Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2007

Ξεβράστηκαν τα νέα iPods


Επί τροχάδην: Το iPod Shuffle έμεινε ίδιο κι απαράλλαχτο - μόνο άλλαξαν κάποιοι χρωματισμοί, δεν αύξησαν ούτε την χωρητικότητα στα 2GB... απογοήτευση. Το iPod με video μετονομάσθη σε iPod Classic, απέκτησε μεγαλύτερες χωρητικότητες στις ίδιες τιμές (80GB στα 250$ και 160GB στα 350$). Απέκτησε νέα όψη συνδυάζοντας το αλουμίνιο (μπροστά όψη) και το γυαλιστερό μέταλλο (πίσω όψη) σε δύο χρωματισμούς, ασημί και μαύρο ματ. Το λειτουργικό του απέκτησε νέα εμφάνιση, πιο πολύχρωμη και trendy και προστέθηκε και η λειτουργία επιλογής Cover flow μέσω scrollwheel (η Apple έχει πάθει παράκρουση με το Cover flow). Τέλος την πασιέντζα Klondike συμπληρώνουν δύο άλλα παιχνίδια, το Vortex και το iQuiz.

To iPod nano τώρα, το πιο όμορφο και επιτυχημένο iPod, μεταμορφώθηκε σε ένα κοντό και φαρδύ iPod nano (αλλά το ίδιο λεπτό) με μεγαλύτερη οθόνη 2 ιντσών (από 1,5 ίντσες πριν) και ανάλυση 320x240 pixels. Πολύ το βρίσκουν εξαιρετικά άσχημο αλλά εγώ βρίσκω ότι έχει μια περίεργη ομορφιά, είναι η εκκεντρική προσωπικότητα της οικογένειας των iPod! Στο Nano οι χωρητικότητες και οι τιμές μείναν ίδιες (4GB 150$, 8GB 200$), αλλά απέκτησε τη δυνατότητα να παίζει αρχεία video, νέο λειτουργικό περιβάλλον (σαν του iPod Classic) και τα παιχνίδια Vortex και iQuiz. Εμφανισιακά μοιάζει με τα iPod Classic με συνδυασμό αλουμίνιου και γυαλιστερού μέταλλου.

Στην οικογένεια των iPods προστέθηκε και ένα τέταρτο μέλος, που ήταν το ζουμί αυτού του keynote, το iPod Touch. Το iPod Touch (που θα είναι το νέο μου iPod), είναι στην ουσία το iPhone χωρίς το τηλέφωνο. Έχει το ίδιο λειτουργικό περιβάλλον με την τεχνολογία multitouch, οθόνη 3,5 ιντσών ιδανική για video, έχει wifi και τον browser της Apple, Safari για να σερφάρετε σε οποιοδήποτε hotspot από το iPod σας! Οι τιμές είναι πολύ καλές (300$ για το 8GB και 400$ για το 16GB). Τα άσχημα νέα είναι ότι κυκλοφορεί 28 Σεπτεμβρίου. Τουλάχιστον όμως θα κυκλοφορήσει σε όλο τον κόσμο σε αντίθεση με το iPhone που δεν ξέρουμε πότε ακόμα θα ευτυχήσουμε να το δούμε στην Ελλαδίτσα μας.
Και μιλώντας για το iPhone ο Steve Jobs ανακοίνωσε πτώση τιμών για το iPhone. Από 600$ που έκανε το iPhone 8GB η τιμή έπεσε στα 400$ παρακαλώ, ενώ το iPhone 4GB μας κουνάει το μαντήλι, αφού όλοι ούτως ή άλλως προτιμούσαν το 8GB μοντέλο.

Τέλος στο iPod Touch και iPhone θα κάνει την εμφάνιση του το iTunes WiFi Music Store, που θα σας επιτρέπει να αγοράζετε τραγούδια κατευθείαν από το iPod σας (επιτέλους). Άντε να δούμε παρόμοια δυνατότητα και στο AppleTV...
Mέσα σε όλον αυτόν τον χαμό, κυκλοφόρησε το iTunes 7.4 που προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας ringtones για το iPhone σας, από τραγούδια που έχετε αγοράσει από το iTunes με επιπλέον χρέωση 1$ (μα είναι δυνατόν να πληρώσουμε το τραγούδι δύο φορές για να το κάνουμε ringtone;). Πέρα από αυτό μπορείτε πλέον να βαθμολογείτε ολόκληρα album πέρα από τα τραγούδια (χρήσιμο για μας με OCD βιβλιοθήκες μουσικής) καθώς και να βλέπετε τα videos μέσα στο παράθυρο του iTunes. Ανακοινώθηκε επίσης και συνεργασία με τα Starbucks για δωρεάν πλοήγηση στο iTunes WiFi Music Store μέσα από τα hotspots των Starbucks και δυνατότητα αγοράς των τραγουδιών που παίζει το Starbucks εκείνη τη στιγμή. Εγώ πάντως όσες φορές πήγα σε Starbucks η μουσική ήταν τσίρκο, από δίωρα αφιερώματα στον Bob Marley μέχρι country σαχλαμάρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: