Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

Vista: Oι εντυπώσεις ενός mac user


Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω τα Windows Vista Ultimate (ευχαριστώ τον dioommac για το link). Τα εγκατέστησα μέσω boot camp στον νέο μου Intel iMac. Όλα πήγαν κατ' ευχήν και το πρώτο boot σε Vista απέδειξε πως δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα στον κόσμο των Windows από την τελευταία φορά που ασχολήθηκα μαζί τους (XP). Θα προσπαθήσω να είμαι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικός στις παρατηρήσεις μου, αν και όσοι με διαβάζετε θα γνωρίζετε ότι τα Βίντοουζ ειδικότερα και η Microsoft γενικότερα είναι πολύ χαμηλά στη λίστα των προτιμήσεων μου. Πάμε:

* Το iMac σκοράρισε 4.4 στο τεστ των Windows Vista για το πόσο "καλός" είναι ο υπολογιστής μου. Καλή επίδοση αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για το βασικό μοντέλο του iMac που έχει να ανανεωθεί από τον Αυγουστο του 2007.

* Τα Vista καθυστερούν αρκετά να ξεκινήσουν. Χωρίς να εγκαταστήσω κάποια επιπλέον προγράμματα (ούτε καν αντιβιωτικό), χρειάστηκαν 80 δευτερόλεπτα. Το Leopard ήταν έτοιμο προς χρήση σε 32 δευτερόλεπτα.

* Το User Account Control είναι πραγματικά εκνευριστικό, παρεμβαίνοντας συνέχεια για κάθε λειτουργία που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε στον υπολογιστή μας. Είναι τόσο σπαστικό που πάρα πολλοί χρήστες θα το απενεργοποιήσουν από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας του (ακυρώνοντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό προστασίας τους από επιθέσεις κακόβουλων προγραμμάτων).

* Εμφανισιακώς τα Windows έχουν ύποστεί ένα lifting με την Aero εκδοχή (πως λέμε Aqua ένα πράγμα) να έχει απαιτήσεις μεν σε κάρτα γραφικών αλλά να προσδίδει έναν εντυπωσιακό χαρακτήρα στο λειτουργικό. Είναι πιο όμορφα από τα Windows XP αν και ίσως όχι τόσο χρηστικά. Προσωπικά προτιμώ την "ήρεμη δύναμη" του Leopard που έχει οπτικά εφέ εκεί που χρειάζεται. Με το Aero αισθάνεσαι ότι η Microsoft το παράκανε με τα transparencies σαν ένα μικρό παιδί που το παράκανε με τις μπογιές σε μια ακουαρέλα.

* Το Flip3D, η προσπάθεια εξομείωσης του Exposé, δεν είναι καθόλου χρηστικό μιας και δεν μπορείς να δεις με μια ματιά όλα τα παράθυρα που έχεις ανοιχτά στον υπολογιστή σου όπως με το Exposé. Με την προσθήκη των Spaces στo Leopard το Multitasking στο Mac OS X είναι πραγματικά αχτύπητο. Η θλιβερή taskbar, το άχρηστο Flip3D και η μανία των Windows να τρέχουν όλα σε fullscreen καθιστά τα Vista το λιγότερο παραθυρικό περιβάλλον!

* Στον τομέα της ευκολίας του χρήστη, δεν έγιναν όσα βήματα θα έπρεπε να γίνουν μετά από 7 χρόνια. Ακόμα χρειάζονται αρκετά βήματα για να παραμετροποιήσεις απλά θέματα, όπως η σύνδεση σου στο ασύρματο δίκτυο του σπιτιού. Βρήκε 2 δίκτυα στο σπίτι μου επειδή έχω δύο Airport Extreme στο ίδιο δίκτυο συνδεδεμένα με WDS και έπρεπε να βρω τον τρόπο να τα κάνω merge μεταξύ τους στα Windows για να δουλέψει σωστά. Το sharing από Windows σε Mac δεν είναι τόσο απλό όσο θα έπρεπε αφού για να δουν τα Windows τα public folders των Μac μου έπρεπε να αλλάξω με το χέρι μια επιλογή στα Local User Policies τρέχοντας με το Run μια εντολή. Ακόμα και όταν τα κατάφερα, οι ταχύτητες διαμεταγωγής δεδομένων μέσω Samba από Windows σε Mac και αντίστροφα ήταν τραγικές. Υπάρχουν κι άλλα τέτοια παραδείγματα και έχασα πραγματικά πολύ χρόνο στο Google για να βρίσκω λύσεις για απλά ζητήματα που στο Mac OSX απλά δουλεύουν.

* Από την στιγμή που τα εγκατάστησα μέχρι σήμερα, έχω βαρεθεί να κάνω updates και να κάνω restart τα Windows. Μπαίνουν δέκα - δέκα και μετά από restart αυγατίζουν. Έλεος!

* Τα εικονίδια παραμένουν Windows αισθητικής και απέχουν μακράν σε εμφάνιση από τα φωτορεαλιστικά εικονίδια του Mac OSX, έστω κι αν μεγάλωσαν σε μέγεθος. Θα μου πείτε τώρα: "με τα εικονίδια ασχολείσαι καημένε;" Τα εικονίδια σε ένα γραφικό περιβάλλον πέρα από το θέμα της αισθητικής, επισύρουν και το θέμα της χρηστικότητας. Όσο πιο καλοφτιαγμένο και "κατανοητό" είναι ένα εικονίδιο, τόσο το ξεχωρίζουμε από τα υπόλοιπα. Απλά τα πράγματα.

* To sidebar με τα "gadgets" μια θλιβερή αντιγραφή των dashboard widgets, είναι τελείως αντιπαραγωγικό εκεί που είναι, αφού σου σκλαβώνει πολύτιμο χώρο από την οθόνη σου, για πληροφορίες στις οποίες χρειάζεσαι πρόσβαση 1-2 φορές την ημέρα. Η υλοποίηση του Dashboard στο Mac OSX Tiger είναι πολύ καλύτερη κατ' εμέ, τοποθετώντας τα widgets σε όλη την επιφάνεια της οθόνης αλλά σε διαφορετικό επίπεδο της. Με το πάτημα ενός πλήκτρου, εμφανίζονται και εξαφανίζονται από μπροστά σου.

* Δοκίμασα και το Windows Media Center που είναι ενσωματωμένο στο λειτουργικό. Αισθητικώς είναι κιτσάτο - πως να το κάνουμε, αλλά αναγνώρισαν ένα TV USB stick της Terratec και μου έδειξαν τα κανάλια (μόνο τα ψηφιακά). Έχω πληροφορηθεί πως επεκτείνεται η χρησιμότητα του μέσω plugins (κάτι που το Front Row δεν κάνει), αλλά σίγουρα υπάρχουν καλύτερες λύσεις για την δημιουργία ενός Media Center PC από τις ενσωματωμένες εφαρμογές και των δύο λειτουργικών.

* Από άποψη ταχύτητας, τα Vista είναι αρκετά πιο "βαριά" από το Leopard στο ίδιο μηχάνημα ή έτσι μου φαίνεται τελωσπάντων. Συνυπολογίστε και τον επιπλέον χρόνο που χρειάζεται για να πλοηγηθείτε εκεί που θέλετε να πατήσετε ΟΚ στο User Access Control και είστε 2 βήματα ήδη πίσω. Σε σχέση με τα Windows XP η διαφορά είναι χαοτική.

* Από άποψη drivers που είναι ένα σημείο που κάηκαν αρκετοί, ήμουν τυχερός αφού το Leopard Disc και το Boot Camp μου εγκατέστησαν όλους τους απαραίτητους drivers και δεν χρειάστηκε να βγω για Σαφάρι (sic) καινούργιων οδηγών για Vista...

Το γενικό συμπέρασμα είναι αυτό που αναφέρουν και οι περισσότεροι χρήστες τους: δεν είναι ακόμα έτοιμα και ούτε το SP1 τα έφερε πιο κοντά σε αυτή την κατεύθυνση. Στο Applestore έρχονται αρκετοί που ενδιαφέρονται να αγοράσουν το πρώτο τους Mac και ένας από τους λόγους είναι ότι δεν μπορούν να βρουν laptop στην αγορά που να έχει Windows XP και όχι Windows Vista. Στο μυαλό τους είναι καλύτερα να πάρουν ένα Mac και να τρέχουν τα Windows XP και το Mac OS X, αντί τα Windows Vista σκέτα. Μετά από λίγο καιρό χρήσης (με τα Vista), δεν τους αδικώ.

Τα καλύτερα σημεία των νέων Windows είναι εκείνα που έχουν "δανεισθεί" από το Mac OSX (και σε περιπτώσεις όπως το UAC, από το Linux), αλλά ακόμα και εκείνα δεν λειτουργούν σωστά ή όπως θα έπρεπε (π.χ. Flip3D, Spotlight, Sidebar Gadgets, My computer sidebar κ.ο.κ.). Tα Windows Vista είναι μια απάτη και μίση και αν για κάποιο λόγο εξακολουθείτε να επιμένετε σε Windows, τότε σίγουρα τα Windows XP είναι τα καλύτερα Βίντοουζ που έχουν βγει στην αγορά. Φυσικά η Microsoft ελπίζει ότι θα σας τα "ταϊσει" κι αυτά με νέους υπολογιστές όπως και όλα της τα υπόλοιπα κακογραμμένα software στο όνομα μιας εικονικής "συμβατότητας" και μίας homogenized κουλτούρας. Και αν δεν είστε ικανοποιημένοι με τα Vista επιστρέψτε 7 χρόνια πίσω στα Windows XP και περιμένετε τα επόμενα Windows 7 που σύμφωνα με την Μicrosoft θα είναι πολύ καλά (όπως και τα Vista δηλαδή). Και το μούσι και το παραμύθι πάει λέγοντας...

Για τους υπόλοιπους "περιθωριακούς", "εναλλακτικούς", "περίεργους", "Αμερικανάκια", "κουλτουριάρηδες", "άσχετους από υπολογιστές και κατσαβίδι" κι όπως θέλετε πεστε μας, υπάρχει το Mac OSX. Ευτυχώς.

4 σχόλια:

Unknown είπε...

as ine kala ta vista re paidia...ine o logos p mou ani3an ta matia... pulisa ton hp m p ixa agorasi 1500 euro meta apo 3 mines 1000 k pira macbook pro..katey8ian apo ameriki k glitosa k 400 euro..to sinisto se osus skeftonte tin epomeni tus agora se mac

dali13gr είπε...

Να δεις και το πανηγύρι που γίνεται στα fora με το MacBook Air με Leopard που και καλά "σπάσανε" σε 2(!) λεπτά σε σχετικό διαγωνισμό απέναντι σε Vista και Linux :)

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@michael Εύγε νέε μου! Ορθώς έπραξες. Once you go mac, you'll never go back. Το Macbook Pro είναι ΦΟΒΕΡΟ μηχάνημα. Καλορίζικο.

@dali13gr Ναι, ναι. Το χακάρανε συνδέοντας καλώδιο Ethernet. Έτσι σου χακάρω και γω το σύμπαν! Μ' αρέσει που επιλέξαν και το Macbook Air που ΔΕΝ έχει από την μάνα του Ethernet θύρα, άρα ο "επίδοξος χάκερ" θα έπρεπε να κουβαλάει μαζί του και το USB to Ethernet Adapter που πουλάει η Apple! Γελοιότητες.

Unknown είπε...

thnx anthony..oreo to pro ala ta leopard den pane piso..prox8es ekana ena crash test k to etre3a me 37 apps k ani3a taytoxronos to "San Andreas" k to etrexe san na min etrexe tpt (kai kiriolektika k metaforika) ;p