Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Παρουσίαση Apple , Σεπτέμβριος 2009: iTunes 9

Το πιο σημαντικό νέο απ' όλα όσα είδαμε και διαβάσαμε χθες, είναι η επιστροφή του Steve Jobs στις παρουσιάσεις κι επισήμως στο "τιμόνι" της Apple. Ο ηγέτης της Apple χειροκροτήθηκε όρθιος για αρκετό διάστημα από τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα κι όχι άδικα. Η Apple χρειάζεται τον υγιή Steve Jobs κι αυτός την Apple.

Μόλις καταλάγιασε ο ενθουσιασμός και τα χειροκροτήματα, είχαμε την έναρξη άλλης μιας κλασικής παρουσίασης Σεπτεμβρίου που αφορούσε για πολλούς, το λιγότερο "ενδιαφέρον" κομμάτι της Apple, τα iPods. Είναι αλήθεια πως τα iPods πέρασαν την πρώτη τους νιότη και οι εκρηκτικές τους πωλήσεις άρχισαν σιγά - σιγά να φθίνουν, κυρίως με την κυκλοφορία περισσότερων υβριδικών συσκευών, τύπου PMP, που κάνουν κι άλλα πράγματα εκτός από αναπαραγωγή πολυμέσων.

Ευτυχώς η Apple ήταν η πρώτη που το κατάλαβε με την εμφάνιση του iPod Touch τον Σεπτέμβριο του 2007 στην αγορά, μιας συσκευής πιο κοντά στις δυνατότητες του iPhone παρά σε αυτή ενός iPod. Και οι πωλήσεις iPod, χάρη σε αυτή τη συσκευή, δεν πήραν επικίνδυνα την κατιούσα.

Τί παρουσίασε όμως η Apple χθες και πόσο επηρεαζόμαστε από τα νέα αυτά προϊόντα;


iTunes 9. Λογική αναβάθμιση της πιο πολυχρησιμοποιημένης εφαρμογής αναπαραγωγής και συγχρονισμού πολυμεσικού υλικού στον υπολογιστή μας. Αναβαθμισμένη, πιο δροσερή θα έλεγα εμφάνιση του iTunes 9. Δεν θα συμφωνήσω με τους κατακριτές της αλλαγής της εμφάνισης. Μ' αρέσει. Απέχει πολύ από το να γίνει η "καθαρή" εφαρμογή που ονειρευόμουν, αλλά κατά την γνώμη μου, χθες έκανε ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Ειδικά το ανασχεδιασμένο iTunes Store έγινε πολύ πιο εύχρηστο και ξεκάθαρο και με μια πρόχειρη εκτίμηση, πιο γρήγορο στην πλοήγηση. Επιτέλους Wish List και μικρές social πινελιές όπως βασική διεπαφή με Facebook και Twitter στο Store.

H λειτουργία Home Sharing, επιτρέπει σε όσους έχουν λογαριασμό στο iTunes και πάνω από έναν υπολογιστή στο σπίτι τους, να μοιράζονται μουσική, audiobooks εφαρμογών του AppStore και αρχείων video. Πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό - τέρμα η χειροκίνητη αντιγραφή μέσω Finder!

Το Genius Mix επεκτείνει τις δυνατότητες των Genius Playlists που παρουσιάστηκαν στο iTunes 8 και δημιουργέι 12 λίστες στον υπολογιστή σας, αυτόματα (χωρίς προεπιλογή τραγουδιού δηλαδή), που σαν ένας εικονικός DJ, παίζει ασταμάτητα μουσική ίδιου στυλ από την βιβλιοθήκη με τα τραγούδια του iTunes. Τις λίστες αυτές μπορείτε να τις μεταφέρετε και σε όλα τα iPods και iPhone που υποστηρίζουν δυνατότητες αναπαραγωγής Genius. Τα Genius Playlists ήταν το αγαπημένο μου χαρακτηριστικό από την έκδοση 8 (ναι, βαριέμαι αφόρητα να κάνω λίστες) και η νέα αυτή δυνατότητα με βοηθάει να γίνω ακόμα πιο τεμπέλης αφού πλέον δεν χρειάζεται ούτε να προεπιλέξω τραγούδι. Για να δημιουργηθούν τα Genius Mixes κάντε update στο Genius (εννοείται ότι πρέπει να το ενεργοποιήσετε πρώτα, όσοι το έχετε απενεργοποιημένο).

Τέλος, η πιο σημαντική προσθήκη για τους πιο πολλούς από εμάς junkies του AppStore, είναι ο βελτιστοποιημένος τρόπος συγχρονισμού συσκευών iPhone και iPod με τον υπολογιστή μας. Μπορούμε να επιλέξουμε όχι μόνο λίστες τραγουδιού για συγχρονισμό αλλά και καλλιτέχνες και είδος. Τα βίντεο και οι τηλεοπτικές σειρές έχουν περισσότερες επιλογές συγχρονισμού, όπως και οι φωτογραφίες που για όσους χρησιμοποιούν το iPhoto, μπορούν πλέον να επιλέξουν συγχρονισμό όχι μόνο αλμπουμ αλλά και Events & Faces.
Η πιο μεγάλη αλλαγή διατελείται όμως στον τομέα των εφαρμογών του Appstore. Μπορείτε πλέον να φτιάξετε τις οθόνες των εφαρμογών του iPhone / iPod Touch σας και να διευθετήσετε τις εφαρμογές σας και πως αυτές εμφανίζονται στην συσκευή σας, μέσα από το iTunes πολύ εύκολα και γρήγορα. Τέρμα η ταλαίπωρία μεταφοράς μιας - μιας εφαρμογής από οθόνη σε οθόνη στο iPhone. Καιρός ήταν!

Άλλες μικρές πινελιές στην εφαρμογή, είναι η δυνατότητα να γεμίζει το iTunes αυτόματα την συσκευή σας με μουσική στον εναπομείναντα χώρο, αλλά και βελτιώσεις στην ταχύτητα της εφαρμογής. Το iΤunes 9 διαχείριζεται άριστα τους πολλαπλούς επεξεργαστές, όπως π.χ. στην περίπτωση ενός οκταπύρηνου Mac Pro. Η μετατροπή ~650 φωτογραφιών μεγέθους 12megapixels από την βιβλιοθήκη του iPhoto σε σμίκρυνση ικανή για αναπαραγωγή στην οθόνη ενός iPhone, διήρκεσε ελάχιστα δευτερόλεπτα και μια σύντομη ματιά στο Activity Monitor του υπολογιστή μου έδειξε το γιατί: Και οι 8 core του επεξεργαστή σε full load 800%! Κάτι τέτοιο δε συνέβαινε στο ίδιο Mac Pro με Leopard + iTunes 8!

Δυστυχώς το iTunes 9 δεν έγινε 64bit εφαρμογή (παραμένει 32bit) - κυρίως για λόγους συμβατότητας και εννιαίας διανομής με την αντίστοιχη έκδοση που απευθύνεται σε χρήστες Windows... Δεν πειράζει. Έστω κι έτσι, το iTunes 9 είναι μια καλή αναβάθμιση, αν και με τόσες προσθήκες, χαρακτηριστικά και το βάρος της υποστήριξης της πλατφόρμας των Windows να μπάινει στη μέση της προόδου - αναρωτιέμαι αν είναι ώρα για τον ριζικό ανασχεδιασμό του iTunes αλα Quicktime X. Λέτε το iTunes X (10) να είναι το iTunes που όλοι περιμένουμε; Κάτι τέτοιο όμως, φαντάζει βουνό για τους προγραμματιστές της Apple αφού θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα - ίσως μεγαλύτερα από αυτά ενός νέου λειτουργικού συστήματος.

Το iTunes μπορείτε να το κατεβάσετε χειροκίνητα από εδώ. Επανέρχομαι σε επόμενη δημοσίευση με εντυπώσεις για τα νέα iPods καθώς και για την αναβάθμιση του iPhone OS στην έκδοση 3.1. Αναμείνατε ολίγον τι!

18 σχόλια:

TR0uBLe είπε...

κυρίως για λόγους συμβατότητας και εννιαίας διανομής με την αντίστοιχη έκδοση που απευθύνεται σε χρήστες Windows...

Αυτό τι πάει να πει;;;
Αφού υπάρχει ήδη 64bitη έκδοση του itunes 8 και για windows...

ΑΚΗΣ είπε...

Το Genius Mixes μου έκανε εντύπωση που λειτουργεί πολύ πολύ καλά και αναφέρομαι σε αυτό διότι έχω και μουσική εκτός iTunes Stores.

Καλά η ανανεωμένη έκδοση του Store είναι πολύ καλή και το μαύρο πλαίσιο που βγαίνει στις κατηγορίες music κλπ που είναι σαν το expose του dock στο Snow Leopard μας δείχνει νομίζω τον δρόμο για το που πάει το πράμα. Μαύρο πλαίσιο και άσπρα γράμματα. Απλώ και κομψό.

Καλά μας beat....

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@TR0uBLe Το iTunes είναι γραμμένο πάνω σε προγραμματιστικά εργαλεία Carbon της Apple που είναι παλιάς κοπής και περίορίζονται στα 32bit. Για να γίνει το iTunes 64bit εφαρμογή πρέπει να γραφεί εκ νέου όλο το iTunes σε Cocoa (όπως οι περισσότερες εφαρμογές που έχει το Snow Leopard). Αν δεν υπήρχε ως άμεση προτεραιότητα η υποστήριξη των Windows, τότε τα πράγματα θα ήταν σαφώς πιο εύκολα για την Apple. Δυστυχώς οι cross-platform εφαρμογές μαστίζονται από μία ενγενή δυσκαμψία στην ανασχεδίαση τους. Έχεις να παρέχεις υποστήριξη σε 5 πλατφόρμες: Windows XP 32bit, Windows XP 64bit, Windows Vista 32bit, Windows Vista 64bit, Mac OSX. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα πρόγραμμα - ελβετικό σουγιά που επικοινωνεί και συγχρονίζει πλήθος hardware συσκευών iPod και iPhone. Κλάψ'τα Χαράλαμπε!

Ανώνυμος είπε...

..άσχετο. Η θήκη iGlaze (ωραίες photo στο flickr) είναι όντως υπέροχη! Φαντάζομαι ο μόνος τρόπος να την αποκτήσει κανείς είναι μόνο online απο την moshi..
Bluetooth χρησιμοποιείς στο 3G S? Μπορείς να προτείνεις κάποιο - της προκοπής - ?

ΥΓ. Η πρώτη μου επαφή με προϊόντα Apple είναι με το iPhone 3G S. Τους βγάζω το καπέλο! Απλά και όμορφα..

Dimitris,
(χρήστης χρόνων, Microsoft)

Ανώνυμος είπε...

Ναι ειναι super το 9
το μονο που δεν μου αρεσει προσωπικα ειναι το πολυ ασπρο χρωμα

Jig Janus

Ανώνυμος είπε...

μετά απο επιτυχές κατέβασμα 9 και 3.1 στο sign in του genius μου αναφέρει: we are currently experiencing technical difficulties. Please try again later...εδώ και ώρες. Αντμετωπίζει κανένας το ίδιο;
και παρεπιπτόντως κάτι που ήθελα απο καιρό: συγχαρητήρια Αντώνη!

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Ανώνυμος σχετικά με την θήκη της Moshi (βάλτε και κανένα όνομα βρε παιδιά!)
Την πουλάω στο μαγαζί που εργάζομαι στη Θεσσαλονίκη (Αγγελάκη 23), αλλά μπορείς να την αγοράσεις και δικτυακά από το online κατάστημα μας στο MadMacs.gr. Ιδού και ο σχετικός σύνδεσμος. Είναι απίστευτη θήκη και θα γράψω σύντομα μια μίνι κριτική.

