Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Mac NetBook, iTablet και πράσινα άλογα

itablet mockup

Είναι λογικό ότι είναι στα άμεσα σχέδια της Apple να παρουσιάσει έναν υπολογιστή μικρότερων διαστάσεων από 13,3 ίντσες. Κάτι ανάμεσα στο iPhone και το MacBook Air. Οι άλλοι κατασκευαστές υπολογιστών αυτή τη στιγμή προμοτάρουν και πουλούν τα λεγόμενα NetBook.

Τα NetBook είναι οι φορητοί του φτωχού. Τιμολογιακά κυμαίνονται στο ψυχολογικό όριο των 300~500 Ευρώ και διαφημίζονται συνέχεια ως το καλύτερο πράγμα μετά το ψωμί για τοστ (!? -famous expression). Μικρό, φορητό και φθηνό. Τί καλύτερο ε; Λάθος! Τα περισσότερα NetBooks είναι αμφισβητούμενης ποιότητας, με αργό επεξεργαστή, λιγοστή μνήμη, κακής ποιότητας μικρής ανάλυσης οθόνη και πληκτρολόγιο που το αισθάνεσαι χαλασμένο και μικρότερο του φυσιολογικού. Προσφέρονται μόνο για σερφάρισμα στο Internet (εξ ου και το προσωνύμιο NetBooks) και για επεξεργασία κειμένου ή light αναπαραγωγή video και ήχου. Σίγουρα μπορεί να καλύψει την πλειονότητα του Ελληνικού κοινού που αναλώνουν τον χρόνο τους στο FaceBook και στο MSN, αλλά για όσους αρέσκονται στο λεγόμενο multitasking θα πήξουν και θα φρίξουν από τις επιδόσεις και γενικά τη συνολικότερη εμπειρία που αποκομμίζει κανείς από τέτοιου είδους συσκευές. Φαίνονται τα λεφτά που κάνουν ;-)

Έχουν λυσσάξει που λέτε τα Internetια με φήμες ότι η Apple θα μπει σε αυτή την αγορά και πως είναι καθαρά θέμα χρόνου. Συμφωνώ, αλλά η Apple θα μπει στην αγορά αυτή με τους δικούς της όρους, παρουσιάζοντας ένα προϊόν που θα προσφέρει σωστή και ολοκληρωμένη εμπειρία στον τελικό χρήστη και φυσικά θα συνοδεύεται με την αντίστοιχη premium τιμή. Προς το παρόν, το κενό αυτό το καλύπτει με τα 37 εκατομμύρια iPhones και iPod Touches που έχει πουλήσει. Είναι συσκεύες υπερφορητές (120 γραμμάρια αντί για 1 κιλό) που μπαίνουν στο Ιnternet και αναπαράγουν εικόνα, βίντεο και μουσική, ενώ προσφέρουν μια πλουσια βιβλιοθήκη από εφαρμογές για όλα τα γούστα (~40.000 εφαρμογές μέχρι στιγμής!).

Ο μεγαλύτερος περιορισμός των iPhone είναι η μικρή τους οθόνη και νομίζω ότι εκεί η Apple θα στοχεύσει στο μελλοντικό της "netbook". Θα έχει δηλαδή μεγαλύτερη οθόνη, ίσως 7 με 10 ίντσες. Θα είναι multitouch (φυσικά) και δεν θα έχει κανονικό πληκτρολόγιο αλλά το πληκτρολόγιο που συναντάει κανείς στο iPhone. Όλα τα υλικά για το ιδανικό netbook/tablet η Apple τα έχει άλλωστε έτοιμα με το iPhone OSX, ένα λειτουργικό που έχει ήδη κλείσει 2 χρόνια ζωής. Επιπλέον, υπάρχει και μια πλούσια γκάμα εφαρμογών του iPhone που λογικά, θα παίζουν και στο netbook. Λόγω της απουσίας πληκτρολογίου, trackpad κ.ο.κ. το Mac Netbook θα είναι αρκετά πιο λεπτό και ελαφρύ από ένα τυπικό NetBook. Επιπλέον αφού το λειτουργικό που θα τρέχει θα είναι μια καστομαρισμένη έκδοση του iPhone OS, θα είναι και ταχύτατο σε έναν ARM ή Intel Atom επεξεργαστή. Πολύ πιο γρήγορο από τον αίσχος συνδυασμό των retro Windows XP ή των Windows 7 Starter Edition.

