Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Εντυπώσεις από iPhone OS 3.0

Ήρθε λοιπόν η ημέρα που το νέο λειτουργικό του iPhone έκανε την εμφάνιση του. Οι servers του iTunes βούλιαξαν από την μεγάλη ζήτηση - ούτε η μεγάλη και τρανή Akamai δεν αντέχει πλέον τόσα πολλά data. Εγώ είχα "προεγκαταστήσει" την έκδοση 3.0 στο iPhone μου εδώ και μία βδομάδα και μπορώ σήμερα μετά από κάποιες μέρες χρήσης να μεταφέρω τις εντυπώσεις μου. Ιδού λοιπόν τα αγαπημένα μου νέα χαρακτηριστικά:

- Τα Ελληνικά δουλεύουν υπέροχα. Ο ορθογράφος είναι ολοκληρωμένος και προσφέρει ακόμα και αυτόματο τονισμό στις λέξεις που δεν τονίζουμε. Επιπλέον ο εξελληνισμός του λειτουργικού έχει γίνει με σωστό και όχι εξωτικό τρόπο, με κατανοητά ελληνικά. Τόσο πολύ μου άρεσε που αν και φαν των Αγγλικών "μενού", έχω επιλέξει ως μόνιμη πλέον γλώσσα διεπαφής, τα Ελληνικά. Ίσως και να ήταν απωθημένο δεν ξέρω. Ειλικρινά δεν περίμενα τόσο καλή δουλειά στο κομμάτι του εξελληνισμού.

- Το Spotlight είναι ο τέλειος App Launcher. Κάτι σαν το Quicksilver ή το Launchbar για mac, με συντόμευση πλήκτρου (δύο tap στο home button - ενεργοποιήστε το στις Ρυθμίσεις), ανοίγει το Spotlight και με 2-3 γράμματα βρίσκω και ανοίγω την εφαρμογή. Τέρμα τα αέναα swipes δεξιά κι αριστερά (ειδικά όταν έχεις 10 οθόνες εφαρμογές είναι πέραν του δέοντος κουραστικό). Το αγαπημένο μου χαρακτηριστικό μετά την προσθήκη ελληνικών.

- Ε καλά, Copy + Paste! Πόσο καιρό περιμέναμε βρε Apple για κάτι τόσο απλό και σημαντικό όσο η αντιγραφή και επικόλληση; Άργησε αλλά κατάφερε να κάνει σωστή ενσωμάτωση της λειτουργίας, η οποία δουλεύει μια χαρά και αντιγράφει εικόνες μαζί με κείμενο αλλά και διατηρεί και το σωστό φορμάρισμα του κειμένου. Διάβασα ότι οι Android συσκεύες και το Palm Pre δεν έχουν τόσο εξελιγμένο copy + paste. Η ουσία είναι ότι το χρησιμοποιώ συχνότατα και δουλεύει σε όλες τις εφαρμογές που το δοκίμασα. Copy Paste το σύμπαν λοιπόν!

- Αυτόματη συμπλήρωση στοιχείων και διατήρηση των κωδικών στο Safari ούτως ώστε να μη συμπληρώνουμε ξανά και ξανά τα στοιχεία μας σε κάθε site που απαιτεί σύνδεση χρήστη. Γλιτώνω ΠΟΛΥ χρόνο πλέον και ήταν υπεραπαραίτητο χαρακτηριστικό για το Safari που τώρα στα μάτια μου είναι πιο "desktop" εφαρμογή.

- Stereo Bluetooth! Το χρησιμοποιώ ήδη στη δουλειά παίζοντας μουσική από το iPhone μου ασύρματα σε ένα ζευγάρι bluetooth ηχεία που πουλάμε. Δουλέυει άψογα (αν και πέφτει λίγο η ένταση του wifi σήματος) και ο ήχος είναι υπέρ του δέοντος σένιος.

- Data Tethering. Όπου έχει Internet το iPhone μου έχει κι ο υπολογιστής μου, μέσω της νέας δωρεάν (;) υπηρεσίας που ενεργοποίησε η Vodafone. Δουλεύει με σύνδεση του κινητού με καλώδιο usb στον υπολογιστή μας ή μέσω bluetooth και ειδικά σε 3G, πετάει. Τώρα πρέπει να πάρω μεγαλύτερο data πακέτο...

- Δημιουργία λογαριασμού iTunes κατευθείαν από το τηλέφωνο, αλλά και εναλλαγή ανάμεσα σε πολλαπλούς λογαριασμούς. Πλέον η εξάρτηση από υπολογιστή γίνεται ακόμα πιο μακρυνή υπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του iPhone.

- Καλύτερες φωτογραφίες. Δεν είδα πολλούς να το αναφέρουν, αλλά νομίζω πως με την έκδοση 3.0 βελτιώθηκε η ποιότητα των φωτογραφιών που τραβάει το iPhone. Ελπίζω να μην είναι η ιδέα μου.

- 11 οθόνες με εφαρμογές από 9. Επιτέλους μπορώ να προσθέσω κι άλλες εφαρμογές στο iPhone μου, αν και δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει τέτοιο όριο, ειδικά σε μία συσκευή / πλατφόρμα που καυχιέται ότι έχει δεκάδες χιλιάδες εφαρμογές. Μπορεί μετά τις 11 οθόνες να μην φαίνονται τα εικονίδια αλλά να είναι εγκατεστημένες ακόμα στο iPhone μας και να μπορούμε να τις ανοίξουμε με το Spotlight. Ωραία θεωρία - θα τη δοκιμάσω.

- Push ειδοποιήσεις. Αυτό δεν το έχω δει ακόμα σε κάποια εφαρμογή αλλά έχει υποψηφιότητα να είναι αρκετά χρήσιμο σε εφαρμογές Instant Messaging. Θα το δείξει η νεκροψία...

Αυτά είναι τα θετικά. Να και κάποια αρνητικά για να μη μας πιάσει το μάτι:

Όπως συμβαίνει πάντα όμως σε μία αναβάθμιση με τόσες και τόσες αλλαγές, το iPhone OS 3.0 είναι ελαφρώς bugιάρικο. Συγκεκριμένα μετά από ανοιγόκλειμα αρκετών εφαρμογών (κυρίως παιχνιδιών), το iPhone αρχίζει να τα "παίζει". Καθυστερεί σημαντικά κι ο μόνος τρόπος να συνέλθει είναι είτε restart είτε το force quit που πλέον επιτυγχάνεται με συνεχόμενο πάτημα των πλήκτρων home και οθόνης μέχρι να βγει το slider για να κλείσουμε τη συσκευή και κατόπιν πάτημα του κουμπιού home για 5 δευτερόλεπτα. Ελπίζω (και είμαι βέβαιος) ότι αυτά τα προβλήματα θα διορθωθούν όταν σιγά-σιγά όλες οι εφαρμογές γίνουν iPhone OS 3.0 tested (γιατί έχω την εντύπωση ότι ορισμένες παραμένουν φορτωμένες στη μνήμη και μετά το κλείσιμό τους, γι' αυτό και τα "σκαλώματα"), αλλά και μόλις η Apple μας σερβίρει την έκδοση 3.1 του iPhone OS, πιθανότατα σε κανένα μήνα.

Στεναχωρέθηκα που δεν αξιοποιήθηκε το Peer2Peer νέο χαρακτηριστικό του iPhone OS 3.0 στις ενσωματωμένες εφαρμογές του iPhone. Γιατί δεν μπορώ να στείλω π.χ. ασύρματα μία επαφή ή μία φωτογραφία από ένα iPhone σε ένα άλλο και να μπορούν οι τρίτες εφαρμογές που θα κυκλοφορήσουν σύντομα οι προγραμματιστές; Γιατί να πρέπει να κατεβάσουμε μια τρίτη εφαρμογή για να κάνουμε κάτι που πλέον υποστηρίζεται από το κινητό. Όχι, δεν θέλω να παίξω τάβλι με τον διπλανό μου κύρια Apple, όσο θέλω να στείλω μια επαφή ή μία φωτογραφία και δεν υπάρχει λόγος να τα στείλω αυτά με email ή mms όταν ο άλλος που θέλω να τα στείλω, στέκεται δίπλα μου...

Άλλα αρνητικά δεν υπάρχουν, το iPhone με όλες αυτές τις αλλάγες έγινε απείρως πιο χρήσιμο και πέρασε αρκετά levels επάνω στο σημείο να γίνει ένας πραγματικός υπολογιστής χειρός. Και με τα διάφορα περιφερειακά που θα αρχίσουν να κυκλοφορούν γι' αυτό, οι προγραμματιστές / τρίτοι κατασκευαστές θα βουλώσουν τα όποια κενά ακόμα υπάρχουν στις ανάγκες των καταναλωτών. Π.χ. ραδίοφωνικό δέκτη, bluetooth keyboard, φλας για φωτογραφίες κ.ο.κ.

23 σχόλια:

George είπε...

