Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Πάμε για ανοργασμική MacWorld;

Μόλις ανακοίνωσε η Apple με δελτίο τύπου την πρόθεση της να σταματήσει την παρουσία της στην MacWorld, την κορυφαία έκθεση για Mac προϊόντα που διοργανώνεται από την IDG World Expo (και όχι την Apple). Πολύ σημαντική εξέλιξη και ιδιαίτερα αρνητική θα έλεγα.
Για όσους δεν γνωρίζουν, είναι η MacWorld που γίνεται αρχές Ιανουαρίου κατά την οποία ο Steve Jobs έχει πάντα και ένα keynote με σημαντικές παρουσιάσεις. Για παράδειγμα πέρσι στην MacWorld πρωτοπαρουσιάστηκε το iPhone και φέτος το MacBook Air.

Η MacWorld του Ιανουάριου 2009 θα είναι η τελευταία στην οποία θα συμμετάσχει η Apple. Μάλιστα θα γίνει και το ανάλογο keynote, όχι όμως από τον Steve Jobs, αλλά από τον διευθυντή Μάρκετινγκ της Apple, Phil Schiller. Την τελευταία φορά που ο Phil Schiller έκανε μόνος του keynote, ήταν στο Paris Expo του 2004 για την παρουσίαση του iMac G5, τότε που ο Jobs ήταν στο κρεββάτι του πόνου αναρρώνοντας από την εγχείρηση αφαίρεσης του καρκίνου.

Φυσικά αυτές οι πικρές θύμησες αναμένονται να ξαναξυπνήσουν και οι φήμες για την υγεία του Steve Jobs θα φουντώσουν για τα καλά τις επόμενες ημέρες. Τα γνωστά δηλαδή, που ελπίζω να μην επηρρεάσουν κι άλλο την ήδη πεσμένη λόγω οικονομικής υφέσης μετοχή της Apple.

Το σκηνικό της υποβάθμισης της MacWorld ως έκθεση είχε αρχίσει λίγο νωρίτερα, με την ανακοίνωση αποχής μεγάλων και παραδοσιακών εκθετών της (όπως η Adobe). Το γεγονός ότι στις 6 Ιανουαρίου 2009 θα ανέβει ο Phil Schiller στη σκηνή για την παρουσίαση αντί για τον Steve Jobs, σημαίνει ότι μάλλον δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι καινούργιο και ιδιαίτερα καινοτόμο από την Apple. Ελπίζω να βγω ψεύτης. Πάντως κάποιοι είχαν αρχίσει να φημολογούν για παρουσίαση νέων Mac Mini, iPhone Nano (!!!) και Netbooks (!!!!) από την Apple. Δεν το βλέπω πιθανό, ειδικά για τα τελευταία δύο που ακούγονται ιδιαίτερα εξωτικά φρούτα (Μάνγκο ας πούμε, αλλά όχι Μήλα)...

[ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17/12 01:02πμ]: Ήδη η μετοχή της Apple άρχισε την κατρακύλα -4,5% στο after hours trading. Α ρε επενδυτές του κώλου!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ώπα! Ωραία είδηση διάβασα με τη τσίμπλα στο μάτι. Δεν θα έρθει δηλαδή ο πραγματικός iΒασίλης φέτος... Πάντως εδώ που τα λέμε, τα Media Events της Apple που γίνοταν σε οριζόμενο χρόνο από την ίδια και όχι βάσει χρονοδιαγράμματος της ΜacWorld, εξυπηρετούν την ίδια καλύτερα. Η Apple δεν θα αισθάνεται υποχρεωμένη να παρουσιάζει προϊόντα που ακόμα δεν είναι έτοιμα.
Ένα από τα αρνητικά κατ' εμέ, είναι ότι δεν θα υπάρχει αντίπαλο δέος για την CES. Θυμάστε το 2007 που η παρουσίαση του iPhone στην ΜacWorld είχε κυριολεκτικά "εξαφανίσει" την CES και όλους τους εκεί εκθέτες; Το υπέρτατο consumer gadget, αντί να παρουσιαστεί στην CES, παρουσιάστηκε στην MacWorld! Ωραία πράγματα!

Ανώνυμος είπε...

Hi!
Ας ελπίσουμε αυτά τα νέα να μην οφείλονται σε αναγκαστικές παραχώρησης (βλέπε, Steve Jobs, Οικονομική ύφεση) αλλα σε μια νέα στρατηγική τις apple.
Σχετικά με τις φήμες προϊόντων, αν και σκούρο πιστεύω θα ανακοινώσουνε το Mac Mini Unibody.
Όσο για το Net(Mac)Book, με έχει βάλει σε πολύ σκέψη. Θα είναι αντάξιο η θα είναι υπό τι σκιά τον φθηνότερων MacBook. Πιστεύω ότι ΔΕΝ θα κυκλοφορήσει.Αντίθετος πιστεύω θα ήταν καλύτερο να κυκλοφορήσει ένα Tablet Mac (τουλάχιστον Hybrid).
Αλλα και πάλι δεν ξέρω, μήπως στην τελική ζητάμε πολλά?

Thibet είπε...

λέτε να μπορέσουμε να πάρουμε μετοχές κάτω από τα 80 USD;

thalis είπε...

Αντώνη πως σου φαίνεται να οργανώσεις κανά live coverage - chat της macworld, και να σχολιάζουμε;
Θα 'χει πλάκα...

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Τώρα λέει, ετοιμάζονται να κάνουν σιωπηρή διαμαρτυρία όσοι έχουν εισιτήρια για το Κeynote. Δεν θα χειροκροτούν, ούτε θα γιουχάρουν σε όσα ανακοινώνει ο Phil Schiller. Καλά ρε γμτ, πόσο χρονών είναι; Οκτώ; Τί παπαριές είναι αυτές! Τί σας φταίει ο Phil, βρε φίτσουλες; Είναι σένιικο παληκαράκι, τον βλέπεις και ανοίγει η καρδιά σου!

@macnasos Ναι, αυτός είναι σημαντικός λόγος. Γιατί να τρέχει στα πανηγυράκια άλλων, που τα πληρώνει κιόλας και αδρά; Ακούστηκαν και φήμες ότι μπορεί να κάνει και κανά keynote στην CES του χρόνου ο Jobs, να επισκιάσει το keynote της Microsoft! Πωπω κάζο!

@Miltos Οι τελευταίες φήμες λένε για Mac Mini και iMac καθώς και λίγο μπλα-μπλα για Snow Leopard. Για να δούμε. Και γω Νetbook το κόβω λίγο χλωμό.

@thibet Ελπίζω να μη περάσει το threshold του point of no return. Το θετικό είναι ότι έχουν πολλά δισεκατομμύρια μετρητά καβάτζα, οπότε δε κινδυνεύουν αυτοί.

@thalis Τα keynote τα παρακολουθούμε με τη γυναίκα μου με διάφορα μεζεδάκια και το ευχαριστιόμαστε. Επιπλέον εκείνη τη στιγμή που διαβάζω τα νέα που ανακοινώνονται δεν θέλω να μου αποσπάει την προσοχή τίποτα! Ωραία φάση κάνει συνήθως το αδελφό σωματείο Milaraki.com με live video chat. Ακόμα δεν έχουν ανακοινώσει τίποτα, αλλά μάλλον θα το κάνουν. Εγώ απλώς βαριέμαι ασύστολα τέτοιες καταστάσεις, γιατί είμαι ένας ακοινώνητος φίτσουλας!