Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Εντυπώσεις από το νέο iPod Shuffle 4GB

Ήρθε επιτέλους σήμερα στα χέρια μου το νέο iPod Shuffle της Apple. Είναι απίστευτα μικρό και όμορφο. Πραγματικά το "εξαφάνισαν". Το παρήγγειλα σε χρώμα ασημί και δε το μετάνιωσα, μιας και το κάνει ακόμα πιο μικρό στο μάτι. Κι αν σας φαίνεται μικρό το iPod Shuffle που να δείτε το καλώδιο σύνδεσης USB που έχει μήκος ~10 εκατοστά!

Μόλις το συνέδεσα στο Mac, άνοιξε το iTunes και ακολούθησε η συνήθης διαδικασία registration του iPod στους servers της Apple και εμφάνιση της σχετικής καρτέλας με τις πληροφορίες του στο iTunes. Εγκαταστάθηκε και το VoiceOver Kit που δίνει τη δυνατότητα στο iPod Shuffle να σας μιλάει και επέλεξα 2-3 playlists από τη βιβλιοθήκη μου και το συγχρόνισα.

Ως γνωστόν, το σώμα του iPod Shuffle δεν έχει πλέον πλήκτρα ελέγχου αναπαραγωγής. Αυτά μετακόμισαν στα ακουστικά της συσκεύης, τα οποία είναι παραπλήσια με αυτά που παρέχονται στα iPhone με την προσθήκη 2 πλήκτρων αυξομείωσης του ήχου και την απουσία του μικρόφωνου. Στο σώμα του iPod Shuffle θα βρείτε μόνο έναν διακόπτη για το άνοιγμα της συσκεύης και την επιλογή τυχαίας αναπαραγωγής ή σε σειρά. Δίπλα του βρίσκεται μια μικρή λυχνία που αναλόγως του χρώματός της πληροφορήστε για την κατάσταση της μπαταρίας της συσκεύης, της σύνδεσης της με ένα υπολογιστή κ.ο.κ.

Από ποιότητα ήχου, το iPod Shuffle, φάνηκε στα δικά μου τουλάχιστον αυτιά, εφάμιλλο των άλλων iPod συσκεύων που έχω αγοράσει κατά καιρούς (εκτός ίσως από τον λίγο θαμπό ήχο που έβγαζε το πρώτης γενιάς iPod Shuffle μου). Είναι δηλαδή πολύ καλός! Το VoiceOver έχει πολύ πλάκα - είναι θα έλεγα το killer feature του iPod Shuffle. Εγώ επέλεξα ως γλώσσα την Αγγλική, μιας και δεν έχω Ελληνικά τραγούδια στη συλλογή μου - αλλά υπάρχει επιλογή 14 γλωσσών αναμεταξύ τους και η Ελληνική!

Πώς δουλεύει το VoiceOver; Πατώντας παρατεταμένα το μεσσαίο πλήκτρο, το VoiceOver με τη φωνή του Alex από το Leopard (για χρήστες Μac OSX), μας διαβάζει τον τίτλο του τραγουδιού και του καλλιτέχνη που αναπαράγει εκείνη τη στιγμή. Πατώντας το μεσσαίο πλήκτρο παρατεταμένα μέχρι να ακουστεί ένας ήχος ειδοποίησης, το VoiceOver μας διαβάζει τους τίτλους από τις Playlists που έχουμε αποθηκευμένες στο iPod μας. Όταν ακούσουμε τη λίστα που θέλουμε να μεταβούμε, ξαναπατάμε το μεσσαίο πλήκτρο. Εύκολη υπόθεση.

Πώς χειριζόμαστε το iPod Shuffle: Όπως προείπα, τα πλήκτρα ελέγχου της αναπαραγωγής έχουν μεταφερθεί στα ακουστικά της συσκεύης, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των ακουστικών του iPhone. Τα πλήκτρα ελέγχου των ακουστικών αποτελούνται από 3 συνολικά κουμπιά. Δύο για την αύξηση ή την μείωση της έντασης του ήχου και ενός πολυπλήκτρου που επιτελεί όλες τις άλλες λετουργίες:
Πατώντας το μία φορά αρχίζουμε ή σταματάμε την αναπαραγωγή μουσικής. Πατώντας το δύο φορές παμέ στο επόμενο κομμάτι. Πατώντας το τρεις φορές πάμε είτε στο προηγούμενο κομμάτι είτε στην αρχή του τραγουδιού. Για Fast Forward ή Rewind πατάμε 2 ή 3 φορές το πλήκτρο και συνεχίζουμε να το κρατάμε πατημένο μέχρι να πάμε στο σημείο του κομματιού / podcast / audiobook που μας ενδιαφέρει. Τέλος κρατώντας πατημένο το πλήκτρο ακούμε τον τίτλο του τραγουδιου ή τις λίστες μέσω της τεχνολογίας VoiceOver.

