Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

Berlin, ich liebe dich...

Δεν υπάρχει καλύτερο "σχολείο" από τα ταξίδια στο εξωτερικό. Ωραία και τα ελληνικά νησιά για χαλάρωση, μπάνια και ηλιοθεραπεία, αλλά άλλη φάση μια βόλτα σε ένα άλλο κομμάτι της γης. Ακόμα δεν είμαστε τόσο ομογενοποιημένοι όσο θέλουν(-με) να πιστεύουν. Φυλές - χώρες - άνθρωποι συμπεριφέρονται και δρουν ολότελα διαφορετικά σε ίδιες καταστάσεις. Και έρχομαι στο κυρίως θέμα: Λάτρεψα το Βερολίνο!



Μείναμε στην περιοχή Μίτε, ίσως την πιο κεντρική περιοχή του Βερολίνου. Όλα ήταν δίπλα μας και μόνο μία φορά χρειάστηκε να πάρουμε ηλεκτρικό. Η πόλη είναι πραγματικά φθηνή (τ' ακούς, Παρίσι;) και σε ξενοδοχείο 5 Αστέρων μέσα στον Αύγουστο πληρώναμε 75 Ευρώ την ημέρα, με δωρεάν Wifi. Το ξενοδοχείο ήταν το Radisson SAS Blu και το συνιστώ ανεπιφύλακτα - ειδικά αν πετύχει κανείς τέτοιες καλές τιμές.

Είναι μία μοντέρνα μεγαλούπολη ναι, αλλά μια πόλη αμμιγώς Ευρωπαϊκη, με σπουδαία αρχιτεκτονική και ρυμοτομία και το κυριότερο: άπλα. Άπλα παντού, ακόμα και στα στενοσόκακα και πράσινο, πολύ πράσινο. Είναι χτισμένη πάνω στον ποταμό Σπρή, έναν ποταμό πολύ μεγάλο με πολλά παρακλάδια που διατρέχει το μεγαλύτερο ποσοστό της πόλης και της δίνει έναν άλλο αέρα και ζωή. Δεν είναι παραθαλάσσιο το Βερολίνο, αλλά τα έχει π.χ τα Beach Bar του, με τις ξαπλώστρες και τα long drinks και τα όλα του. Μόνο παραλία δεν έχει, αλλά γι' αυτό υπάρχει η πι σίνα (και μάλιστα εντοιχισμένη μέσα στον ποταμό!!!), αλλά και η λίμνη που άνετα την κάνεις για παραλία ελληνικού νησιού.

Berlin

Θα μπορούσε άνετα να γίνει η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης (τί έχει παραπάνω το Παρίσι;), μιας και η πόλη σφύζει από μουσεία, γκαλερί, λαϊκές με κομψοτεχνήματα, άψογη νυχτερινή ζωή και εναλλακτικό τρόπο ζωής. Τις τελευταίες δεκαετίες μάλιστα παρατηρείται μεγάλο ρεύμα μετανάστευσης σ' αυτήν, νεαρών Ευρωπαίων. Δεν είναι τυχαίο. Κι εγώ μπήκα στο trip να το κάνω το βήμα. Για τα αξιοθέατα που έχει το Βερολίνο δεν θα μιλήσω. Είναι πάμπολλα και μπορείτε να τα βρείτε σε αρκετούς οδηγούς πόλης, όπως π.χ. αυτός εδώ.

Άκουσα πολλούς να λένε πως το Βερολίνο θα γίνει η πρωτεύουσα της Ευρώπης. Δεν έχω λόγους να αμφιβάλλω. Είναι πολύ καλύτερη πόλη για να ζεις (αλλά και για τουρισμό) από τα πολυδιαφημισμένα Παρίσι, Λονδίνο και Μιλάνο. Ζεις σε μια μεγαλούπολη και όμως δεν είσαι ποτέ ο ένας πάνω στον άλλο. Θα μπορούσαν άνετα, να γκρεμίσουν παλιά κτίρια και να κάνουν τα μπετονένια κουτιά που εδώ στην Ελλάδα αποκαλούμε πολυκατοικίες αλλά δεν το έκαναν. Όπως θα μπορούσαν κάλλιστα να φάνε 3-5-10-100 πόντους από το πεζοδρόμιο για να χτίσουν μεγαλύτερα σπίτια και να βάλουν κάποιοι περισσότερα χρήματα στην τσέπη τους. Καταλαβαίνετε που το πάω και σε ποια φυλή εμμέσως πλην σαφώς αναφέρομαι.

Berlin

Σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο της πόλης θα δείτε και ένα πάρκο με δέντρα και γκαζόν. Μέσα στα πάρκα θα βρείτε οικογένειες να κάνουν πικ-νικ με ψησταριές και απ' όλα, αλλά και πολλούς/ες ξαπλωμένους στο γρασίδι, απολαμβάνοντας τον ήλιο με συντροφιά ένα βίβλιο ή μια μπύρα. Θα δείτε μία πόλη απίστευτα καθαρή (τ' ακούς Παρίσι και Λονδίνο;), πέρα από πράσινη. Οι Βερολινέζοι λατρεύουν το ποδήλατο. Άλλωστε είναι μια πόλη που ευνοεί πολύ το ποδήλατο με τα ποδηλατοδρόμια της, τα άνετα πεζοδρόμια της, την χαλαρή κίνηση αυτοκινήτων και τα πελώρια πάρκα της. Οικογένειες, ο καθένας με το ποδήλατο και το κράνος του βγαίνουν το απόγευμα για τσάρκα στα πάρκα της πόλης - δεν κάθονται 3 ώρες στις καφετέριες ή μπροστά στην τηλεόραση τους.

Φυσικά ένας μπυρόφιλος σαν κι εμένα δεν θα μπορούσε παρά να ευχαριστηθεί τις απίστευτες βαρελίσιες μπύρες που σερβίρονται ακόμα και στους δρόμους! Berliner είναι η μπύρα που ξεχώρισα να συνοδεύω τα βουρστ μου (λουκάνικα ελληνιστί). Currywurst & Bratwurst τα πιο τουριστικά πιάτα. Θα τα βρείτε κι αυτά στους δρόμους από ανθρώπους που έχουν στην πλάτη τους... ψησταριές και σας τα σερβίρουν, αν βαρεθήκατε τα πεντανόστιμα πρέτζελ. Ένα πράγμα σας λέω: Έβαλα 4 κιλά σε δέκα μέρες - άντε τώρα να κάνεις δίαιτα μέσα Αυγούστου.

Berlin

Καθήσαμε στο Βερολίνο 11 ημέρες και σίγουρα θα το επισκεφθούμε πολλές φορές ακόμα. Μέχρι και μέρος για να αγοράσουμε σπίτι βρήκαμε, αλλά αυτά τα όνειρα πεθαίνουν μαζί με τις διακοπές. Μετά έρχονται αναπάντητα ερωτήματα: "Δουλειά, γλώσσα (δεν μιλάω λέξη Γερμανικά)" και προσγειώνεσαι στην ανώμαλη πραγματικότητα. Στην Θεσσαλονίκη του τσιμέντου και της ασχήμιας, των καλντεριμιών και της Ελληνικής νοοτροπίας του ωχ-αδελφισμού. Οι Έλληνες και οι πολιτικοί της δεν αγαπούν τούτη εδώ τη χώρα. Οι Γερμανοί (και για την ακρίβεια οι Βερολινέζοι), πράττουν και δείχνουν το αντίθετο. Δεν είναι πρώτη φορά που σκέφτομαι την μετανάστευση (μου συμβαίνει κάθε φορά που επισκέπτομαι Ευρωπαϊκη πόλη). Είναι η πρώτη φορά όμως που έφτασα τόσο κοντά στο να αρχίσω διαδικασίες για να το κάνω πραγματικότητα.

Όσοι δεν έχετε πάει Βερολίνο ακόμα - να πάτε. Θα με θυμηθείτε. Βάλτε το μάλιστα πρώτη προτεραιότητα - μπροστά από Λονδίνο και Παρίσι. Η διαφορά είναι τόσο αισθητή.

Βερολίνο σ' αγαπώ - έτσι απλά!

18 σχόλια:

apas είπε...

Αν θες για εκμάθηση γερμανικών πες με ξέρω το καλύτερο άτομο που τυχαίνει να είναι και αυτός πορωμένος (κυριολεκτικά) με το Βερολίνο! :P

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Χε χε πώς να μην πωρωθείς με τέτοια πόλη! Το σκέφτομαι και αυτό, αλλά τα πάντα είναι θέμα χρόνου που δυστυχώς είναι λίγος. Κάνει εκμάθηση και κατ' οίκον (είμαι πασάκας βλέπεις!);

dimitris from volos είπε...

Καλημέρα:)

Τώρα ξέρεις πως είναι να λες στους φίλους σου πως, το Βερολίνο είναι ίσως η πιό ιδανική πόλη να ζήσει κάποιος στην Ευρώπη και αυτοί -που δεν έχουν πάει ακόμη - να σε κοιτάνε "περίεργα"

ΥΓ. Εύχομαι να πήγες στο badeschiff!!
http://www.arena-berlin.de/badeschiff.aspx

santorini80 είπε...

live your myth in greece :)

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@dimitrisfromvolos Nαι, νομίζουν πως υπερβάλλω. Και εμένα τα ίδια μου έλεγαν μα ήμουν διστακτικός. Βλέπεις τέτοια πράγματα άκουγα και για το Παρίσι που δεν συγκρίνεται με το Βερολίνο. Στο Badeschiff δεν πήγαμε. Ήταν στα σχέδια μας αλλά χάλασε ο καιρός τις τελευταίες μέρες και δεν έλεγε. Θα πάμε την επόμενη φορά σίγουρα όμως!

@santorini80 Προς το παρόν αντί για τον Μύθο ζούμε τα Παραμύθια της Χαλιμάς!

George είπε...

Θα ήθελα να τωτήσω.Τα εισητήρια και το ξενοδοχίο τα έκλεισες από το internet;

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Τα δωμάτια του ξενοδοχείου τα κλείσαμε από το site hotels.com και τα αεροπορικά εισητίρια από το site της Ολυμπιακής!

Unknown είπε...

Φίλτατε Αντώνη,
εγω τον περασμένο Ιούνιο στο Βερολίνο σε 4 μέρες έβαλα 2.5 κιλά.
Σέ έχω άνετα απότι αντιλαμβάνεσαι :)

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Athanasios Ωπ! Την επόμενη φορά θα τρώω από ένα βουρστ παραπάνω για να μην μου κλέβεις τη δόξα έτσι... άδοξα.

Unknown είπε...

Παραμένει και για μένα top ευρωπαική πόλη!

Ριξτε μια ματιά στον χάρτη με τα καλύτερα spots της πόλης που έφτιαξα όταν επισκέφτηκα την ανατολική πλευρά του Βερολίνου:

http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=en&msa=0&msid=108587934312830308022.00045ebaf730e6c72bb3a&ll=52.519564,13.411903&spn=0.057136,0.136814&z=13

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@niknak Εύγε! Έχω πάει σε κάποια από αυτά, αλλά μου έβαλες ωραίες ιδέες για την επόμενη φορά! Θα τον έχω υπόψη μου για την επόμενη φορά που θα πάω Βερολίνο. Ευχαριστώ!

Ανώνυμος είπε...

Na rotiso kati asxeto.... Ta snow leopard pote ta erthoun sto magazi?

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Παιδιά παρακαλώ όχι άσχετα σχόλια όπου να 'ναι και αν έχετε την δυνατότητα - όχι σε greeklish. Τώρα για να απαντήσω την ερώτηση σου: θα έρθουν από βδομάδα κάποια κομμάτια Snow Leopard, μπορεί και Δευτέρα.

Γιώργος είπε...

Αντώνη! Du bist ein berliner!
Apple store στο Βερολίνο από όσο ξέρω δεν έχει. Είδες κανένα (αξιοζήλευτο) μαγαζί της αγαπημένης μας εταιρίας;

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Γιώργος Applestore στο Βερολίνο δεν υπάρχει (όπως και σε πολλές μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις, π.χ. Παρίσι). Υπάρχει στο Μόναχο, αλλά είναι πολύ μακριά από το Βερολίνο. Το πιο κοντά που βρήκα σε Applestore είναι τα Gravis Store και διάφορα in-store Apple kiosks όπως στο Saturn και το Mediamarkt. Τίποτα σπουδαίο όμως, τόσο από ποικιλία όσο και από ποσότητα Apple gadgets...

Yanagimachi είπε...

Απο αυτα που ειδα Αντωνη εχεις ενα θεματακι με τις στραβες φωτογραφιες !! χεχε.
Το Βερολινο ειναι και για μενα η πολη που θα μετακομιζα αυριο κιολας αν δεν ημουν τοσο δεμενος με τους φιλους μου... Αγαπημενο στεκι η μπιραρια Quelle κατω απο το σταθμο του Tiergarten. Ελπιζω να πηγες στον νεο ναο στην Kurfurstendamm, με τα μπλε βιτρο. Παρακολουθησα μια απογευματινη λειτουργια με οργανο και χορωδια που δεν θα ξεχασω ποτε. Πως το λεγανε οι Κατσιμιχα... "Berlin, ah du Berlin".

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@alexisvas Λες για τον ναό δίπλα ακριβώς στον βομβαρδισμένο ναό που του έλλειπε η σκεπή; Αν λες γι' αυτόν, δεν μπήκα μέσα γιατί γινόταν ο χαμός. Προτίμησα να φάω ένα βουρστ στο χέρι στην παρακείμενη πλατεία. Κοιλιόδουλος παιδί μου!

Amaddor είπε...

Το Βερολίνο είναι ο ορισμός της όμορφης και οργανωμένης πόλης. Είναι ολοφάνερο οτι οι τοπικοί άρχοντες και οι πολίτες συνεργάζονται αρμονικά.