Αυτά που κατεβάζεις από το Downloader που τα βρίσκεις μέσω του υπολογιστή;

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@George Έχω την εντύπωση ότι έκανες την ερώτηση σε λάθος δημοσίευση. Εδώ ήθελες να ρωτήσεις μάλλον.
Τώρα αν κατάλαβα καλά την ερώτηση σου, θες αυτά που κατέβασες στο iPhone σου να τα μεταφέρεις στον υπολογιστή σου; Αν ναι, τότε στο Downloader, πας στο κουμπί Settings και ενεργοποιείς το Sharing αν είναι κλειστό (ε΄γω το έχω στο Auto). Από κάτω σου δείχνει μία διεύθυνση π.χ. http://192.168.1.1:8080. Ανοίγεις έναν browser στον υπολογιστή σου και εισάγεις αυτή τη διεύθυνση στο πεδίο που γράφεις τις διευθύνσεις σελιδών στο Internet. Ανοίγει τότε μια σελίδα με τα αρχεία που έχεις κατεβασμένα στο iPhone και με δεξί κλικ κάνεις Download File στον υπολογιστή σου. Φυσικά για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει τόσο το iPhone σου όσο και ο υπολογιστής σου, να βρίσκονται στο ίδιο ασύρματο δίκτυο. Δουλεύει δηλαδή όπως δουλεύουν ένα σωρό άλλες εφαρμογές μεταφοράς αρχείων, όπως π.χ. το Air Sharing.

Fou είπε...

"Όπου έχει Internet το iPhone μου έχει κι ο υπολογιστής μου, μέσω της νέας δωρεάν (;) υπηρεσίας που ενεργοποίησε η Vodafone.
Αυτό ειναι το μεγαλο ερωτηματικο απο την μερα που εμφανιστηκε η παραπανω επιλογη. Και το ΣΚ θα το χρειαστω, λες να εχουμε καμμια εκπληξη στις χρεωσεις;
Εντωμεταξυ στο 13830 ο τομεας του iPhone δεν απανταει με καμμια... χαμος γινεται!

Fou είπε...

Τελικα μολις επικοινωνησα με το helpline της Vodafone και μου ειπαν οτι το tethering δεν χρεωνεται ξεχωριστα, και οτι τα δεδομενα αφαιρουνται απο τον ογκο δεδομενων του πακετου που εχουμε διαλεξει...ολε....
Αρα Αντωνη καλα τα λες...θα χρειαστουμε (για το καλοκαιρι τουλαχιστον) μεγαλυτερο data πακετο!

georgeadams είπε...

Αν έχετε σύνδεση Cosmote ή Wind και θέλετε να ενεργοποιήσετε το tethering, υπάρχει πολύ απλός τρόπος:

Ανοίξτε με το Safari στο iPhone σας τη σελίδα: http://help.benm.at/ και κατεβάστε κατευθείαν στο iPhone τις ρυθμίσεις για MMS & Tethering.

Και για να μην παιδεύεστε άδικα όσοι έχετε iPhone (2G), υπενθυμίζω, πως το MMS και το Tetherng δεν λειτουργούν σε αυτό το μοντέλο.

Escozul είπε...

Μπράβο ρε Αντώνη. Νάσαι καλά! το καλύτερο Blog έχεις! Περιμένω να διαβάσω τα νέα σου πριν κάνω οτιδήποτε με το iPhone. Τώρα φλερτάρω με την ιδέα να παρω το 3Gs αλλά θέλω πρώτα την γνώμη σου. Γιατί παρά τα υπεροχα καλούδια που έχει, πάλι λείπει το φλας και το ραδιώφωνο απ'οτι κατάλαβα από τις σελίδες της Apple. Αλήθεια, υπάρχει καμιά σελίδα με user comments για το 3Gs;

Επίσης, τώρα με το νέο λειτουργικό του iphone, Μπορούμε να βάλουμε μια εφαρμογή Internet radio και να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε την συσκευή, ή πάλι, μόλις πατήσουμε το home θα κλείνει;

Escozul είπε...

Αλλά να τονίσω... πάλι τα sms δεν έχουν αναφορές...
πάλι θα στέλνουμε *#

Σε αυτό το θέμα η apple μου θυμίζει τις μπαχατέλες του '80 που κάπου κάπου εβγαινε και μια που δεν υποστήριζε αναφορές...

Unknown είπε...

Το μονο που με χαλασε ηταν οτι για να εχεις μπαρα με ελληνικα γραμματα στις επαφες πρεπει να εχεις και ελληνικο μενου. και σε μερικες μεταφρασεις που εχουν κανει δεν ειναι και οτι καλυτερο π.χ. οταν δεν εχεις σημα εκει που εγραφε ''no service'' τωρα γραφει ολοκληρο ''δεν υπαρχει διαθεσιμο δικτυο''. Κατα τα αλλα πολυ ωραιο update.

thalis είπε...

αφιερωμένο από macrumors
- There is no limit to the number of apps that can be installed (beside storage space). Once you reach the home screen limit, Apps installed after that are installed without an icon but can be accessed in Spotlight. You can also use this to hide any apple application (i.e. weather and stocks), if you get to 11 pages.

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Fou Τέλεια νέα! Θα ξεκωλοθούμε στο tethering και μόλις τελειώσουν τα δικά μου γλεπόκια μηνός, θα χρησιμοποιήσω και της γυναίκας μου. Τζιτζί!

@georgeadams Το έχεις κάνει; Δουλεύει καλά; Έχεις Cosmote;

@Escozul Ακολουθεί post για το iPhone 3GS. Σελίδα με user comments θα έχει λογικά εδώ μόλις κυκλοφορήσει. Πάντως όχι, δεν επιτρέπεται ακόμα το multitasking ούτε στην έκδοση 3.0 του iPhone. Περισσότερα σε επόμενη δημοσίευση μου. Μείνε συντονισμένος!

@Chris Ναι ε; Δεν την ήξερα αυτή τη λεπτομέρεια. Άλλος ένας λόγος για να έχω την Ελληνική γλώσσα στο λειτουργικό δηλαδή.

@thalis Άψογα νέα! Βουρ για να το τιγκάρουμε εφαρμογές μέχρι να κάνει μπαμ :-)

georgeadams είπε...

Έχω Vodafone και το Tethering δούλεψε χωρίς κόλπα.

Για το site που αναφέρω, διάβασα σε news-sites στο εξωτερικό αλλά και σε Ελληνικό forum (myphone.gr).

ToRRenT είπε...

Μόλις βρήκα το χρόνο να περάσω τη νέα έκδοση στο iphone. Οι πρώτες εντυπώσεις είναι πολύ καλές, τα ελληνικά, το copy-paste, το spotlight, τα ελληνικά, όλα μια χαρά. Το tethering δεν το δοκίμασα ακόμα, γιατί βαρέθηκα, αλλά σας πιστεύω, αφού λέτε ότι δουλεύει καλά :p Ελπίζω μόνο να δούμε από τη VF και κανένα μεγαλύτερο πακετάκι data σε ανθρώπινες τιμές γιατί το καλοκαίρι προβλέπεται ζόρικο...
Δεν κατάφερα να βρω πώς στέλνει κανείς mms, αλλά πού θα μου πάει, θα το βρω. Όχι ότι το χρειάζομαι ιδιαίτερα, αλλά έτσι, για εγκυκλοπαιδικούς λόγους.

Ώρα για ύπνο τώρα...

Ανώνυμος είπε...

Διαπίστωσα πως η μπαταρια δεν κραταει και πολυ οταν εχουμε ανοιχτο το bluetooth

Escozul είπε...

@ Ανώνυμος (εδώ παραπάνω)
Ναι με το BT ξοδεύεις περισσότερη μπαταρία. Εγώ το έχω συνέχεια ανοικτό γιατί έχω ανοικτή ακρόαση στο αυτοκίνητο. Παρόλα αυτά δεν είδα διαφορά με το νέο OS σε αυτόν τον τομέα. Μην ξεχνάς όμως οτι τώρα με το νέο OS κατά πάσα πιθανότητα εσυ χρησιμοποιείς πολύ περισσότερο το κινητό σου (μήπως να πώ, το ΝΕΟ κινητό σου;) οπότε μπορεί αν αντί να σε πάει 2 μέρες η μπαταρία να σε πηγαίνει 1,5 λόγω του ότι παίζεις όλη την ώρα με τα νέα features. Δες πως θα πηγαίνει σε ένα μήνα που θα συνηθίσεις τα καινούργια καλούδια.

Τώρα άλλη μία ερώτηση: Στο video της παρουσίασης του iphone OS 3.0 βγήκε ο μπαρμπούλης της meebo.com και έκανε λόγο για μια iphone app που θα σε σύνδεε στο meebo και θα είχε push notifications. Δηλαδή θα σε σύνδεε σε όλους τους IM λογαριασμούς σου και θα φαινόσουνα Online, και μόλις κάποιος σου έστελνε ένα μήνυμα, τσουπ! θα εμφανιζόνταν ένας αριθμός πάνω στο εικονίδιο της εφαρμογής. Όπως ακριβώς με το email. Οπότε δεν χρειάζεται multitasking. Άπλά push notifications.

