Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Για το μέλλον του iPhone

Το iPhone όταν πρωτοπαρουσιάστηκε από τον μάστορα της Apple, Steve Jobs, τον Ιανουάριο του 2007, έκοψε την ανάσα με τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά και τις τεχνολογικές του καινοτομίες και φυσικά για το λειτουργικό του που ήταν (και είναι ακόμα) πολύ μπροστά σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Κυκλοφόρησε στην Αμερική στα τέλη του Ιουνίου 2007, χωρίς 3G, GPS και το κυριότερο εφαρμογές από τρίτους προγραμμαιστές. Όλα αυτά (κι ακόμα περισσότερα) διορθώθηκαν με την έκδοση του iPhone 3G που σε συνδυασμό με την εκτενέστερη κυκλοφορία του σε πολλές περιοχές του πλανήτη, ανέβασαν την δημοτικότητα του (και τις πωλήσεις φυσικά) στα ύψη. Ήδη ξεπέρασε σε πωλήσεις όλα τα τηλέφωνα μαζί που τρέχουν Windows Mobile σε πείσμα του προέδρου της Μicrosoft που προέβλεψε ότι η συσκεύη θα αποτύχει παταγωδώς. Άλλη μια απόδειξη ότι η Microsoft έχει χάσει την επαφή της με τις ανάγκες των καταναλωτών και την τεχνολογική (και όχι μόνο) πραγματικότητα. Με αυτά και με αυτά (και με αυτά), η Apple έπιασε εύκολα τον στόχο της για την πώληση 10 εκατομμυρίων iPhone στο ημερολογιακό έτος 2008 και εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης παρακαλώ!

Είναι αλήθεια πως ακόμα το μέγεθος της αλλαγής που επέφερε στις έξυπνες συσκεύες - τηλέφωνα, δεν έχει ακόμα καταμετρηθεί πλήρως. Οι ανταγωνίστριες εταιρίες «τρέχουν και δεν φτάνουν», κατασκεύαζοντας το ένα "iPhone killer" μετά το άλλο, αγνοώντας την πραγματικότητα ή επιλέγοντας να την αγνοούν. Η δύναμη του iPhone κρύβεται στο software - λειτουργικό της συσκευής και πως αυτό αναδεικνύει και τονίζει τις δυνατότητες του ακόμα και στον πιο αδαή χρήστη κρύβοντας παράλληλα πολλές αδυναμίες του, για μερικούς ασυγχώρητες σε τέτοια συσκεύη. To iPhone όπως και ένα Μac, είναι παραπάνω από το σύνολο των τεχνικών του χαρακτηριστικών γιατί είναι μια ολοκληρωμένη εμπειρία για τον χρήστη. Όπως λένε οι Αμερικάνοι: It makes sense.

Τί γίνεται όμως με το μέλλον του iPhone; Πόσο μπορεί ακόμα να εξελιχθεί σαν συσκεύη και ποιές οι πραγματικές δυνατότητες του;

Μερικές τις βλέπουμε να ξετυλίγονται σιγά-σιγά μπροστά μας. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους: Πάνω από 10.000 εφαρμογές για το iPhone διαθέσιμες στο Appstore σε λιγότερο από 6 μήνες λειτουργίας του και 300.000.000 κατεβάσματα εφαρμογών γραμμένα για το iPhone στο ίδιο χρονικό διάστημα. Το iPhone είναι μια καινούργια και πολύ υγιής πλατφόρμα. Είναι επίσης με διαφορά από τη δεύτερη, η πιο δυνατή mobile πλατφόρμα από άποψη λογισμικού. Δεν είναι ένα κινητό τηλέφωνο, αλλά μια συσκευή που περιέχει και τηλέφωνο. Το iPhone είναι ένα πολυμηχάνημα, ένας υπολογιστής χειρός που κάθε μέρα οι δυνατότητες του επεκτείνονται με την κυκλοφορία νέων εφαρμογών. Για τους φαν του Star Trek εγώ το παραλληλίζω με το Tricorder μια συσκευή χειρός που κουβαλάει το πλήρωμα και που κάνει τα πάντα.

Επιπλέον κρυμμένα χαρακτηριστικά, θαμένα βαθιά-βαθιά στα σωθικά του λειτουργικού του, κάνουν την εμφάνιση τους, προϊδεάζοντας μας για το μέλλον της συσκεύης. Προς το παρόν η τηλεοπτική έξοδος του iPhone μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για την αναπαραγωγή φωτογραφιών και βίντεο. Όμως μια καινούργια κρυφή δυνατότητα του, ανεπίσημη ακόμα, είναι η τηλεοπτική έξοδος για τις εφαρμογές του iPhone στην τηλεόραση. Πόσο κουλαριστό θα ήταν να παίζατε τα αγαπημένα σας παιχνίδια του iPhone στην μεγάλη σας ευρυγώνια τηλεόραση; Πολύ! Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο-τεστ της εταιρίας Freeverse που ενεργοποίησε (δοκιμαστικά), αυτή τη νέα δυνατότητα:



Και γαμώ! Επιπλέον έρχονται σύντομα «καθαρόαιμες» εφαρμογές GPS πλοήγησης και πολύ-πολύ λογισμικό από μεγάλους οίκους δημιουργίας software. Και φυσικά, εκεί κοντά στον Ιούνιο, ο Steve Jobs και οι συνδαιτημόνες του, θα μας παρουσιάσουν το καινούργιο iPhone και το καινούργιο λειτουργικό του με ακόμα περισσότερες δυνατότητες που θα επεκτείνουν την χρησιμότητα του ακόμα περισσότερο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το μέλλον του iPhone και των συσκεύων που η Αpple θα παρουσιάσει που θα τρέχει αυτό το λειτουργικό θα είναι υπέρλαμπρο.

Ο Steve jobs δεν αστειεύοταν καθόλου όταν στην κοινή εμφάνιση του με τον Bill Gates μετά από πολύ καιρό, εκμυστηρεύθηκε ότι η Apple θα επικεντρωθεί στα λεγόμενα post-PC devices, δηλαδή στην μετεξέλιξη των παραδοσιακών ηλεκτρονικών υπολογιστών σε έξυπνες φορητές συσκεύες με όλες τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά ενός κλασικού PC. Και με όχημα το εντυπωσιακό OS X, φαίνεται πως έχει όλα τα φόντα για να επιτύχει την δεύτερη αυτή επανάσταση στο χώρο των προσωπικών υπολογιστών. Για την Apple οι νέοι αυτοί υπολογιστές δεν είναι τα desktops, δεν είναι τα laptops και δεν είναι τα netbooks. Είναι συσκεύες σαν το iPhone.

13 σχόλια:

George είπε...

Ouaou καταπληκτικό.Να ρωτήσω κάτι το ipod touch ή το iphone βγήκε πρώτο?

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Πρώτα κυκλοφόρησε το iPhone στην Αμερική στα τέλη Ιουνίου του 2007. Το iPod Touch πρωτοπαρουσιάστηκε και κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2007 σαν μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί η Apple την δημοτικότητα του iPhone και να την μετατρέψει σε πωλήσεις iPod touch σε αγορές που το iPhone δεν κυκλοφορούσε (σχεδόν σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο δηλαδή), αλλά και σε όσους Αμερικάνους δεν ήθελαν απαραίτητα τηλέφωνο / συμβόλαιο με την AT&T.

thalis είπε...

Ωραίο post Αντώνη, είσαι on-fire!

George είπε...

Α για αυτό έγινε χαμός όταν παρουσιάστηκε το iphone.Επειδή όλη η ιδέα με την οθόνη αφής κ.τ.λ ήταν κάτι καινούργιο.

Ανώνυμος είπε...

Όσο και να είμαι φανατικός των mac εδώ και σχεδόν 20 χρόνια (LC & Quadra 900) δεν μπορώ να χωνέψω ότι δεν μπορείς να γράψεις Ελληνικά, δεν μπορείς να αλλάξεις την μπαταρία μόνος σου όταν τα φτύσει, δεν μπορείς να βάλεις ότι μνήμη γουστάρεις και τέλος πρέπει να συμβιβαστείς με 2megapixels κάμερα όταν υπάρχουν κινητά που προσφέρουν 8!!!!

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@thalis Ευχαριστώ! Είχα στο νου μου από καιρό να γράψω κάποιες σκέψεις πάνω στο θέμα αλλά ήταν όλες σκόρπιες και έπρεπε να τις μαζέψω.
@Γιώργος Σχετικά με τις ελλείψεις στο hardware που αναφέρεις, πιστεύω ότι όσα χαρακτηριστικά κι αν προσθέσεις πάντα κάτι θα λείπει. Πριν από το iPhone 3G όλοι θέλαμε Gps & 3G ας πούμε. Το iPhone σαν συσκευή έχει περιορισμούς αλλά προσθέτει μια κάλή τελική εμπειρία στον χρήστη, κάτι που δεν μπορούν να καταφέρουν συσκευές με πιο πολλά χαρακτηριστικά από το iPhone. Δες σαν παράδειγμα το iPod. Σε πείσμα πολλών, ακόμα να αποκτήσει ραδιοφωνικό δέκτη. Έτσι δουλεύει τόσα χρόνια η Apple και δε τη βλέπω να αρχίζει τώρα να γίνεται μια εταιρία που θα ανταγωνίζεται τις άλλες σε λίστα με τεχνικά χαρακτηριστικά. Φυσικά για τα Ελληνικά έχεις απόλυτο δίκιο, είναι απαράδεκτοι!

Unknown είπε...

Φαντάσου ότι όλα όσα έγραφες τα ήξερα και όμως με ήθελα να δώ τι θα γράψεις παρακάτω. Bασικά πιστεύω πως θα έπρεπε να γράφεις σε κανένα περιοδικό ή εφημερίδα. Mήπως να αλλάξεις δουλειά. Σκέψου το. Ψαξε το και λίγο, γιατί βλέπω οτι το έχεις. Mπραβο...

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@john Βασικά έγραφα σε διαδικτυακές πύλες: StarFM.gr, Pathfinder.gr, Maclife.gr αλλά προτιμώ να είμαι ελεύθερος να γράφω ό,τι κι όπως θέλω. Σε ένα blog προσωπικό μπορείς να χρησιμοποιήσεις την δική σου γλώσσα και ιδιωματισμούς χωρίς να ανησυχείς μήπως προσβάλεις κάποιον αναγνώστη, χάνοντας έτσι μεγάλο βαθμό από τη δύναμη των λεγόμενων σου. Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

Ανώνυμος είπε...

Δείτε και αυτό : http://blog.makezine.com/archive/2008/12/iphone_doom.html?CMP=OTC-0D6B48984890

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά καλησπέρα. Πήγα σήμερα να πάρω το iPhone, και μόλις μου είπε ο τύπος ότι δεν έχει ελληνικό πληκτρολόγιο νόμιζα ότι μου έκανε πλάκα! Υπάρχει καμμιά ένδειξη για το πότε θα έχουμε ελληνικό πληκτρολόγιο??? Αν δεν κάνω λάθος, είμαστε στο 2008 και σε λίγες μέρες μπαίνουμε στο 2009, και όχι στο 1988... Και κάτι ακόμα. Αυτές οι εφαρμογές που βρήκα σε διάφορα sites για ελληνικό πληκτρολόγιο είναι αξιόπιστες ή όχι; Κάποιο σχόλιο;
Ευχαριστώ.

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Struski Όχι, ακόμα η Apple δεν εδέησε να μας βάλει Ελληνικό πληκτρολόγιο. Δεν έχουμε ιδέα πότε θα το κάνει. Έδω δεν ξέρει η Vodafone που το εμπορεύεται αποκλειστικά στην Ελλάδα. Όσον αφορά τα Ελληνικά πληκτρολόγια που λες, απαιτούν χακάρισμα (jailbreak) της συσκευής που αν δεν ξέρεις τι κάνεις μπορούν να σου δημιουργήσουν πρόβλημα με τη συσκεύη, ενώ ακυρώνεται και η εγγύηση. Γνώμη μου είναι να περιμένεις το "επίσημο" πληκτρολόγιο. Καλές γιορτές.

Ανώνυμος είπε...

Μάλιστα... Κι εγώ τι να κάνω τώρα; Να περιμένω να βγει το ελληνικό ή όχι; Ε ρε προβλήματα χριστουγεννιάτικα. Και άλλη μια ερώτηση: Bluetooth ακουστικό μπορεί να συνδεθεί; Σ'ευχαριστώ και πάλι.

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Struski Αν δεν βιάζεσαι καλύτερα να περιμένεις. Bluetooth ακουστικό μπορεί να συνδεθεί.