Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

Tapedeck - Ρετροχαβαλές


Εδώ και καιρό προσπαθώ να βρω ένα πρόγραμμα απλό και εύχρηστο της ανθρωπιάς για να ψηφιοποιήσω κάποιες κασσέτες ήχου (!) με μαθήματα Γιαπωνέζικων της γυναίκας μου. Η προφανής λύση είναι το Quicktime Pro, που μεταξύ άλλων επιτρέπει και την εγγραφή ήχου μέσω Line In.

Έλα όμως ντε, που όπως διαπίστωσε και ο Παναγιώτης Βρύωνης, είναι αδύνατον να αγοράσεις license για το Quicktime Pro, αφού για κάποιο λόγο, δεν υπόστηρίζεται η χώρα μας! Τί να κάνω, τί να κάνω, αφιέρωσα αρκετό χρόνο κατεβάζοντας διάφορα προγράμματα για Mac που θα μου επέτρεπαν να ψηφιοποιήσω τις παμπάλαιες αυτές κασσέτες. Ξέρω ότι αυτό ούτως ή άλλως μπορώ να το κάνω με προγράμματα που περιλαμβάνονται σε έναν mac όπως το σπουδαίο GarageBand.

Το GarageBand όμως παραπάει για μία τέτοια απλή δουλειά και όπως προείπα ήθελα κάτι απλό, μικρό και εύχρηστο, αφού κυρίως θα το δούλευε η γυναίκα μου η οποία δεν έχει καμμία όρεξη να επεξεργάζεται κυματομορφές και να τρατάρει τα αρχεία ήχου με διάφορα εφέ όπως φλάντζες, noise reducer κ.ο.κ

Η λύση που βρήκα ήταν το εκπληκτικό TapeDeck. Το TapeDeck είναι ένα μικρό και απλό στην χρήση λογισμικό που σου επιτρέπει να ηχογραφείς είτε από την είσοδο ήχου, είτε από το ενσωματωμένο μικρόφωνο σε αρχεία μορφής M4A που συνεργάζονται άψογα με το iTunes. Το εκπληκτικό της υπόθεσης είναι το interface του, που θυμίζει κασσετοφωνάκι της δεκαετίας του ογδόντα και συμπεριφέρεται ακριβώς ως τέτοιο με ωραία animations (π.χ. γυρίζει το καρούλι της κασσέτας και ούτω καθεξής). Το TapeDeck δουλεύει μόνο σε Leopard και εκμεταλλεύεται τεχνολογίες του, όπως το Core Animation. Είναι κομματάκι ακριβό για αυτά που προσφέρει (25$), αλλά χαίρεσαι να το δουλεύεις και αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να πω για προγράμματα πιο εξειδικευμένα όπως WireTap Pro και Audio Hijack Pro. Επιπλέον μ' αρέσουν τα προγράμματα που ανάλαμβάνουν να κάνουν μια δουλειά και την κάνουν σωστά.

Ακόμα είναι στην έκδοση 1.03 και έχει δυό-τρεις μεγάλες ελλείψεις όπως η δυνατότητα να επεξεργαστείς τα αρχεία ήχου που δημιουργείς (π.χ. να κόψεις και να ράψεις), αλλά και η παροχή ενός timer που θα αναλαμβάνει να σταματάει την εγγραφή του ήχου μετά από έναν προκαθορισμένο χρόνο. Σίγουρα είναι περιορισμένων δυνατοτήτων και δεν απευθύνεται σε όλους, αλλά είναι από τις εφαρμογές που όταν τις βλέπεις να δουλεύουν σου ανάβουν ένα χαμόγελο στα χείλη (ειδικά αν είσαι τριαντάρης και βάλε και μεγάλωσες φτιάχνοντας mix tapes για φίλους-ες). Εμένα τουλάχιστον αυτή την αντίδραση μου προξένησε και δε δίστασα να την ενσωματώσω στην λίστα των shareware εφαρμογών που αγόρασα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: