Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

A Better Finder Rename

Σε ό,τι υπολογιστή κι αν καθόμαστε, ανεξάρτητα δηλαδή από δυνατότητες και λειτουργικά συστήματα, παλεύουμε κάθε μέρα με χιλιάδες αρχεία. Και συνήθως τα αρχεία τα μεταφέρουμε και τα μετονομάζουμε. Έχουν περάσει πολλά προγράμματα μετονομασίας από τον υπολογιστή μου και μέχρι πρότινος είχα βολευτεί το εξαιρετικό Name Mangler, το οποίο μάλιστα διατίθεται δωρεάν. Με την έλευση του Snow Leopard όμως, το Name Mangler δε συμπεριφέρεται σωστά στον υπολογιστή μου. Ρίχνοντας μια πρόχειρη ματιά στην ιστοσελίδα του Name Mangler δεν είδα φως στο τούνελ και έτσι αναγκάστηκα να ψάξω εκ νέου για ένα πρόγραμμα μετονομασίας πολλαπλών αρχείων.

Κατέληξα στην Shareware εφαρμογή με τον τίτλο-σιδηρόδρομο "A Better Finder Rename". Αυτή η εφαρμογή γνώρισε μάλιστα και πρόσφατη αναβάθμιση για να γίνει 100% συμβατή με το Snow Leopard και όχι μόνο αυτό αλλά είναι και 64μπιτη! Να ξέρετε ότι είναι πολύ σημαντικό, ειδικά για εφαρμογές που πληρώνουμε, να αναβαθμίζονται συχνά για να μη μένουν πίσω στις εξελίξεις. Και αυτό γίνεται ακόμα πιο προφανές και επιτακτική ανάγκη έπειτα από κάθε νέα έκδοση λειτουργικού συστήματος. Φαίνεται πως το "A Better Finder Rename" είναι τέτοια εφαρμογή, οπότε αποφάσισα να επενδύσω πάνω της τα 23 Ευρώ που ζητάει για την άδεια χρήσης.

A Better Finder Rename

Και δεν απογοητεύτηκα αφού το ABFR (εν συντομία), διαθέτει πλήθος επιλογών για να προβούμε από τις πιο απλές ως τις πιο περίπλοκες μετονομασίες πολλαπλών αρχείων. Το περιβάλλον εργασίας της εφαρμογής κάνει καλή δουλειά στο να κρύβει τις πάρα πολλές επιλογές μετονομασίας, χωρίζοντας τις εργασίες σε θεματικές κατηγορίες. Στο δεξί μέρος της εφαρμογής, βλέπουμε σε προεπισκόπηση τα καινούργια ονόματα των αρχείων, ούτως ώστε να μη προβούμε σε κάποια καταστροφική κίνηση!

Πέρα από τις απλές αλλαγές ή αφαιρέσεις κειμένου, μπορούμε να αλλάξουμε την κατάληξη των αρχείων, να αλλάξουμε πλήρως το όνομα των αρχείων προσθέτοντας αύξοντες αριθμούς, ακόμα και να χρησιμοποιήσουμε τα ID3 Tags metadata των MP3/AAC ή τα metadata των JPG αρχείων για την μετονομασία κ.ο.κ. Επίσης μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλαπλά βήματα μετονομασίας π.χ. "άλλαξε τις τελείες με κενά έπειτα σβήσε το HDTV, το LOL, το VTV και κάνε κεφαλαία τα πρώτα γράμματα του αρχείου". Έπειτα, μπορούμε να σώσουμε αυτή την αλληλουχία μετονομάσεων ως ένα preset για εύκολη χρήση. Μπορούμε ακόμη να το κάνουμε και droplet, δηλαδή μια μικρή εφαρμογή που μπορούμε έπειτα να σύρουμε τα αρχεία που μας ενδιαφέρει να μετονομάσουμε πάνω στο εικονίδιο της και να πραγματοποιείται αυτόματα η μετονομασία.

Αποτελεί λοιπόν, όντως τον ελβετικό σουγιά στον τομέα της μετονομασίας των αρχείων και μας βοηθάει να γλιτώνουμε άπειρο κόπο και χρόνο να φτιάχνουμε τους τίτλους των αρχείων (ειδικά αυτών που κατεβάζουμε από το διαδίκτυο), σε κάτι πιο κατανοητό από ένα μακρυνάρι με πεζοκεφαλαία, τελείες και πάνω κάτω παύλες. Το μόνο που θαρρώ πως του λείπει είναι κάποια έτοιμα presets ή μια online βιβλιοθήκη για εύκολη εισαγωγή / εξαγωγή έτοιμων presets.

Αξίζει τα 20 Ευρώ + ΦΠΑ που ζητάει για αυτές τις δουλειές; Αυτό θα το κρίνετε εσείς, αφού υπάρχουν και δωρεάν εφαρμογές που κάνουν μέρος από αυτά που προσφέρει το A Better Finder Rename. Όπως και να έχει μπορείτε να το κατεβάσετε και να δοκιμάσετε μια trial εκδοχή του στον υπολογιστή σας.

4 σχόλια:

George είπε...

Μου φαίνεται πολύ καλό προγραμματάκι.Θα ήθελα όμως να ρωτήσω κάτι.Έχω φάει άπειρες ώρες κυρίως σε σειρές όπου πρέπει να κάνω π.χ 30 νέους φακέλους και κάθε φάκελο να τον κάνω μετονομασία σε E1,E2,E3 κ.τ.λ.Μπορείς με αυτό το πρόγραμμα να κάνεις κάτι τέτοιο;
Και κάτι άλλο είναι πως πρέπει να μαρκάρω π.χ το επεισόδιο 1 και τον υπότιτλο 1 και να τα σύρω στον φάκελο E1,το επεισόδιο 2 και τον υπότιτλο 2 και να τα σύρω στον φάκελο E2 κ.τ.λ.

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@George Όχι, η εφαρμογή αυτή δεν κάνει αυτό που ζητάς αφού δεν δημιουργεί νέα αρχεία, απλά μετονομάζει τα υφιστάμενα. Μπορείς π.χ. να δημιουργήσεις μόνος σου 20 ας πούμε "Untitled Folder" στο Finder και να χρησιμοποιήσεις μετά το "A Better Finder Rename", να μαρκάρεις αυτούς τους φακέλους και να τους μετονομάσεις σε Ε με αύξοντα αριθμό ξεκινώντας από το 1 (κάνοντας έτσι φακέλους Ε1, Ε2, Ε3).

Georgios είπε...

Καλό το προγραμματάκι αλλά με κάποια γνώση shell scripting + λίγη awk μπορείς να κάνεις τα ίδια και πολλά μα πάρα πολλά περισσότερα από το terminal. Μην ξεχνάτε ότι το Mac OS X είναι από μέσα ένα Unix (FreeBSD). Γιατί λοιπόν αυτή η πανίσχυρη μηχανή να πηγαίνει χαμένη; Μάλιστα πιστεύω ότι και το ίδιο το ABFR μπορεί να χρησιμοποιεί αυτόν ακριβώς το μηχανισμό και να τον έχει "πακετάρει" με GUI το οποίο χρεώνει 23 Ευρώ. Και για να μη μένω στα λόγια, να 2 παραδείγματα στα γρήγορα

Αυτό που ζητά ο George:
prompt $> for i in {1..5}; do echo $i |awk '{print "mkdir E"$1}'|/bin/sh; done

π.χ. Σβήνω το "HDTV" από το όνομα των αρχείων σε ένα directory
prompt $> for i in *; do echo $i |grep HDTV |awk -F "HDTV" '{print $1$2}'|/bin/sh; done

Για να δεις απλώς τι θα κάνει το πάρα πάνω και να μην προβείς σε "καταστροφική κίνηση" αρκεί να το γράψεις:
prompt $> for i in *; do echo $i |grep HDTV |awk -F "HDTV" '{print $1$2}'; done

κ.λπ.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣΟΧΗ!!!: Δεν αναλαμβάνω καμία ευθύνη για την ορθότητα των πιο πάνω εντολών. Δοκιμάστε τις πρώτα σε άσχετα directories, κάντε τα πειραματάκια σας και μάθετε τι σημαίνει το κάθε κομμάτι τους. Μην τις εκτελέσετε πάνω στα πολύτιμα σας αρχεία αν δεν καταλαβαίνετε τι κάνουν. Καλώς ήρθατε στο πραγματικά ισχυρό τμήμα του Mac OS X!

Panagiotis Atmatzidis είπε...

Αυτά που θα έγραφα τα είπε όλα ο Georgios. Ένα cli πολύ "handy" είναι κι αυτό. Αν π.χ. έχεις μια σειρά που είναι σε ISO-8859-7 και θέλεις να την κάνεις UTF-8:

find . -name "*.srt" -type f -print0 | while read -d '' file; do iconv -f ISO-8859-1 -t UTF-8 "$file" > "$file-new"; mv "$file-new" "$file"; done

αν έπρεπε να κάνω όλα τα .avi με το χεράκι, θα έπρεπε να παρατήσω την πρωινή μου εργασία για καμιά εβδομάδα :-P