Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Πρώτες εντυπώσεις από τη δουλειά στο Applestore

Σκέφτηκα πως θα ήταν ενδιαφέρον να παραθέσω κάποιες σκέψεις μου από την μικρή μέχρι στιγμής εμπειρία μου, εργασίας σε ένα Applestore Demo Center. Καταρχάς ο όρος "Demo" τουλάχιστον για το μαγαζί της Θεσσαλονίκης είναι παραπλανητικός. Το κατάστημα επί της οδού Αγγελάκη δεν είναι μόνο για επίδειξη μηχανημάτων της Apple αλλά πουλάει κιόλας. Και όχι μόνο computers και iPods αλλά έναν συρφετό από αξεσουάρ για το Mac/iPod, όπως σκληροί δίσκοι, Airport Express/Extremes, Mighty Mouses, εκτυπωτές, θήκες, second skins, λογισμικό και ούτω καθεξής.Είναι λοιπόν ένα ολοκληρωμένο σημείο πώλησης.

Στο μαγαζί υπάρχει αρκετή κίνηση από κόσμο. Η πλειονότητα είναι περίεργοι, νέοι στον κόσμο της Apple, wannabe switchers, που είτε τους τράβηξε το iPhone, είτε κάποιος φίλος τους που πήρε mac και θέλουν μια ενημέρωση για τον κόσμο της Apple. Οι περισσότεροι από αυτούς όπως θα μαντέψατε, είναι καμένοι από τα Windows και ειδικά από τα Vista που πλέον δεν μπορείς να τα αποφύγεις σε έναν νέο υπολογιστή. Με αυτούς τους ανθρώπους καταναλώνω πολύ ώρα και είναι ίσως από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της δουλειάς μου.

Προσπαθώ να τους διαλύσω τις αμφιβολίες περί "συμβατότητας", όχι μόνο να τους δώσω τα πλεονεκτήματα αγοράς ενός Mac αλλά να τους κάνω να ενθουσιαστούν γι' αυτά. Πιστεύω ότι σε μεγάλο ποσοστό το καταφέρνω αυτό. Άλλωστε έχω και όπλα δυνατά στην φαρέτρα μου: ανοσία από ιούς, εξαίρετο design, λειτουργικό... λειτουργικό και συμβατότητα 100% ακόμα και χωρίς τη χρήση Parallels και Bootcamp.

Φυσικά μέσα σε όλους αυτούς που θα μπουν στο μαγαζί θα μπουν και οι κλασικοί PCάδες που θα γκρινιάξουν λόγου χάρη ότι "δεν αναβαθμίζεται η κάρτα γραφικών του iMac" και "πες μου με 20 λέξεις γιατί να πάρω Mac". Αυτό είναι φυσικό και έχει να κάνει με τον εν γένει χαρακτήρα του ατόμου. Είναι πολλοί που είναι από τη φύση τους αγενείς και εριστικοί και μπαίνουν μέσα με τσαμπουκά για καυγά Mac Vs. PC. Εκεί δεν μπορείς να κάνεις τίποτα - δεν θα βγάλεις άκρη. Καλό είναι να τους κόβεις ευγενικά τον βήχα για να εξυπηρετήσεις τους άλλους πελάτες που ΘΕΛΟΥΝ να βοηθηθούν και όχι να τσακώνονται με τους πωλητές για να κάνουν το κομμάτι τους. Ευτυχώς αυτοί οι άνθρωποι είναι η μικρή μειοψηφία.

Ύστερα υπάρχουν και οι mac users. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι άτομα συνειδητοποιημένα και ξέρουν τι θέλουν. Εκεί η δουλειά μου είναι ακόμα ευκολότερη και είναι άνθρωποι με τους οποίους βγάζεις αμέσως άκρη. Θα έλεγα ότι σε ποσοστό, αυτοί οι άνθρωποι είναι γύρω στο 30% σε σχέση με όλους τους άλλους.

Μετά υπάρχουν οι πελάτες που ενδιαφέρονται για iPods και αξεσουάρ τους και δεν έχουν καμμία σχέση με mac. Πολλοί από αυτούς έχουν πρόβλημα με το κομμάτι των iPods στο Windows PC τους. Γιατί άραγε...

