Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Hazel, η καλή νοικοκυρά (είναι δούλα και κυρά)!

Τελικά είχε δίκιο ο αείμνηστος Douglas Adams όταν έλεγε πως "ο,τιδήποτε προκαλεί κάτι να συμβεί, προκαλεί κάτι άλλο να συμβεί". Είναι αλήθεια. Έτσι λοιπόν η αντικατάσταση του Azureus (του Vuze) με το Transmission, έφερε στο προσκήνιο μια καινούργια ανάγκη στο όλο concept / workflow "κατεβάζω torrentάκια".

Το Azureus μες στην ασχήμια του είχε μια plugin αρχιτεκτονική με διάφορα add-ons για όλα τα γούστα. Ένα από αυτά που είχα βολευτεί πολύ ήταν στην ουσία ένας συνδυασμός δύο plugins. Το ένα κατηγοριοποιούσε τα torrents με βάση το όνομα. Έτσι μπορούσες κάποιο torrent που περιείχε ας πούμε τη λέξη "The.Office", να το κατηγοριοποιήσεις ως "TV Show". Μετά χάρη σ' ένα άλλο plugin, το αρχείο αυτό όταν κατέβαινε, μεταφερόταν αυτόματα σε έναν φάκελο με όλες τις σειρές. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της αυτοματοποίησης ήταν ότι το torrents κατέβαιναν και πηγαίναν μόνα τους στον ανάλογο φάκελο και γω ήμουν περισσότερη ώρα αραχτός στο καναπέ! Το Transmission δυστυχώς δεν έχει plugin αρχιτεκτονική, οπότε αν κάτι δεν περιλαμβάνεται στα χαρακτηριστικά του Transmission, you are fucked.

Εδώ έρχεται να με ξελασπώσει μια shareware εφαρμογή, το Hazel. Το Hazel όπως υποδεικνύει και το εικονίδιο του, αναλαμβάνει να βάλει τα αρχεία του Mac μας σε τάξη. Είναι ένα πρόγραμμα που το είχα υπόψη μου καιρό, αλλά ποτέ του δεν έγινε τόσο χρήσιμο για μένα ούτως ώστε να το χρησιμοποιήσω. Μέχρι τώρα, όπου κι άρχισα να βλέπω τον φάκελο με τα Downloads μου να γεμίζει σε χρόνο dt.

Τί κάνει το Hazel; Απλά είναι ένα System Preference που τρέχει στο background μονίμως και ακολουθεί μια χαρά το δόγμα του Douglas Adams (ο,τιδήποτε προκαλεί κάτι να συμβεί, προκαλεί κάτι άλλο να συμβεί). Εσείς ορίζετε κάποιες δράσεις που θέλετε να συμβαίνουν σε συγκεκριμένους φακέλους. Μπορείτε π.χ. να πείτε: "όταν στον φάκελο Downloads, κάνει την εμφάνιση του ένα αρχείο βίντεο με όνομα που περιλαμβάνει το Dexter, πήγαινε το στον φάκελο Dexter στα TV Shows και μαρκάρισε το με χρώμα κόκκινο (που σημαίνει ότι θέλω υπότιτλους)". Ή αν κατέβει ένα συμπιεσμένο αρχείο, αποσυμπίεσε το και πέτα το Archive στα σκουπίδια. Φυσικά μπορείτε να κάνετε πολλούς πιθανούς και απίθανους συνδυασμούς κανόνων και να αυτοματοποίησετε σε ένα μεγάλο βαθμό τη ζωή σας με τα αρχεία στο Finder.

Hazel for Mac OSX

Μία άλλη πολύ χρήσιμη δράση του Hazel είναι η δυνατότητα να κάνεις αυτόματα εισαγωγή, αρχείων ήχου ή εικόνας στο iTunes ή στο iPhoto και μάλιστα σε συγκεκριμένες Playlists. Θα συμφωνήσετε όλοι σας ότι είναι σπαστικό που απουσιάζει από το iTunes η δυνατότητα των Watch Folders που έχουν άλλα αντίστοιχα προγράμματα. Έτσι όταν ρίχνετε αρχεία ήχου ή φωτογραφίες σε ορισμένους από εσάς φακέλους, τα αρχεία αυτά εισάγονται στο iTunes ή στο iPhoto. Τέλεια!

Πέρα από όλα αυτά το Hazel κάνει κι άλλες δουλίτσες. Π.χ. μπορείτε να ρυθμίσετε κάθε πότε θα αδειάζουν τα σκουπίδια για να ησυχάσετε με το ενοχλητικό άδειασμα του καλαθιού των σκουπιδιών. Και ακόμα, όταν ρίχνετε μια εφαρμογή στα σκουπίδια, το Hazel σας εμφανίζει κι άλλα σχετικά αρχειάκια της εφαρμογής που πιθανώς να θέλετε να πετάξετε στα σκουπίδια (συνήθως τα αρχειάκια plist, που και να μείνουν στον υπολογιστή σας δεν τρέχει και τίποτα).

Για να επανέλθω λίγο στο λόγο που αγόρασα το Hazel (21,95$) - μια χαρά την κάνει την δουλειά του και μέχρι στιγμής όλα δουλεύουν ρολόϊ. Το μόνο πρόβλημα σε όλο αυτό το πατιρντί είναι πως όταν το αρχείο κατεβαίνει και ο Hazel το μεταφέρει στο ανάλογο φάκελο, το Transmission δεν έχει τελειώσει να το κάνει seeding και ξαφνικά δεν το βρίσκει στον φάκελο και έτσι το torrent γίνεται pause. Δεν τρέχει τίποτα μιας και ούτως ή άλλως τα torrents αυτά δεν τα κάνω seeding, αλλά μου δημιουργεί προβληματάκια σε αρχεία που θέλω να κάνω seed. Αν κάποιος μπορεί να μου προτείνει μια λύση στο πρόβλημα μου, θα ήτο cool.

Κάποιοι μπορούν να πουν πως αυτό που κάνει το Hazel μπορεί να το κάνει και το λειτουργικό με τα folder actions. Τα folder actions εκτός από το γεγονός ότι είναι λίγο δύσκολο να τα χρησιμοποιήσει ένας απλός χρήστης, δεν είναι και τόσο έξυπνα. Για παράδειγμα, ποτέ δεν κατάφερα να αναπαράγω τη δράση της εισαγωγής των αρχείων ήχου και των φωτογραφιών στο iTunes και στο iPhoto...

To Hazel όπως προείπα κοστίζει 21,95$ (περίπου 17,50 Ευρώ) και μπορείτε να το κατεβάσετε και να το δοκιμάσετε για 14 ημέρες. Καλό μήνα - 72 ώρες!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παρόμοιο πρόβλημα έχω κι εγώ με τον φάκελο "Downloads". Ποτέ μου δεν σκέφτηκα να αυτοματοποιήσω την διαδικασία τακτοποίησης αλλά μετά από αυτά που έγραψες, θα το δοκιμάσω κι εγώ το Hazel. Thanks for the tip! Excellent post :)

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Δεν είναι και το πιο σέξι πρόγραμμα. Πόσο σέξι μπορεί να είναι μια καθαρίστρια άλλωστε (χμ... πολύ!); Είναι από τις εφαρμογές που σετάρεις και τις ξεχνάς και κατάλαβαίνεις την χρησιμότητα τους μόνο όταν σταματήσουν να δουλεύουν. Έχει τα γούστα το Hazel!