Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2007

Shareware και freeware εφαρμογές που μου κάνουν γούστο

Αφού όλοι και η μαμά τους αρέσκονται να σκαρώνουν λίστες με τις αγαπημένες τους εφαρμογές στο διαδίκτυο, ποιός geek είμαι εγώ που θα αντισταθώ;
Λοιπόν με σειρά προτεραιότητας:

1. Quicksilver - Υποκαθιστά πλήρως τον Finder, είναι χαοτικό σε αυτά που μπορεί να προσφέρει στον χρήστη (από το να ανοίξει απλά εφαρμογές μέχρι να κάνει resize φωτογραφίες, upload στο flickr κοκ), συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όλους τους keyboard junkies και power users. Δωρεάν.
2. NetNewsWire - RSS Reader με τα περισσότερα features και με νέα όψη. Η έκδοση 3 έχει ακόμα κάποια προβλήματα, όπως το αργό Combined View. 30$
3. Rapidweaver - WYSIWYG δημιουργία ιστοσελίδων με βάση τα Themes. Έχει plugin αρχιτεκτονική που προσθέτουν επιπλέον χαρακτηριστικά και δυνατότητες και πολλά themes. Κάτι σαν το iWeb αλλά με πιο πολλές δυνατότητες και παραμετροποιήσεις. Αυτό το site έχει φτιαχτεί με το Rapidweaver και extra plugins από το Yourhead.com. 50$
4. Handbrake (αναπληρωματικό VisualHub) - Μετατροπή DVD σε Xvid, MKV και Η264 MP4 αρχεία για το iPod σας. Δωρεάν. Το VisualHub είναι shareware ($23.32) και μετατρέπει οποιοδήποτε αρχείο video (όχι μόνο DVD) σε μια πλειάδα φορμάτ βίντεο. Πάσχει αρκετά από GUI αλλά είναι αρκετά χρήσιμο και σβέλτο.
5. VLC Media Player (αναπληρωματικό Chroma Player) - Το VLC παίζει τα πιο πολλά αρχεία video χωρίς να χρειάζεται codecs. Έχει πολλές δυνατότητες, είναι δωρεάν και αναβαθμίζεται συνεχώς. Το Chroma Player είναι shareware (22$) έχει διάφορα προβλήματα με αναπαραγωγή βίντεο αρχείων, στηρίζεται στους codecs του Quicktime ΑΛΛΑ (και αυτό για μένα είναι μεγάλο αλλά), δείχνει τους εξωτερικούς υπότιτλους (srt, sub/idx κοκ.) κάνοντας τους render στην ανάλυση όχι του video (όπως το VLC) αλλά της οθόνης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι υπότιτλοι φαίνονται πολύ πιο ευκρινείς από ότι στο VLC που αν το αρχείο είναι χαμηλής ανάλυσης οι υπότιτλοι είναι γεμάτοι δόντια. Σίγουρα πολλούς δεν τους νοιάζει αλλά εμένα με ενοχλεί.
6. Sofa Control - Αν το mac σας έχει Apple Remote Control (όλα τα νέα έχουν εκτός από τα Mac Pro), τότε το Sofa Control σας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξετε πολλές εφαρμογές μέσω του τηλεχειριστηρίου. Στην ουσία δρα σαν γέφυρα μεταξύ των κουμπιών του τηλεχειριστηρίου και της Applescript, ενώ μπορείτε και σεις άνετα και με λίγες γνώσεις να δημιουργήσετε δικά σας scripts που να καλύπτουν τις ανάγκες σας. Εγώ το χρησιμοποιώ κατά κόρον στο mac mini που δρά ως media center συνδεδεμένο με την τηλεόραση μου και έχω γράψει ήδη πολλά scripts για εφαρμογές όπως VLC, Chroma Player, Niceplayer, Xtorrent, Transmission, NetNewsWire, PandoraBoy, PictureShow, Aurora και Xee (εμπεριέχονται σχεδόν όλα στο Sofa Control). 15 Ευρώ.
7. Growl - Ένα preference pane που χρησιμοποιείται για να δίνει πληροφορίες στην οθόνη του χρήστη από όσες εφαρμογές το υποστηρίζουν. Οι πιο δημοφιλείς εφαρμογές το υποστηρίζουν και έτσι μπορείτε να λάβετε ειδοποιήσεις όταν έχετε νέα RSS, όταν κατέβει το torrent σας, όταν έχετε νέο email κ.ο.κ. Δωρεάν.
8. Teleport - Άλλο ένα preference pane που προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στους κάτοχους πολλών macs. Ελέγξετε το άλλο ή τα άλλα σας macs χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο και το ποντίκι του κυρίως mac σας. Δύσκολα περιγράφεται. Δωρεάν.
9. XTorrent & Transmission - Εφαρμογές για να κατεβάζετε Torrents. Το XTorrent προσφέρει επιπλέον τη δυνατότητα να κάνετε search για αρχεία torrents καθώς και εγγενή υποστήριξη RSS για torrentcasting (24$). Και τα δύο παρέχουν ότι χρειάζεται ένας σύγχρονος torrent client (εκτός από κρυπτογράφηση πακέτων) και έχουν πολύ όμορφο GUI. To Transmission είναι δωρεάν.
10. Burn - Ό,τι χρειάζεται για να κάψετε τα CD και τα DVD σας. Πολλές δυνατότητες και δωρεάν.
11. TVShows - Σε συνδυασμό με κάποιον torrent client είναι το Tivo για το mac σας. Διαλέξτε τις αγαπημένες σας τηλεοπτικές σειρές (αμερικάνικες), επιλέξτε ποιότητα και αυτόματα κάθε νέο επεισόδιο από τη σειρά που σας ενδιαφέρει θα κατεβαίνει αυτόματα μέσω του αγαπημένου σας torrent client. Απλά εκπληκτικό! Το χρησιμοποιώ πολύ καιρό τώρα για μιεγάλο αριθμό σειρών (20+) και μέχρι στιγμής δεν έχει χάσει επεισόδιο! Δωρεάν.

Οκτώ από αυτά τα software προσφέρονται δωρεάν, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσφέρουμε τον οβολό μας (μέσω donation στο Paypal συνήθως) για να συνεχίσουν οι προγραμματιστές να αναπτύσσουν τις εφαρμογές τους. ;-)

Δεν υπάρχουν σχόλια: