Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

Movist, το νέο αντίπαλο δέος του VLC!

Movist 0.51 - VLC newest enemy!
Οι περισσότεροι από εμάς, χρησιμοποιούμε τον VLC Media Player ως το καθημερινό μας λογισμικό για αναπαραγωγή Video και ήχου. Όντως είναι ο ελβετικός σουγιάς (σαν το Perian ένα πράγμα ). Ανοίγει απροβλημάτιστα όλων των ειδών τα αρχεία χωρίς να αναγκαστούμε να εγκαταστήσουμε κάποιους video codecs.

Το πρόβλημα με το VLC είναι πως η ποιότητα της εικόνας δεν είναι και η καλύτερη δυνατή (σε σύγκριση π.χ. με το Quicktime Player). Έιδικά αν έχουμε συνδέσει το mac μας με μια μεγάλη LCD TV η διαφορά είναι κάτι παραπάνω από ορατή. Επίσης το interface της εφαρμογής και οι ρυθμίσεις του παρά είναι μπερδεμένες και δαιδαλώδεις και σίγουρα δε θυμίζει εφαρμογή Mac. Τέλος το rendering των υποτίτλων μιας ταινίας είναι ελεεινό και τρισάθλιο και έχει την ίδια χαμηλή ανάλυση με την ανάλυση του video. Έχουμε έτσι γραμματοσειρές με δοντάκια που θυμίζουν εποχές DOS...

Σήμερα το πρωί, έπεσα πάνω σε μια νέα freeware εφαρμογή, το Movist, που αν και ακόμα σε Beta μορφή είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή! Χρησιμοποιεί το Quicktime και την ανοιχτή βιβλιοθήκη codecs του FFMPEG για την αναπαραγωγή των αρχείων και η ποιότητα είναι εφάμιλλη του Quicktime. Το interface της εφαρμογής όχι μόνο ταιριάζει σε mac εφαρμογή αλλά είναι πολύ καλαίσθητο και κολακεύει το Leopard. Η αναπαραγωγή υποτίτλων γίνεται με κανονικό rendering υψηλής ανάλυσης και μπορούμε εύκολα να παραμετροποιήσουμε το encoding των υποτίτλων και να επιλέξουμε γραμματοσειρές που μας αρέσουν και ούτε καθεξής! Υποστηρίζει playlists και στο σύντομο διάστημα που πέρασα μαζί του (έπρεπε να πάω στη δουλειά), δεν είχε πρόβλημα να αναπαράγει όλα τα αρχεία που του έδωσα.

Έμεινα εντυπωσιασμένος με την πρώτη μου επαφή με το Movist και σας προτείνω να το κατεβάσετε και να το δοκιμάσετε και σεις. Ακόμα και αν εξακολουθήσετε να προτιμάτε το VLC για την αναπαραγωγή των multimedia αρχείων σας, είναι σίγουρα μια καλή εναλλακτική λύση. Μπορείτε να το κατεβάσετε από την σελίδα του Macupdate κάνοντας κλικ εδώ.

7 σχόλια:

Jimbo είπε...

downloadinng....

Ανώνυμος είπε...

Επειδή δεν είμαι στο σπίτι να το δοκιμάσω τώρα... 2 ερωτήσεις.... Shuffle play υποστηρίζει? Με το remote control συνεργάζεται?

WorldCitizeN είπε...

Υποστιρίζει και τα δυο! Cool, thanx!

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Χμ... Shuffle δεν βλέπω πουθενά. Κιτσιά. Το Apple Remote το υποστηρίζει πάντως. Έχει και full screen control σε στυλ FrontRow! Α σούπερ.
Ο κυριούλης που το έχει φτιάξει ειναι Κορεάτης και δεν καταλαβαίνω λέξη από όσα λέει στο site του (μόνο τα λίγα που ξέρω από το Lost, χεχε). Κανάς Κορεάτης φαν της σελίδας να μας βοηθέσει τι λέει ο φίτσουλας στο site του; Πάντως είναι και γαμώ! Το download του μήνα! Με το XBMC και το Movist θα ανοίγω το VLC μια φορά τον χρόνο. Yay!

Ανώνυμος είπε...

to evala kai doyleyei mia xara alla den yparxei ixos, giati?

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@roverand Εμένα μέχρι στιγμής δεν παρουσίασε κάποιο πρόβλημα σε όσα αρχεία του έβαλα. Βέβαια δεν έχω προλάβει να του κάνω γερό crash-test. Ο πατέρας μου ανέφερε κάποιες μικροδιακοπές του ήχου σε ορισμένα αρχεία. Τσεκάρισε τις προτιμήσεις του συστήματος και του Movist μήπως έχουν ενεργοποιηθεί κατά λάθος άλλα σετ ηχείων ή ψηφιακός αντί για αναλογικός ήχος.

dali13gr είπε...

Και αν πατήσετε Μήλο+Ν θα δείτε μια έκπληξη! :-)