Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Tweetie και στο Mac

Το Tweetie αν και μία από τις πιο καθαρόαιμες Mac εφαρμογές για Twitter, έκανε την παρθενική του εμφάνιση στο iPhone. Όσοι παρακολουθείτε αυτό το blog θα θυμάστε ότι αποτελεί την μία και μοναδική μου εφαρμογή για το Twitter στο iPhone. Έτσι λοιπόν όταν ο προγραμματιστής του ανακοίνωσε τα σχέδια του να το μεταφέρει επιτέλους και στην αγαπημένη μας υπολογιστική πλατφόρμα, ήμουν ανυπόμονος να δοκιμάσω το τελικό αποτέλεσμα.

Τη Δευτέρα λοιπόν κυκλοφόρησε κι επίσημα η πρώτη έκδοση του Tweetie for Mac, μια εφαρμογή που συνδέεται με τους servers του Twitter.com για να σας μεταφέρει τα tweets των επαφών σας στο Twitter αλλά και να επιτρέπει και σε σας να κελαηδάτε στο Twitter μέσω αυτού.

Το Twitter που στην αρχή ήταν μονοπώλιο για geeks, tech-freaks και γενικά μπασμένα στο Internet παληκαράκια, από cult τρόπος επικοινωνίας, γρήγορα γνώρισε mainstream status (όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις) και πλέον και η κουτσή Μαρία ή Πετρούλα έχει λογαριασμό στο Twitter. Κάτι σαν το FaceBook τείνει να γίνει, αλλά το καλό είναι ότι με το Twitter μπορείς να ελέγξεις τον "θόρυβο", αφού εσύ επιλέγεις ποιους ακολουθείς και ας σε ακολουθούν χίλιοι-δύο τραμπαρίφες. Τελοσπάντων ελπίζω να μην αγορασθεί από καμμιά μεγάλη εταιρία και γίνει και αυτό κατιμάς, αν και πολύ το εφοβούμαι.

Εφαρμογές για tweeting στο Mac, πολλές και μη εξαιρετέες: Twitteriffic, Nambu, Canary, Tweetdeck, Twhirl, Natsulion, EventBox κ.ο.κ. Όλες προσφέρουν πολλά χαρακτηριστικά για να καλύψουν, ανάλογα τον χρήστη, τις πιο βασικές εώς τις πιο extreme ανάγκες. Οι περισσότερες μάλιστα είναι δωρεάν. Τί καινούργιο έχει να προσφέρει στο χώρο το Tweetie, μια εφαρμογή shareware ή adware ανάλογα με την έκδοση που θα κατεβάσετε;

tweetie main
Το Tweetie έρχεται να παίξει μπάλα σε ένα λειτουργικό σύστημα που το "interface is the king". Εκεί που το παραμικρό στραβοχυμένο pixel στην εφαρμογή χαλάει το γλυκό. Και μ' αυτό το σκεπτικό, το Tweetie βάζει 10 γκολ πριν τη λήξη του ημιχρόνου. Το Tweetie είναι η πιο mac εφαρμογή από όλες τις Twitter εφαρμογές για Μac. Ό,τι πρεσβέυει η Apple για το πως πρέπει να είναι και να λειτουργεί μια εφαρμογή στους υπολογιστές της είναι το Tweetie και ακόμα παραπάνω.

Απλό, ξεκάθαρο, λιτό interface με πολλές core animation πινελιές, κάνει την διεπαφή μας με την εφαρμογή σκέτη απόλαυση. Το Twitter είναι από τη φύση του μια υπηρεσία με πολύ θόρυβο, πολύ κείμενο και πληροφορία που, αν έχετε πολλές επαφές, αρκεί για να γίνει χιονοστιβάδα και να σας ισοπεδώσει. Το Tweetie κάνει ό,τι μπορεί για να κάνει αυτή την εμπειρία όσο πιο ανώδυνη γίνεται, γιατί ξέρει να κρύβεται και να μη μπλέκεται στα πόδια σας όταν έχετε δουλειές να διεκπεραιώσετε. Το εμφανίζετε και το εξαφανίζετε με μία συντόμευση πληκτρολογίου. Ακόμα και όταν θέλετε να γράψετε κάτι στο Twitter, θα εμφανιστεί ξεχωριστό παραθυράκι μόνο για να γράψετε το tweet σας και όχι όλη η μάσκα της εφαρμογής, για να μη σας αποσπαστεί η προσοχή. Μερικοί κριτικάρουν αρνητικά αυτή τη δυνατότητα, αλλά για μένα, αυτή είναι μία από τις πιο έξυπνες ιδέες της εφαρμογής.

