Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Σχετικά με το Snow Leopard

Λοιπόν το Snow Leopard κυκλοφόρησε και στη χώρα μας τέλη Αυγούστου και αν το βρεις σε κανένα ράφι, εμένα να μου τρυπήσεις τη μύτη! Ήρθαν πολύ λίγα κομμάτια στη χώρα μας και όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε. Εμείς οι υπόλοιποι, μείναμε με μια παραγγελία στο χέρι να περιμένουμε τον επανεφοδιασμό της αγοράς!

Εγώ προς το παρόν βολεύομαι με την ανεπίσημη έκδοση για προγραμματιστές, που καθώς φαίνεται, είναι και η τελική έκδοση που διατέθηκε στην αγορά. Έτσι, δεν έχω γίνει "πύρινος" από ανυπομονησία. Άλλωστε, το Snow Leopard αποτελεί το λειτουργικό του κύριου υπολογιστή που δουλεύω (MacBook Pro), εδώ και αρκετό καιρό.

Δεν πρόκειται να γράψω αναλυτική κριτική για το λειτουργικό αυτό. Άλλωστε έχουν ήδη ειπωθεί τόσα πολλά από τόσους πολλούς, που σίγουρα δεν περιμένατε να διαβάσετε εμένα για να βγάλετε το πόρισμα αν το Snow Leopard "αξίζει" ή όχι. Προτείνω όσοι/ες έχουν ΠΟΛΥ χρόνο στην διάθεση τους και γνωρίζουν Αγγλικά, να διαβάσουν την αναλυτική κριτική του Ars Technica δια χειρός Siracusa. Όπως και με το Leopard και το Tiger πριν από αυτό, ο Siracusa μας δίνει μια ενδελεχή ματιά στα γρανάζια του αγαπημένου μας λειτουργικού.

Διαβάζοντας την κριτική, καταλαβαίνετε πως το Snow Leopard έχει υποστεί ριζική αναδιάρθρωση εκ των έσω για να αντιμετωπίσει με επάρκεια τις προκλήσεις του μέλλοντος. Πολλές τεχνολογίες όπως OpenCL, Grand Central Dispatch, 64bit εφαρμογές σε όλο το λειτουργικό, νέος Quicktime, στα μάτια ενός απλού χρήστη φαντάζουν ως ωραία ονόματα και μόνο. Το αντίθετο όμως, πρόκειται για πολύ σημαντικές τεχνολογίες που θα δώσουν φτερά στον Mac σας στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Λατρεύω την Apple, που σε αντίθεση με μεγάλες εταιρίες λογισμικού, πάντα βρίσκει τον χρόνο να αφιερώσει στο ξεσκόνισμα του κώδικα, στο λεγόμενο code optimization. Γι' αυτό με κάθε νέο λειτουργικό της Apple έχουμε συνήθως αύξηση των επιδόσεων, αντί για το σούρσιμο που παρουσιάζουν λειτουργικά της Microsoft.

Απουσία λοιπόν τρομερών και "χτυπητών" νέων χαρακτηριστικών για τον τελικό χρήστη, εκτός από τα εμφανή και καλοδεχούμενα μερεμετάκια στο Expose (με το χρήσιμο Dock Expose), στα Stacks, στα Services, περισσότερος ελεύθερος χώρος στον δίσκο, προσθήκη έξτρα ορθογράφων (ναι και Ελληνικών!) με drag and drop αρχείων, στην απόλυτη συμβατότητα με τον MS Exchange Server 2007 (πόσα χρόνια δικαιολογίες των IT μεγάλων εταιριών για ελλειπή υποστήριξη των Mac στο εργασιακό περιβάλλον - τώρα δεν έχουν καμία δικαιολογία). Και φυσικά αυτό που εύχεται και περιμένει κάθε χρήστης: Ταχύτητα, ταχύτητα, ταχύτητα. Επιπλέον, εξολόθρευση ορισμένων bugs που επέμεναν να ταλανίζουν την Λεοπάρδαλη και μεταφράστε όλες αυτές τις αλλαγές σε μία καλύτερη εμπειρία διεπαφής του χρήστη με το λειτουργικό.

Snow Leopard

Ισχύουν όλα αυτά που έγραψα παραπάνω ή παραμένουν ευσεβείς πόθοι της Apple και των προγραμματιστών της;

Και ναι και όχι.

Υπάρχει διαφορά στην ταχύτητα, αν και όχι τόσο μεγάλη όσο θα φανταζόταν κανείς. Στα προγράμματα της Apple που περιλαμβάνονται στο λειτουργικό, αυτή η διαφορά είναι εμφανής. Άλλωστε οι περισσότερες εφαρμογές στο Snow ξαναγράφτηκαν από την αρχή ή υπέστησαν ριζικό ρεκτιφιέ. Οι άλλες εφαρμογές όμως που έχουμε στον υπολογιστή μας; Αυτές από τρίτους κατασκευαστές λογισμικού; Πάνε πιο γρήγορα; Μάλλον όχι, τουλάχιστον στις περισσότερες των περιπτώσεων. Η Apple έπραξε το καθήκον της και παρέδωσε νέα εργαλεία στους προγραμματιστές για να κάνουν τις εφαρμογές τους πιο γρήγορες και πιο επαρκείς. Από εκεί και πέρα είναι θέμα αναβάθμισης αυτών των εφαρμογών με νέο κώδικα για να εκμεταλλευτούν την πραγματική δύναμη του Snow Leopard.

Συνήθως οι μικροί software οίκοι, είναι και αυτοί που υιοθετούν πρώτοι από όλους τις νέες τεχνολογίες στις εφαρμογές τους. Είναι αυτοί που βουτάνε από την κορυφή μέχρι τα νύχια στην ευκαιρία να δώσουν νέες δυνατότητες στις εφαρμογές τους. Μεγάλοι Software οίκοι, όπως η Adobe, η Quark, η Microsoft και ορισμένες φορές η ίδια η Apple, σέρνονται με πιο αργούς ρυθμούς ξωπίσω. Άλλωστε μιλάμε συνήθως για εφαρμογές με τεράστιο κώδικα από πίσω τους, που κάθε μικρή αλλαγή μπορεί να επιφέρει την καταστροφή.

Μέχρι λοιπόν οι εφαρμογές που χρησιμοποιεί ο καθένας από μας πιο συχνά, να αναβαθμιστούν για να αξιοποιήσουν τις νέες δυνατόττητες του λειτουργικού, οι αλλαγές στην ταχύτητα θα περιορίζονται κυρίως στις ενσωματωμένες εφαρμογές.

Δεν παραπονιέμαι όμως, το Snow Leopard έχει δώσει νέα ζωή σε παλιότερα Intel Mac μου. Τα 30 Ευρώ που ζητάει είναι τραγικά μικρό ποσό και όποιος δεν αναβαθμίσει τώρα, γρήγορα θα δει το "φως" το αληθινό και θα το πράξει. Άλλωστε η Apple επέλεξε να το πουλήσει σε αυτή την τιμή εν μέρει για να "αναγκάσει" τους χρήστες Leopard να αναβαθμιστούν το συντομότερο δυνατό. Αυτό θα δράσει ως μοχλός πίεσης για τους προγραμματιστές Software να υποστηρίξουνν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το Snow Leopard και τις νέες δυνατότητες που δίνει.

Και στον τομέα του Marketing η Apple σημειώνει μια ακόμη νίκη έναντι της Microsoft: Πρόλαβε την κυκλοφορία των Windows 7 κατά 2 μήνες. Επίσης θα έχει έτοιμα μηχανήματα με το νέο λειτουργικό να δώσει σε όλον τον εκπαιδευτικό τομέα και στην Back to School προώθηση στην Αμερικάνικη αγορά τον Σεπτέμβριο. Η Apple θα έχει νέα αναβαθμισμένα μηχανήματα με ολοκαίνουργιο λειτουργικό όλο τον Σεπτέμβρη (έναν πολύ σημαντικό μήνα στις πωλήσεις της Apple), ενώ όλοι οι υπόλοιποι όχι. Είναι γνωστό πως η προσμονή ενός καινούργιου λειτουργικού, το μόνο που καταφέρνει καλά είναι να σκοτώνει τις πωλήσεις. Τέλος, με το ξεπροβόδισμα της έβδομης γάτας από την φαρέτρα της Apple, είναι έτοιμη να αφιερωθεί ψυχή τε και σώματι στο τελευταίο τρίμηνο του 2009, με νέα προϊόντα. Εύχομαι μέσα σ' αυτά να δούμε και το φημολογούμενο iTablet!

10 σχόλια:

Yanagimachi είπε...

Περιμενω το DVD απο μερα σε μερα. Θα μου στοιχισει μολις 7 ευρω καθως πηρα το macbook pro μετα τις 8 Ιουλη. Νομιζω οτι δεν χρειαζεται φορματ για να περασω τη χιονο-λεοπαρδαλη, σωστα? Συνισταται ομως να κανω για να χαρω το update ολο του το μεγαλειο?

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Όχι, δεν χρειάζεται να κάνεις format. Αυτές είναι πρακτικές χρηστών Windows. Format θα κάνεις μόνο αν αντιμετωπίζεις κάποιο μεγάλο πρόβλημα. Θα κάνεις εγκατάσταση από πάνω και θα είσαι μια χαρά.

Γιώργος είπε...

Αντώνη καλησπέρα!
Εγκατέστησα το Snow Leopard αλλά το Macbook μου κάνει ακόμα 1 λεπτό για να ανοίξει..! Πατάω το κουμπί, ακούω το μπόνγκ, και μετά μένει γύρω στα 50 δευτερόλεπτα στη γκρί οθόνη με το μηλαράκι με τη ροδέλα να γυρνά κάτω του. Σκέφτομαι να κάνω clean install. Nα κάνω restore τα αρχεία και προγράμματά μου μέσω του Time Machine ή να τα μεταφέρω απλά σε έναν άλλο σκληρό; Το Macbook μου κοκκινίζει από την ντροπή μπροστά στα υπόλοιπα Macbook που ανοίγουν σε 20 δευτερόλεπτα.. :(

Διάφοροι Χρήστες είπε...

Eγώ θέλω να δώ πόσο θα κάνει το Windows 7 της Microsoft, τι τιμή θα βαλουν λέτε; Eλπίζω η αργοπορία να μην είναι τόσο μεγάλη όσο με το είναι και με το iPhone γιατί θα τρελαθώ.

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Γιώργος Τσεκάρισε να δεις αν έχεις φορτώσει το Mac σου να ανοίγει πολλά login items κατά την εκκίνηση (στο System Prefs>Accounts>Login Items). Ναι, το format θα κάνει κατά πάσα πιθανότητα πιο γρήγορη την εκκίνηση του MacBook κυρίως όμως γιατί θα σβήσεις όλες τις εφαρμογές του υπολογιστή σου. Κι αυτό είναι μεγάλη ταλαιπωρία. Εγώ 6 χρόνια σε Mac, μία φορά χρειάστηκε να κάνω καθαρό format σε Mac στον φορητό του πατέρα μου, που έσβησε κατά λάθος ορισμένα αρχεία συστήματος.

@Jol1naras. Δεν ξέρω, αυτό είναι ΚΑΠ (Κάποιου Άλλου Πρόβλημα). Εμείς την αναβάθμιση μας μια φορά την κάναμε!

Panagiotis Bouros είπε...

Να πάρει! Έκανα λάθος που δεν το πήρα από το εξωτερικό που ήμουν πριν από μία εβδομάδα...

Κοιμήθηκα κυριολεκτικά! Τώρα και θα το είχα εγκαταστήσει και θα είχα γλυτώσει 5 Ευρώ.

ioannis είπε...

Αντώνη μιας και λες ότι έχεις εγκαταστήσει μια έκδοση για developers θέλω να σου κάνω μια ερώτηση. Ούτε γω το έβρισκα πουθενά και αναγκάστηκα(προσωρινά τουλάχιστον) να το κατεβάσω. Απο κει που το κατέβασα είχε κάποια screenshots από τα περιεχόμενα του image. Εκεί φαινόταν ένα μωβ εικονίδιο για να κάνεις την εγκατάσταση ενώ σε μένα έχει ένα άλλο με μια τίγρη σαν κι αυτό που έχεις στην φωτογραφία αυτού του post.
Τελικά ποιο είναι το σωστό;
Αυτό:
http://cns0813.deviantart.com/art/snow-leopard-install-CD-icon-128983919
ή αυτό:
http://images.appleinsider.com/snowleopard-090813.png
Είναι και μένα κάποια έκδοση για developers; Είναι πάντως build 10A432.

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@ioannis Χρησιμοποιώ και γω την έκδοση 10Α432 (αυτή με εικονίδιο την λεοπάρδαλη) και από ό,τι ξέρω, είναι η έκδοση Golden Master, δηλαδή η τελική. Φυσικά, δεν το ξέρω στα σίγουρα μέχρι να πάρω και γω το κουτί του Snow Leopard στα χέρια μου...

Πουπουλίδης είπε...

Καλησπέρα σε όλους και συγχαρητήρια στο Αντώνη για πολύ ωραίο blog του!

Να κανω μία ερώτηση: Από τότε που έβαλα το Snow Leopard όταν κάνω permission repair, μου βγάζει την παρακάτω ένδειξη:

Warning: SUID file "Sytem/Library/CoreServices/RemoteManagement/ARDAgent.app/Contents/MacOS/ARDAgent" has been modified and will not be repaired.

Πως μπορώ να λύσω το πρόβλημα? Εάν είναι πρόβλημα τελικός!

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Πουπουλίδης Δεν νομίζω να είναι πρόβλημα. Συχνά - πυκνά μου βγάζει και μένα τέτοια μηνύματα από εποχή Leopard και απλά τα αγνοώ. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!