Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Safari 4 - πολύ κουλαριστός για να φλιπάρει

Κατέβασα και γω σήμερα με την υπόλοιπη λαομάζα που νταραβερίζεται με τους Μac, τη νέα δοκιμαστική έκδοση του Safari - την έκδοση 4. Πολύ θετικές εντυπώσεις μέχρι στιγμής. Η Apple έκλεψε κατάφορα ορισμένα πετυχημένα χαρακτηριστικά άλλων browsers (Opera και Google Chrome), έβαλε την περίφημη μαγική της κόλλα στο software και έφτιαξε έναν πολύ όμορφο, λειτουργικό, γρήγορο και ισχυρό browser.

Στη σελίδα της Apple για το Safari θα δείτε αναλυτικά όλες τις νέες λειτουργίες που προστέθηκαν και όλες τις παλιές που αναβαθμίστηκαν. Εγώ θα σταθω στα κυριότερα:

- Tab bars στο πάνω μέρος του παραθύρου (α λα Google Chrome). Από τις πλέον έξυπνες προσθήκες σε λογισμικό - ιδέα της Google - τα tabs να είναι μέρος του παραθύρου της εφαρμογής. Πολύ λογικό σαν concept και πιο "φυσική" θέση γι' αυτά, ίσως μπερδέψει κάποιους στην αρχή, αλλά γλιτώνεις 20~30 pixels ανάλυσης και είναι πλέον πιο εύκολο να αλλάξεις θέση στα tabs και να ξερριζώσεις κάποιο σε ένα νέο παράθυρο. Από τα χαρακτηριστικά που βρήκα καινοτόμα στο Google Chrome και ζήλευα που δεν είχε ο Safari.

- Top Sites. Άλλη μια κλεψιά, αυτή την φορά από τον Opera και μετέπειτα τον Google Chrome και άλλη μια προσθήκη που βελτιώνει αισθητά την χρηστικότητα ενός browser. Αντί να ξεκινάτε με μια λευκή σελίδα, δείτε μια όμορφη παρουσίαση των sites που επισκέφτεστε πιο συχνά και ανοίξτε τα με ένα απλό κλικ. Αλλάξτε τους θέση και παραμετροποιήστε αυτή τη σελίδα όπως θέλετε εσείς. Έχει και συντόμευση πληκτρολογίου (command+shift+1). Ήδη το χρησιμοποιώ συνέχεια!

- Ταχύτητα, ταχύτητα, ταχύτητα. Αισθητά πιο γρήγορος ο νέος Safari, στο άνοιγμα των σελιδών, ενώ η εξαφάνιση της μπλε μπάρας φόρτωσης του site, δίνει μια πιο χαλαρή και λίγότερο αγχωτική αίσθηση στο φόρτωμα των σελιδών. Αν και ήμουν φαν του έξυπνου τρόπου που η Apple επέλεγε να δείνει την πορεία της φόρτωσης της σελίδας, μ' αρέσει και η απουσία της μιας και έβρισκα ότι κοιτούσα πάντα αυτή την μπλε μπάρα με αγχωτική διάθεση και ψυχολογικά είχα την αίσθηση ότι οι σελίδες καθυστερούσαν πιο πολύ από ότι στην πραγματικότητα (ανατρέξτε σχετικά στην Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνσταϊν!).

- Coverflow + History Search. Πολύ ωραίος οπτικός τρόπος να βλέπεις τις σελίδες που επισκέπτεσαι ή επισκέφτηκες. Μερικοί στο διαδίκτυο βιάστηκαν να κατηγορήσουν την Apple σε αυτό τον τομέα για υπερβολικό eye candy, αλλά εγώ πιστεύω ότι βελτιώνει αισθητά την διεπαφή της εφαρμογής με τον χρήστη μιας και το μάτι πολύ πιο εύκολα συσχετίζει έννοιες στις εικόνες από ότι στο κείμενο. Δοκιμάστε το για 2-3 μέρες και θα δείτε.

- Full Page Zoom. Πατώντας την μεγέθυνση (command και +) ή τη σμίκρυνση (command και -), οι σελίδες μεγενθύνονται ή σμικρύνονται όλες και όχι μόνο τα γράμματα τους. Υπήρχε καιρό σε άλλους browsers και καιρός ήταν να κάνει την εμφάνιση του και στον Safari. Kάλλιο αργά παρά ποτέ.

- Η Address Bar έγινε πιο έξυπνη. Αρχίζοντας την πληκτρολόγηση μιας ιστοσελίδας, σας βγαίνει μια λίστα με πιθανές σελίδες που έχετε επισκεφτεί ή που έχετε σώσει ως σελιδοδείκτη. Πατώντας το πλήκτρο Enter μεταφέρεστε αυτόματα στη σελίδα. Νέο χαρακτηριστικό για τον Safari, αλλά που έχει κάνει την εμφάνιση του από καιρό σε άλλους browsers.

