Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2007

Inland Empire


Χθες είδα το Inland Empire, την τελευταία ταινία του David Lynch. Εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις δει όλα, καταλαβαίνεις πόσο οικτρά λάθος ήσουν. Πιστεύω ότι στο τέλος της ταινίας τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου μου βαρέσαν παλαμάκια από την παράκρουση. Όσοι έχετε δει άλλες ταινίες του Λυντς θα ξέρετε περίπου για τι μιλάμε.

Ο άνθρωπος κάνει hardcore σουρεαλισμό που αν δε προσέξεις σου ψήνει τον εγκέφαλο και στον δίνει στο χέρι να τον φας. Η ταινία ήταν και μεγάλη σε διάρκεια, αλλά όσοι ήθελαν να δουν κουνέλια σε κοστούμια να μιλάνε στο τηλέφωνο, τους δίνεται επιτέλους η ευκαιρία. Δεν θα πω πολλά πράγματα για τη ταινία, αξίζει να τη δουν όσοι και όσες πιστεύουν ότι τα όνειρα / εφιάλτες μπορούν να μεταφερθούν αυτούσια στο φιλμ. Δεν είναι ταινία για όλη την οικογένεια - ο Λυντς δεν απευθύνεται σε οικογενειάρχες ή στην clean-cut μπουρζουαζία. Είναι 168 λεπτά εικόνες που διαδέχονται η μία την άλλη συνειρμικά καθώς ο βασικός χαρακτήρας (μια εξαιρετική Laura Dern) γίνεται έρμαιο του, ας τον πούμε άστατου, εγκεφάλου της! Αν και είναι από τις πολύ καλές ταινίες του Λυντς, εξακολουθώ να προτιμώ το Lost Highway και το Mulholland Drive.
Όπως και να έχει το Inland Empire είναι από τις πιο τρομακτικές ταινίες που έχω δει και το τέλος της ένα από τα καλύτερα ταινιών του Λυντς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: