Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

iPhone 3GS, αναλυτική κριτική και video

Τελικά δεν ξέρω αν ήμουν τυχερός, αν ήρθαν στην Θεσσαλονίκη πολλές συσκευές, αν βρήκα συσκευή λόγω άδειας πόλης ή ο,τιδήποτε, πάντως και εγώ και η γυναίκα μου έχουμε πλέον στα χέρια μας από ένα iPhone 3GS. Και όλα αυτά, δύο μόλις μέρες πριν αναχωρήσουμε για τις καλοκαιρινές μας διακοπές!

Βέβαια από ότι διαβάζω στα σχόλια της προηγούμενης δημοσιεύσης τα μεγάλα αστικά κέντρα μάλλον δεν είχαν τόσο έντονο πρόβλημα διάθεσης - ειδικά όσοι προτίμησαν να προμηθευτούν το iPhone τους από μαγαζί της ίδιας της Vodafone (και όχι franchise) ή από κατάστημα Γερμανού & Cosmote.

Όπως και να έχει, το iPhone 3GS ήρθε και στην Ελλάδα και στα σούπερ ντούπερ εργαστήρια του GoMac.gr (!!!) πέρασε από εξονυχιστικούς έλεγχους και crash test για να σας μεταφέρω τις εντυπώσεις αλλά και video, από τις πρώτες κιόλας μέρες χρήσης του:

Ταχύτητα τρελή, ταχύτητα σπουδαία

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς από την επαφή του με ένα iPhone 3GS δεν είναι η εμφάνιση του, αφού παρέμεινε πανομοιότυπο με το προηγούμενο, αλλά το πόσο σβέλτο είναι. Όσα διαβάσατε στο Internet, ισχύουν και με το παραπάνω. Τα videos που είδατε με συγκριτικά ανοίγματα εφαρμογών και παιχνιδιών δεν είναι ικανά να αποδώσουν σε καθεστώς πραγματικής χρήσης πόσο πιο γρήγορο είναι το iPhone 3GS σε σχέση με τους προκατόχους τους. Η αίσθηση που αποκομίζεις από την χρήση του iPhone 3GS είναι ότι η προηγούμενη συσκευή που είχες ήταν χαλασμένη.

Όπως και στους υπολογιστές, η μεγαλύτερη αναβάθμιση που μπορούσε να γίνει στο iPhone ήταν η αναβάθμιση στην ταχύτητα. Το iPhone 3GS είναι τουλάχιστον δύο φορές πιο γρήγορο από το 3G ενώ όλα τα προβλήματα με κρασαρίσματα εφαρμογής λόγω περιορισμένης μνήμης, έχουν εξαφανιστεί. Το iPhone OS 3.0.1 “πετάει” στο iPhone 3GS. Και για όσους δεν ξέρουν γιατί, το νεο iPhone έχει νέας γενιάς επεξεργαστή που τρέχει στα 600MHz (αντί για ~400MHz των προηγούμενων), πολύ καλύτερη κάρτα γραφικών (που παρακαλάει για νέας γενιάς παιχνίδια για να την εκμεταλλευτούν) και διπλάσια μνήμη 256ΜΒ (από 128MB). Μπορεί το εξωτερικό περίβλημα να έμεινε το ίδιο, αλλά πρόκειται για τελείως διαφορετική συσκευή.

iPhone 3GS Black and White

Βαριές εφαρμογές όπως παιχνίδια, GPS πλοηγητές όπως αυτός της Navigon, αποκτούν νέα ζωή. Ανοίγουν στον υποδιπλάσιο χρόνο και “τρέχουν” πολύ πιο σβέλτα. Έγγραφα όπως πολυσέλιδα PDF, ανοίγουν στο πι και φι. Σελίδες στο Safari φορτώνουν αρκετά πιο γρήγορα και γενικά η εμπειρία που αποκομίζει ο χρήστης δεν είναι αυτή ενός “κινητού” αλλά ενός υπερφορητού υπολογιστή. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε και σεις στο βίντεο που ακολουθεί στο τέλος της δημοσίευσης.

Φωνητικός Έλεγχος! Say What?

Με το iPhone 3GS έκανε την εμφάνιση του και ο φωνητικός έλεγχος. Δυστυχώς δεν υποστηρίζει την Ελληνική γλώσσα (ακόμα) και αυτό περιορίζει αρκετά την χρησιμότητα του για εμάς τους Έλληνες. Εκτός και αν μεγαλώσατε στο Bronx ή στο Queens και έχετε ανάλογη προφορά (αν και μπορείς εκτός από Αμερικάνικα να επιλέξεις και Αγγλικά ως γλώσσα ελέγχου), τα μισά από όσα λέτε θα παρεξηγηθούν και θα παραποιηθούν αναλόγως. Άσε που είναι και λίγο ξενέρωτο να φωνάζεις “Play songs by the Killers” στην στάση του λεωφορείου! Ο φωνητικός έλεγχος στις δοκιμές μου δούλεψε καλύτερα με μικρές φράσεις του στυλ “genius” παρά με σύνθετες. Φυσικά αυτό έχει να κάνει με την ελληνική προφορά των Αγγλικών μου - ένα πρόβλημα όμως που θα έχει σίγουρα και η πλειοψηφία.
Συμπερασματικά είναι ένα νέο χαρακτηριστικό που πάει στον “βρόντο” κυρίως λόγω έλλειψης υποστήριξης της Ελληνικής γλώσσας.

Βγάλε με μία φωτογραφία

Πολύ σάλιο και μελάνι έχει χυθεί για την όχι και τόσο καλή ενσωματωμένη κάμερα που είχε το iPhone και το iPhone 3G. Σε πολλούς τα 2 MegaPixels ανάλυσης φάνταζαν λίγα (και ήταν), όμως το πρόβλημα της κάμερας δεν εστιαζόταν στην χαμηλή της ανάλυση όσο στην έλλειψη αυτόματης εστίασης και ισορροπίας του λευκού. Επειδή λοιπόν το iPhone δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει την απόσταση των αντικειμένων, οι φωτογραφίες έβγαιναν συνήθως “μαλακές”, δηλαδή ελαφρώς out of focus. Επιπλέον τα χρώματα δεν ήταν και τα πιο σωστά λόγω έλλεψης ισορροπίας του λευκού.

Και τα δύο αυτά μεγάλα προβλήματα λύνονται σε ένα σημαντικό βαθμό στο iPhone 3GS. Η κάμερα του μπορεί πλέον να εστιάζει τόσο αυτόματα όσο και χειροκίνητα με έναν πολύ έξυπνο και εύκολο τρόπο. Και μάλιστα η αυτόματη εστίαση είναι πολύ γρήγορη (που συνήθως καθυστερεί σε ορισμένα κινητά). Μαζί με την αυτόματη εστίαση “κερδίζετε” και τη δυνατότητα φωτογραφιών macro - δηλαδή πολύ κοντινές φωτογραφίες όπως barcodes από προϊόντα, χωρίς αυτές να βγαίνουν θολές. Η αυτόματη ισορροπία λευκού κάνει δουλειά και οι φωτογραφίες έχουν καλύτερη και μεγαλύτερη χρωματική διαβάθμιση.

Μαζί με αυτά τα χαρακτηριστικά, η ανάλυση της κάμερας αναβαθμίστηκε στα 3 MegaPixels που κατά τη γνώμη μου είναι ανεκτά για φωτογραφήσεις που προέρχονται από ένα κινητό τηλέφωνο - να είμαστε και λογικοί, μην είμαστε και πλεονέκτες.

Οι φωτογραφίες που βγάζει το 3GS είναι πολύ καλύτερες από αυτές των προηγούμενων iPhone, ειδικά αν “παίξετε” λίγο με την εστίαση. Βέβαια, δεν πλησιάζουν αυτές μιας κανονικής ψηφιακής μηχανής ή ενός καλού cameraphone, αλλά είναι ικανοποιητικές για τον σκοπό που συνήθως εξυπηρετούν.

iPhone line up

Βρε, θα σε βγάλω στο Γιουτιούμπ!

Η όλη αναβάθμιση της κάμερας, έφερε και μία ακόμη σημαντική λειτουργία, αυτή της καταγραφής βίντεο. Το iPhone 3GS μπορεί πλέον να “τραβάει” και βίντεο και ήδη το YouTube έχει αναστενάξει από τα πολλά βιντεάκια που έχουν ήδη μεταφορτωθεί από τις ορδές των νέων iPhone 3GS (το iPhone μπορεί να μεταφορτώνει αυτόματα τα βίντεο μας στην σελίδα του MobileMe ή στο YouTube λογαριασμό μας).

Τα βίντεο είναι και αυτά αρκετά καλής ποιότητας (μιλώντας πάντα αναλογικά με τα βίντεο που καταγράφουν συνήθως κινητά). Έχουν ανάλυση 640x480 pixels στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο και κωδικοποιούνται κατευθείαν με τον πανίσχυρο codec H264. Μάλιστα μπορείτε από τη συσκευή σας κατευθείαν να επεξεργαστείτε προχείρως το βίντεο που τραβήξατε, αφαιρώντας κάποια παραπανίσια δευτερόλεπτα αρχής και τέλους. Το παραχθέν βιντεάκι θα μεταφερθεί στον υπολογιστή σας με συγχρόνισμό USB. Μπορείτε επίσης να το αποστείλετε με email, MMS αλλά και να το ανεβάσετε στο δημοφιλές YouTube ή στη σελίδα με τις φωτογραφίες σας στο MobileMe (για όσους είναι συνδρομητές).

Η προσθήκη του βίντεο στο iPhone 3GS ήταν μία απαραίτητη προσθήκη για μια συσκευή όπως το iPhone και το σημαντικό είναι πως η προσθήκη αυτή έγινε χωρίς περιορισμούς στο κομμάτι της ποιότητας. Τα αρχεία βίντεο που τραβάει το iPhone είναι αρκετά καλής ποιότητας για να θέλετε να τα κρατήσετε στη συλλογή σας και όχι ένα ακόμα “καταναγκαστικό” χαρακτηριστικό για να γεμίζουμε αράδες από τεχνικά χαρακτηριστικά.

Οθόνη επιτέλους χωρίς δαχτυλιές αλλά με δάχτυλα

Η οθόνη του iPhone 3GS έρχεται με μια ελαφριά επίστρωση στην επιφάνεια της που κρύβει τις δαχτυλιές. Αυτή η επίστρωση κάνει πολύ καλή δουλειά γιατί μετά από 2 μέρες χρήσης ακόμα δεν χρειάστηκε να την καθαρίσω! Είναι από τα χαρακτηριστικά που η Apple δεν πολυδιαφήμησε αλλά που κάνει τρομερή διαφορά στην χρηστικότητα της συσκευής. Τόσο καλή δουλειά κάνει που το σκέφτομαι σοβαρά να μην περάσω την καθιερωμένη μεμβράνη προστασίας της οθόνης. Αξίζει το ρίσκο γρατζουνίσματος πιστεύω.

Πυξίδα, μπαταρία και να είχαμε να λέγαμε

Στο iPhone 3GS προστέθηκε και πυξίδα. Σαν εφαρμογή από μόνη της, δεν μου είναι πολύ χρήσιμη, αλλά είναι σημαντική για τις δυνατότητες που θα μπορέσει να προσφέρει σε ένα νέο είδος εφαρμογών που θα κάνουν την εμφάνιση τους στο Appstore από τον Σεπτέμβριο. Αυτές θα χρησιμοποιούν τον ενσωματωμένο GPS δέκτη, την πυξίδα, το αξελερόμετρο και τη σύνδεση μας στο Internet για να μας προσφέρουν το λεγόμενο Augmented Reality. Δείτε εδώ σε δράση μία από αυτές.