@Ανώνυμος σχετικά με το Genius Update. Εμένα δουλεύει μια χαρά στο δικό μου iTunes. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

dimitris from volos είπε...

Sorry για την ανωνυμία..Μου ξέφυγε.
Όσο για την θήκη θα την πάρω απο το madmacs.gr

Thanks:)

Ανώνυμος είπε...

Το μπλογκ σου μ' αρέσει πολύ. Δίνει καλές και χρήσιμες πληροφορίες. Συνέχισε.

Διάφοροι Χρήστες είπε...

Aυτο που παρατηρησα εγω στο iTunes 9, οπως ειπε και ο Steve, ειναι οτι το back up και το synchronization ειναι πιο γρηγορα. Tωρα θα δοκιμασω και το restore να δουμε τι ψαρια πιανει και εκει..

Yanagimachi είπε...

genious mix γιοκ. Δεν κατεβαινει ουτε με χιλια updates

Yanagimachi είπε...

Επειδη ειδα σε διαφορα φορουμ χρηστες του itunes 9 δεν βλεπουν το genius mix, να πω οτι εγω ειχα πολυ μικρη βιβλιοθηκη και δεν εμφανιζοταν. Οταν προσθεσα ολα τα μουσικα αρχεια μου, τοτε με ενα update τσουπ εμφανιστηκε το genius mix. Ολα καλα λοιπον...

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@alexisvas Σωστά, χρειάζεται να έχεις μια βιβλιοθήκη με αρκετούτσικα κομμάτια για να μπορέσει το iTunes, να δημιουργήσει ένα Genius Mix.

George Kazazis είπε...

"μετά απο επιτυχές κατέβασμα 9 και 3.1 στο sign in του genius μου αναφέρει: we are currently experiencing technical difficulties. Please try again later...εδώ και ώρες. Αντμετωπίζει κανένας το ίδιο;"

και σε εμενα ακριβως το ιδιο εδω και μερες.
Καμμια ιδεα;;

Συγχαρητηρια για το Blog...

George Kazazis είπε...

Βρεθηκε η λυση σε αυτο:

"μετά απο επιτυχές κατέβασμα 9 και 3.1 στο sign in του genius μου αναφέρει: we are currently experiencing technical difficulties. Please try again later...εδώ και ώρες. Αντμετωπίζει κανένας το ίδιο;"

Δεν βρηκα εγω την λυση αλα το μελος Sfrag εδω: http://www.macephemera.gr/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?455412.last

Παραθετω λοιπον:

Καλημέρα σε όλους,
βρήκα και αντιγράφω αυτό, είχα ακριβώς το ίδιο πρόβλημα και με τον κατωτέρω τρόπο ΛΥΘΗΚΕ!
Πλέον το Genius αλλά και το Genius Mixes δουλεύει και στο iPhone 3g KANONIKA

"I used to have the same problem with iTunes Genius: every time I was trying to activate it I was getting the same message (we are currently experiencing technical difficulties blah blah blah). What was even more frustrating though was the fact that this problem was appearing only when I was using my iMac, while everything was fine when I was using my macBook. Having spend several hours comparing the settings of my two machines (which were supposed to be the same since these are connected to the same mobile me account) I found out that the problem was lying in the languages list. More specifically when I moved British English to the top of the Language list in system preferences --> international-->language (I used to have greek in the top position in my iMac) everything started working.

I hope this is going to work for you too if you have any language other than English at the top of your language list."

Ανώνυμος είπε...

Πετάγεται σε κανένα στα ξαφνικά ενώ παίζει μουσική στο background;;; Μου έχει σπάσει τα νέυρα, δεν μπορώ να ακούσω μουσική και να κάνω κάτι άλλο!!!
Win7 PRo x64

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Ανώνυμος Get a mac.

Ανώνυμος είπε...

Δείτε και το link: http://discussions.apple.com/thread.jspa?threadID=1874884

If iTunes 9 keeps giving the error just go iTunes Store - My Account - My Recommendation and Turn on Genius from there. TOS has changed and I think that Apple forgot to make TOS appear in the regular Genius activation window.