Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Quickoffice: Office για το iPhone

Μία από τις "μαύρες τρύπες" του iPhone ήταν η παντελής απουσία ολοκληρωμένων εφαρμογών γραφείου. Και όταν λέμε εφαρμογές γραφείου, εννοούμε επεξεργαστή κειμένου, λογιστικών φύλλων και αρχείων παρουσιάσεων (ή Word, Excel και Powerpoint).

Μια βδομάδα πριν, κυκλοφόρησε η πρώτη λύση με αξιώσεις για το iPhone, το Quickoffice. Αν και η ενασχόληση μου με τέτοιου είδους αρχεία (doc,xls κ.ο.κ) είναι στην καλύτερη περίπτωση περιστασιακή, αγόρασα το Quickoffice κυρίως από περιέργεια αλλά και γιατί θεωρώ ότι είναι από τον τύπο των εφαρμογών που έχουν θέση σε κάθε iPhone.

Οι εντυπώσεις σε πρώτη και δεύτερη ανάγνωση είναι ανάμεικτες. Για την τιμή του (16 Ευρώ), το Quickoffice δεν τα "αξίζει τα λεφτά" του μιας και με την τρέχουσα τιμολόγηση των εφαρμογών για iPhone, το Quickoffice θεωρείται από τις πιο ακριβές εφαρμογές στο Appstore. Κατ' αρχάς τα θετικά:

Είναι γρήγορο στο άνοιγμα αρχείων, ακόμα και πολύ μεγάλων αρχείων. Προσφέρει Copy + Paste ανάμεσα στα έγγραφα το οποίο δουλεύει ακριβώς όπως το παρουσίασε η Apple για την έκδοση 3 του iPhone OS. Ό,τι αρχεία δοκίμασα, τα άνοιξε μια χαρά χωρίς προβλήματα, ενώ ο τρόπος θέασης των αρχείων είναι δυναμικός και εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο τις multitouch δυνατότητες του iPhone. Έχεις τη δυνατότητα να "ανεβάζεις" αλλά και να "κατεβάζεις" αρχεία από τη συσκεύη σου σε έναν υπολογιστή εύκολα και γρήγορα μέσω WiFi και ενός browser, χωρίς επιπλέον προγράμματα και ρυθμίσεις. Η επεξεργασία των αρχείων, αν και ακόμα σε βασικό στάδιο, προσφέρει αρκετές δυνατότητες - τηρουμένων των αναλογιών πάντα. Αρκετές φόρμουλες στο λογιστικό φύλλο, highlight, επιλογή γραμματοσειρών και μεγέθους, bold, italics κ.ο.κ. όλα δουλεύουν μια χαρούλα. Είπα ότι είναι πολύ γρήγορο στο άνοιγμα των αρχείων;

QuickOffice Wifi Sharing
Τα αρνητικά για την έκδοση 1.0, δυστυχώς ουκ ολίγα:

Αν και στην περιγραφή στο Appstore αναφέρεται ότι μπορείς να στείλεις τα αρχεία σου με email, κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν ισχύει. Για μένα αυτό είναι τρομερό μειονέκτημα, μιας και στο 50% των περιπτώσεων θα επεξεργαστείς ένα αρχείο και θα θελήσεις να το στείλεις σε κάποιον. Υποτίθεται σύμφωνα με συνέντευξη ενός υπευθύνου, ότι αυτή η δυνατότητα έρχεται σε επερχόμενο δωρεάν update της εφαρμογής. Αν υποθέσουμε επίσης ότι κάποιος σας στέλνει email ένα αρχείο Word σαν attachment, δεν μπορείτε με κάποιο τρόπο να το ανοίξετε και να το επεξεργαστείτε κατευθείαν στο iPhone μιας και οι δύο εφαρμογές (Mail και Quickoffice) δεν συνεργάζονται μεταξύ τους. Φυσικά γι' αυτό υπαίτια είναι η ίδια η Apple και νομίζω πως με την έκδοση 3.0 και με τις copy+paste δυνατότητες του iPhone, αυτό το πρόβλημα θα αποτελεί παρελθόν σύντομα.

