Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2007

iPod touch εναντίον iPhone

Λοιπόν με την ανακοίνωση και την εμφάνιση των νέων iPod touch, το δίλλημα για μας τους Έλληνες ανάμεσα στο iPod touch και το iPhone ουσιαστικά δεν υπάρχει. Το iPod touch θα μπορεί κανείς να το αγοράσει ανά την υφήλιο από τον Οκτώβρη, ενώ το iPhone κατά πως πάει το πράγμα, θα ξοδέψει το υπόλοιπο του 2007, μόνο στην Αμερική.

Η Apple έχει στα χέρια της αυτή τη στιγμή το πιο "καυτό" γκάτζετ (iPhone) που λόγω συμφωνιών (AT&T) και ελλείψεων (3G) δεν μπορεί να το διοχετεύσει σε άλλες αγορές, ακόμα πιο μεγάλες από την Αμερική (Ευρώπη). Ο κόσμος iPhone ακούει και iPhone δεν βλέπει και μέρα με τη μέρα το brand name χάνει την αξία του στο εξωτερικό. Τι να κάνει λοιπόν η Apple σε αυτή τη θέση; Προσφέρει ένα iPhone χωρίς το τηλέφωνο σε όλες αυτές τις αγορές, με την ελπίδα (και τη βεβαιότητα) πως θα τιμηθεί δεόντως κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Παράλληλα ρίχνωντας και την τιμή του iPhone κατά 200$, εξασφαλίζει όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες πωλήσεων iPhone στην εγχώρια αγορά, αφού από το iPhone η Apple έχει περισσότερα κέρδη.

Για μένα αυτό το δίλλημα δεν υπάρχει. Από τον Ιανουάριο που παρουσιάστηκε το iPhone έχω βγάλει αφρούς για να το αποκτήσω. Το έχω δει από κοντά σε 3 διαφορετικά καταστήματα Πλάισιο (χωρίς wifi και βίντεος - τόσο πόντιοι είναι οι άνθρωποι), αλλά έχουν περάσει 9 μήνες κι ακόμα να αποκτήσω ένα από δαύτα.

Θα πάρω λοιπόν το iPod touch 16GB (τώρα έχω ένα iPod nano πρώτης γενιάς) και θα το κατευχαριστηθώ. Για μένα το πιο σημαντικό μέρος του iPhone ήταν το wifi και ο Safari browser, κάτι που το iPod touch μου προσφέρει. Όταν βγει το iPhone, το 2008 δηλαδή, και αν έχει πάνω του 3G όπως ακούγεται και 16GB μνήμη, θα το πάρω και αυτό και το iPod touch θα το κληρονομήσει η γυναίκα μου, που το γουστάρει τα μάλλα. Άρα, όλοι κερδίζουν και η Apple στην περίπτωση μου, πουλάει δύο συσκευές αντί για μία. Η μόνη που χάνει είναι η AT&T που βλέπει πολλούς υποψήφιους πελάτες της να λακίζουν για να αγοράσουν το iPod touch που δεν έχει συμβόλαια και άλλες τέτοιες καγκουριές.

Υ.Γ.: Στη σελίδα του iPod touch αλλά και κατά την παρουσίαση του από τον Steve Jobs, δεν αναφέρεται η υποστήριξη της Ελληνικής γλώσσας. Αν ισχύσει κάτι τέτοιο θα είναι μεγάλη απώλεια, αφού πέρα από το εξελληνισμένο περιβάλλον για τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν αγγλικά, θα απουσιάζει και το ελληνικό πληκτρολόγιο - μεγάλο χάντικαπ για πλοήγηση στο ελληνικό διαδίκτυο. Σημειωτεόν ότι όλα τα άλλα νέα iPods έχουν εξελληνισμένο περιβάλλον. Ώρες - ώρες μου 'ρχεται να το φάω το άτιμο το μήλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: