Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

Το μέλλον του Mac mini

Έχω αναφέρει πολλές φορές, ότι το Mac mini είναι από τους πιο αγαπημένους μου Macintosh. Συνδυάζει την γοητεία ενός Cube (χωρίς τα κατασκευαστικά του προβλήματα), το λιλιπούτειο μέγεθός ένος εξωτερικού σκληρού δίσκου και τις επιδόσεις ενός φορητού υπολογιστή. Επιπλέον είναι αθόρυβος και διακριτικός, ιδανικός για τοποθέτηση στο σαλόνι μας, δίπλα από μια LCD TV ως ένας ακούραστος media player.

Για το Μac mini ακούγονται εδώ και αρκετό καιρό φήμες ότι ετοιμάζεται να μας αφήσει χρόνους, μιας και η Apple δεν ενδιαφέρεται να το διατηρεί στην οικογένεια των υπολογιστών της. Κι όταν λέω Apple, εννοώ τον Steve Jobs. Είναι γνωστή η μανία του Steve Jobs για λίγα μοντέλα υπολογιστών και streamlined εκδόσεις τους. Για το Mac mini έχει ακουστεί ότι ο Jobs το απεχθάνεται. Είναι μια συσκεύη πολύ messy για τα γούστα του, αφού απαιτεί ένα σωρό επιλέον καλώδια και περιφερειάκα για να δουλέψει (εξωτερική οθόνη, πληκτρολόγιο, mouse και ένα μετασχηματιστή σε μέγεθος τούβλου).

Η αδιαφορία για το Mac mini φαίνεται κιόλας από τις 5 μόλις ανανεώσεις που έχει υποστεί από τον Ιανουάριο του 2005 που πρωτοπαρουσιάστηκε μέχρι σήμερα. Οι περισσότερες μάλιστα από αυτές υπήρξαν καθαρά κοσμητικές, ενώ το παρόν μοντέλο στις εκδόσεις 1,83 & 2GHz αντίστοιχα, ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 2007, κλείνοντας έτσι περίπου 10 μήνες χωρίς κάποια τυπική έστω ανανέωση.

Στην αγορά των υπολογιστών, θα δούμε ότι παραπλήσιοι υπολογιστές με το Μac mini έχουν κυκλοφορήσει πολύ λίγοι και όχι πάντα από επώνυμους κατασκεύαστες. Αντίθετα πολλοί επώνυμοι κατασκευαστές όπως Dell και Sony, βάλθηκαν να αντιγράψουν την εμφάνιση και τις δυνατότητες ενός iMac. Μήπως αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει τελικώς αγορά για το Mac mini και τέτοιου είδους υπολογιστές; Η Apple δημιούργησε το Μac mini ως τον πιο προσιτό σε τιμή Macintosh για τους switchers. Οι περισσότεροι όμως προτίμησαν την αγορά ενός iBook ή Macbook ενώ οι νέοι iMac με λίγα λεφτά παραπάνω προσφέρουν πολύ περισσότερα από ένα Μac mini. H Apple δεν ανακοινώνει ξεχωριστά τις πωλήσεις κάθε Macintosh υπολογιστή, αλλά είναι βέβαιο ότι πωλούνται πολλά περισσότερα iMac από Mac mini. Το ίδιο μου δείχνει και η (μικρή ακόμα) εμπειρία μου ως πωλητής στο Ελληνικό "Applestore".

Ας δούμε λίγο τους υπολογιστές Macintosh που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή ανάλογα με το είδος και την τιμή τους:
Desktops: Mac mini - iMac - Mac Pro
Laptops: MacBook - MacBook Air - MacBook Pro
Όπως βλέπετε, υπάρχει κάτι το παράταιρο. Η Apple θέλει όσο το δυνατόν λιγότερα μοντέλα υπολογιστών. Αν μπορούσε θα είχε δύο ειδών desktops και δύο ειδών laptops, τα "απλά" και τα "ενισχυμένα" που απευθύνονται σε επαγγελματίες. Το Mac mini είναι ένα βήμα πιο κάτω από τα "απλά" που θεωρούνται τα iMac. Σε αντίθεση, τα νέα ΜacBook Air είναι κάτι ανάμεσα στα "απλά" και τα επαγγελματικά laptop. Πολύ κόσμος ζητάει από την Αpple ένα πιο φθηνό και πιο χαμηλό σε επιδόσεις Mac Pro. Έναν αναβαθμίσημο Macintosh με μεγαλύτερες επιδόσεις από αυτές ενός iMac, αλλά όχι διαστημόπλοιο όπως το Mac Pro. Αυτό το προϊόν δεν υπάρχει ακόμα. Τη θέση του στη λίστα των desktops καλύπτει το Μac mini. Ένα Mac mini που θεωρητικά και δυστυχώς πρακτικά, μάλλον δεν απευθύνεται σε κάποια συγκεκριμένη αγορά.

Η έλευση του νέου επεξεργαστή της Intel, Atom, υπόσχεται μια νέα γενιά υπολογιστών με αρκετές επιδόσεις σε μικρό μέγεθος. Ήδη από ό,τι διάβασα, ετοιμάζονται μικροί desktop υπολογιστές στο σουλούπι του Mac mini και πιο λεπτοί από την Asus και από την Dell, που θα δουλεύουν με τον νέο αυτόν επεξεργαστή. Εικάζω ότι ένας από τους λόγους που το Μac mini έμεινε εμφανισιακά στάσιμο είναι ότι μπορεί η Apple να έχει κάποια σχέδια γι' αυτό στο μέλλον, που όμως απαιτούν την χρήση ειδικών επεξεργαστών νέας γενιάς, όπως του Atom. Mε τον Atom το Μac mini θα μπορέσει να διατηρήσει τις σημερινές επιδόσεις του σε πιο μικρό και λεπτό μέγεθος, ίσως μικρότερο από αυτό ενός Apple TV. Ίσως ακόμα την 9η Ιουνίου μαζί με το νέο iPhone, ο Steve Jobs να μας παρουσιάσει το νέο λεπτότερο Mac mini ή να μας ανακοινώσει τον οριστικό θάνατο του με την παρουσίαση ενός νέου desktop Macintosh. Το σίγουρο είναι πως αν το Μac mini ανανεωθεί, θα πρέπει να αποκτήσει κάποιον καινούργιο ρόλο από αυτόν του πρώτου μηχανήματος ενός switcher.

'Ο,τι κι αν συμβεί, εγώ θα εξακολουθώ να αγαπώ και να καμαρώνω το Mac mini μου και δεν θα το πουλήσω ποτέ. Εκτός κι αν βγει κανένα καινούργιο Mac mini φυσικά. ;-)

Δεν υπάρχουν σχόλια: