Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Photogene - ένα μίνι Photoshop για το iPhone

Αν και η ενσωματωμένη κάμερα του iPhone βγάζει καλούτσικες φωτογραφίες (ειδικά για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του), εν τούτοις πολλές είναι οι φορές που τα αποτελέσματα είναι πολύ κάτω του μετρίου.

Λόγω του ότι η κάμερα του iPhone δεν διαθέτει αυτόματη εστίαση (κάτι που "διορθώθηκε" στο iPhone 3Gs), οι φωτογραφίες μας βγαίνουν συνήθως μαλακές, χωρίς ιδιαίτερη ευκρίνεια. Βέβαια σε αυτό βοηθάει και ο αισθητήρας των 2 Megapixels. Επιπλέον σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού (όπως μέσα σε σπίτι), ο θόρυβος κάνει την εμφάνιση του. Τέλος οι φωτογραφίες του iPhone έχουν μια τάση να βγαίνουν ελαφρώς μουντές, χωρίς ζωντανά χρώματα.

Φυσικά η καλύτερη λύση για όλα αυτά τα προβληματάκια είναι η αναβάθμιση στο iPhone 3GS που έχει πολύ καλύτερη φωτογραφική μηχανή και τραβάει και βίντεο. Αν όμως δεν θέλουμε να αναβαθμίσουμε μόνο για αυτό το χαρακτηριστικό ή μας αρέσει να επεξεργαζόμαστε τις φωτογραφίες μας γενικότερα (να τις κάνουμε π.χ. ασπρόμαυρες, με διάφορα εφέ κ.ο.κ.), τί κάνουμε; Δυστυχώς η εφαρμογή που χρησιμοποιούμε για να τραβάμε φωτογραφίες στο iPhone δεν προσφέρει κανενός είδους επεξεργασία - μία περίεργη παράλειψη αν αναλογιστεί κανείς τις δυνατότητες της συσκευής.

Ευτυχώς υπάρχει λύση και μάλιστα πολύ καλή. Είναι μια εφαρμογή που κυκλοφορεί στο AppStore με το όνομα Photogene και έχει χαρακτηριστεί από πολλούς - και όχι άδικα - το Photoshop του iPhone! Αν και επεξεργάζεται φωτογραφίες, μια επίπονη διαδικασία για ένα κινητό, η εφαρμογή είναι ιδιαίτερα γρήγορη, ενώ όσες φορές την χρησιμοποίησα δεν μου κράσαρε ούτε μία φορά (κάτι που δεν μπορώ να πω για άλλες, όπως το Camerabag).

Τί μπορεί να κάνει όμως το Photogene και γιατί αξίζει η αγορά του;

Καταρχάς μπορεί να τραβήξει φωτογραφία ή να επεξεργαστείτε μία από τη βιβλιοθήκη με τις φωτογραφίες σας. Μπορείτε να κόψετε και να απομονώσετε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της φωτογραφίας, αχρηστεύοντας έτσι τις διάφορες εφαρμογές που προσφέρουν πλασματικό ζουμάρισμα (ουσιαστικά αυτό κανουν κι αυτές αλλά με λιγότερο έλεγχο).

Μπορείτε να περιστρέψετε την φωτογραφία ή και να την αναποδογυρίσετε στον οριζόντιο και κάθετο άξονα της. Να βάλετε διάφορα φίλτρα και να κάνετε τις φωτογραφίες σας πιο διαυγείς, να φαίνονται σαν να ζωγραφίστηκαν με μολύβι (τέλειο για πορτραίτα) ή να τις κάνετε ψυχεδελικές και τρελιάρικες. Βέβαια δεν λείπουν και τα πιο κλασσικά εργαλεία αυξομείωσης της "εμφάνισης" του φιλμ για πιο χτυπητές φωτογραφίες, αλλά και αυξομείωση φωτεινότητας και χρώματος. Στις φωτογραφίες σας τέλος, μπορείτε να ενθέσετε λεζάντες και μπαλονάκια με κείμενο αλλά και να τις στολίσετε με διάφορα πλαίσια που αναβαθμίζουν κατά πολύ την τελική εμφάνιση της φωτογραφίας που τραβήξατε.

Σε όλην αυτή τη διαδίκασία έχετε άπειρα undo για να διορθώσετε τυχόν λάθη σας, αλλά και να ζουμάρετε σε μεγαλύτερο μέγεθος για να δείτε τις λεπτομέρειες. Μόλις καταλήξετε, δεν έχετε παρά να σώσετε την φωτογραφία και αυτή αποθηκεύεται στο Camera Roll. Έπειτα μπορείτε να την κάνετε ότι θα κάνατε σε μία φωτογραφία που έχετε αποθηκευμένη στο iPhone σας, δηλαδή να την στείλετε με email ή και μέσω MMS πλέον (αν έχετε iPhone 3G).

Πραγματικά, πρόκειται για μία καταπληκτική εφαρμογή στον τομέα της, με άπειρες δυνατότητες. Δείτε εδώ μία γκαλερί με screenshots από το Photogene. Την εφαρμογή μπορείτε να την αγοράσετε κάνοντας κλικ εδώ και κοστίζει μόλις 2,39 Ευρώ. Πραγματικά πολύ καλή τιμή για τις δυνατότητες της.

2 σχόλια:

Jimbo είπε...

Με έκανες να το αγοράσω ρε μπαγάσα!!

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Jimbo έλα τώρα που δε σ' άρεσε! Λουσάτη εφαρμογάρα που βγάζει και τρελλά γούστα - τρέμει η Adobe!