Νομίζω οτι το να έχεις τα IM clients σου συνέχεια logged in και να συνομιλείς με φίλους και γνωστούς παντού και πάντα, είναι ένα από τα πιο sexy features του iphone. Ξέρει κανείς τι έχει γίνει με αυτό; Γενικά το meebo έχει safari app αλλά με το που σβήσει η οθόνη... κλάφτα. Άσε που δεν μπορείς να κάνεις τίποτα άλλο αν είσαι συνδεδεμένος. Αν κλείσεις τον browser τόχασες.

Tango Secrets Book είπε...

Ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω πως να στείλω ένα MMS από το iPhone 3G με 3.0.....

Το κατέβασα, αναβάθμισε αυτόματα τις ρυθμίσεις για την Vodafone αλλά στις ρυθμίσεις δεν βλέπω κάτι για MMS ENABLE...

Γιατί; Βοήθεια;

George είπε...

Oups συγνώμη ήθελα να ποστάρω την ερώτηση στην άλλη δημοσίευση.Αλλά είχα ανοίξει πολλἀ tabs και μπερδεύτηκα.

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Εscozul Ναι το Meebo δεν έχει κυκλοφορήσει. Λογικά περιμένει την έγκριση της Apple. Επίσης άλλες εφαρμογές Instant Messaging που ανακοίνωσαν υποστήριξη για Push ειδοποιήσεις θα είναι το BeeJive και το IM+. Αναμένουμε εξελίξεις!

@ Pablito "El Greco" Πας στις Ρυθμίσεις / Μηνύματα και έχει επιλογή ενεργοποίησης μηνυμάτων MMS. Μετά πας στην εφαρμογή των μηνυμάτων και λογικά αριστερά της μπάρας που πληκτρολογείς θα δεις και ένα εικονίδιο για την προσθήκη φωτογραφίας, όπερ και σημαίνει ότι ενεργοποίησες το MMS. Αν δεν δουλέψει κάνε μια επανεκκίνηση τη συσκευή μπας και στρώσει.

Tango Secrets Book είπε...

Τελικά ήθελε επανεκκίνηση... Ευχαριστώ πολύ. Ανυπομονώ για το Snow Leopard...

ToRRenT είπε...

Μόλις χρησιμοποίησα και το Data Tethering. Καταπληκτικά απλό, απλά καταπληκτικό!

Και πολύ καλό στην ταχύτητα, αρκεί φυσικά να πιάνεις 3g.

@Vodafone: Κανένα φτηνο πακετάκι με καμιά 10αρια GB το μήνα θα παίξει? Γιατί αλλιώς θα καταστραφώ το καλοκαίρι...
xD

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@ToRRent Ναι καλά! Μην φας, έχουμε γλαρόσουπα. Δε λες που δε το χρεώνουν επιπλέον όπως στην Αμερική; Πάλι καλά να λες!

ToRRenT είπε...

@sigalakos

Ναι, αλλά σε άλλες χώρες (νομίζω και στο Αμέρικα) έχουν απεριόριστο όγκο δεδομένων, ενώ εδώ...

Anyways, έχω φτιαχτεί πολύ με την ιστορία, διότι έχω έρθει για Σ/Κ στο εξοχικό, όπου ούτε wi-fi πιάνω πουθενά, ούτε καν το ραδιόφωνο δεν πιάνει τίποτα.

Με το Data tethering όμως τώρα εκτός του ότι σερφάρω στην 15 άρα οθόνη του mac μου, ακούω online και τους αγαπημένους μου σταθμούς (το wunder radio που χρησιμοποιώ στο iphone, αν και πολύ καλό, έχει κάποια θεματάκια...)

ippias είπε...

Μετά αρκετές μέρες χρήσεις του i-phone με OS 3.0 έχω την εντύπωση ότι η μπαταρία του διαρκεί λιγότερο. Οι γνώμες σας;

georgeadams είπε...

Τις πρώτες 2-3 μέρες κι εγώ αυτό νόμιζα. Μετά συνειδητοποίησα πως έφταιγε πως χρησιμοποιούσα το iPhone περισσότερο, παίζοντας με τα νέα features.

Τώρα που πέρασε λίγος καιρός, δεν βλέπω διαφορά στη διάρκεια σε σχέση με την 2.2.1.