Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Snow Leopard κι Ελληνικά

Τα πράγματα σιγά - σιγά αλλάζουν για την υποστήριξη των προϊόντων της Apple στην Ελλάδα: - Από τον Οκτώβριο του 2008 το Service των συσκευών της Apple πέρασε και στα χέρια άλλων δύο εταιριών πλην της αντιπροσωπείας Rainbow (της Elite και της Document, ενώ κοντοζυγώνει και η Systemgraph). - Οι Έλληνες χρήστες πλέον δικαιούνται 90 ημέρες δωρεάν τηλεφωνική υποστήριξη στην γλώσσα τους με την αγορά ενός Mac ή ενός iPod. - Η αντιπροσωπεία Rainbow εξαγοράστηκε από την InfoQuest, μια μεγάλη εταιρία στον χώρο της τεχνολογίας που φιλοδοξεί να κάνει δυναμικό επαναλανσάρισμα της Apple στην Ελληνική αγορά.

Επιπλέον η έκδοση 3.0 του iPhone OS που θα κυκλοφορήσει δωρεάν για όλες τις συσκεύες iPhone, θα περιέχει το πολυπόθητο Ελληνικό πληκτρολόγιο για να μπορούμε να γράφουμε, επιτέλους, και μεις οι Έλληνες στην γλώσσα μας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά πλήρης εξελληνισμός του λειτουργικού του κινητού αλλά και Ελληνικός ορθογράφος! Τέλος η πρόσφατη κυκλοφορία του νέου iPod Shuffle μας επιφύλλασε άλλη μία "αναπάντεχη" έκπληξη: Στις 14 γλώσσες που υποστηρίζει το VoiceOver είναι και τα Ελληνικά. Έτσι το iPod Shuffle γίνεται η πρώτη συσκεύη της Apple που μιλάει την γλώσσα μας!

Πολλοί (και ανάμεσα τους και γω), πιστεύουν πως αυτό αποτελεί την αρχή μιας νέας πολιτικής της Apple για την περαιτέρω υποστήριξη των προϊόντων της στην χώρα μας. Κοινώς, μπήκαμε επισήμως στον χάρτη της Apple! Ένας τομέας που φαντάζομαι θα έχουμε ευχάριστες εξελίξεις είναι και το νέο λειτουργικό της Apple για τους υπολογιστές της που αναμένεται πριν το τέλος του χρόνου, το Snow Leopard.

Θα τολμήσω μία πρόβλεψη (αν και είμαι χάλιας σε αυτού του είδους τα πράγματα): Το Snow Leopard θα εξελληνιστεί πλήρως στην γλώσσα μας και δεν θα χρειάζεται το μεσοβέζικο πατσάρισμα "Software Update" της αντιπροσωπείας. To παρόν λειτουργικό, Mac OSX Leopard εισήγαγε το 2007, 3 νέες γλώσσες στο οπλοστάσιο της: τα Ρώσσικα, τα Πορτογαλλικά και τα Πολωνικά, ανεβάζοντας την πλήρη υποστήριξη του Mac OSX σε 18 γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Ολλανδικά, Σουηδικά, Δανέζικα, Νορβηγικά, Φινλανδικά, Πορτογαλλικά, Ρώσσικα, Πολωνικά, Γιαπωνέζικα, Κινέζικα και παραδοσιακά Κινέζικα, Κορεάτικά, Πορτογαλλικά της Βραζιλίας. Λογικό είναι η επόμενη έκδοση να ακολουθήσει αυτό το trend, θέτοντας αυτόματα τα Ελληνικά ως υποψήφια προς υποστήριξη γλώσσα.

Τούτη την πρόβλεψη ενισχύει το γεγονός του πλήρη εξελληνισμού του λειτουργικού του iPhone στην έκδοση 3, που ως γνωστόν είναι μία φορητή παραλλαγή του Mac OSX. Όμως τα καλά νέα δεν φαίνονται να σταματούν εδώ, εφού πέρα από τον εξελληνισμό των "μενού" φαίνεται πως θα έχουμε και Ελληνικό ορθογράφο σε όλο το σύστημα και τις εφαρμογές που μπορούν να το εκμεταλλευτούν. Και πάλι το iPhone OS 3.0 μας "δείχνει τον δρόμο" αφού όσοι Έλληνες το εγκατέστησαν στο κινητό τους ισχυρίζονται ότι το Ελληνικό πληκτρολόγιο προσφέρει και αυτόματη διόρθωση. Εφόσον το iPhone OS 3.0 και το Mac OSX είναι πρώτα ξαδέλφια και μοιράζονται τα ίδια frameworks, δεν είναι παράλογη μία εικασία πως στο Snow Leopard θα έχουμε ΚΑΙ Ελληνικό ορθογράφο.

Τίποτα άλλο; Τί θα λέγατε και για Ελληνικό VoiceOver στο Μac σας; Να μαρκάρατε δήλαδη κάποιο Ελληνικό κείμενο και να αφήνατε τον Mac σας να σας το απαγγείλει σε άπταιστα Ελληνικά; Εδώ το σκονάκι για ενδεχόμενη υποστήριξη Ελληνικού VoiceOver μας το δίνει η νέα λειτουργία VoiceOver του iPod Shuffle που μας απαγγέλλει στα Ελληνικά τους τίτλους των τραγουδιών που ακούμε. Η τεχνολογία δηλαδή ήδη υπάρχει και εφαρμόζεται και η ενσωμάτωση της στο επερχόμενο λειτουργικού δεν θα πρέπει να θεωρείται σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά πολύ πιθανή πραγματικότητα!

Λέτε ως το τέλος του χρόνου να έχουμε στα χέρια μας ένα Mac που όχι μόνο γράφει Ελληνικά, αλλά επικοινωνεί μαζί μας στα Ελληνικά και μέσω του επίσημου εξελληνισμού του λειτουργικού αλλά και μέσω φωνής VoiceOver; Γιατί όχι;

9 σχόλια:

George είπε...

Άντε να δούμε.Μακάρι η εικόνα να είναι αληθινή και να μπουν επιτέλους ελληνικά στο λειτουργικό αλλά και ορθογράφος που θα ήταν το αποκορύφωμα.

ΑΚΗΣ είπε...

ΠΩΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΒΙΝΤΕΑΚΙ ΝΑ ΔΩ ΤΟ "ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ" ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ....

psptoni είπε...

Νομίζω πως το πιο σημαντικό από όλα αυτά είναι το θέμα με τις αντιπροσωπείες. Μακάρι να βλέπαμε ένα Apple Store και εδώ στο ελλάδα...

Cookeecut είπε...

Μακάρι, αν και πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον το βλέπω πολύ δύσκολο. Η συνήθης πρακτική είναι τη δουλειά αυτή να την κάνουν οι κατά τόπους αντιπρόσωποι και την τεχνική ενσωμάτωση να την κάνει ο κατασκευαστής του λειτουργικού.

Ωστόσο, το βλέπω δύσκολο να υπάρχει τέτοιου είδους συνεργασία μεταξύ Rainbow και Apple.

Σε κάθε περίπτωση, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία! :)

evripidis είπε...

Αντώνη από το στόμα σου και στης Apple το αυτί. Θα ήταν ένα απίστευτο εαν μπορούσαν όλα αυτά να πέσουν μαζί!

webwalker είπε...

Μακάρι! Να νοιώσουμε κι εμείς ότι υπάρχουμε.

Αντώνης Σιγάλας είπε...

O irapol είπε: "Πάντως παιδιά η αρχή έγινε και αυτό είναι που μετράει.
Σίγουρα θα υπάρξει και συνέχεια... "
Συγνώμη πάλι βρε irapol αλλά μετριάζοντας τα σχόλια αυτού του blog από το iPhone, είναι πολύ εύκολο να πατήσω τον σύνδεσμο "Απόρριψη" αντί για αυτόν της "Ανάρτησης". Βλέπετε τα έχουν βάλει δίπλα-δίπλα οι κιόχληδες.

ΑΚΗΣ είπε...

Πως να γινει αυτό? Applestore στην Ελλάδα?

Αυτοί που διαμαρτύρονταν και έστελναν επιστολές στην Apple για να μας προσέξει σαν ίσο μέλος της EE λόγω του ότι ήταν φανατικοί μακιντάδες δουλεύουν τώρα στις ελληνικές αντιπρωσοπείες και το θέμα στις σελίδες τους το κάνουν γαργάρα.

Η ελληνική mac κοινότητα πριν 2-3 χρόνια έγραφε για αυτό στις σελίδες τις. Τώρα έχω να δω post με ανάλογο θέμα κάτι αιώνες.

Money makes the world goes around...

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@ΑΚΗΣ Φίλε Άκη ελπίζω να μην παίρνει και μένα η μπάλα που εργάζομαι στην Elite, γιατί θα είσαι πολύ άδικος. Έχω βαρεθεί να στέλνω επιστολές και email διαμαρτυρίας στην Apple για την όλη αντιμετώπιση της απέναντι στην Ελληνική αγορά και δε θα σταματήσω να το κάνω μέχρι τα πράγματα να γίνουν καλύτερα. Μόνο και μόνο για τα Ελληνικά στο iPhone, έχω στείλει 5 φορές και μέσω της φόρμας αλλά και στο email του Steve Jobs. Συνιστώ σε όλους σας να κάνετε το ίδιο - αυτή είναι η δύναμη μας σαν καταναλωτές. Αντί να γκρινιάζουμε, δικαιολογημένα πολλές φορές στα φόρουμ, στείλτε ένα emailάκι στην Apple, εκεί που -μία στο εκατομμύριο- θα πιάσει τόπο. Τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση.

Επίσης, αν συνήθισατε να παίρνετε αυτό που θέλετε στη ζωή από τις διαμαρτυρίες/αγώνες των άλλων τότε λυπάμαι που το λέω, αλλά από χέρι είστε χαμένοι. Αν περιμένετε από τους bloggers να σας σώσουν, ζήτω που καήκατε! Αλήθεια, ποιοί είναι αυτοί που δουλεύουν στις αντιπροσωπείες και "πουλήθηκαν" που αναφέρεις; Και γιατί πρέπει αυτοί να μας/σας αντιπροσωπεύουν στα προβλήματα μας και να αγωνίζονται για μας; Φωνή έχουμε όλοι μας, ας την κάνουμε να ακουστεί.

Όσον αφορά το θέμα "Applestore στην Ελλάδα", αυτό θα αργήσει ακόμα, μιας και η Apple τώρα σιγά-σιγά ανοίγει Applestores στις "αναπτυγμένες" χώρες τις Ευρώπης. Μπροστά σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία - η Ελλάδα είναι μία πολύ μικρή αγορά.

Επιπλέον, όταν οι ετήσιες πωλήσεις υπολογιστών Mac στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον αστείες είτε λόγω λάθους προώθησης/αντιπροσωπείας είτε γιατί οι μισοί και παραπάνω ψωνίζουν Mac από το εξωτερικό, τότε σίγουρα η υπόθεση "Applestore στην Ελλάδα" είναι μια καθαρά λάθος επένδυση για την Αpple. Εκείνοι κοιτούν τα νούμερα και βλέπουν Ελλάδα = μηδέν εις το πηλίκον. Όπου δεν υπάρχει ζήτηση, δεν υπάρχει και προσφορά.

Τέλος, όπως ήδη θα διαβάσατε η αντιπροσωπεία, εξαγοράστηκε από την Infoquest. Ελπίζω αυτό να γίνει η αρχή για σοβαρότερη αντιμετώπιση της Apple προς εμάς, αν και πιστεύω ότι πρέπει και εμείς ως καταναλωτές να απαιτούμε καλύτερη υποστήριξη. Γι' αυτά τα πράγματα, αρμόδια είναι η Apple. Εκείνη δίδει δικαιώματα αντιπροσώπευσης. Μήπως ήταν θέμα της Ελληνικής αντιπροσωπείας η απουσία Ελληνικού πληκτρολογίου επί ένα χρόνο σε μία συσκευή που πωλείται επί Ελληνικού εδάφους; Η Apple σε όλα αυτά, έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.