Για την μπαταρία της συσκευής δεν έχω ακόμα να μεταφέρω εμπεριστατωμένες εντυπώσεις αλλά μου φαίνεται πως κυμαίνεται στα μέτρια επίπεδα του iPhone 3G - κοινώς φόρτιση μια φορά την ημέρα. Τέλος, τα ακουστικά που παρέχονται στη συσκευασία είναι τα νέα της Apple που στο χειριστήριο τους θα βρείτε πλέον και πλήκτρα αυξομείωσης του ήχου.

iPhone Shuffle

Επίλογος και video

- Αξίζει τελικά η αναβάθμιση του iPhone 3G σε iPhone 3GS;
Αυτό θα το κρίνουν οι δικές σας ανάγκες και η χρήση που κάνετε στο iPhone σας. Τα νέα χαρακτηριστικά της συσκευής ίσως δεν φαντάζουν σε πολλούς τόσο σέξι όσο αυτά της προσθήκης 3G και GPS που απέκτησε το iPhone στην πρώτη του αναβάθμιση. Όμως αναβαθμίζουν αισθητά την καθημερινή διεπαφή μας με το iPhone. Η διαφορά της ταχύτητας είναι τέτοια που αν έρθουμε σε επαφή με την παλιά συσκευή να μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση.

Βέβαια, όπως στους υπολογιστές, έτσι και στο iPhone την ταχύτητα τη συνηθίζουμε άμεσα και μετά από λίγες μέρες την θεωρούμε δεδομένη, οπότε “χάνουμε” γρήγορα την αίσθηση της αγοράς ενός νέου υπερκουλαριστού γκάτζετ από τη στιγμή μάλιστα που εμφανισιακώς η συσκευή παραμένει ίδια.

Το βέβαιο είναι πως για όσους/ες σκεφτόντουσαν να αποκτήσουν το πρώτο τους iPhone αλλά δεν το αποφάσιζαν, η στιγμή αυτή ήρθε. Επιπλέον όσοι βρίσκονταν ακόμα στην πρώτη γενιά του iPhone, αυτή η έκδοση προσφέρει αρκετά χαρακτηριστικά σε σχέση με τη συσκευή τους για να αναβαθμίσουν (3G + GPS + ταχύτητα + καλύτερη κάμερα + βίντεο).

Οι υπόλοιποι από εσάς που βρίσκονται με ένα iPhone 3G στο χέρι, θα πρέπει να ζυγίσετε προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά της αγοράς ένος iPhone 3GS. Προσωπικά, η αναβάθμιση της ταχύτητας πλοήγησης και χρήσης των εφαρμογών είναι το καλύτερο νέο χαρακτηριστικό που θα μπορούσα να ζητήσω. Έτσι, για μένα η απόφαση ήταν εύκολη: Με γειες το νέο μου iPhone 3GS στα 32GB χρώματος μαύρου (ασφαλώς)!

Και ιδού το βιντεάκι / κριτική / συγκριτικό που σας υποσχέθηκα:



Καλές Διακοπές σε όλους!

37 σχόλια:

George είπε...

Μπράβο ρε Sigalakos.Ευχαριστούμε πολύ για το review και για το φανταστικό βίντεο.Καλές διακοπές.

Unknown είπε...

Πολύ καλό το βιντεάκι μεγειά τα νέα σας iPhone 3GS. Αλλά θα περιμένω το επόμενο πραγματικά νέο iPhone ή όπως θα το λέει η μαμά Apple, γιατί βαρέθηκα τα μπαλώματα με την εν λόγο εταιρία. Καλές διακοπές !

apas είπε...

GJ Sigalakos! Good job! Γυρνάω Θεσσαλονίκη και πάω να πάρω το iPhone 3GS! Το πρώτο μου iPhone!

Διάφοροι Χρήστες είπε...

Πρέπει να είσαι πολύ τυχερός που πήρες. Eμένα μου είπαν από τη Vodafone ότι θα κάνει κανένα μήνα να ερθει στο Hράκλειο. Έως τότε θα έχω ανέβει και εγώ πάνω.

Ανώνυμος είπε...

ThanX, super!
στο μελλον θελουμε και αλλα βιντεκια!!!

Jig Janus

TheoCoach είπε...

Αντώνη μεγειες τα iPhones σας. Θενκς για το review και το βίντεο. Μου έκανε εντύπωση η διαφορά ταχύτητας στο Navigon. Κατά τ'αλλά είχε διαφορές ταχύτητας αλλά προσωπικά για μένα δεν είναι αρκετά σημαντικός λόγος για αναβάθμιση συσκευής. Για μένα είναι πιο σημαντικό η προσθήκη λήψης βίντεο.

