Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007

Wikipedia στο Leopard


Το νέο λειτουργικό για υπολογιστές Macintosh κυκλοφόρησε στις 26 Οκτωβρίου με 300 νέα χαρακτηριστικά σύμφωνα με τη σελίδα της Apple. Πέρα από τα μεγάλα "κανόνια" όπως το Time Machine, το Quicklook, το Spaces, τα Stacks, τις νέες προσθήκες στις ενσωματωμένες εφαρμογές κ.ο.κ., την εμφάνιση τους έκαναν και πολλές μικρές προσθήκες που θα κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη (και πιο όμορφη). Ένα από τα αγαπημένα μου νέα μικρομεσσαία features είναι η προσθήκη της εγκυκλοπάιδειας του διαδικτύου Wikipedia, στο Dictionary.app.

Το Dictionary.app είναι η ενσωματωμένη στο λειτουργικό εφαρμογή - λεξικό αγγλικών. Προσφέρει εύκολη πρόσβαση σε άγνωστες λέξεις και λειτουργεί σε πολλά προγράμματα όπως Safari, Mail, PDF και ούτω καθεξής.

Η νέα έκδοση του Dictionary.app έκανε κατά τη γνώμη μου ένα μεγάλο άλμα στον τομέα της χρηστικότητας. Πρόσθεσε στο λεξικό και θησαυρό της Οξφόρδης, δυνατότητα εύρεσης λημμάτων στο Wikipedia σε όσες γλώσσες υποστηρίζει (δηλαδή και ελληνικά)! Φυσικά για να έχετε πρόσβαση στη Wikipedia απαιτείται πρόσβαση στο Internet. Τα πλεονεκτήματα της πρόσβασης της Wikipedia μέσω του Dictionary.app είναι η πολύ καλή εμφάνιση των άρθρων, που προσφέρεται για την ανάγνωση μακροσκελών κειμένων και η δυνατότητα στιγμιαίας αναζήτησης ενώ πληκτρολογείτε, βγάζοντας τα σχετικά άρθρα-αποτελέσματα.

Σαν το Spotlight δηλαδή.

Περνάω πολύ από τον χρόνο μου online στην Wikipedia και για μένα αυτή η "μικρή" προσθήκη της Apple είναι μεγάλο δώρο. Πέρα από τη Wikipedia, υπάρχουν λεξικό για Γιαπωνέζικα και συνώνυμα, αλλά και το λεξικό της Apple, με σχετικούς τεχνικούς όρους από τον κόσμο των Macintosh και της Apple. To Dictionary.app, κέρδισε επάξια μία θέση στο Dock μου!

Δείτε ένα screenshot από την εμφάνιση άρθρων της Wikipedia στο Dictionary.app.

Δεν υπάρχουν σχόλια: