να διαβάσουν την
αναλυτική κριτική του Ars Technica δια χειρός Siracusa. Όπως και με το Leopard και το Tiger πριν από αυτό, ο Siracusa μας δίνει μια ενδελεχή ματιά στα γρανάζια του αγαπημένου μας λειτουργικού.
Διαβάζοντας την κριτική, καταλαβαίνετε πως το Snow Leopard έχει υποστεί ριζική αναδιάρθρωση εκ των έσω για να αντιμετωπίσει με επάρκεια τις προκλήσεις του μέλλοντος. Πολλές τεχνολογίες όπως
OpenCL,
Grand Central Dispatch,
64bit εφαρμογές σε όλο το λειτουργικό, νέος
Quicktime, στα μάτια ενός απλού χρήστη φαντάζουν ως ωραία ονόματα και μόνο. Το αντίθετο όμως, πρόκειται για πολύ σημαντικές τεχνολογίες που θα δώσουν φτερά στον Mac σας στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
Λατρεύω την Apple, που σε αντίθεση με μεγάλες εταιρίες λογισμικού, πάντα βρίσκει τον χρόνο να αφιερώσει στο ξεσκόνισμα του κώδικα, στο λεγόμενο code optimization. Γι' αυτό με κάθε νέο λειτουργικό της Apple έχουμε συνήθως αύξηση των επιδόσεων, αντί για το σούρσιμο που παρουσιάζουν λειτουργικά της Microsoft.
Απουσία λοιπόν τρομερών και "χτυπητών" νέων χαρακτηριστικών για τον τελικό χρήστη, εκτός από τα εμφανή και καλοδεχούμενα μερεμετάκια στο Expose (με το χρήσιμο Dock Expose), στα Stacks, στα Services, περισσότερος ελεύθερος χώρος στον δίσκο,
προσθήκη έξτρα ορθογράφων (ναι και Ελληνικών!) με drag and drop αρχείων, στην
απόλυτη συμβατότητα με τον MS Exchange Server 2007 (πόσα χρόνια δικαιολογίες των IT μεγάλων εταιριών για ελλειπή υποστήριξη των Mac στο εργασιακό περιβάλλον - τώρα δεν έχουν καμία δικαιολογία). Και φυσικά αυτό που εύχεται και περιμένει κάθε χρήστης: Ταχύτητα, ταχύτητα, ταχύτητα. Επιπλέον, εξολόθρευση ορισμένων bugs που επέμεναν να ταλανίζουν την Λεοπάρδαλη και μεταφράστε όλες αυτές τις αλλαγές σε μία καλύτερη εμπειρία διεπαφής του χρήστη με το λειτουργικό.
Ισχύουν όλα αυτά που έγραψα παραπάνω ή παραμένουν ευσεβείς πόθοι της Apple και των προγραμματιστών της;Και ναι και όχι.Υπάρχει διαφορά στην ταχύτητα, αν και όχι τόσο μεγάλη όσο θα φανταζόταν κανείς. Στα προγράμματα της Apple που περιλαμβάνονται στο λειτουργικό, αυτή η διαφορά είναι εμφανής. Άλλωστε οι περισσότερες εφαρμογές στο Snow ξαναγράφτηκαν από την αρχή ή υπέστησαν ριζικό ρεκτιφιέ. Οι άλλες εφαρμογές όμως που έχουμε στον υπολογιστή μας; Αυτές από τρίτους κατασκευαστές λογισμικού; Πάνε πιο γρήγορα; Μάλλον όχι, τουλάχιστον στις περισσότερες των περιπτώσεων. Η Apple έπραξε το καθήκον της και παρέδωσε νέα εργαλεία στους προγραμματιστές για να κάνουν τις εφαρμογές τους πιο γρήγορες και πιο επαρκείς. Από εκεί και πέρα είναι θέμα αναβάθμισης αυτών των εφαρμογών με νέο κώδικα για να εκμεταλλευτούν την πραγματική δύναμη του Snow Leopard.
Συνήθως οι μικροί software οίκοι, είναι και αυτοί που υιοθετούν πρώτοι από όλους τις νέες τεχνολογίες στις εφαρμογές τους. Είναι αυτοί που βουτάνε από την κορυφή μέχρι τα νύχια στην ευκαιρία να δώσουν νέες δυνατότητες στις εφαρμογές τους. Μεγάλοι Software οίκοι, όπως η Adobe, η Quark, η Microsoft και ορισμένες φορές η ίδια η Apple, σέρνονται με πιο αργούς ρυθμούς ξωπίσω. Άλλωστε μιλάμε συνήθως για εφαρμογές με τεράστιο κώδικα από πίσω τους, που κάθε μικρή αλλαγή μπορεί να επιφέρει την καταστροφή.
Μέχρι λοιπόν οι εφαρμογές που χρησιμοποιεί ο καθένας από μας πιο συχνά, να αναβαθμιστούν για να αξιοποιήσουν τις νέες δυνατόττητες του λειτουργικού, οι αλλαγές στην ταχύτητα θα περιορίζονται κυρίως στις ενσωματωμένες εφαρμογές.
Δεν παραπονιέμαι όμως, το Snow Leopard έχει δώσει νέα ζωή σε παλιότερα Intel Mac μου. Τα 30 Ευρώ που ζητάει είναι τραγικά μικρό ποσό και όποιος δεν αναβαθμίσει τώρα, γρήγορα θα δει το "φως" το αληθινό και θα το πράξει. Άλλωστε η Apple επέλεξε να το πουλήσει σε αυτή την τιμή εν μέρει για να "αναγκάσει" τους χρήστες Leopard να αναβαθμιστούν το συντομότερο δυνατό. Αυτό θα δράσει ως μοχλός πίεσης για τους προγραμματιστές Software να υποστηρίξουνν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το Snow Leopard και τις νέες δυνατότητες που δίνει.
Και στον τομέα του Marketing η Apple σημειώνει μια ακόμη νίκη έναντι της Microsoft: Πρόλαβε την κυκλοφορία των Windows 7 κατά 2 μήνες. Επίσης θα έχει έτοιμα μηχανήματα με το νέο λειτουργικό να δώσει σε όλον τον εκπαιδευτικό τομέα και στην Back to School προώθηση στην Αμερικάνικη αγορά τον Σεπτέμβριο. Η Apple θα έχει νέα αναβαθμισμένα μηχανήματα με ολοκαίνουργιο λειτουργικό όλο τον Σεπτέμβρη (έναν πολύ σημαντικό μήνα στις πωλήσεις της Apple), ενώ όλοι οι υπόλοιποι όχι. Είναι γνωστό πως η προσμονή ενός καινούργιου λειτουργικού, το μόνο που καταφέρνει καλά είναι να σκοτώνει τις πωλήσεις. Τέλος, με το ξεπροβόδισμα της έβδομης γάτας από την φαρέτρα της Apple, είναι έτοιμη να αφιερωθεί ψυχή τε και σώματι στο τελευταίο τρίμηνο του 2009, με νέα προϊόντα. Εύχομαι μέσα σ' αυτά να δούμε και το φημολογούμενο iTablet!