Για το τέλος άφησα αρκετούς που έρχονται εδώ για την "τεχνική υποστήριξη" των iPods. "Πήρα ένα iPod από το Χι μαγαζί και δεν παίζει" και ούτω καθεξής. Αυτοί δυστυχώς είναι πολλοί και οι περισσότεροι από αυτούς δεν ξέρουν τα βασικά, όπως π.χ. ότι πρέπει να κατεβάσεις το iTunes στον υπολογιστή σου. Αυτό φυσικά έχει να κάνει σχέση με ότι αγοράζουν iPods και τώρα πλέον Macs από σούπερμάρκετ τεχνολογίας (τα γνωρίζετε αυτά τα μαγαζιά) που δεν κάνουν τον κόπο καν οι πωλητές, πιθανόν γιατί δεν έχουν ιδέα οι ίδιοι, να πουν 2-3 πράγματα για το προϊόν που πουλάνε. Έχω αρχίσει να τρέφω μια βαθειά αντιπάθεια για αυτά τα μαγαζία, στα οποία όταν απευθύνεται ο προβληματισμένος χρήστης για οδηγίες, τον στέλνουν καρφωτό εδώ λες και εμείς είμαστε η αντιπροσωπεία και όχι ένα εμπορικό κατάστημα. Όπως και να'χει τους ανθρώπους αυτούς δεν τους διώχνουμε αλλά τους βοηθάμε δίνοντας τους παράλληλα να καταλάβουν, πως στην ουσία ταλαιπωρήθηκαν από την αγορά του προϊόντος από ένα μαγαζί "άσχετο" με τα προϊόντα που πουλάει...

Και φυσικά να μη ξεχάσω να αναφέρω την ερώτηση της ημέρας "Γνωρίζετε πότε θα έρθει το iPhone στην Ελλάδα;" Αν είχα ένα eurocent κάθε φορά που μου κάνουν αυτή την ερώτηση τώρα θα ήμουν εκατομμυριούχος. Κλισέ, αλλά αληθινό.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και γω κάθε φορά που περνάω ρωτάω για το iPhone. Αν και έχω καιρό να περάσω....

javapapo είπε...

σου δίνω τα δικαιώματα να εκτυπωσεις το παρακάτω και να το δίνεις

http://urlb.org/lhac

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@macsphere Ναι αλλά τώρα το τσίμπησες το iPhone όπως και να 'χει όπότε ημέρεψε ο νταλκάς σου!

@paris apostolopoulos Καλή ιδέα! Και όσοι είναι όλο μα-μου-σου-του και δεν ξέρω γω τι, πισαδουριά λέρα, θα τους στέλνω κατά το blog σου μεριά να τους λούζεις κοσμητικά επίθετα τους μπαγάσες! I hate βρωμοπισάδες and their graphics card benchmarks 8-)

john είπε...

Το γελιο ειναι οταν ερχεται ο πορωμενος ο πισας στο σπιτι μου και ψαχνει να βρει το κουτι του imac μου και οταν του λεω οτι ολα ειναι πανω στην οθονη αρχισει και χανει τα λογια του

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Καλά, αυτό είναι all time hit! Οι μισοί που έρχονται στο μαγαζί τους αρέσει πολύ αυτή η "οθόνη" που λέγεται iMac. Όταν τους εξηγείς ότι δεν είναι οθόνη αλλά υπολογιστής το μάτι τους θολώνει. Οι άνθρωποι ζουν στον αιώνα της βιομηχανικής επανάστασης και της ατμομηχανής, δεν είναι περίεργο. Χεχε! Άντε μετά κουράγιο να πάνε σπίτι τους να μπουτάρουν την κουράδα μπεζ "κεντρική μονάδα" τους με τα θεσπέσια Windows. Αλλά ξέχασα: Δεν αναβαθμίζεται η κάρτα γραφικών του iMac! Βρε σαν δεν κουρευόμαστε λέω γω :-D