Τρίτη 20 Μαΐου 2008

EyeTV 3.02 εντυπώσεις


Εδώ και λίγο καιρό αποφάσισα να αναβαθμίσω το EyeTV της Elgato (λογισμικό που επιτρέπει την αναπαραγωγή και εγγραφή προγραμμάτων της τηλεόρασης στον mac) από την έκδοση 2.5 στην έκδοση 3. Ο λόγος που το καθυστερούσα ήταν τα 40 Ευρώ που ζητούσε για το Upgrade (κανονικά το λογισμικό στοιχίζει 80 Ευρώ).
Μαζί με την αναβάθμιση του λογισμικού πήρα και ένα Hybrid USB stick της Pinnacle (330e) το οποίο χρησιμοποιώ στο Mac Mini μου (που είναι συνεδεμένο στην τηλεόραση - σουρεάλ λούπα). Έτσι τώρα έχω δύο, αν συνυπολογιστεί και το ενάμιση έτους Hybrid Stick της Terratec (Cinergy XS) που είχα καρφωμένο στον iMac της κρεββατοκάμαρας.

Το αστείο είναι ότι εγώ τηλεόραση δεν βλέπω. Μόνο γράφω παλιές ελληνικές ταινίες και παρακολουθώ κανένα μπάσκετ (Παναθηναϊκάρα). Άρα, τι μου ήρθε να έχω 2 usb TV sticks και να σκάσω κι άλλα 40 Ευρώ στην αναβάθμιση του EyeTV;

Όχι, δεν είναι ούτε για το Euro 2008, ούτε για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου, ούτε για την Eurovision της Καλομοίρας. Είναι γιατί το EyeTV 3 είναι από τα ωραιότερα και πιο χρήσιμα λογισμικά που κυκλοφορούν στην πλατφόρμα των Macintosh. Είναι πολύ εύκολο να το χειριστεί ένας ανίδεος, υποστηρίζει EPG στα ψηφιακά, κάνει export σε iPod/iPhone και AppleTV συσκευές και σε συνεργασία με το Toast δημιουργεί DVD δίσκους που αναπαράγονται σε όλα τα κοινά επιτραπέζια DVD Players.

Ένα killer feature είναι η ευκολία με την οποία γίνεται η επεξεργασία του video για την απομόνωση κάποιων κλιπ ή την αφαίρεση των διαφημίσεων. Με την χρήση thumbnails βλέπουμε με μια ματιά που αρχίζουν και που τελειώνουν οι διαφημίσεις και τις μαρκάρουμε για σβήσιμο. Μόλις μαρκάρουμε όλες τις ανεπιθύμητες σκηνές, με την επιλογή του Compact, το αρχείο video απαλλάσεται από διαφημίσεις σε χρόνο dt. Και αν έχουμε ένα H.264 Video Encoder USB stick της Elgato ή κάποιον αρκετά πρόσφατο Mac, σε μια-δυο ώρες έχουμε στο iTunes μας ένα έτοιμο βιντεάκι για να συγχρονίσουμε στο iPod μας. Συγκρίνετε το αυτό με το αντίστοιχο πρόγραμμα της Equinux, The Tube, που επιττάσει την χρήση του iMovie '08 για την αφαίρεση των διαφημίσεων και θα καταλάβετε γιατί το EyeTV είναι από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα της αγοράς!

Η έκδοση 3 του EyeTV προσθέτει αναβαθμισμένο OSD (on screen display menus), που θυμίζουν iPhone και είναι κατά πολύ ωραιότερα και πιο λειτουργικά από αυτά της προηγούμενης έκδοσης. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας έξυπνων λίστων και εγγραφής προγραμμάτων με βάση κάποια χαρακτηριστικά (π.χ. εγγραφή όλων των εκπομπών που περιέχουν την λέξη Lost)! Αυτή ήταν μια πολύ σημαντική προσθήκη που ομολογουμένως, απουσίαζε ανεξήγητα από την προηγούμενη έκδοση.

