Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

.mac εναντίον MobileMe

Οι τελευταίες φήμες μας λένε ότι επίκεινται μεγάλες αλλάγες στην υπηρεσία .mac. Λένε ότι στις 9 Ιουνίου ο Steve Jobs θα αναγγείλει και τη μετονομασία του .mac σε MobileMe. Προφανώς από υπηρεσίες που απευθυνόντουσαν στον κάτοχο αποκλειστικά ενός Macintosh υπολογιστή, θα προσανατολιστούν τώρα σε μία γενικότερη γκάμα ανθρώπων όπως είναι οι κάτοχοι ενός iPhone.

Και αν το δούμε καθαρά δημογραφικά, αυτό είναι μια πολύ έξυπνη κίνηση, αφού το iPhone είναι καθοδόν να χτίσει μια ισχυρή πελατειακή βάση ανά τον κόσμο και οι εν δυνάμει χρήστες του MobileMe θα είναι πολλοί περισσότεροι από αυτούς του .mac που κυμαίνεται σε 1-2 εκατομμύρια χρήστες.

Τί είναι με λίγα λόγια το .mac; Το .mac είναι μια σειρά από δικτυακές υπηρεσίες που κοστίζουν 99 Ευρώ το χρόνο. Έχεις 10GB χώρου στο διαδίκτυο που μπορείς να τα διαμοιράσεις όπως θες εσύ στο .mac email σου με κατάληξη mac.com. Στο iDisk σου που είναι ένας χώρος που μπορείς να ανεβάζεις αρχεία στο Internet για εύκολη πρόσβασή από εσένα και τους φίλους σου. Στα web galleries που μπορείς να δημιουργήσεις με ένα κλικ από το iPhoto και το iMovie. Στη δική σου προσωπική σελίδα ή Blog που μπορείς να ανεβάσεις μέσω του iWeb. Τέλος είναι ο πλέον εύκολος τρόπος να συγχρονίζεις τα δεδομένα σου (επαφές, email, αγαπημένες σελίδες στο Safari, ημερολόγια, κωδικούς στο keychain κ.ο.κ.) σε πολλαπλούς mac που τυχόν έχεις, μέσω του Ιnternet αντί να κάνεις όλες αυτές τις δουλειές χειρωνακτικά.

Τι θα είναι το MobileMe; Σίγουρα θα διατηρήσει πολλά αν όχι όλα τα σημερινά στοιχεια του .mac, αλλά δεν θα είναι ένα απλό rebranding. Φαντάζομαι ότι το MobileMe θα σου επιτρέπει μεταξύ άλλων: Push email για λογαριασμούς .mac. Το iPhone 2.0 θα υποστηρίζει Exchange λογαριασμούς, ενώ ήδη το Yahoo! mail είναι push για τους χρήστες του iPhone/iPod Touch. Είναι λίγο κιτσιά κάτι τέτοιο να μην το υποστηρίζει και η Apple. Web galleries. Ήδη αν έχεις λογαριασμό στο .mac, μπορείς να ανεβάσεις τις φωτογραφίες που έβγαλες με το iPhone σε κάποιο από τα web galleries που έχεις δημιουργήσει. Η υπηρεσία αυτή θα είναι πιο αυτοματοποιημένη και δεν θα απαιτεί σετάρισμα από κάποιον υπολογιστή ή χρήση Mac. Συγχρονισμός και backup των προσωπικών στοιχείων που περιέχονται στο iPhone με τους servers της Apple. Ανά πάσα στιγμή χαθούν δεδομένα (σβήσετε κατά λάθος κάποιο contact κ.ο.κ.) θα μπορείτε να τα ανακτήσετε, σε ένα περιβάλλον σαν το Time Machine. Καλό ε; Εκμετάλλευση του ενσωματωμένου GPS στο iPhone δεύτερης γενιάς και μεγάλη χρήση location-based εφαρμογών. Αν και δεν θα χρειάζεστε το MobileMe για να κάνετε χρήση του GPS, κάποιες ευκολύνσεις και εντυπωσιακές λειτουργίες θα παρέχονται αποκλειστικά στους χρήστες του MobileMe. Π.χ. οι γονείς θα μπορούν να βλέπουν που είναι τα παιδιά τους (που έχουν iPhone) μέσα από το Google Maps. Επιστημονική φαντασία; Κάθε άλλο. Εκπτώσεις τιμών ή αποκλειστικές εφαρμογές από το iTunes Mobile Store ή το νέο App Store. Τέλος ο φημολογούμενος iChat client με βίντεοκλήσεις μπορεί να απαιτεί την χρήση του ΜobileMe...

Αυτές είναι μερικές από τις εικασίες μου για την πιθανόλογούμενη λειτουργικότητα του ΜobileMe. Το καλό είναι ότι αυτό δεν επηρεάζει τους ήδη υπάρχοντες χρήστες του .mac αλλά αντίθετα διευρύνει κι άλλο τις δυνατότητες τους. Είμαι χρήστης του .mac παραπάνω από 3 χρόνια και βρίσκω ότι το σύνολο των υπηρεσιών του αξίζει τα 99 Ευρώ που ζητάει ετησίως. Πιστεύω όμως ότι αν οι μελλοντολογικές μου προβλέψεις για το ΜobileMe βγουν αληθινές, τότε θα είναι μια πραγματικά αχτύπητη υπηρεσία για τους χρήστες iPhone, είτε δουλεύουν με Windows είτε σε Mac. Και όπως διάβασα κάπου, θα είναι ένα καλό επιπλέον εισόδημα για την Apple από τους χρήστες iPhone, τώρα που οδεύουμε στην λήξη των αποκλειστικών συνεργασιών με ένα και μόνο τηλεπικοινωνιακό παροχό (η Apple έπαιρνε ένα μεγάλο μέρισμα του συμβολαίου κάθε χρήστη από τον εκάστοτε αποκλειστικό τηλεπικοινωνιακό παροχέα - κάτι σαν χαράτσι με αντάλλαγμα την αποκλειστικότητα). Όπως και να'χει το καλοκαίρι προβλέπεται κυριολεκτικά καυτό!

Δεν υπάρχουν σχόλια: