Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Εντυπώσεις από MobileNavigator Europe - GPS για το iPhone

Η έλευση του iPhone OS 3.0 έφερε και τη δυνατοτητα πραγματικών Turn by Turn GPS οδηγιών, που άνοιξε τον δρόμο στους προγραμματιστές να φτιάξουν και να διαθέσουν καθαρόαιμες GPS εφαρμογές για το iPhone μας. Δηλαδή εφαρμογές που έχουν "κατεβασμένους" τους χάρτες στο κινητό μας (και άρα δε χρειαζόμαστε σύνδεση στο Internet όπως το Google Maps), αλλά και που διαθέτουν την απαραίτητη ακρίβεια για να μας καθοδηγήσουν στο χάρτη, ακόμα και με φωνητικές εντολές.

Η πρώτη εφαρμογή GPS για το iPhone κυκλοφόρησε στο Appstore και διαθέτει τους χάρτες όλης της Ευρώπης (ή σχεδόν όλης - δεν περιλαμβάνει την Κύπρο ας πούμε). Λέγεται MobileNavigator Europe και μας έρχεται από την εταιρία Navigon. Ανάμεσα στους χάρτες που περιλαμβάνονται είναι και αυτός της Ελλάδας. Δεν αντιστάθηκα λοιπόν πολύ στην ιδέα και αγόρασα την εφαρμογή για να την δοκιμάσω και να σας μεταφέρω παράλληλα και τις εντυπώσεις μου (τυχεροί!). Ιδού και ένα video που έφτιαξα με τα χεράκια μου, ειδικά για τους αναγνώστες του Gomac.gr:



Το MobileNavigator Europe είναι ογκώδες σε μέγεθος (1,65GB) οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χώρο στο iPhone σας πριν το κατεβάσετε, ενώ προτιμήστε να το κατεβάσετε από το iTunes και όχι από το iPhone, αφού λόγω μεγέθους δεν θα σας φτάσει η μπαταρία μέχρι να κατέβει. Σε μία γραμμή 24άρα DSL, χρειάστηκε περίπου 40 λεπτά για να κατέβει στον υπολογιστή μου και κανένα τέταρτο για να περάσει στο iPhone μου. Μετά το πέρασμα της εφαρμογής, κάντε καλού κακού κι ένα restart στο iPhone σας, για να έχετε την καλύτερη δυνατή ταχύτητα της εφαρμογής. Στο προκείμενο τώρα:

Το MobileNavigator Europe δεν υποστηρίζει φωνητικές οδηγίες στην Ελληνική, οπότε θα πρέπει να συμβιβαστείτε με τα Αγγλικά τα οποία γίνονται σε γυναικεία computerized φωνή μέσω τεχνολογίας text-to-speech. Δεν είναι και η καλύτερη GPS φωνή που έχω ακούσει (της TomTom έχει πιο φυσική φωνή), αλλά είναι δυνατή και ευκρινής όπως θα ακούσετε και σεις στο βίντεο που ανέβασα για σας στο YouTube. Η Navigon πάντως υπόσχεται περισσότερες γλώσσες για φωνητικές οδηγίες με δωρεάν αναβάθμιση στο προσεχές μέλλον, οπότε υπάρχει ακόμα ελπίδα. Ο φόβος μου ότι η εφαρμογή δεν θα υποστηρίζει αναζήτηση οδών και πόλεων στην Ελληνική, αποδείχθηκε εντελώς αβάσιμος, αφού το Navigon Europe μια χαρά βρίσκει και δείχνει (μέσω του Ελληνικού πληκτρολογίου του iPhone) τους δρόμους και τα καλντερίμια!

Έτσι μια αναζήτηση στην περιοχή μου (Θεσσαλονίκη, Τσινάρι), έβγαλε σωστά την οδό μου (που είναι σωστό καλντερίμι), ενώ ο GPS δέκτης μόλις είχα επαφή με ουρανό, εντόπισε επακριβώς το στίγμα μου σε 15 περίπου δευτερόλεπτα. Το interface της εφαρμογής είναι απλό και λιτοδίαιτο. Έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε τον δρόμο που θέλουμε να πάμε χειροκίνητα, ή να επιλέξουμε κάποιες από τις πρόσφατες αναζητήσεις μας, να επιλέξουμε κάποια από τις επαφές μας ή διαλέγοντας φυσικά να πλοηγηθούμε στο σπίτι μας. Κάποιες τοποθεσίες που χρησιμοποιούμε συχνά (π.χ. γραφείο, σπίτι, γκαρσονιέρα) μπορούμε να τις ορίσουμε ως αγαπημένες και με 1-2 tap να αρχίσουμε την πλοήγηση μας!

Ένα από τα ωραία χαρακτηριστικά του MobileNavigator Europe είναι η καλή εμφάνιση του χάρτη σε τρισδιάστατη μορφή με ένα σωρό πληροφορίες όπως αστυνομικά τμήματα, πάρκινγκ, βενζινάδικα και ούτω καθεξής. Μια πρόχειρη ματιά σε αυτά αποδείχθηκαν ιδιαιτέρως ακριβείς, τουλάχιστον στην περιοχή μου. Στις ρυθμίσεις της εφαρμογής μπορείτε να επιλέξετε αν οδηγείτε αυτοκίνητο, μηχανάκι, ποδήλατο ή είστε πεζός (δεν έχει πύραυλο;) και αυτοματως επαναϋπολογίζει την διαδρομή υπολογίζοντας μονόδρομους κ.ο.κ. Για άλλη μια φορά, στην μπερδεμένη περιοχή μου, οι οδηγίες ήταν ακριβείς αφού άλλη διαδρομή επέλεξε όταν ήμουν πεζός (τον κοντινότερο) και άλλη διαδρομή με το αυτοκίνητο (η περιοχή μου μαστίζεται από πολλούς μονόδρομους).

Πέρα από τη 3D εμφάνιση του χάρτη, μπορείτε να επιλέξετε και αυτή της νυχτερινής θέασης (για όταν οδηγείτε τη νύχτα για να μη φωσφορίζει το iPhone σας), αλλά και δισδιάστατη απεικόνιση. Με το γνωστό gesture μπορούμε να κάνουμε pinch και zoom για μεγέθυνση ή σμίκρυνση του χάρτη.

Συμπερασματικά, το MobileNavigator Europe κρίνεται ως μια αρκετά καλή λύση για να ενσωματώσετε δυνατότητες GPS στο iPhone σας (δεν υποστηρίζεται το iPhone 1ης γενιάς και τα iPod Touch που δεν έχουν δέκτη GPS). Μένει να δούμε και τις άλλες GPS εφαρμογές που θα γίνουν διαθέσιμες εντός του θέρους (και κυρίως αυτή της TomTom). Μπορείτε να το αγοράσετε από το Appstore, κάνοντας κλικ εδώ. Κοστίζει 75 Ευρώ σε τιμή "γνωριμίας" μέχρι τα τέλη Ιούνη. Έπειτα θα αυξηθεί η τιμή του, άγνωστο σε ποιά επίπεδα. Δείτε εδώ και μία γκαλερί από screenshots της εφαρμογής που ανέβασα στο flickr. Άντε και καλές μας διαδρομές!

ENΗΜΕΡΩΣΗ 26/6: Μόλις κυκλοφόρησε και δεύτερη εφαρμογή GPS με χάρτες όλης της Ευρώπης από την Sygic στα 80 Ευρώ! Λέγεται Mobile Maps Europe!

ENΗΜΕΡΩΣΗ 3/7:Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της Navigon, επικείμενη δωρεάν αναβάθμιση της εφαρμογής τον Ιούλιο θα προσθέσει μεταξύ άλλων και Ελληνικές φωνητικές οδηγίες και μενού. Επιπλέον, απεικόνιση τον ονομάτων των οδών στους 3D χάρτες και απενεργοποίηση των POI σε αυτούς! Περισσότερα εδώ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13/7: Η Navigon κυκλοφόρησε screenshots από την δωρεάν αναβάθμιση του MobileNavigator, δείχνοντας έτσι πολλές νέες λειτουργίες (ανάμεσα τους και τον εξελληνισμό της εφαρμογής). Δείτε τις φωτογραφίες κάνοντας κλικ εδώ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 27/7: Όπως πολύ σωστά αναφέρεται και στα σχόλια της δημοσίευσης, την Παρασκεύη 24/7 κυκλοφόρησε η δωρεάν αναβάθμιση 1.1 από το AppStore, που όπως είχε υποσχεθεί η Navigon, προσφέρει -μεταξύ άλλων - εξελληνισμό της εφαρμογής, ελληνική φωνή πλοήγησης, δυνατότητα εμφάνισης όλων των ονομάτων των οδών στον χάρτη, επιλεκτική ενεργοποίηση / απενεργοποίηση εμφάνισης POI στον χάρτη, δυνατότητα δημιουργίας διαδρομών από πριν, αυτόματο χαμήλωμα και δυνάμωμα της μουσικής κατά την απαγγελία φωνητικών οδηγιών (υπεραπαραίτητο για όσους ακούν μουσική ενώ χρησιμοποιούν το MobileNavigator), ενημέρωση για ραντάρ αστυνομίας για υπέρβαση ταχύτητας κ.ο.κ. Περισσότερες πληροφορίες στην σχετική μου δημοσίευση, κάνοντας κλικ εδώ.

51 σχόλια:

tmants είπε...

Πολύ καλή η παρουσίαση! Συγχαρητήρια!
Να ρωτήσω δύο πράγματα:
Απενεργοποιήτε αυτή η σπαστική φωνή?
Κάνει σαν σπασίπατα η εικόνα ή μου φάνηκε? Είναι γενικά smooth η εικόνα σε κίνηση?
Ευχαριστώ!

TheoCoach είπε...

Αν κάναμε διαγωνισμό για τον μεγαλύτερο Apple-ά (ή απλ-ατζή) της Ελλάδας εγώ θα ψήφιζα δαγκωτό Σιγαλάκο.

Πολύ ωραίο το ποστ σου και το βιντεάκι. Δοκίμασες να δεις αν σου βγάζει διαδρομή από ´κατσικοχώρια´ για να δεις αν επίσης θα σου βγάλει σύντομη και πιο κοντινή διαδρομή καθώς και αν δείχνει μικρά δρομάκια και παράδρομους ´
που δε δείχνει το google maps?

Anyway, thanks for the review και μάλλον θα περιμένω λίγο ακόμα να δω και της τομτομ.

ΥΓ: Είναι βαριά η εφαρμογή; Σου κράσαρε καθόλου για όσο τη δούλεψες;

santorini80 είπε...

Καλο φαινεται το MobileNavigator Europe αλλα θα ηθελα να δω και τι εχουν να μας προτεινουν η TomTom και οι υπολοιπες εταιριες...

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@tmants Ευχαριστώ. Ναι μπορείς να χαμηλώσεις τελείως την φωνή, αλλά χωρίς αυτή πώς θα ακούς που πρέπει να στρίψεις κι ούτω καθεξής όταν οδηγείς; Η εφαρμογή φαίνεται να είναι κάπως βαριά ναι και δεν ξέρω αν φταίει που είναι η πρώτη έκδοση, που έχουμε ακόμα μικροπροβληματάκια με το iPhone OS 3.0 ή παίζει κάτι άλλο. Πάντως αν κάνεις συχνά restart τη συσκεύη, οι εφαρμογές παίζουν πιο καλά. Η εικόνα σε κίνηση δεν είναι πολύ smooth όχι κι αυτό γιατί κάνει pool σε GPS data όχι συνέχεια αλλά ξέρω γω ανά 2 δευτερόλεπτα όπως είναι και λογικό άλλωστε αν θες να έχεις μπαταρία σε 5 λεπτά. Πάντως στο αμάξι θέλει οπωσδήποτε σύνδεση με φορτιστή μιας και το Navigon τη ξεζουμίζει. Λογικό όμως πιστέυω.

@TheoCoach Ναι το έχω το πρόβλημα μου κι εγώ. Apple και ξερό ψωμί! Ακόμα δεν έχω κάνει full crash-test μιας και δε καβάλησα αυτοκίνητο για να το δω σε φουλ συνθήκες. Έκανα μια βόλτα στη γειτονιά μου με τα πόδια και έδειξε σωστά μονόδρομους και POI (έχει πολλά και δείχνει και τις ταβέρνες τις περιοχής σωστά!). Όπως είπα και στον tmants, ναι, η εφαρμογή φαίνεται να είναι λίγο βαριά, αλλά δεν είχα κανένα κρασάρισμα... ΑΚΟΜΑ.

@santorini80 Ναι, αν δεν καίγεσαι για τέτοιου είδους εφαρμογές, θα ήταν πιο λογικό να περιμένεις για να δεις και τι έχουν να προσφέρουν και οι άλλες εταιρίες. Πάντως χλωμό το κόβω η TomTom να έχει φωνητική πλοήγηση στα Ελληνικά, τουλάχιστον στην αρχή.

Ανώνυμος είπε...

Καλά δε σε προλαβένουμε με τπτ! Πότε πρόλαβε να κυκλοφορήσει, να την αγοράσεις, να τη δοκιμάσεις, να κάνεις και κριτική και να ετοιμάσεις και βιντεάκι! Σε ευχαριστούμε για τη "μάχιμη" ειδησεογραφία που προσφέρεις σε μας τους iPhonάκηδες! Τώρα ετοιμάζομαι και για το πρώτο μου Mac. Με έχεις πορώσει απίστευτα με αυτά που γράφεις και αν κρίνω από το iPhone, δεν έχεις άδικο. Το MobileNavigator φαίνεται μια χαρά και δεν ξέρω αν πρέπει και γω να περιμένω το Tom Tom ή να εκμεταλλευτώ της προσφοράς μέχρι το τέλος του Ιούνη. Έχει κανείς ιδέα πόσο θα κοστίζει της Tom Tom, πότε θα κυκλοφορήσει και αν θα έχει ελληνική φωνητική πλωήγηση (το μόνο που με χαλάει από το MobileNavigator); Από την άλλη ζηλεύω και το θέλω τώρα για να παίξω στις διακοπές μου... Γαμώτο μας βάζεις φιτιλιές!

dimitris from volos είπε...