iPod family

Στο διαδίκτυο, αμέσως μετά την παρουσίαση της συσκευής, πολλοί έσπευσαν να καταδικάσουν τον νέο αυτόν τρόπο ελέγχου ως υπερβολικά πολύπλοκο για μία εταιρία που θέλει να πιστεύει πως τα προϊόντα της διακρινονται για την ευκολία χρήσης. Σίγουρα, μπορεί όταν διαβάζετε αυτές τις γραμμές να σας φαντάζει ο τρόπος χρήσης του πολύπλοκος, αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα. Στα πραγματικά αρνητικά του iPod Shuffle είναι πως "δένεσαι" κατά κάποιον τρόπο με τα ακουστικά της Apple αφού εκεί είναι τα πλήκτρα ελέγχου - οπότε αν για τον άλφα ή τον βήτα λόγο δεν σου κάνουν, την "έβαψες"! Αυτό βέβαια μέχρι να βγάλουν δικά τους ακουστικά και άλλοι προμηθευτές.

To VoiceOver αντικαθιστά λοιπόν επάξια την ανάγκη μιας οθόνης, δίνοντας μας πληροφορίες για την μουσική που ακούμε χωρίς να χρειάζεται να έχουμε οπτική επαφή με το iPod μας ή να έχουμε μεγαλύτερο μέγεθος συσκεύης λόγω της οθόνης. Τα 4GB καθώς και η λειτουργά Autofill, εξασφαλίζουν την ακρόαση άφθονης μουσικής - τουλάχιστον για 10 ώρες αναπαραγωγής μέχρι να αδειάσει η μπαταρία του. Δεν μπορεί να κάνει όσα κάνει το μεγαλύτερο αδελφάκι του iPod Nano, αλλά έχει τη μισή τιμή! Άλλωστε το iPod Shuffle προορίζεται για είδικές αποστολές (θα το χρησιμοποιεί κυρίως η γυναίκα μου στο γυμναστήριο). Για όλες τις υπόλοιπες χρήσεις ενός κανονικού iPod, υπάρχει το iPhone.

5 σχόλια:

thalis είπε...

Καλορίζικο το ipod. Αν μπορείς ηχογράφησε την ανάγνωση ελληνικών τραγουδιών να δούμε πως είναι.

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@thalis Χεχε, δεν θα είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, αφού πρέπει να περάσει μέσα από τα ακουστικά! Στην σελίδα του VoiceOver (http://www.apple.com/ipodshuffle/voiceover.html) έχει παράδειγμα με Ελληνική φωνή. Είναι και γαμώ!

TheoCoach είπε...

Αντώνη με γεια το νέο shuffle. Θέλω να πάρω κι εγώ ένα ipod για όταν βγαίνω για τρέξιμο ή για το γυμναστήριο και μάλλον με βλέπω για το προηγούμενο shuffle.

Καλό το iphone αλλά λίγο μεγάλο για αυτή τη δουλειά και δε θέλω να το φέρνω βόλτες όταν χτυπιέμαι στο γυμναστήριο.

Έχεις υπόψιν σου τίποτα σε μεταχειρισμένο. Καινούργιο πόσο το έχετε στο μαγαζί (το 1 GB)?

Θοδωρής

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Μεταχειρισμένο όχι, δεν έχω κάποιο υπόψη μου. Αμεαχείριστο το έχουμε στα 49 ευρώ.

μιχαλης είπε...

μολις το πηρα και γω ειναι πολυ ωραιο αλλα τα ακουστικα δεν καθονται καλα.επισης δεν εχει πολυ δυνατο ηχο κατα τα αλλα ειναι πολυ καλο