Άλλο ένα φοβερό νέο χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα του διαμοιράσματος (sharing) των γραμμένων προγραμμάτων σε άλλους υπολογιστές του εσωτερικού μας δικτύου αλλά και streaming σε συσκευές iPod Touch και iPhone! Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δουλεύει μέσω ενός μικρού προγράμματος (agent) που εγκαθίσταται στο Application Support του κάθε χρήστη, του EyeConnect. Η νέα αυτή λειτουργία, δουλεύει άψογα ακόμα και στην περίπτωση εγγραφών που μόλις ξεκίνησαν! Πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε π.χ. να αρχίζετε να γράφετε ένα πρόγραμμα στο mac του δωματίου σας και να το απολαμβάνετε σχεδόν live στην βεράντα σας, ασύρματα στο MacBook σας μέσω του ασύρματου δικτύου. Ναι, δουλεύει εξίσου άψογα και σε 802.11g δίκτυα!

Μάλιστα επιτρέπει και την ταυτόχρονη αναπαραγωγή του εγγραφόμενου προγράμματος και σε περισσότερα από ένα Mac! Tο ξέρω γιατί το δοκίμασα χθες, γράφοντας μια εκπομπή του Πρίσμα+ και ταυτόχρονα την ανηπαρήγαγα στο Mac mini και στο Macbook μου, χωρίς κανένα σπάσιμο της εικόνας! Κάτι που δεν μπόρεσα να καταφέρω ούτε σε αμμιγές 802.11n δίκτυο για έναν υπολογιστή μέσω του VLC + CyTV...

Κάτι άλλο που θέλω να δοκιμάσω είναι το εξής: Συνδυάζοντας την δυνατότητα του PiP (picture in picture) που προσφέρει το EyeTV μαζί με την νέα δυνατότητα Sharing προγραμμάτων από άλλον υπολογιστή με EyeTV να βλέπω ταυτόχρονα 2 live προγράμματα σαν να είχα διπλό tuner. Φαντάζομαι ότι θα γίνεται αφού έχω δύο USB TV sticks, ένα στον iMac και ένα στο Mac Mini. Μάλλον το παράχεσα όμως ε; :-D

Στην έκδοση 3.0.1 προστέθηκε υποστήριξη για το ανοιχτό φορμά XMLTV που προσφέρει EPG (τηλεοπτικός οδηγός προγραμμάτων) χωρίς χρέωση. Ακόμα δεν την έχω ψάξει για το Ελληνικό EPG. Το EyeTV προσφέρει μια web υπηρεσία EPG με δωρεάν συνδρομή ενός έτους (TVTV.de), η οποία δυστυχώς δεν παρέχει το πρόγραμμα της Ελληνικής τηλεόρασης. Τέλος, στην νεότερη έκδοση 3.0.2 προσφέρθηκε η δυνατότητα αναπαραγωγής ψηφιακών καναλιών που εκπέμπουν σε κωδικοποίηση MPEG4 H.264, ένας πιο απαιτητικός codec σε χρήση επεξεργαστή που προσφέρει όμως σαφώς καλύτερη ποιότητα εικόνας με λιγότερο bandwidth. Φυσικά η Ελληνική ψηφιακή πλατφόρμα, εκπέμπει στην παλαιότερη κωδικοποίηση MPEG2. Είπαμε, η Ελλάδα τεχνολογικώς είναι ρετρό.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το EyeTV είναι όντως πολύ δυνατό πρόγραμμα και σκέφτομαι να αγοράσω και γω ένα από αυτά τα υβριδικά sticks για mac. Το ερώτημα είναι, θα περιλαμβάνεται μαζί μ' αυτά και το λογισμικό ή θα πρέπει να το αγοράσω (γιατί όπως είπες, δεν είναι και φθηνό); Αυτά που βγάζει η Equinux είναι αρκετά φτηνά, αλλά δε νομίζω να δουλεύουν με το EyeTV ε;
Μπας και βρήκες κάποια άκρη για τον Ηλεκτρονικό Οδηγό για τα Ελληνικά κανάλια; Σίγουρα κάτι θα υπάρχει...

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Γεια σου macnaso.Όσον αφορά τις ερωτήσεις σου: Εφόσον σε ενδιαφέρει το EyeTV θα πρέπει να πας σε λύση TV USB stick για mac και όχι αυτά που κυκλοφορούν για PCs. Συνήθως στη συσκευασία αναφέρεται η παροχή του προγράμματος EyeTV ή όχι. Της Pinnacle το hybrid έρχεται με το EyeTV Lite με αρκετούς περιορισμούς (δες στο site της Elgato). Προτίμησε καλύτερα Usb stick της ίδιας της Elgato για να είσαι σίγουρος.
Της Equinux τα USB stick αν και φθηνότερα δεν έχουν το EyeTV ούτε υποστηρίζονται από την Elgato και κατά τη γνώμη μου είναι κακή αγορά. Το software που συνοδεύει τα sticks της (TubeTV) είναι σαφώς χειρότερο από το EyeTV.
Τώρα για τον ηλεκτρονικό οδηγό: έψαξα στο δίκτυο, βρήκα και σχετική δημοσιεύση του vrypan... Δύσκολα τα πράγματα για να το κάνεις να δουλέψει. Πολύ geeky, με κάτι scripts που κατεβάζεις και τρέχεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα... Καθόλου user-friendly και mac-like. Ο καλύτερος τρόπος θα ήταν αν κάποιος έκανε αυτή τη δουλειά (γιατί είναι μεγάλος κόπος) και πόσταρε το παραχθέν αρχείο XML ανά εβδομάδα. Μέχρι τότε θα αρκεστούμε στο EPG των ψηφιακών της ΕΡΤ.
Δοκίμασα και αυτό που είπα με το PIP από τα δύο USB sticks (στο mac mini και στο imac) και δούλεψε perfectamundo. Τρελή γκικουριά!

TheoCoach είπε...

Hey Antoni,

Πως είσαι; Ωραίο το ποστ για το EyeTV αν και πρώτη φορά ακούω(ή καλύτερα διαβάζω) για το EyeTV. Δεν το ήξερα.

Αυτό που κάνει δηλαδή είναι να μετατρέπει το mac σε τηλεόραση με σήμα κανονικά; Το usb που λες τι είναι; Η κεραία ή καμία σχέση;

Μπορεί να δουλεύει και χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ; Μπορείς να προτίνεις κάπου να το βρω; Από το site της Elgato?

Thankx

Θοδωρής από Κιλκίς

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Γεια σου Θοδωρή. Το USB είναι ένα USB stick που στην ουσία είναι δέκτης τηλεόρασης και μπορεί να μετατρέψει το mac σου σε τηλεόραση σε συνεργασία με το software EyeTV που συνήθως περιλαμβάνεται. Έχει μια μικρή κεραιούλα, αλλά αυτή συνήθως πιάνει μόνο τα ψηφιακά, οπότε καλύτερα να το συνδέσεις στην κεραία της πολυκατοικίας ή μια καλή εξωτερική.
Φυσικά και δε χρειάζεται Ιnternet, ένας τηλεοπτικός δέκτης είναι άλλωστε. Tέτοια συσκευή μπορείς να προμηθευτείς και από το site της Elgato (www.elgato.com) αλλά και από το Applestore της Θεσσαλονίκης στο οποίο εργάζομαι (Αγγελάκη 23). :-)

Ντόμαλης Μάριος είπε...

φιλε μου γεια σου , μου εφερε ενας φιλος μου απο αμερικη το υβριδικο tuner της elgato
http://www.elgato.com/elgato/int/mainmenu/products/tuner/hybrid08/product1.en.html
το προβλημα ειναι οτι δεν λαμβανω ψηφιακα καναλια , πιανω ολα τα αναλογικα , ραδιοφωνο κλπ αλλα οχι ψηφιακα
Επειδη διαβασα στο φορουμ οτι εσεις πιασατε ψηφιακα πως το κανατε ???
εγω βαζω πχ περιοχη γερμανια (μια που δεν εχει ελλαδα )
αλλα ψηφιακα τιποτα καμια ιδεα ??????