Συνοπτικός και σαφής όπως πάντα! Ευχαριστούμε που μοιράζεσαι τις εμπειρίες σου με τα "μήλα" μαζί μας :)

Σχεδιάζω ταξίδι τον Αύγουστο - οδικώς Μιλάνο-->Βαρκελώνη - και αναρωτιέμαι αν θα προλάβω την διάθεση του 3G S για να το χρησιμοποιήσω και σαν GPS.

Τώρα, όσον αφορά το software πιστεύω η TomTom θα είναι "άπαιχτη" ειδικά για την Ευρώπη..

Unknown είπε...

Super παρουσιαση!!!

ερωτηση:
Oτα σε καλουν τι γινετε με το GPS?
επισης αν θελεις να καλεσεις εσυ?

georgeadams είπε...

Να προσθέσω μερικές χρηστικές πληροφορίες:

Αν κατά τη λειτουργία του προγράμματος λάβουμε μήνυμα SMS, αυτό ανοίγει σε pop-up παράθυρο με preview του περιεχομένου του μηνύματος. Όσο βλέπουμε το pop-up του SMS, το Mobile Navigator συνεχίζει τη λειτουργία του "κάτω" από αυτό. Το pop-up του SMS έχει 2 κουμπιά: Close που κλείνει το pop-up και open που κλείνει το Mobile Navigator και ανοίγει την εφαρμογή SMS.

Αν κατά τη λειτουργία του προγράμματος χτυπήσει το τηλέφωνο, όπως κάθε άλλη εφαρμογή του iPhone, το Mobile Navigator κλείνει και ανοίγει η εφαρμογή του τηλεφώνου. Μετά το τέλος του τηλεφωνήματος, το Mobile Navigator ανοίγει ξανά και συνεχίζει από εκεί που βρισκόταν. Το κακό είναι πως σε iPhone 3G ο χρόνος που κάνει το πρόγραμμα για να ανοίξει φτάνει περίπου τα 20 δευτερόλεπτα.

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά προτιμώ το IDA Europe με Ελληνικούς χάρτες και ελληνικές φωνητικές οδηγίες.

Ανώνυμος είπε...

75 "τιμη γνωριμιας" για μια εφαρμογη??
πολλα λεφτα πιστευω φιλε και δεν αξιζει. Με τοσα παιρνεις οθονη 13 ιντσων και navigation για το αμαξι extra.
στην τελικη βγαινει το tom tom σε λιγο και πιστευω θα ειναι καλυτερη εφαρμογη οποτε εκει ας τα δοσει οποιος δεν καλυπτεται απο το google maps :)

George είπε...

Εγώ δεν κατάλαβα.Π.χ πατάς Enter an Address και βάζεις ασπούμε το σπίτι σου.Το βέλακι από που ξεκινάει μέχρι να φτάσει στον προορισμό;
Επίσης όταν πατάς take me to home πάλι με ποιο κριτήριο το βέλακι ξεκινάει από άλλη τοποθεσία.
Δεν υπάρχει τρόπος να ορίσεις εσύ από θα ξεκινήσει και που θα φτάσει;

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@George Το βελάκι ξεκινάει από την τοποθεσία που βρίσκεσαι τότε - το βιντεάκι που γύρισα αν προσεξες έβγαζε demo mode γιατί το γύρισα στο σπίτι μου και όχι σε κανονικές συνθήκες (γι' αυτό και η φωνή μιλάει συνέχεια - κανονικά δεν είναι τόσο σπαστική). Στο demo λοιπόν ξεκινάει από μία τυχαία τοποθεσία, αλλά σε κανονικές συνθήκες το βελάκι ξεκινάει από την παρούσα τοποθεσία σου όπως άλλωστε και όλες οι GPS εφαρμογές. Σε όλες τις Turn-by-Turn GPS εφαρμογές ορίζεις μόνο τον τελικό σου προορισμό αφού η εφαρμογή γνωρίζει ανά πάσα στιγμή που βρίσκεσαι τώρα.

George είπε...

Οκ σε ευχαριστώ πολύ.Δεν είχα ποτέ GPS και τώρα είναι μια ευκαιρία.Επειδή σκέφτομαι να αγοράσω κάτι τέτοιο για το iPhone όταν είσε έξω χρειάζεται internet για να βρει την τοποθεσία σου;

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@George Όχι και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα του πλεονεκτήματα. Οι χάρτες είναι κατεβασμένοι στο iPhone σου μόνιμα (σε αντίθεση με το Google Maps) και ο δέκτης GPS δεν απαιτεί σύνδεση Ιnternet αλλά επαφή με τον ουρανό (δεν πιάνει μέσα σε κτίρια δηλαδή).

Unknown είπε...

Συγχαρητήρια για την ταχύτητα! Ίσως θα μπορούσες να βοηθήσεις με ένα πρόβλημα: Γιατί είναι αδύνατον στο δικό μου τηλέφωνο να γίνει πλοήγηση και έχω σταθερά το μήνυμα "GPS reception is currently not sufficient. Navigation starts automatically as soon as GPS reception is OK again"; Σημειωτέον ότι επέλεξα take me home και περπατούσα στο δρόμο προς το σπίτι μου (ευτυχώς ξέρω τον δρόμο) επί ένα τέταρτο περίπου, η μπαταρία κατέβηκε επικίνδυνα, αλλά λήψη σήματος δεν επετεύχθη! Τι λάθος μπορεί να κάνω;

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@perikles Kαμμιά φορά αργεί να "λοκάρει" το σήμα GPS. Αντί να περιμένεις να ξεκινήσει αυτόματα όπως σου λέει - σταμάτησε την παρούσα πλοήγηση και ξαναδοκίμασε το Take me Home χωρίς να βγείς από το πρόγραμμα. Από τεστ μου σήμερα, μπορεί να κάνει και 30 δευτερόλεπτα να πιάσει το σήμα GPS επ' ακριβώς. Κοντολογοίς: δεν είναι πρόβλημα, αν το ξαναξεκινήσεις εσύ χειροκίνητα αντί να το ξεκινήσει αυτόματα. Τουλάχιστον στην περίπτωση μου δούλεψε γιατί και γω περίμενα εις μάτην να ξεκινήσει αυτόματα. Ναι, το GPS τρώει την μπαταρία σε χρόνο dt - οπότε στο αυτοκίνητο οπωσδήποτε φορτιστής!

Unknown είπε...

Ευχαριστώ πολύ! Προς ενημέρωση: τηλεφώνησα στη Navigon και μου πρότειναν να καθίσω σε ένα παγκάκι πάρκου (δηλαδή να μη μετακινούμαι) για όση ώρα χρειάζεται να έλθει το σήμα· σύμφωνα με αυτούς, την πρώτη φορά αυτό μπορεί να πάρει μέχρι και μισή ώρα. Για να δούμε!

pascal είπε...

καλησπερα φιλε μου εκπληκτικη η παρουσιαση σου αναμενουμε να δουμε κ αλλα προγραμματα gps επιτελους για το τηλεφωνο μας...και καλυτερη τιμη κ πιο ελαφρια το κυριοτερο...

μηπως ομως ολοι που σας τρωει τη μπαταρια,δεν εχετε απενεργοποιησει τη λειτουργια push?

keep on the good work!

ippias είπε...

άψογη ενημέρωση και σ΄ευχαριστούμε.
Ήθελα να σε ρωτήσω αν αγοράσω το navigon από το i-tunes και στη συνέχεια αγοράσω το νέο i-phone
3GS θα μπορώ να το εγκαταστήσω εκεί; Συγνώμη για την ερώτηση αλλά αρχάριος στην ιδεολόγια i-phone

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@ippias Ναι, δεν υπάρχει πρόβλημα να το εγκαταστήσεις σε όσα iPhone έχεις, αρκεί να είναι όλα στον ίδιο λογαριασμό σου στο iTunes. Εγώ και η γυναίκα μου (που έχουμε και οι δύο iPhones), μοιραζόμαστε τις ίδιες εφαρμογές, αφού και τα δύο iPhone συγχρονίζονται από τον ίδιο υπολογιστή με τον ίδιο λογαριασμό στο iTunes!

ippias είπε...

Αντώνη σ΄ευχαριστώ για την απάντηση.
Δώσε μου μια απάντηση ακόμα αν δεν σου κάνει κόπο.
Ίδιο λογαριασμό στο i-tunes σημαίνει ίδιο Apple ID όταν κάνω register τη νέα συσκευή;;
Έν τέλει θα τo αγοράσω.
Αν έχω καταλάβει χρησιμοποιεί τους χάρτες NAVTEQ. Τους χρησιμοποιώ σ΄ένα TIBO που έχω σε ευρωπαϊκές χώρες και είναι καταπληκτικοί.

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@ippias Ναι, το Apple ID Login είναι ο λογαριασμός που κάνεις στο iTunes Music Store (μεταξύ άλλων) για να κατεβάζεις μουσική και εφαρμογές. Το iPhone της γυναίκας μου κατεβάζει με το δικό μου Apple ID οπότε δε χρεωνόμαστε δύο φορές τις εφαρμογές. Το ίδιο κάνω και στο iPod Touch μου. Όταν κάνεις register τη συσκευή μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Αpple ID σου για να μη ξαναπεράσεις χειροκίνητα όλα τα στοιχεία σου από την αρχή.
Ναι, χρησιμοποιεί τους χάρτες της Νavteq...

ippias είπε...

ναι!! ναι!!
αισθάνομαι τυχερός!

Ανώνυμος είπε...

Άσχετο, στο OS 3.0 Τα Push Notifications λειτουργούνε?

Ενώ έχω εφαρμογές που το χρησιμοποιοιύν και λοιπα δεν λαμβάνω τίποτα.

Διονύσης είπε...

Καλησπέρα, έχω και εγώ κάποιες απορίες για το AGPS που έχει το iPhone 3G. Τις κεραίες του δικτύου κινητής τις χρησιμοποιεί για βοήθεια στον εντοπισμό της θέσης σου ή χρησιμοποιεί αποκλειστικά και μόνον αυτές και όχι δορυφόρους? Αν δεν έχεις δίκτυο κινητής δεν έχεις και GPS?
Επίσης όσο "δουλεύει" το AGPS χρεώνεσαι με data?
Sorry για το μεγάλο post.

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Ανώνυμος Τα Push Notifications δουλεύουν αρκεί να τα ενεργοποιήσεις στις Ρυμίσεις του iPhone για την εκάστοτε εφαρμογή που το υποστηρίζει. Παρατηρούνται κάποιες καθυστερήσεις σε διάφορες εφαρμογές (π.χ. BeeJive) που εύχομαι να αποτελέσουν σύντομα παρελθόν.

@Διονύσης Το A-GPS χρησιμοποιεί τα IDs των τριγύρω ασύρματων δικτύων και κεραιών κινητής τηλεφωνίας για να βρει την κατά προσέγγιση θέση του iPhone (ή iPod Touch). Στη συνέχεια, στην περίπτωση του iPhone 3G, χρησιμοποιείται ο ενσωματωμένος δέκτης GPS για τον ακριβή εντοπισμό της συσκευής στο χάρτη. Σε καμμία από τις 2 αυτές περιπτώσεις δεν "σπαταλιούνται" data από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας εκτός βέβαια αν κάνουμε χρήση online χαρτών όπως στην περίπτωση του Google Maps. Κοντολογοίς, το GPS και οι καθαρόαιμες εφαρμογές GPS όπως το Mobile Navigator δουλεύει χωρίς την ανάγκη δικτύου κινητής τηλεφωνίας και χωρίς να χρεώνεσαι data στον λογαριασμό σου.

Διονύσης είπε...

@Αντώνη σε ευχαριστώ πολύ για την σαφή απάντηση. Είχα κάποιους ενδοιασμούς-φόβους για την αγορά του προγράμματος της Navigon. Αλλά νομίζω πως τώρα θα προχωρήσω σε αγορά, άλλωστε βάση για το iphone έχω και δεν θεωρώ ότι η TomTom θα βγάλει κάτι πολύ ανώτερο, επίσης η τιμή των 75€ είναι πολύ καλή, μην ξεχνάμε ότι έχει όλη την Ευρώπη. Έπεται και free update, οπότε με βλέπω να το "τσιμπάω" :)

spyros είπε...

το ξέρω οτι το έχεις απαντησει αρκετες φορές αλλά internet δεν χρειάζεται καθόλου εφαρμογή. εγω δηλαδη που δεν θελω να το εχω καθολου internet με την απλη συνδεση μπορώ να λειτουργω κανονικά ή θα επηρεαστεί η αξιοπιστία του gps

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@spyros Η εφαρμογή είναι καθαρόαιμη GPS εφαρμογή με τους χάρτες κατεβασμένους στη συσκευή και χάρη στον ενσωματωμένο δέκτη GPS στο iPhone 3G δεν χρειάζεσαι καθόλου Ιnternet για την λειτουργία του.

akis είπε...