Anyway, καλά να περάσετε στις διακοπές και καλή περαιτέρω εξερεύνηση της συσκευής.

btw το λευκό ΔΕΝ είναι φλώρικο...χεχε

Ανώνυμος είπε...

Jol1naras και εδώ μια από τα ίδια.Πήγα στην Vodafone στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στο κατάστημα της Κορνάρου και το παράγγειλα και μου είπε σε 25-30 μέρες.

velkus είπε...

Φίλε μου πολύ καλό το review!!!

Tο πήρα και εγώ την παρασκευή λίγες ώρες πριν φύγω για διακοπές!!!

Το έχω λιώσει στο ψάξιμο και θα ανεβάσω review στο maclife.gr μόλις γυρίσω!!!

Καλό καλοκαίρι!!!

john είπε...

The best review in the world.
Enjoy your holidays Appleman

Titanas είπε...

Nice one man. Μπράβο. Το 3G είχε iPhone OS 3.0 ή όχι;

Τώρα για το Voice Control, εκτός από αυτό που κάνουν όλα τα άλλα κινητά εδώ και χρόνια η διαφορά είναι ο έλεγχος και άλλων πραγμάτων εκτός από κλείσεις και SMS, σωστά;

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Titanas το VoiceControl εκτός από κλήσεις και έλεγχο αναπαραγωγής μουσικής, δε σ' αφήνει να κανείς ακι τίποτα άλλο... Το iPhone 3GS ήρθε με τη έκδοση 3.0 προεγκατεστημένη που είναι και η ελάχιστη απαραίτητη για να λειτουργήσουν τα νέα χαρακτηριστικά της συσκευής όπως VoiceControl και έγγραφη βίντεο.
@John κόψε κάτι! ;-)
@TheCoach δεν ξέρω γιατί μου έχει κάτσει τόσο άσχημα το λευκό. Δεν έχω πρόβλημα με το χρώμα όσο με την διχρωμία μαύρο μπροστά και λευκό πίσω. Αλλά όπως πάντα: περί ορέξεως κολοκυθόπιτα!

iplaton είπε...

Super το review Αντώνη!!! Τσίμπησες το μαύρο τελικά ε?? Κι εγώ που νόμιζα ότι θα έβαζες το λευκό να κάνει ηλιοθεραπεία για να μαυρίσει.... :P Να περάσετε καλά!!!

Ανώνυμος είπε...

Ναι αναμφισβήτητα και είναι καλο ωστόσο βρε παιδιά η δικη μου γνώμη είναι πως παρόλο που είναι ποιο γρήγορο το 3GS από το 3G δεν αξίζει να δώσω τόσα λεφτά για να πάρω, και με το 3G κάνω την δουλειά μου. Στο κάτω κάτω το iPhone 3G μου καλά καλά χρόνο δεν έχει κλείσει ακόμα.

Επίσης η Apple έβγαλε το 3GS και υποτίθεται ότι θα ήταν φτηνότερο από το 3G γιατί δηλαδή εμείς (και άλλες χώρες) το πουλάμε ακριβότερα? Δεν χαλάει αυτό την πολιτική της Apple? Γενικά δεν μ' αρέσει που η Apple έχει αφήσει τους πωλητές ανεξελεκτους. Aκόμα και αν συγκρίνεις τις τιμές ενός macbook προ απ' έξω μ' αυτές της Ελλάδος έχουμε μεγάλη διαφορα.

Για να καταλήξουμε, για video recording, voice control, πυξίδα και περισσότερη ταχύτητα δεν δίνω 700 euro. Μιλάω για την έκδοση 32GB που έχει στην ελλάδα περίπου 700 euro ενώ έξω έχει περίπου 300 δολάρια δηλαδή 210 euro, το ότι το έχουμε unlocked σαν συσκευή αυτό δεν είναι δικαιολογία της τιμής. Επίσης η τιμή του iPhone 3G δεν έχει πέσει ούτε ένα cent ενώ η ίδια η Apple το έριξε στα 199 δολάρια δηλαδή 140 euro! και εμείς εδώ το δίνουμε 570! Έλεος και πάλι έλεος!

Το iPhone 3G για μένα ήταν απαράδεκτο. Χρήσιμο gadget, το πήρα με το που ήρθε στην Ελλάδα αλλα αν δεν το κανεις jailbreak είναι άχρηστο. Video δεν τραβούσε, mms δεν είχε, Ελληνικά δεν έγραφε, ηχογράφηση δεν είχε και πολλά αλλα που διορθώθηκαν με την iPhone 3.0 OS εκτος του video.

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@panosru εδώ κανείς λάθος σύγκριση. Τα 299$ είναι για συσκευή με συμβόλαιο 2 ετών με 60$ το μήνα, δεν είναι για σκέτη συσκευή. Σε αναλογία και στην Ελλαδα αν πάρεις την συσκευή με 18μηνο συμβόλαιο (γιατί απαγορεύεται μεγαλύτερης διαρκείας), τόσο περίπου θα σου βγει. Στην Αμερικανικη αγορά οι συσκευές πωλούνται σχεδόν αποκλειστικά με συμβόλαια.

Ανώνυμος είπε...

Αντώνη ποιό είναι το τραγούδι που έβαλες όταν συγκρίνεις την ταχύτητα του 3G VS 3GS?Απίστευτος ήχος!

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Ανώνυμος Ναι είναι φοβερό! Backini το συγκρότημα και το τραγούδι λέγεται The Dreamer.

Ανώνυμος είπε...

Σ'ευχαριστώ συνονόματε για την απάντηση!

ippias είπε...

πολύ καλή ενημέρωση Αντώνη και σ΄ευχαριστούμε.
Παρήγγειλα από την Vodafone iphone 3GS 32GB black και αύριο το παραλαμβάνω.
Θα ήθελα να κάνω δυό ερωτήσεις και μου απαντάς (αν δεν διακόπτω τη θερινή σου ραστώνη)
1)Πώς θα το συγχρονίσω στον ίδιο λογαριασμό του iTunes με τα προγράμματα που ήδη έχω;(αν δεν σου κάνει κόπο εξήγησέ μου αναλυτικά....)
2)το iphone που ήδη έχω θα το δώσω στον γιό μου, θα μπορεί να το συγχρονίσει στον δικό του υπολογιστή χωρίς να χάσει τα προγράμματα που ήδη έχει;
Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων.
Καλές διακοπές.

George είπε...

ippias
1)Πρωτού βάλεις το iPhone 3GS στον υπολογιστή βάλε το παλιό και κάνε sync.Μόλις τελειώσει βάλε το καινούργιο και θα σου πει αν θέλεις το κινητό να περιέχει αυτά που περιέχει το τελευταίο backup ή να γίνει καινούργιο.Διάλεξε το τελευταίο backup.
2)Τώρα στον άλλο υπολογιστή πρέπει να πας store και μετά log in (από το iTunes)και να βάλεις το mail που έχεις κατεβάσεις τις εφαρμογές.Μετά μόλις μπει το κινητό αναγκαστηκά θα το αναγνωρίσει ως νέο κινητό και θα το έχεις ως νέο.Πρωτού κάνει sync στον νέο υπολογιστή θα πας από το iTunes και θα πατήσεις file και transfer purchases item from iPhone/ipod όπου αν δεν κάνω λάθος θα σου ζητήσει το mail όπου θα το βάλεις και θα μεταφερθούν.

George είπε...

panosru οι τιμές είναι με συμβολαίο.Σκέτα στην Αμερική έχουν ακριβώς την ίδια τιμή με εδώ.

ippias είπε...

George σ΄ευχαριστώ πολύ για τις οδηγίες

Unknown είπε...

παιδια ο Γερμανος ειναι αξιοπιστως σε πωληση iphone 3G S ?to gps kai to bluetuth ειναι κλειδωμενα?ευχαριστω

George είπε...

Theodoros γιατί να μην είναι αξιόπιστος.
Όχι δεν είναι κλειδωμένα το bluetooth και το GPS.

Unknown είπε...

οποιον ενδυασμο ειχα μου εφυγε σημερα....ασ ελπισω οτι το Σαββατο θα εχω και εγω το iphone 3Gs 32GB .Εύχαριστω

john είπε...

Αντωνη τελικα καταφερα και το πηρα την τριτη απο κεντρικο καταστημα της vodafone

Εχεις απολυτο δικιο το μηχανακι πεταει με τον νεο επεξεργαστη.
Σειρα τωρα εχει το netbook το φθινοπορο εαν επαληθευτουν οι φημες.

Escozul είπε...

@John Από ποιό κατάστημα το βρήκες φίλε; Θέλω κι εγώ... πες μου οτι δεν είναι στην Αθήνα...

Γενικά στην Θεσσαλονίκη πήρα ένα ένα όσα περισσότερα καταστήματα μπορούσα στο τηλέφωνο και δεν το είχε κανένα (Την Παρασκευή)... :(

mikegears είπε...

καλησπερα!
απο εχθες ειμαι κατοχος ενος 3gs και ψαχνω να βρω που λεει την χρηση στις εξερχομενες κλησεις!

ευχαριστω!

mikegears είπε...

Μολις παρατηρησα κατι...
εχει κανεις ακουσει ενα κουδουνισμα που κανει μεσα στο 3gs αν το κουνησεις πανω κατω;;
σαν κατι να μην εχει κουμπωσει καλα, και το κανει μονο στην συγκεκριμενη κινηση οχι δεξια αριστερα!!
στα ξενα το λενε rattling sound και ειναι φαινομενο! google it!
αντωνη μηπως ξερεις κατι παραπανω εσυ;
ευχαριστω

George είπε...

Σε πολλά site έχω δει ότι λένε πως το iPhone δεν είναι multitasking.Τι εννοούνε αφού το iPhone είναι Multitasking.

Escozul είπε...

Αυτό που μάλλον εννοούνε είναι το θέμα με το λειτουργικό και το SDK που τρέχει.

Το iPhone είναι multitasking αφού μπορεί να παρακολουθεί το δίκτυο κινητής, και ταυτόχρονα να παίζει ipod. Δίκτυο κινητής και games, δίκτυο κινητής και ... μπλα μπλα μπλα... Πάντα όμως είναι δίκτυο κινητής και κάτι άλλο. Ποτέ δεν είναι 2 εφαρμογές μαζί. Π.χ. Να ανοίξεις ένα offroad gps για να καταγράφει την διαδρομή που κάνεις, και ταυτόχρονα να τρέχεις και το turn by turn gps για να σου λέει που να πας.

Βλέπεις στο iphone υπάρχουν ορισμένες εφαρμογές που τρέχουν στο background όπως η παρακολούθηση του δικτύου κινητής, η μπαταρία, τα Push Notifications, οι ειδοποιήσεις (ρολόι, ημερολόγιο, κλπ) αλλά δεν μπορείς να προσθέσεις άλλες λόγω του SDK που δεν σου δίνει τέτοια δυνατότητα. Ακόμα και η εφαρμογή της apple, που καλείται όταν κάποιος σε παίρνει τηλέφωνο, σταματάει οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή τρέχει εκείνη την στιγμή για να μπορέσεις να μιλήσεις. Μάλιστα αυτό ειδικά είναι πολύ ενοχλητικό γιατί αν (πχ) έχεις το gps ανοικτό, πρέπει να ξαναβρεί fix σε δορυφόρο όταν τελειώσεις με την κλήση.

Η λειτουργία του λογισμικού του iPhone θυμίζει πολύ το παλιό DOS με τα TSR προγράμματα που λειτουργούσαν με interrupts. Σε τακτά χρονικά διαστήματα δηλαδή, σταματούσαν οι άλλες λειτουργίες του υπολογιστή για να εκτελεστούν μικρές εργασίες και να συνεχίσεις αυτό που έκανες. Οι εργασίες αυτές ήταν πολύ σύντομες και δεν καταλάβαινες οτι εκτελούταν, δίνοντάς σου την εντύπωση οτι έτρεχαν πολλά προγράμματα ταυτόχρονα. Το θέμα είναι οτι οι υπολογιστές 8088 και 8086 δεν είχαν δυνατότητα multitasking. Το iPhone, απ' ότι ξέρω έχει δυνατότητα multitasking οσον αφορά το hardware που φοράει. Είναι ακόμα ένας λοιπόν περιορισμός της αγαπημένης μας Apple! οπότε ας πούμε οτι Ναι το iPhone ΔΕΝ είναι multitasking αλλά EINAI multitasking!!!

