Τρίτη 15 Απριλίου 2008

Mac Mini Mnemonic Redoux


Η εγχείρηση πέτυχε και ο ασθενής έζησε! Για πολύ καιρό αμφιταλαντευόμουν αν θα μπορούσα ή όχι να αναβαθμίσω μόνος μου τη RAM του Mac Mini μου. Τόσο καιρό (παραπάνω από 2 χρόνια) την έβγαλε με μόλις 1GB RAM ενώ ήταν τίγκα στις δουλειές. Μετά την εγκατάσταση δε του Leopard άρχισε να βογκάει και να βαρυγκομάει κάθε φορά που πλάκωνε φόρτος εργασίας.

Όπως θα γνωρίζετε όσοι από εσάς έχετε Mac Mini, η διαδικασία αναβάθμισης της μνήμης του δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται υπομονή, ακρίβεια και ατσαλένια νεύρα ειδικά αν είστε ατζαμής όπως έγω. Σήμερα, δεν ξέρω γιατί, την είδα γενναίος και αποφάσισα να το κάνω. Αφορμή βέβαια στάθηκε και μια συζήτηση με τον thalis που έχει ήδη κάνει αυτή τη δουλειά, οπότε ζήλεψα και παράλληλα πήρα θάρρος. Θα έκλεβα τα 2x1GB RAM του Macbook της γυναίκας μου (που λείπει σε ταξίδι και δεν μπορεί να πει όχι) και θα τα τοποθετούσα στο Mac Mini. Τα 2x512MB RAM του Mac Mini θα πήγαιναν με τη σειρά τους στο Macbook μέχρι να προμηθευτώ ένα DIMMάκι των 2GB RAM γι' αυτό. Εκτύπωσα και αυτόν εδώ τον οδηγό πήρα και τα απαραίτητα εργαλεία και κατσαβίδια και ξεκίνησα για τ' άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.

Την πιο πολύ ώρα και παίδεμα το τράβηξα μέχρι να καταφέρω να ανοίξω το κουτί. Ήταν πολύ σφιχτά δεμένο, φοβόμουν να βάλω δύναμη, δεν ξέρω τι έφταιγε ακριβώς, πάντως γι' αυτή τη δουλειά έφαγα ένα τέταρτο. Μόλις κατάφερα να το ανοίξω ήρθα αντιμέτωπος με μία συσσωρευμένη μπίχλα. Είναι απίστευτο πόσα κιλά σκόνης και βρώμας είχε μαζέψει αυτό το μικρό κουτάκι! Σαν δεύτερο βήμα έπρεπε να ξεβιδώσω τέσσερις κρυμμένες βίδες, να ξεσυνδέσω την κεραία του wifi και να βγάλω άλλο ένα βυσματάκι. Ομολογώ ότι αυτό το κομμάτι ήταν ευκολότερο από όσο φανταζόμουν. Μόλις τα έκανα όλα αυτά, σήκωσα ένα κομμάτι που ήταν σφιχταγκαλιασμένα ο σκληρός δίσκος, ο οδηγός DVD και το ανεμιστήρι του επεξεργαστή. Ιδού μπροστά μου το ιερό δισκοπότηρο: ένα ζευγάρι μνήμης έτοιμο να το κουρσέψω! Έκανα την τράμπα της μνήμης και εκεί παρατήρησα κάτι που με φόβισε.

Ένα ξέμπαρκο καλώδιο να ίπταται! Αμέσως η φάτσα μου σκοτείνιασε αφού δεν είχα ιδέα τι είχε γίνει. Να έκανα καμμιά ζημιά τραβώντας το συνοθύλευμα σκληρού δίσκου/DVD; Καθόλου απίθανο. Τελικά ήταν η κεραία του ασύρματου δικτύου που δεν ήταν κουμπωμένη πάνω στην κάρτα. Είναι πιθανό να μην ήταν ποτέ συνδεδεμένη αφού πάντα είχα πρόβλημα με την ασύρματη λήψη του Mac Mini και εδώ και καιρό το χρησιμοποιούσα με καλώδιο Ethernet. Τέλως πάντων μετά από μια μικρή έρευνα βρήκα που μπαίνει και το κούμπωσα.

Τοποθέτησα και τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ και κατάφερα να βιδώσω τις τρεις από τις τέσσερις βίδες (η μία, όπως συμβαίνει συνήθως, περίσσεψε)! Έβαλα και το καπάκι και έφτασε η μεγάλη στιγμή. Ο γνώριμος ήχος του μπουταρίσματος των Mac ακούστηκε και το μηχάνημα εκκίνησε κανονικά. Μια βόλτα στο System Profiler επιβεβαίωσε ότι το Mac Mini μου έχει πλέον 2GB RAM για μνημονικό! Μπράβο μου που τα κατάφερα!

UPDATE 21/04: Τελικά ξεψάρωσα γρήγορα και ξαναέκανα εγχείριση στο Mac Mini μου. Αυτή τη φορά ξήλωσα τον παλιό ογδοντάρη 2.5'' Hitachi δίσκο στις 5400 στροφές που είχε και του έβαλα έναν της Seagate στα 200GB και 7200 στροφές. Ο δίσκος είναι πιο γρήγορος και φαίνεται! Είχα τις αμφιβολίες μου κατά πόσο ένας δίσκος στις 7200 στροφές θα έκανε διαφορά στο σύστημα μου, μιας και μπορούσα με λιγότερα λεφτά να του βάλω έναν WD στα 250GB και 5400 στροφές. Τελικά δεν το μετάνιωσα. Αν δεν ξεχνούσα να βιδώσω ΚΑΙ τις 4 βίδες πριν βάλω το καπάκι, τι καλά που θα ήταν! Το ξανάνοιξα και τις βίδωσα όμως, δεν βαρέθηκα (τις 3)!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κι εγώ όταν το είχα κάνει έφαγα 10 χρόνια από την ζωή μου από το άγχος. Ειδικά όταν με το τράβηγμα μου έμεινε στο χέρι το καλωδιάκι του wireless και νόμιζα ότι το έκοψα. Ευτυχώς γρήγορα κατάλαβα ότι απλά κουμπώνει πάνω στην motherboard.

αυτό που με δυσκόλεψε περισσότερο ήταν να ξανασυνδέσω εκείνο το μικρό καλωδιάκι που συνδέει τα 2 μέρη, έτσι όπως ήταν στριμωγμένο...

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Kαι γω όπως διάβασες ανάλογη φρίκη είχα φάει rocean! Εσύ τι είδους αναβάθμιση του είχες κάνει, γιατί τελικά από 5400 στις 7200 στροφές για σκληρό είναι καλή φάση!
Το σίγουρο είναι ότι μετά από αυτές τις εγχειρήσεις δεν αδήμονω για νέα mac mini.

Ανώνυμος είπε...

Μνήμη του είχα βάλει... 2 gb... Καλή η ιδέα και για δίσκο... Είναι πολύ αισθητό το ότι σέρνεται αυτός που έχει by default. Να μπορούσε να γίνει και τίποτα για την μπακατελο-κάρτα γραφικών που έχει...:-)