Δεν δουλεύει ο ενσωματωμένος διορθωτής Αγγλικού κειμένου του iPhone και λογικά και οποιασδήποτε άλλης γλώσσας! Αυτό σημαίνει ότι πληκτρολογούμε αρκετά πιο αργά και προσεκτικά. Μεγάλη παράβλεψη που ελπίζω να διορθωθεί άμεσα. Το Shift κουμπί λειτουργεί σαν Caps Lock και μετά από σημεία στίξης δεν υπάρχει η αυτοματοποιημένη λειτουργία τοποθέτησης του πρώτου γράμμα της προτάσεως στα κεφαλαία. Με άλλα λόγια είναι ένας επεξεργαστής κειμένου με παιδικές ακόμα ασθένειες!
Δεν υπάρχει δυνατότητα ανοίγματος ή δημιουργίας αρχείων παρουσιάσεων (στυλ Powerpoint, Keynote). Στην ουσία το Quickoffice ανοίγει και επεξεργάζεται αρχεία Word, Excel (και μάλιστα όχι αυτά με κατάληξη .docx και .xlst αλλά και αρχεία του iWork '09). Υποτίθεται ότι επερχόμενες δωρεάν εκδόσεις της εφαρμογής θα φέρουν στους χρήστες και αυτές τις δυνατότητες. Για να δούμε...

Το Quickoffice φαίνεται ότι βγήκε βεβιασμένα στο Appstore για να προλάβει να πάρει την αγορά από άλλες σουίτες εφαρμογών γραφείου για το iPhone, όπως αυτές της Dataviz και (θεωρητικά, σύμφωνα με φήμες) της ίδιας της Microsoft που αναμένονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στην παρούσα έκδοση, το Quickoffice είναι ευνουχισμένο από πολλές και βασικές λειτουργίες που λείπουν αδικαιολόγητα από τέτοιου είδους εφαρμογή και δεν μπορώ να το προτείνω σε κάποιον, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς και την τιμή του. Στην καλύτερη περίπτωση αποτελεί μια πρόγευση του πως μπορεί κανείς να επεξεργαστεί και να διαχειριστεί τέτοιου είδους αρχεία στο iPhone του.

Ελπίζω το Quickoffice να βγάλει σύντομα αναβάθμιση που να διορθώνει όλες του τις παιδαριώδεις ελλείψεις μιας και φαίνεται ότι κάνει σοβαρή δουλειά σε άλλες mobile πλατφόρμες. Επίσης, η είσοδος στην αγορά άλλων εφαρμογών γραφείου από την Dataviz και την Microsoft και ο διαφαινόμενος ανταγωνισμός στον συγκεκριμένο τομέα, μόνο καλό μπορούν να κάνουν. Λέτε με την έκδοση 3.0 να δούμε και την Apple να κυκλοφορεί το δικό της iWork στο iPhone; Mακάρι.

[ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 28/04/09]: Φαίνεται ότι οι προσευχές μου εισακούστηκαν στα αυτιά των προγραμματιστών της εφαρμογής, μιας και σημερινή αναβάθμιση του Quickoffice προσθέτει την πολυπόθητη δυνατότητα αποστολής email των αρχείων μας, διορθώνει το πρόβλημα της εσφαλμένης χρήσης του shift ως Caps Lock πλήκτρου και προσθέτει τη δυνατότητα χρήσης του Quickoffice ως ενός ολοκληρωμένου ασύρματου εξωτερικού αποθηκευτικού χώρου. Μέσω drag and drop από τον Finder ή χρήσης οποιουδήποτε browser, μπορείτε πλέον να μεταφέρετε αρχεία από και προς το iPhone σας. Η επόμενη αναβάθμιση θα φέρει και την δυνατότητα επεξεργασίας αρχείων Office 2007 και μετέπειτα εκδόσεων (.xlst και .docx). Εύγε.

1 σχόλιο:

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΚΑΣ είπε...

Τελικά για να καταλάβουμε και εμεισ οι άσχετοι, αξίζει να το αγοράσουμε ή όχι? Μήπως σήμερα (18/10/2010) υπάρχει καμιά καλίτερη εναλλακτικ'η?