Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Harmony 555 και Mac Pro

Το Mac Pro είναι απίστευτα δυνατό μηχάνημα σε επιδόσεις, ενώ παραμένει αθόρυβο και ιδανικό για αναπαραγωγή ακόμα και των πιο απαιτητικων βίντεο υψηλής ανάλυσης. Έγινε έτσι ένα φοβερό Media Center για το σαλόνι μου. Παρόλ' αυτά, το Mac Pro για αυτή την λειτουργία έχει ένα μικρό αλλά σημαντικό ψεγάδι: Δεν έχει θύρα υπερύθρων και άρα ούτε Apple Remote.

Πώς θα τηλεχειριστούμε λοιπόν το σουπερντούπερ-ουάουζερς Media Center μας (powered by Plex), χωρίς τηλεχειριστήριο; Υπάρχουν λύσεις αλλά καμμία δεν ήταν ιδανική: Bluetooth keyboard + mouse, iPhone XBMC remote. Έπρεπε λοιπόν να βρώ τρόπο να τηλεχειρίζομαι το Μac Pro με ένα πατροπαράδοτο τηλεχειριστήριο με υπέρυθρες και άρα έπρεπε να προσθέσω θύρα υπερύθρων στο Mac Pro μου.

Το πρόβλημα είναι ότι η Apple εκτός του ότι δεν περιλαμβάνει θύρα υπερύθρων στο Μac Pro (και γιατί να περιλαμβάνει άραγε σε έναν υπολογιστή που προορίζεται για δουλειά), δεν παρέχει κανένα αξεσουάρ ή αναβάθμιση για την τοποθέτηση θύρας υπερύθρων. Εξωτερικές λύσεις USB σε υπέρυθρες, απαιτούν την παράλληλη λειτουργία λογισμικών τύπου Remote Buddy, Sofa Control ή Μira και δεν εκμεταλλεύονται 100% τις δυνατότητες ενός Universal Remote Control. Η μόνη λύση είναι η χακεριά.

Παρήγγειλα το ανταλλακτικό εσωτερικό IR receiver του MacBook Pro από το service της Elite και με τη βοήθεια αυτού του οδηγού και λίγης υπομονής, δημιούργησα ένας πρώτης τάξεως εξωτερικό USB IR receiver για το Μac Pro μου που απλά δουλεύει χωρίς προσθήκη λογισμικού ή έξτρα οδηγών!

Δεύτερο βήμα η επιλογή ενός καλού Universal Remote. Το Plex στις Beta 0.7χ εκδόσεις υποστηρίζει τα Universal Remotes Harmony της Logitech και μπορείτε να προγραμματίσετε όλα τα κουμπιά όπως θέλετε, παρακάμπτωντας τον περιορισμό των 6 πλήκτρων του Apple Remote.

Το Harmony που αγόρασα ήταν το μοντέλο 555 (550 στην Αμερικάνικη αγορά), το οποίο έχει όσα πράγματα θέλω και έρχεται σε πολύ λογική τιμή (59 Ευρώ). Το πλεονέκτημα των Harmony τηλεχειριστηρίων είναι ότι συνδέετε το τηλεχειριστήριο σας στον υπολογιστή μέσω USB (υπάρχει το software και σε έκδοση για Μac), συνδέεστε στους servers της Logitech, λέτε στο πρόγραμμα ποιες συσκευές έχετε (π.χ. ενισχυτής Pioneer VSX-D2011) και αυτό σας κατεβάζει αυτόματα τα IR codes για τις εν λόγω συσκευές στο τηλεχειριστήριο. Γλιτώνετε έτσι το οδυνηρό Learn IR codes που βάζετε το ένα τηλεχειριστήριο απέναντι στο άλλο και του "μαθαίνετε" μία-μία τις εντολές (υπάρχει και αυτή η δυνατότητα).

Μέσα σε 10 λεπτά είχα εισάγει όλες τις συσκευές και τους κωδικούς του στο τηλεχειριστήριο και άρχισα να δουλεύω στα Activities του, για κάθε μία λειτουργία ξεχωριστά. Τί είναι τα Activities ρωτάτε; Αντί το Harmony Remote να λειτουργεί με τον πατροπαράδοτο τρόπο επιλογής συσκευής και ανάλογης λειτουργίας στο τηλεχειριστήριο, ομαδοποιεί τις λειτουργίες με βάση τα Activities σας. Π.χ. για το Plex έχω κάνει ένα Activity κατά το οποίο, πατώντας το κουμπί Plex, ανοίγει η τηλεόραση, πηγαίνει στην εξωτερική πηγή HDMI2 που είναι συνεδεμένο το Μac Pro μου, ανοίγει τον ενισχυτή μου στην ψηφιακή πηγή του Μac Pro, ξυπνάει το Mac Pro (αν κοιμάται) και ανοίγει η εφαρμογή Plex. Κατόπιν το τηλεχειριστήριο αυτόματα ελέγχει το Plex εκτός από τα πλήκτρα αυξομείωσης ήχου που ελέγχουν την ένταση του ενισχυτή μου (επίτηδες το έχω κάνει έτσι). Όταν θέλω να πάω για ύπνο, πατώντας το πλήκτρο Off, κλείνει η τηλεόραση και ο ενισχυτής αυτόματα. Ανάλογα Activities έχω ορίσει και για το DVD Player, τον δορυφορικό δέκτη κ.ο.κ.

Αυτή τη στιγμή τα 6 τηλεχειριστήρια και το Bluetooth πληκτρολόγιο της Apple που συνήθιζα να έχω δίπλα μου για να ελέγχω όλες αυτές τις συσκευές αντικαταστάθηκαν όλες από το Ηarmony Remote! Τα καλύτερα 60 Ευρώ που ξόδεψα ποτέ. Βέβαια το Harmony δεν είναι τέλειο. Ενώ η ποιότητα κατασκευής του Hardware είναι τέλεια, το λογισμικό που το συνοδεύει και ο τρόπος που δουλεύει είναι τραγικός. Μέχρι να καταφέρω να σετάρω το Remote να κάνει αυτά που θέλω όπως τα θέλω, μου βγήκε η ψυχή. Έχει μεγάλο geek factor, οπότε προσοχή, χρειάζεται υπομονή για να καταλάβετε πως δουλεύει το λογισμικό και τα Activities. Αν εκεί η Logitech είχε κάνει καλύτερη δουλειά, θα μιλούσαμε για εκπληκτικό προϊόν.

Πάντως μετά από κάποιες ώρες παιδέματος, έχω μια πλήρη αυτοματοποιημένη λύση ελέγχου όλων των συσκευών (και του Μac Pro) με ένα τηλεχειριστήριο. Α σούπερ!

7 σχόλια:

suicico είπε...

Ωραιος ο Mr ... Με βλεπω να παιρνω κατι τετοιο γιατι γινεται της ποπης απο remotes και κατανταει αστειο ...

Ανώνυμος είπε...

Αν είναι εύκολο πες μας από που αγόρασες το IR Board για να το φτιάξεις? Ψάχνω καιρό μία τέτοια λύση και προς το παρόν τη βγάζω με το iphone... Επίσης το Reciever το έβαλες πουθενά (σε κάποιο πλαστικό κουτί) ή απλά όπως ήταν το έκρυψες κάπου?

Aν είναι εύκολο διαφώτισε μας... Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@GuessWho Δεν αγόρασα κανένα IR Board. Απλά το ανταλλακτικό IR receiver καλωδιάκι για το MacBook Pro στο οποίο συνέδεσα τα 4 καλωδιάκια του με τα 4 καλωδιάκια ενός καλωδίου USB όπως δείχνουν οι οδηγίες. Ούτε το έβαλα σε κανένα κουτάκι. Απλά το έκρυψα κάτω από ένα φωτιστικό!

GuessWho είπε...

Aντώνη με το Harmony (σκέφτομαι να πάρω το Οne) μπορείς να ελέγξεις μέσω του mod αυτού τα πάντα στο Mac Pro? Αυτό δηλαδή που με ενδιαφέρει είναι launch προγραμμάτων και αλλαγή του ήχου από analog σε optical και άλλα τέτοια, κυρίως για media playback και music...

Eπίσης αν μία συσκευή δεν υπάρχει στη λίστα της logitech μπορούμε να μάθουμε στο harmony τις εντολές για αυτή τη συσκευή από το κανονικό remote που τη συνόδευε?

Ευχαριστώ!!

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@GuessWho Εγώ το χρησιμοποιώ αποκλειστικά με το Plex Media Center, οπότε τετοιες δυνατότητες δεν έχει. Δεν ξέρω αν μπορείς να το συνδυάσεις με προγράμματα όπως το Remote Buddy ή το Sofa Control για να επιτύχεις αυτό που θες... Λογικά όμως αυτές οι εφαρμογές θα περιορίζονται στις μέσες δυνατότητες και στα λίγα κουμπιά ενός Apple Remote Control... Νομίζω λιγότερο παίδεμα και περισσότερες δυνατόττηες θα έχεις με ένα Bluettoth Keyboard της Apple και δωρεάν utility όπως το Spark που σου επιτρέπει να ορίσεις keyboard shortcuts για ό,τι βάζει ο νους σου!
Το Harmony είναι και learning remote, βάζοντας το remote σου δίπλα στο Harmony και μαθαίνοντας του τις εντολές μία-μία. Δεν το έχω δοκιμάσει όμως ως τέτοιο για να σου πω ποσοστό επιτυχίας.

GuessWho είπε...

Δηλαδή έχεις το plex ανοιγμένο στο backround και με το remote δίνεις εντολές... Σωστά κατάλαβα? Γιατί και εγώ χρησιμοποιώ το Plex μόνο απλά επειδή έχω ένα ηχοσύστημα θέλω να κάνω πχ. ένα activity που να αλλάζει στον mac τον ήχο σε optical και να ανοίγει το itunes για να παίζει κάτι... Αυτό λες είναι δύσκολο? Δηλαδή με λίγα λόγια τι access μπορείς να έχεις στο λειτουργικό μέσω του remote? (Δεν είχα μπλέξει ποτέ με remotes + pc's ή macs και γι αυτό οι απορίες)

Ευχαριστώ για το χρόνο σου..

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@GuessWho. Όχι δεν μπορεί να ελέγξει άλλες πλευρές του λειτουργικού. Όταν επιλέξεις από το Plex σαν Remote Control το Harmony μπορείς να ελέγξεις μόνο το Plex και τίποτα άλλο (όπως π.χ. το Apple Remote). Βέβαια θεωρητικά από το Plex μπορείς να τρέξεις AppleScripts αλλά για να το κάνεις αυτό πρέπει να είσαι ολίγον τι γκήκουρας :-)
Πρακτικά αυτό που θες δε γίνεται με το Harmony Remote, τουλάχιστον όχι με κάποιον έυκολο τρόπου που να γνωρίζω εγώ.