Η εισοδός στην αγορά μιας τέτοιας φορητής συσκεύης θα είναι το OLPC που ονειρεύοταν η Microsoft αλλά δεν μπορούσε λόγω φύσεως και πεποιθήσεως να αναπαράγει. Επιπλέον θα κάνει τα λοιπά NetBooks να φαίνονται παιχνιδάκια μπροστά του. Άσε που σαν καθαρόαιμο "netbook" θα είναι και απρόσβλητο από ιούς. Φανταστείτε να βάλετε στα netbooks με τα Windows και προγράμματα antivirus και antispyware. Θα σέρνεστε. Βέβαια η τιμή θα είναι πιο ανεβασμένη από τα υπόλοιπα, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό αφού η Apple δεν θα δημιουργήσει έναν μίνι-υπολογιστή από σκουπιδοϋλικά. Έτσι δουλεύει η Apple, αυτό είναι το DNA της και δεν θα αλλάξει. Είναι σαν να περιμένει κανείς από τη Ferrari να βγάλει αυτοκίνητο στην τιμή ενός Υugo. Αυτό δεν θα γίνει ποτέ (ελπίζω). Απευθύνεται σε έναν καταναλωτή με απαιτήσεις και όχι σε αυτόν που ψωνίζει από τις προσφορές των πολυκαταστημάτων (χωρίς παρεξήγηση πάντα).

Θα βγάλει λοιπόν η Apple την δική της πρόταση NetBook; Νομίζω πως ναι, αλλά δεν θα είναι ένα κλασσικό NetBook. Άλλωστε ο Steve Jobs το είχε δηλώσει ο ίδιος το 2007 στο All Things D, ότι η Apple θα στοχεύσει στο μέλλον στην δημιουργία "Post-PC devices" και το υποτιθέμενο κράμα NetBook/Tablet σίγουρα είναι τέτοιο. Από τιμή μόνο μη περιμένετε να το βρείτε στα 300 Ευρώ. Είμαι σίγουρος ότι ο Steve Jobs αυτή τη στιγμή το περνάει από γερό crash test.

Όσο για μένα, δε θέλω να προδικάζω καταστάσεις, αλλά με έχει βολέψει πολύ ο συνδυασμός MacBook Pro και iPhone. MacBook Pro για υπολογιστή φορητό επιδόσεων, ικανό και για βίντεο επεξεργασία και πραγματικό multitasking και iPhone για Internet-on-the-go. Όπως πάντα, αφήνομαι στα χέρια της Apple να με καταπλήξει και να με "αναγκάσει" να αγοράσω το νέο της μικρό θαύμα! Αλήθεια, αν το NetBook της Apple κοστίζει γύρω στα 800 Ευρώ, θα τα δίνατε ή θα προτιμούσατε να αγοράσετε με κάποια λεφτά παραπάνω ένα MacBook;

7 σχόλια:

dtsomp είπε...

ΟΚ, κι εγώ mac user είμαι αλλά ο macισμός σε αυτό το post ήταν ακραίος :)

Συνήγορος του διαβόλου, λοιπόν, για να έχουμε να συζητάμε:

"λιγοστή μνήμη"Εννοείς το 1GB RAM που είναι στάνταρ σχεδόν σε όλα τα netbooks ΚΑΙ στο πολυαγαπημένο μου Mac Mini; Ή τους δίσκους των 160GB των netbooks σε αντίθεση με τα 120GB του mini;

Και τα πληκτρολογιάκια έχουν αρχίσει να φτιάχνουν σιγά-σιγά - αυτό του HP mini είναι εξαιρετικό, τηρουμένων πάντα των αναλογιών. Και τα ίδια ακούω και για το Dell Mini 10. Άμα θες να γκρινιάξεις για κάτι, πες για το trackpad που είναι άθλιο ΣΕ ΟΛΑ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ :)

"μπορεί να καλύψει την πλειονότητα του Ελληνικού κοινού που αναλώνουν τον χρόνο τους στο Facebook και στο MSN"...που ταξιδεύουν συνεχώς από παρουσίαση σε παρουσίαση, που είναι φοιτητές σε non-engineering σχολή, που είναι τεχνικοί δικτύου και πρέπει να συνδεθούν στο console port του router, που ταξιδεύουν για αναψυχή και θέλουν έναν υπολογιστή για να εκμεταλλευτούν το wifi του ξενοδοχείου αλλά και για να αδειάσουν την SD της φωτογραφικής... Γενικά, όλοι όσοι δεν χρειάζονται μηχάνημα 2 κιλών ή 1600 ευρώ για δύο-τρεις απλές δουλειές.