Αντώνη φανταστικό το blog σου.
Θα ήθελα να σε ρωτήσω μήπως γνωρίζεις σε ποιο η ποια iphone app μπορώ ΑΠΕΙΘΕΙΑΣ να γνωρίζουν οι φίλοι μου που ακριβώς βρίσκομαι χωρίς να στέλνω email η να μπαινουν σε mac,pc.
Να ανοίγει την εφαρμογή στο iphone ο οποιοσδήποτε που θα εχω επιτρέψει και να βλέπει στον χάρτη που είμαι.
Εψαξα αλλά δεν βρήκα τίποτα καλό.
Kαλή συνέχεια..

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@akis Μία εφαρμογή δωρεάν που κάνει αυτό που λες είναι το BrightKite. Mπορείς να ορίσεις ποιός θα βλέπει που είσαι και ποιός όχι. Φυσικά δεν ξέρει ανά πάσα στιγμή που βρίσκεσαι αφού αλλιώς θα έπρεπε να δουλεύει η εφαρμογή στο παρασκήνιο και το GPS τσιπάκι συνέχεια, οπότε η μπαταρία σου θα τέλειωνε σε μια ώρα. Απλά ανοίγεις την εφαρμογή για να βρει το στίγμα σου στον χάρτη. Ελπίζω να βοήθησα.

Ανώνυμος είπε...

αντωνη sorry για το off topic αλλα θα ηταν πολυ ενδιαφερον καποια στιγμη να εκανες ενα top 20 με τις must εφαρμογες που θεωρεις πως πρεπει να εχουμε στο iphone :)

ippias είπε...

Ο ippias πάλι στον "καθ-ηγητή".
Αντώνη αγόρασα το navigon και το βρήκα πολύ καλό.Μπορώ να πω άριστο.
Ερώτηση: όταν το ξεκινώ μου ζητά να ενεργοποιήσω τις υπηρεσίες τοποθεσίας για να καθορίσει τη θέση μου. Πράγματι αν είναι ενεργοποιημένες βρίσκει αμέσως σήμα, διαφορετικά όχι.
Πρέπει πράγματι να είναι ενεργοποιημένες οι υπηρεσίες αυτές και αν ναι υπάρχει κόστος γι' αυτές;
Ευχαριστώ και πάλι.

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@ippias Δίνεις άδεια στην εφαρμογή να χρησιμοποιήσει τον δέκτη GPS για να καθορίσει την θέση σου στο χάρτη όπως κάνεις για κάθε εφαρμογή που απαιτεί τον εντοπισμό της θέσης σου μέσω GPS. Μ' αυτόν τον τρόπο η Apple σου εξασφαλίζει ότι καμμία εφαρμογή δεν θα χρησιμοποιήσει χωρίς την θέληση σου το GPS για να σε εντοπίσει.. Και όχι, δεν χρεώνεσαι γι' αυτό.

Escozul είπε...

Βασικό test...

Δοκίμασε να δημιουργήσεις διαδρομή από Θεσσαλονίκη μέχρι Κωνσταντινούπολη. Με το maps πάντως δεν βρίσκει. Το iGo8 έβρισκε αλλά οι χάρτες του ήταν ελλιπείς, και το destinator έχει το γνωστό πρόβλημα συρραφής χαρτών οπότε εκεί έκανες 2 διαδρομές (Θεσσαλονίκη - σύνορα, load new map, σύνορα - Κωνσταντινούπολη).

Αν περάσει αυτό το test σκίζει.

TheoCoach είπε...

@Αντώνης Σιγάλας τελικά διαβάζοντας ξανά την ανάρτηση για το navigon ενέδωσα στον πειρασμό και "ψάρωσα" με την προσφορά περιερισμένου χρόνου και το αγόρασα...κατεβαίνει τώρα...αχχχ

@ Escozul φίλε escozul θα σου πω εγώ... Κωνσταντινούπολη ε; Μήπως πήγες τώρα τελευταία :P

George είπε...

Για τον εντοπισμό GPS χρειάζεται να έχεις σήμα ή γίνεται και με Airplane Mode;

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Escozul Στους χάρτες του Navigon δεν περιλαμβάνεται η Τουρκία! Χεχε!
@TheoCoach Με γειες! Είναι καλό το προγραμματάκι δεν θα το μετανιώσεις.
@George Δεν χρειάζεται σήμα κινητής τηλεφωνίας για να δουλέψει. Δουλεύει και σε Airplane Mode μιας και ο GPS δέκτης δουλεύει αυτόνομα από το αν έχεις σήμα κινητής τηλεφωνίας ή όχι.

ippias είπε...