- Google Suggest, Recent Searches και Yahoo Search. Στην μπάρα που κάνετε εύρεση μέσω google, τώρα μπορείτε να επιλέξετε και την Yahoo! σαν βασική μηχανή αναζήτησης. Επίσης κατά την πληκτρολόγηση, το Google σας προτείνει πιθανές φράσεις που ψάχνετε σε λίστα που ανανεώνεται καθώς πληκτρολογείτε. Πάλι κάτι που υπήρχε σε άλλους browsers.

- Υποστήριξη νέων web τεχνολογιών και standards και 100% στο Acid Test 3. Με το WebKit η Apple χτύπησε jackpot και συνεχίζει να προσφέρει νέες τεχνολογίες και νέες εξελίξεις στην τεχνολογία της κατασκευής ιστοσελιδών, διατηρώντας παράλληλα την ταχύτητα φόρτωσης των σελιδών και αυξάνοντας την. Ανεβάζει ψηλά τον πήχη και για τους άλλους browsers και αφήνει διαδεδομένους browsers όπως ο λειψός από όλες τις απόψεις Ιnternet Explorer πίσω και με μεγάλη διαφορά.

Βέβαια, μιας και μιλάμε για Βeta, λογικό είναι να περιμένετε διάφορα κολλήματα, κρασαρίσματα και κουλή συμπεριφορά στο Mac σας (ή στο PC σας). Εμένα μέχρι στιγμής μου "χρύπησε" το Growl για το Mail.app και χρειάστηκε να το απενεργοποιήσω, ενώ εξαφανίστηκε ο καινούργιος Media Server του Plex. Αυτά βέβαια θα λυθούν σύντομα, μόλις μπορέσουν οι προγραμματιστές των διάφορων τρίτων εφαρμογών να προσαρμόσουν τον κωδικά τους ανάλογα.

Όλες οι νέες αλλαγές του Safari πάντως μου άρεσαν, πέρνωντας τα καλύτερα χαρακτηριστικά από τους αντίπαλους browsers, προσθέτωντας λίγα δικά της η Apple και παραδίνοντας έναν μοντέρνο, δυνατό σε χαρακτηριστικά και ικανότατο σε ταχύτητα browser. Mπορείτε να κατεβάσετε την δοκιμαστική έκδοση από εδώ. Για την εγκατάσταση του Safari στον Μac, απαιτείται η πρότερη εγκατάσταση του Security Update 2009-001 (απλά τρέξτε το Software Update), ενώ τα εφεδάκια και τα παπατζιλίκια του Cover Flow και Top Sites απαιτούν κάρτα γραφικών ικανή για απόδοση Quartz Extreme (οι περισσότεροι μοντέρνοι Mac υποστηρίζουν Quartz Extreme - περισσότερες λεπτομέρειες εδώ).

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ναι ο νέος Safari είναι πολύ καλός και προτρέπω σε όλους να το κατεβάσουν! Άλλωστε μπορείτε ανά πάσα στιγμή σας δημιουργήσει πρόβλημα να τον απεγκαταστήσετε.
Και μένα μου άρεσαν πολύ η νέα διάταξη των tabs και τα Top Sites. Και τα δύο δεν είναι ιδέες της Apple, αλλά όπως λες και συ είναι πολύ χρήσιμες προσθήκες. Για καιρό αμφιταλλαντευόμουν ανάμεσα στη χρήση του Firefox και του Safari στο Mac μου, αλλά τελικά εδώ και καιρό κέρδισε ο Safari, σαν πιο καλογραμμένη εφαρμογή για το περιβάλλον του Mac. Με τις νέες δυνατότητες που προσέθεσε δεν έχω πλέον κανένα λόγο να "ξενοκοιτάζω". Κάπου διάβασα ότι μπορεί αυτή η νέα διάταξη των tabs να είναι προέορτιο για όλες τις εφαρμογές της Apple με tabs και θα δούμε κι άλλες σε αυτό το στυλ στο Snow Leopard. Λέτε να αληθεύει κάτι τέτοιο;

Ανώνυμος είπε...

Κακά τα ψέματα, σαν τον Internet Explorer δεν υπάρχει...

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@macnasos Και γω το βλέπω πίθανον να εδραιωθεί η νέα φάση με τα ταμπς από πάνου. Για να δούμε...

@Ανώνυμος. Συμφωνώ. Αν δεν ήταν ο Ιnternet Explorer τόσο γαμάτο πρόγραμμα, δεν θα το επέλεγαν να το βάλουν στα Windows.