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@mikegears Στο εικονίδιο του τηλεφώνου, πας στα πρόσφατα και εκεί βλέπεις ανάκατες τις εισερχόμενες με τις εξερχόμενες κλήσεις. Οι εξερχόμενες έχουν από κάτω από το όνομα ένα εικονίδιο ενός τηλεφώνου με βέλος.

@mike υποψιάζομαι ότι αυτό που λες (που το κάνει και εμένα) είναι η πυξίδα - αλλά μπορεί να κάνω και λάθος!

@George Μια χαρά την κάλυψε την απορία σου ο @Escozul! Γενικά είναι multitasking με τις εφαρμογές της ίδιας της Apple: π.χ. το Μαγνητόφωνο συνεχίζει να γράφει και αφού κλείσουμε την εφαρμογή κ.ο.κ.

mikegears είπε...

καλησπερα σε ολους!

λοιπον απορίες...
1.απο προηγουμενη ερωτηση.
οταν ειπα χρηση εννοουσα ποση ωρα εχεις μιλησει, δικο μου λαθος. υπαρχει η πρεπει να στελνεις μηνυμα στην εκαστοτε εταιρια κινητης για να μαθεις το υπολοιπο??

2.καπου ειδα οτι για την ταχυτητα που κατεβαζει απτο internet και αναφερατε 1mb/s
και εγω εχω rapidshare και το downloader και το icab και με τερμα το wifi δεν επιασα πανω απο 420kb/s. εσεις πως???

συγνωμη που σας εχω πρηξει..
ευχαριστω!

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@mike
1. πας Ρυθμίσεις -> Γενικά -> Χρήση -> Χρόνοι Κλήσεων -> Τρέχουσα Περίοδος. Πιο κάτω έχει ένα κουμπί που λέγεται επαναφορά στατιστικών και το πατάς μια φορά κάθε μήνα (την ημέρα που αρχίζει να μετράει ο επόμενος λογαριασμός σου). Μ' αυτόν τον τρόπο μπορείς να παρακολουθείς πόση χρήση κάνεις στο κινητό σου.
2. μήπως εξαρτάται από ποιόν server του Rapishare έχεις πέσει (όπως και στους υπολογιστές), αλλά και από την παρούσα ταχύτητα σύνδεσης σου στο διαδίκτυο.

mikegears είπε...

το προσπαθησα ταχυτητα δεν ανεβαινει...
το δικτυο ειναι στα 21 απτα 24 που δινουν.
εσεις σε ποιον σερβερ ρυθμιζεται το rapidshare;;
εχετε αναβαθμισει το router απο εκεινο που δινει δωρεαν με καθε συνδεση internet;;

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@mike Από Rapidshare δεν παίρνω και εγώ καλές ταχύτητες η αλήθεια είναι. Αν βάλω πολλά, ανεβαίνει η ταχύτητα αλλά δεν ξεπέρασε ποτέ τα 500kb/sec. Όμως αν κατεβάσεις από κάποιον δυνατό server, όπως η σελίδα της Apple στα Downloads, τότε πιάνεις full σχεδόν την γραμμή. Εγώ κατέβασα σήμερα το iPhoto 8.1 update με ταχύτητα 1,1MB/sec μέσω του Downloader. Δες εδώ και το screenshot.

Ανώνυμος είπε...

Πολυ καλη δουλεια.Και εγω ψηνομαι μονο που προς το παρον εχει εξαντληθει..Παιδια,μια ερωτηση μονο που με ταλαιπωρει πολυ καιρο.Στο Iphone 3GS θα μπορω να περναω προγραμματα απο οποιονδηποτε υπολογιστη η πρεπει να ειναι απαραιτητα mac?να στε καλα!

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Ανώνυμος Εφαρμογές κατεβάζεις είτε από το iPhone το ίδιο είτε μέσω του iTunes που δουλεύει τόσο σε Mac όσο και στα ακατονόμαστα Windows.