(By the way, έβγαλα 4 μέρες περπατήματος στο Λονδίνο με ένα άσπρο Macbook στην πλάτη - για πρόσβαση σε WiFi και για άδειασμα δύο digicams. Never again).

Γενικά, αδικία να "αδειάζεις" ένα μηχάνημα γιατί ΕΣΥ (ο κάθε εσύ) δεν έχεις χρήση για αυτό. Σα να "αδειάζω" κι εγώ τα iMacs γιατί δεν είναι... φορητά, ή τα φορτηγά γιατί δεν έχω επαγγελματικό δίπλωμα :D

Περί mactablet, συμφωνώ. Δεν μπορώ βέβαια να πω ότι βλέπω την πρακτική αξία μιας τέτοιας συσκευής, και μάλλον δεν θα είμαι διαθέσιμος να δώσω 800 ευρώ, αλλά το gadget factor θα είναι μεγάλο...

Αυτά. Το troll της γειτονιάς σας :)

AKHS είπε...

Όσον αναφορά την ΤΙΜΗ...

Πιέζουν και "συμβουλεύουν" την Apple να βγάλει netbook με σκοπό να παρέχει τον πρώτο φθηνό Mac για να αυξήσει το ποσοστό της στην αγορά από το 10%.

Αν το έκανε, δεν θα το έκανε καλά και αυτοί που την συμβουλεύουν το ξέρουν. Ενώ, όταν βγάζεις κάτι καλό αν και ακριβό όλοι κάνουν μόκο, ειδικά στην Αμερική του καπιταλισμού.

Δεν χρειάζεται όλοι να αποκτήσουν Mac.
O Mac είναι η Mercedes των υπολογιστών.

Και αυτή κατέχει μικρό ποσοστό συγριτικά με άλλες φίρμες που πουλάνε πολλά αυτοκίνητα και φθηνά και καλά κάνουν.

Αλλά και οι δύο εταιρείες είναι καταξιωμένες και προσφέρουν σε όλη την βιομηχανία κάθε μία στον τομέα της ανεβάζοντας τα στανταρ.

Εγώ δεν μπορώ να αποκτήσω Mercedes αλλά δεν την βρίζω επειδή δεν βγάζει αυτοκίνητο των 15000€.

Υπάρχει λόγος που πουλάνε ακριβά και είναι η ποιότητα καινούργιες τεχνολογίες και ασύγκριτη απόλαυση. Και βέβαια πληρώνεις περισσότερα και για το όνομα. Υπάρχουν υπερβολές...

Το μηλαράκι το πληρώνεις 300 με 500 παραπάνω. Αλλά το ίδιο δεν συμβαίνει και με την Sony και άλλες μεγάλες εταιρίες?

Εγώ εύχομαι όλο και περισσότεροι άνθρωποι να μπορέσουν να πετύχουν στην δουλειά τους αλλά και ο μισθοί να αυξηθούν στην χώρα μας ώστε να μπορέσουν να κατέχουν τέτοια αντικείμενα.


Όσον αναφορά το Netbook...
H Apple δεν θα βγάλει netbook.

Θα βγάλει ένα μικρό φορητό multitouch (αφής και όχι πενάκια και χαζομάρες) μηχάνημα που θα είναι στο ύφος της εικόνας πάνω με OS X και ΟΧΙ iPhone OS που θα κάνει την δουλειά και ενός netbook.

Ένα υπερμεγέθες iPhone θα είναι άθλιο. Λειτουργίες του iPhone μπορεί να έχει.


Επιπλέον OS X ΘΑ ΤΡΕΧΕΙ.(το κανονικό)
Το Snow Leopard σημμαζεύει αφαιρώντας παλιό και άχρηστο κωδικό, 64-bit παντού, μικραίνει το συνολικό χώρο που απαιτείται στον σκληρό για εγκατάσταση του λειτουργικού και θα εκμεταλλεύται σχεδόν όλα τα μέρη του υπολογιστή όπως την GPU για καθημερινές εργασίες. Είδη τρέχει το OS X σε SSD flash σκληρό "δίσκο". Άρα κάπου πάμε...

Δεν είναι ΑΚΟΜΗ έτοιμο το OS X για μικρές συσκευές. Όπου μπορεί να μπει αξιοπρεπώς σε χαμηλής επίδοσης hardware αλλά με καλές επιδόσεις έχει μπει. Βλέπε MacBook Air.

Thibet είπε...

apple originally claims,

If you want an apple netbook get an iPhone or an iPod... for now.. :-)

συμφωνώ απόλυτα με τα γραφόμενά σου.
προσωπικα το βλέπω σε κάτι ακόμα πιο καλύτερο πιο apple απο το Sony Vaio P
/g

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@dtsomp Καλώς το troll της γειτονιάς! Μια χαρά τα λες, δεν αντιλέγω. Το NetBook μπορεί να βολέψει και σε άλλες περιπτώσεις. Η δημοσίευση (και η προκατάληψη εναντίον των NetBooks) βγήκε μετά από συναισθηματική φόρτιση: Βλέπεις τον τελευταίο καιρό εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και τεχνολογιάς βομβαρδίζουν την τηλεόραση με σποτάκια για τα NetBooks και τον all-in-one desktop της Hewlett Packard με την οθόνη αφής. Το αποτέλεσμα είναι ότι στο κατάστημα έρχεται πάρα πολύς κόσμος που για κάποιο λόγο θέλει NetBooks αλλά οι περισσότεροι αγνοούν τους τυχόν περιορισμούς του και οι περισσότεροι δεν έχουν καν υπολογιστή. Έχω βαρεθεί να μπαίνω στη διαδικασία να συγκρίνω ένα "κανονικό" laptop με ένα netbook για να εξηγήσω και τη διαφορά τιμής. Σίγουρα το βάρος παίζει μεγάλη υπόθεση για κάποιον που είναι όλη μέρα με το φορητό του. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε η Apple έβγαλε το MacBook Air. Όμως, κύριος στόχος όσων θέλουν NetBook είναι προτίστως η χαμηλή τιμή. Μακάρι τουλάχιστον αυτό το ρεύμα των φθηνών netbooks να ανοίξει στον Έλληνα την όρεξη για περισσότερη και καλύτερη τεχνολογία ;-)
Πάντως το Mac Mini που αναφέρεις έχει διπύρηνο επεξεργαστή Core 2 Duo και μνήμες DDR3 στα 1067MHz που ανεβάζει πολύ τις επιδόσεις του σε σχέση με ένα τυπικό NetBook.
Και θα συμφωνήσεις και συ μαζί μου, ότι ένας τυπικός χρήστης υπολογιστή, πολύ δύσκολα "θα τη βγάλει" μόνο με ένα NetBook, αφού είναι ένα μηχάνημα τέλειο για παραπληρωματική χρήση ενώ ένας "κανονικός" φορητός υπερκαλύπτει τις ανάγκες ενός φυσιολογικού χρήστη και με το παραπάνω. Με αυτή τη λογική, επανέρχομαι στο πρότερο συμπέρασμα μου πως ο συνδυασμός MacBook Pro και iPhone για μένα είναι ιδανικός. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι αν η Apple βγάλει τέτοια συσκευή, πως εγώ δεν θα την πάρω. Είπαμε: είμεθα καμμένοι!

@ΑΚΗΣ Για να δούμε τι θα δουμέ, γιατί κι άλλοι λένε για κράμα OSX / iPhone Os. Οψώμεθα!

Γιώργος είπε...

Εγώ προσωπικά με το Hacαρισμένο MSI wind U100 με 2G ram, 160G HD και 6cell μπαταρία (5,5 ώρες αυτονομία) αλλά και τα 310€ (αφού μου πλήρωσε άλλος το ΦΠΑ) που έδωσα, είμαι υπέρευχαριστιμένος.
Άλλωστε η δουλειά για την οποία το πήρα είναι για κάτι ψιλολόγια του ποδαριού.
Δεν δουλεύουν (για την ώρα) οι έξοδοι για τα ακουστικά και το μικρόφωνο, το ενσωματωμένο μικρόφωνο και η κάμερα σε ορισμένα προγράμματα, αλλά αφού δεν χρειάζομαι κανένα από αυτά δεν μου καίγεται καρφί.
Το μοναδικό που ενοχλεί είναι η σχετικά αδύναμη σύνδεση με WiFi.

roverand είπε...

αν δεν ειχα παρει το macbook, ναι θα το επαιρνα

john είπε...

Επειδή δεν θέλω να ερθω σε αντιπαράθεση απλώς λεω
Αντώνη παλι 100 χράνια μπροστά θα είναι το εργαλείο