Ένας άλλος τομέας που υπερέχει ξεκάθαρα είναι το threading των συζητήσεων: Βλέπετε ένα tweet του στύλ "@fitsoulas δε συμφωνώ καθόλου με αυτό που λες, είσαι φίτσος". Κάνοντας διπλό κλικ στο tweet αυτό, μεταφέρεστε με ένα ωραίο Core Animation εφέ, σε μια λίστα από tweets που αποτελούν όλη τη συζήτηση που οδήγησε σε αυτό το tweet, δηλαδή τον λόγο για τον οποίο βλέπετε αυτή την απάντηση. Αυτό είναι κάτι που υποστηρίζουν κι άλλες εφαρμογές ίσως, αλλά καμμία με τόσο ωραίο και ξεκάθαρο τρόπο και κατά τη γνώμη μου, πολύ πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό.

tweetie conversation
Ίδια περίπου αντιμετώπιση θα βρείτε και στα direct messages, αλλά και μία ακόμα καινοτομία: Όλα τα direct messages ομαδοποιούνται σε συζητήσεις ανάλογα με την επαφή σας, όπως ακριβώς και η εφαρμογή SMS στο iPhone. Φοβερή ιδέα, που κάνει την κατηγοροποίηση των μηνυμάτων σας εύκολή υπόθεση.

Με νέα tweets ενημερώνεστε μέσω ενός εικονιδίου στο menu bar που "ανάβει" όταν έχετε νέα tweets. Απλό, λειτουργικό, χωρίς να βγάζει μάτι και να αποσπά την προσοχή. Όσοι αποσπούνται εύκολα στον υπολογιστή τους από θόρυβο, θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα. Το καλό είναι ότι η ειδοποίηση παραμετροποιείται για να σας ειδοποιεί μόνο όταν π.χ. κάποιος αναφέρεται σε σας ή σας απευθύνει το λόγο και όχι ας πούμε κάθε φορά που έρχεται νέο tweet.

Το Tweetie παίρνει άριστα και στον τρόπο που διαχειρίζεται τυχόν πολλαπλούς λογαριασμούς σας στο Twitter αφού κάνει την εναλλαγή τους από τον έναν λογαριασμό στον άλλο εξαιρετικά εύκολη υπόθεση χωρίς να μπλέκεται ο ένας στα πόδια του άλλου. Συγκρίνετε ας πούμε τον τρόπο που το Νambu δαχειρίζεται τα πολλαπλά accounts σε σχέση με το Tweetie για να καταλάβετε τι εννοώ.

Πέρα από το stream με τα Tweets, τα Replies και τα Direct Messages σας, μπορείτε να κάνετε και search έναν όρο που θέλετε να παρακολουθείτε live στο Twitter και να το απόσπάσετε σε νέο παράθυρο που θα ανανεώνεται αυτόματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Πρότυπο καλοφτιαγμένης Mac εφαρμογής αποτελεί και το φακουδάκι δίπλα στο search bar που όχι μόνο σας δείχνει τις πρόσφατες λέξεις-κλειδιά των αναζητήσεών σας αλλά και τα τρέχοντα trends! Ένας βαριεστημένος προγραμματιστής, απλά θα έβαζε ένα κουμπί "trends" πιο δίπλα και τελείωσε η υπόθεση.

Στο Tweetie όταν κάποιος δημοσιεύει το link για μία φωτογραφία, όταν την κάνουμε κλικ ανοίγει όπως θα άνοιγε στο Quicklook! Mικρή αλλά πολύ καλή πινελιά που προσθέτει στην εμπειρία μας με την εφαρμογή. Κάνοντας κλικ στο avatar του χρήστη ή σε οποιοδήποτε link τύπου @fitsoulas, το παράθυρο του Tweetie μεταφέρεται στα τελευταία tweets του εν λόγω χρήστη, όπου εκεί έχουμε και τα στατιστικά του (πόσους παρακολουθεί, τον παρακολουθούν, πόσα tweets έχει κάνει, τη προσωπική του σελίδα κ.ο.κ. Από την ίδια καρτέλα μπορούμε να δούμε αν μας ακολουθεί και αν θέλουμε, να τον ακολουθήσουμε και εμεις. Φυσικά μπορούμε να πάμε και στην καρτέλα ενός χρήστη χειρωνακτικά, εισάγοντας το username του, μέσω της επιλογής Go to User στη μπάρα του μενού.

tweetie profile
Αυτές είναι πάνω-κάτω οι δυνατότητες του Tweetie for Mac στην παρθενική του εμφάνιση. Εντύπωση προκαλεί πόσο καλοφταγμένη και χωρίς σημαντικα bugs είναι, αλλά και πόσο λίγη επεξεργαστική ισχύ και μνήμη χρειάζεται. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για την έκδοση 1.01. Επίσης, το scroll στα tweets είναι τόσο άνετο και χωρίς κολλήματα όπως στην αντίστοιχη εφαρμογή για iPhone. Βέβαια, σαν νέα εφαρμογή, έχει κατά τη γνώμη μου και κάποιες ελλείψεις:

- Αδυναμία δημιουργίας Groups χρηστών. Όταν παρακολουθείς πολλούς χρήστες ταυτόχρονα είναι φυσιολογικό τα περισσότερα tweets να αποτελούν άχρηστο θόρυβο, ειδικά όταν έχεις 5 λεπτά διαθέσιμα ανάμεσα σε δουλειές για να αφιερώσεις στα μηνύματα. Έτσι λοιπόν, θα ήταν καλό να μπορείς να δημιουργήσεις υποκατηγορίες και να χωρίζεις τις επαφές σου ανάλογα με την χρησιμότητα τους, για παράδειγμα, Εργασία, Φίλοι, Υπηρεσίες, Νέα κ.ο.κ. Το Twitter σαν υπηρεσία δεν υποστηρίζει εγγενώς Groups (πιστεύω ότι θα το κάνει σύντομα θέλοντας και μη) με αποτέλεσμα διάφορες Twitter εφαρμογές (όπως για παράδειγμα το Tweetdeck, Nambu, EventBox) να έχουν δημιουργήσει αντίστοιχες δικές τους λύσεις για να σας δώσουν τη δυνατότητα να χωρίσετε τους χρήστες ανάλογα με τα ενδιαφέροντα σας. Είναι πολύ εύκολο για μας να διαβάσουμε τα 5-10 μηνύματα που θέλουμε αντί να τα "ξεσκαρτάρουμε" και να τα ψαρεύουμε μέσα από 500 λιγότερο ενδιαφέροντα μηνύματα.
Δυστυχώς, το Tweetie δεν μας παρέχει τέτοια δυνατότητα, δυσκολεύοντας αρκετά τη ζωή μας. Μάλιστα ο προγραμματιστής είναι αρνητικός στην υποστήριξη Groups στην εφαρμογή του, προτείνοντας μας να δημιουργήσουμε πολλά ξεχωριστά acoounts για να αναπαράγουμε μόνοι μας αυτή τη δυνατότητα. Για μία εφαρμογή που βάζει στο κορυφαίο σκαλοπάτι της την ευκολία χρήσης, αυτή είναι μία λύση που πολύ απλά "δεν στέκει", τουλάχιστον στη δική μου λογική. Και μιας και για να μεταπειστεί ο προγραμματιστής θα δυσκολευτούμε (αν και πολλοί ήδη του το έχουν ζητήσει), αντιπρότεινα την λύση του Color Labeling που θα χρωματίζει τα tweets ανάλογα με την "κατηγορία" του χρήστη (π.χ. κόκκινα αυτά που προέρχονται από "ενδιαφέροντες" χρήστες). Είναι μια λύση που είναι πιο κοντά στη φιλοσοφία ενός Mac, αφού τα Labels είναι και παροχή του Finder για τα αρχεία. Αν σας αρέσει ως concept, ψηφίστε την εδώ.

- Growl Notificaions ή ήχους ειδοποίησης. Κανένα από τα δύο δε με "καίει" μιας και τα δύο με αποσπούν, αλλα ας υπάρχουν με δυνατότητα απενεργοποίησης για όλους τους άλλους χρήστες που γκρινιάζουν γιατί δεν έχει. Σύμφωνα με δηλώσεις του προγραμματιστή και τα δύο έρχονται σε επόμενες αναβαθμίσεις.

- Auto-complete των usernames των επαφών σας. Και αυτό ετοιμάζεται να ενσωματωθεί σαν λειτουργία στο μέλλον.

- Προσθήκη των αγαπημένων μας Tweets σαν tab στην εφαρμογή. Μελετάται η προσθήκη του σε επέμενες εκδόσεις.

Φυσικά το πιο σημαντικό πρόβλημα του Tweetie είναι η έλλειψη κάποιου είδους κατηγοριοποίησης των μηνυμάτων και είναι κρίμα γιατί πολλοί hardcore χρήστες του Twitter θα το απορρίψουν γι' αυτό το λόγο. Ελπίζω η ξεροκεφαλια του προγραμματιστή σε αυτό το σημείο να καμφθεί και να γίνει το Tweetie με διαφορά ο καλύτερος Τwitter client για το Mac μας. Για όσους αυτό το χαρακτηριστικό είναι υπεραπαραίτητα, τους συμβουλεύω να δοκιμάσουν το δωρεάν και πολύ καλό (αν και λίγο βαρύ σε εμφάνιση) Nambu. Οι υπόλοιποι σπεύστε να κατεβάσετε και να δοκιμάσετε το Tweetie από εδώ. Εμένα με ενθουσίασε και αγόρασα μια άδεια χρήσης αμέσως. Υπάρχει και δωρεάν έκδοση του Tweetie με όλες τις δυνατότητες ενεργοποιημένες αλλά με τη περιστασιακή προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων. Όσους τους "χαλάει" η διαφήμιση, μια άδεια χρήσης θα σας κοστίζει περίπου 14 Ευρώ μέχρι την 4η Μαϊου, αφού διατίθεται με 5 δολλάρια έκπτωση για αυτή την περίοδο.

5 σχόλια:

apas είπε...

Πολύ ωραίο review! Κάτι παρόμοιο στα "You've failed to fail" Windows είναι το Seesmic Desktop και γι' αυτό μου άρεσε! Thnx!

porcupine είπε...

Καταπληκτικό review για ένα super app.

Μου άρεσαν ιδιαίτερα τα κομμάτια: "μπασμένα στο Internet παληκαράκια", οι τραμπαρίφες και το "@fitsoulas δε συμφωνώ καθόλου με αυτό που λες, είσαι φίτσος". Δεν κάνω πλάκα, είναι φοβερά!

Επίσης να πω, αν και το έπιασες και αυτό το θέμα, ότι οι διαφημίσεις στη free έκδοση είναι εντελώς unobtrusive και μπορώ να πω ότι κάποιες τις χαίρομαι κιόλας.

Πραγματικά δεν είναι τυχαίο που αμέσως όλοι μας λατρέψαμε το Tweetie.

evripidis είπε...

Έχει βουίξει ο τόπος με το tweetie. Θα το δοκιμάσω τώρα μετά την ανάγνωση της δημοσίευσης σου Αντώνη.
Θέλω να δω τι ψάρια πιάνει στις υπολογιστικές απαιτήσεις...

thalis είπε...

Πολύ καλό review, όπως πάντα. Το πιο ωραίο στο tweetie όπως σωστά έγραψες είναι ότι έχει τη λογική της apple σε σχεδιασμό και λειτουργικότητα (μας έχει ανεβάσει τα στάνταρ αυτή η εταιρία).
Συμφωνώ με τον porcupine όσον αφορά στις διαφημίσεις.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό το review!

Χρησιμοποιώ το Tweetie εδώ και 3 μέρες, και το έχω λατρέψει.
Ειδικά τα conversation και twitpic view features προσφέρουν απίστευτη ευκολία στην ανάγνωση των tweets.

Σαν προσθήκες θα ήθελα να μπορείς να κρύψεις το dock icon, κι ίσως ένα καλύτερο menu bar icon.