Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Νέα MacBook Pro, νέα iPhones & νέο iPhone OS 3.0!

Και τι δεν είχε το φετινό WWDC. Απ' όλα και για όλα τα γούστα: Το νέο λειτουργικό της Apple για τους Mac, Snow Leopard με ημερομηνία διάθεσης τον Σεπτέμβριο και σούπερ τιμή (29$). Νέα σειρά φορητών της Apple σε προσιτές τιμές και καλύτερες αυτονομίες (7~8 ώρες). Παρουσίαση της επερχόμενης αναβάθμισης λειτουργικού του iPhone OS 3.0 (με Ελληνικά παρακαλώ) και ημερομηνία γενικής διάθεσης η 17η Ιούνη. Για το τέλος, άφησαν και το καλύτερο: Παρουσίαση του νέου iPhone, με το όνομα iPhone 3GS (όπου S, Speed ήτοι Ταχύτητα), με πιο γρήγορο hardware, καλύτερη κάμερα που τραβάει και βίντεο, φωνητικές εντολές και πυξίδα που θα βρει χρησιμότητα σε ένα σωρό εφαρμογές. Και αυτό διαθέσιμο σε 8 μέρες στην Αμερική και περίπου σε ένα μήνα στην Ελλάδα μας!

Και αφού ο τύπος και τα blogs , εγχώρια και ξένα, ανέλυσαν τις νέες αφίξεις, ώρα είναι να πω και τις δικές μου απόψεις. Πάμε με τη σειρά παρουσίασης:

Νέα φορητά! Δεν πρόλαβα να γράψω τον οδηγό για αγορά mac φορητού και τσουπ! η Apple μας λανσάρισε την ξανανιωμένη σειρά από τα MacBook Pro και MacBook Air της! Η Apple έριξε αισθητά τις τιμές της, μετονόμασε τα αλουμινένια 13άρια MacBooks σε MacBook Pro (όπως έπρεπε εξαρχής), έπανέφερε την χαμένη FireWire, πρόσθεσε μια SD slot για κάρτες μνήμης SD (τί κουλό κι αυτό) και πρόσθεση την μπαταρία με τις 1000 επαναφορτίσεις και 7 ώρες αυτονομίας! Παράλληλα ανέβασε χαρακτηριστικά όπως επεξεργαστές και μνήμες και έριξε και τις τιμές! Προσέθεσε ένα προσιτό 15άρι MacBook Pro και έριξε σημαντικά τις τιμές απόκτησης των MacBook Air, ανεβάζοντας παράλληλα τις επιδόσεις του. Έκανε δηλαδή σημαντικές κινήσεις για να γίνει έξτρα ανταγωνιστική και μπράβο της! Τα νέα 13άρια MacBook Pro, είναι τώρα ένα πολύ καλό ντήλι για όποιον θέλει ένα πραγματικό φορητό επιδόσεων - ενώ το MacBook Air με τον δίσκο SSD είναι πλέον μια προσιτή και τίμια λύση.

Snow Leopard. Τα πιο πολλά για το νέο λειτουργικό τα ξέραμε ήδη και πέρα από την επαναπαρουσίαση τους προστέθηκε ένα ανανεωμένο σε εμφάνιση και λειτουργικότητα Expose που δουλεύει και από το dock. Εύχρηστο χαρακτηριστικό που θα κάνει το drag and drop ανάμεσα σε εφαρμογές ακόμα πιο εύκολη υπόθεση. Κατά τ' άλλα το ολικό ρετουσάρισμα αναμένεται να φέρει σημαντική άυξηση επιδόσεων σε πολλές εφαρμογές (ειδικά αυτές που μπορούν να εκμεταλλευτουν το 64bit addressing) και περιμένω να δω πως θα μεταμορφώσει τον Mac Pro μου. Τα δυσάρεστα είναι ότι δουλεύει μόνο σε Intel Macs (το περιμέναμε) και τα ευχάριστα είναι πως θα το έχουμε τον Σεπτέμβρη με ενδεικτική τιμή για τους χρήστες του Leopard στα 29$. Τέλεια! Δυστυχώς δεν έχει εξελληνισμένα μενού όπως παράτολμα ίσως προέβλεψα, οπότε θα χρειαστεί να περιμένουμε άλλα δύο χρόνια για να αναπτερωθούν οι ελπίδες μας...

iPhone OS 3.0. Όσοι είχαν ήδε δει την παρουσίαση του Μαρτίου για το iPhone OS 3.0, το κομμάτι αυτό δεν παρουσίαζε και πολλές εκπλήξεις, αφού όλα όσα ειπώθηκαν ισχύουν και θα κυκλοφορήσουν για να αναβαθμίσετε το iPhone σας από το iTunes, την Τετάρτη 17 Ιουνίου. Το μέγαλο νέο για τους Έλληνες είναι η προσθήκη εξελληνισμένου μενού και ελληνικού πληκτρολογίου με αυτόματη διόρθωση παρακαλώ. Ευχαριστούμε την Apple που έπραξε τα αυτονόητα μετά από ένα έτος καθυστέρηση! Μία ακόμα σημαντική διευκρίνηση αφορά την διαμεταγωγή αρχείων μέσω Bluetooth που είχα λανθασμένα - δυστυχώς - αναφέρει. Τέτοια λειτουργία δεν υπάρχει στο iPhone OS 3.0 που σημαίνει ότι δεν θα μπορείτε να μεταφέρετε αρχεία από iPhone σε iPhone και iPhone σε υπολογσιτή μέσω Bluetooth. Η επιλογή αυτή είναι Peer2Peer και δουλεύει μόνο σε εφαρμογές που θα το υποστηρίξουν. Δυστυχώς οι ενσωματωμένες εφαρμογές της Apple δεν παρέχουν τέτοια δυνατότητα. Γιατί; Για να ρωτάμε μάλλον...

Νέο iPhone 3G-S. Ένα από τα μειονεκτήματα του iPhone για τους geeks (σαν και μένα) είναι το πραγματικό multitasking. Η Apple ορθώς επέλεξε να μη προσφέρει αυτή τη δυνατότητα λόγω περιορισμένης μνήμης και πτώση της απόδοσης της μπαταρίας. Το νέο iPhone, αν και δεν παρέχει αυτή τη δυνατότητα, έχει αρκετά πιο γρήγορο επεξεργαστή και διπλάσια μνήμη. Αυτό πρακτικά σημαίνει διπλασιασμό της ταχύτητας του iPhone ως συσκευή, κάτι που θα κάνει την ανάγκη για multitasking υπόθεση δευτερευούσης σημασίας (αν οι εφαρμογές ανοίγουν, κλείνουν και λειτουργούν με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες τότε θα αισθανόμαστε σαν οι εφαρμογές να μην έκλεισαν ποτέ). Επίσης η διπλάσια μνήμη κλείνει πονηρά το μάτι σε επερχόμενη αναβάθμιση που θα μπορεί να προσφέρει ένα υποτυπώδες multitasking.

Πέρα από το αναβαθμισμένο σε ταχύτητα iPhone, παίρνουμε και μία σημαντικά καλύτερη κάμερα με ανάλυση 3 Megapixels (κατά τη γνώμη μου υπεραρκετά για το μικρό μέγεθος του φακού), με αυτόματη εστίαση (πολύ σημαντικό αυτό) και κυρίως με τη δυνατότητα να τραβάει βίντεο σε 30 καρέ το δευτερόλεπτο και ανάλυσης 640x480 pixels. Το βίντεο αυτό μάλιστα μπορείτε να το επεξεργαστείτε στο iPhone σας και να το αποστείλετε σε email, MMS, YouTube, MobileMe. Μια χαρά!

Και δεν τελειώσαμε εδώ: στο νέο iPhone ενσωματώνεται πυξίδα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πλήθος εφαρμογές όπως χάρτες για να μας δείχνει όχι μόνο το στίγμα μας, αλλά και την κατεύθυνση. Επιπλέον χαρακτηριστικά είναι οι φωνητικές εντολές (μάλλον δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελληνική γλώσσα) που φαίνονται αρκούντως εντυπωσιακές αφού όχι μόνο μπορείτε με τη φωνή σας να καλέσετε έναν αριθμό, αλλά να αναπαράγετε τη μουσική και τον καλλιτέχνη που θέλετε ή ακόμα και να ενεργοποιήσετε την λειτουργία genius λίστας! Η μπαταρία μεγάλωσε για αναπαραγωγή videos, πλοήγησης στο διαδίκτυο και αναπαραγωγή μουσικής επίσης. Τα νέα χαρακτηριστικά το iPhone ολοκληρώνονται με την προσθήκη υπηρεσιών για άτομα με μειωμένη όραση και διπλασιασμός των χωρητικοτήτων στα 16GB και στα 32GB στις ίδιες τιμές με τα περσινά μοντέλα.

Το παλιό iPhone 3G παραμένει ζωντανό στην χωρητικότητα των 8GB και πέφτει 100 Ευρώ σε τιμή, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο η Apple με έξυπνο τρόπο την αγορά των Smartphones. Πλέον το iPhone έγινε πιο προσιτό κατά 100 Ευρώ.

Στην Ελλάδα το νέο iPhone θα κυκλοφορήσει τον Ιούλιο (κάποιοι λένε για τις 9 του μηνός) από Vodafone και πιθανότατα Cosmote και θα είμαι από τους πρώτους στην ουρά για την απόκτηση του. Αν τα βίντεο που έχει αναρτήσει η Apple είναι ακριβή, μιλάμε για μεγάλες διαφορές στις ταχύτητες σε σχέση με το προηγούμενο iPhone και αυτός είναι ο μεγαλύτερος λόγος για να αναβαθμιστώ.

Συμπερασματικά, η Apple παρά την απουσία του Steve Jobs και τις κακές γλώσσες, κατάφερε να παραδώσει 2 πολύ σημαντικές αναβαθμίσεις στις πλατφόρμες της (Mac και iPhone) τόσο σε επίπεδο hardware όσο και σε επίπεδο software, χωρίς να παρεκκλίνει στο ελάχιστο από την πορεία που έθεσε γι' αυτήν ο μπροστάρης της Steve Jobs. Και αν γίνει πραγματικότητα η επιστροφή του Steve Jobs στην Apple μέσα στο καλοκαίρι, τότε μιλάμε για ένα υπερεπιτυχημένο 2009 με ολόλαμπρο μέλλον σε μία Αμερική βυθισμένη στην οικονομική κρίση. Άλλωστε η Apple έχει καταφέρει όχι μόνο να επιβιώνει στα δύσκολα, αλλά και να αναπτύσσεται καλύτερα σε ένα περιβάλλον που οι άλλοι απλά "βαλτώνουν".

11 σχόλια:

thalis είπε...

Όσον αφορά στην άφιξη του iphone έχει γίνει μια σύγχυση μεταξύ της 9 του Ιούλη και τον Ιούλη του '09, μάλλον ισχύει το δεύτερο. Πιστεύεις ότι η apple παραδέχεται εμμέσως ότι ήταν λάθος η αφαίρεση της θύρας fw από το macbook alu ;
Για την θύρα sd υποθέτω ότι θα βοηθήσει τους φωτογράφους πολύ.

Ανώνυμος είπε...

το iphone 3gs οπως ανακοινωθηκε θα υποστηριζει και ελληνικα στη φωνητικες οδηγιες :)

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@thalis Ναι έχεις δίκιο. Μάλλον μέσα στον Ιούλη πρέπει να το περιμένουμε και όχι 9 Ιούλη. Όσον αφορά την αφαίρεση στης fw, ναι πιστεύω ότι ήταν λάθος κίνηση και η Apple εμμέσως πλην σαφώς το παραδέχτηκε. Αυτό με τη θύρα sd ήταν λίγο ξαφνικό (και ευπρόσδεκτο). Η Apple μάλιστα λέει ότι θα μπορείς να κάνεις εκκίνηση λειτουργικού από μία SD κάρτα, πράγμα πολύ χρήσιμο για περίπτώσεις ανάγκης!
@Ανώνυμος Στη σχετική σελίδα της Apple με τις γλώσσες που θα υποστηρίζει το Voice Control, τα Ελληνικά απουσιάζουν. Να, δες και μόνος σου: http://www.apple.com/iphone/iphone-3g-s/voice-control.html

ΑΚΗΣ είπε...

Πάντως στην θέση του macbook θα έρθει ή κάποιο netbook η κάποιο multitouch. Καθάρισαν την γραμμή προιοντων και τώρα σιγουρεύτηκα. Το snow leopard το καθάρισαν από παλαιούς κώδικες, το μίκρηναν. Έρχεται το καινούργιο macbook touch ή σκέτο macbook. Yeaaaaaaaaahhhh!!!!!!!!!! Τύλιξε μου 5 για το σπίτι...

George είπε...

Πότε περιμένετε τα νέα macbook εδώ;

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@George Αυτή την ερώτηση φίλε μου, δυστυχώς μόνο η Rainbow ξέρει να την απαντήσει!

Ανώνυμος είπε...

SD slot e? oraia oraia. Pote omos tha doume mia eksodo VGA sta macbook? simera eixa mia parousiasi sto keynote kai eprepe na trekso na bro adaptora kai eutuxos pou ton exei enas gnostos mou. alla einai tragiko otan h suntriptiki pleiopsimia ton projectors douleuei me vga h apple na menei pisth sto dvi......

georgeadams είπε...

@ Ανώνυμος:

Θύρα VGA χωρίς αντάπτορα -> Ποτέ πια!

Καλωσήλθατε στον 21ο αιώνα. :-)

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Ανώνυμος Η Apple είναι από τις εταιρίες που κινούνται μπροστά στη τεχνολογία κι όχι πίσω. Σε λίγο θα ζητάμε και οδηγό δισκετών επειδή το Ελληνικό Δημόσιο τις δουλεύει ακόμα! Άλλωστε τα αλουμινένια MacBook είναι τόσο λεπτά που με το ζόρι χωρά στο πάχος η θύρα Ethernet - που να χωρέσει ο μαθουσαλίσκος VGA;

Ανώνυμος είπε...

Ego pou ithela na agoraso Macbook ti na kano tora?? Les na perimeno?

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Ανώνυμος Ναι, να περιμένεις να πάρεις τα καινούργια. Εγώ θα πρότεινα το 13άρι MacBook Pro στα 2,26GHz που βγαίνει στα 1219 Ευρώ. Μπορείς αν θες να το κάνεις και προπαραγγελία - τουλάχιστον εμείς δεχόμαστε προπαραγγελία τόσο στο μαγαζί που δουλεύω στη Θεσσαλονίκη (Αγγελάκη 23) όσο και πανελλαδικά από το e-shop μας www.madmacs.gr.