Αντώνη επανέρχομαι με εντυπώσεις και προβληματισμούς από την χρήση του Navigon:
-Τοποθετημένο το iphone σε μια βάση για Tibo κοντά στο παρμπρίζ δεν χάνει το σήμα.
- Μέσα στην πόλη η καθοδήγηση άψογη.(και ως πεζός)
- Επίσης τα ΡΟΙ πάρα πολύ καλά.
- Η φωνή δύσκολα ακούγεται.
- Τώρα στο επαρχιακό δίκτυο : έκανα συνολικά περί τα 600Km σε δύο μέρες. Είχα σε λειτουργία και ένα destinator, για σύγκριση.
Όχι ότι καλύτερο. Οι χάρτες της NGI πληρέστεροι. Δεν έδειχνε προθυμία να δείξει εναλλακτικές διαδρομές αν ακολουθούσα εσφαλμένη πορεία.
-Προβληματίστηκα επίσης ποια επιλογή είναι καλύτερη και θα ήθελα την γνώμη σου: στο menu- route profile – type of route έχει τέσσερις επιλογές 1. fast 2.οptimum 3. short 4. scenic. Εγώ χρησιμοποίησα την fast .
-Τέλος όταν πηγαίνω στο ”enter an address” στη συνέχεια ζητά city , δίνω τ’ όνομα ενός χωριού , βρίσκω το χωριό το επιλέγω, και αμέσως μεταφέρεται στο menu street εδώ για να λειτουργήσει πρέπει να πατήσει κάποιος done και όχι επόμενο .
Συν-πέρασμα; μια πολύ καλή εφαρμογή για κινητό.
Προκαταβολικά συν – γνώμη αν κούρασα .
-

Διονύσης είπε...

@ippias και γενικότερα σε όλους τους φίλους που αντιμετωπίζουν το "πρόβλημα" με την ένταση της φωνής.
Σήμερα διαπίστωσα πως η ένταση δεν εξαρτάτε μόνο απο τα volume controls του iphone, αυτά που έχει στο πλάι.
Αν για παράδειγμα έχεις δει ένα video στο youtube και εχεις χαμηλά την ένταση αυτό επηρεάζει και την ένταση της φωνής στο Navigon!!!!!!
Αυξήστε την ένταση εκεί και μετά απολαύστε την Μαρία Κάλλας...περίπου...

Katris είπε...

Τελικά το προγραμμα δεν δουλεύει με απενεργοποιημένο το τηλέφωνο. Επίσης κατεβάζει δεδομένα μέσω GPRS/3G και μας χρεώνει.

Αφου μηδένισα το counter στο Sent/Received , Παρατήρησα ότι κάνοντας μια μικρή διαδρομή κατεβάζει δεδομένα ... και άρα χρεωνόμαστε.

Φανταστείτε να είμαστε στο εξωτερικό κανοντας μια μεγαλη διαδρομη και να χρεωνόμαστε μέσω ROAMING !!!!

Χριστοφή Μιχάλης είπε...

παιδιά τελικά λύθηκε το πρόβλημα με το "GPS reception is currently not sufficient. Navigation starts automatically as soon as GPS reception is OK again"; δεν μπορώ να το λύσω και αν υπήρχε κάποια λύση και την ξέρει κανείς....

ippias είπε...

Για το σχόλιο του Katriς:
Πιστεύω ότι δεν χρεώνει.Έκανα το εξης τεστ:
1. μηδένισα τους μετρητές "απεσταλμένα-ληφθέντα"
2. 3G OFF
3.Περιαγωγή δεδομένων (data roaming) OFF
4.υπηρεσίες τοποθεσίας(location data)ON
5.Έβαλα στο iphone μια κάρτα καρτοκινητου και άκουσα το χρόνο που μου απέμενε.
Ανοιξα το Navigon και το χρησιμοποίησα για δύο μέρες περίπου(πολύ καλό σήμα).
Αποτέλεσμα:
α. οι μετρητές έγραφαν μηδέν
β. ο χρόνος που μου απέμενε στην κάρτα ήταν ο ίδιος( εντάξει μιλούσα από άλλο τηλέφωνο)

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της Navigon, επικείμενη δωρεάν αναβάθμιση της εφαρμογής τον Ιούλιο θα προσθέσει μεταξύ άλλων και Ελληνικές φωνητικές οδηγίες και μενού. Επιπλέον, απεικόνιση τον ονομάτων των οδών στους 3D χάρτες και απενεργοποίηση των POI σε αυτούς! Περισσότερα εδώ:
http://www.navigon.com/site/int/en/products/navigation_software/iphone?utm_source=KeyVisual_Homepage&utm_medium=Banner&utm_campaign=0906_iphone_keyvisual

Ανώνυμος είπε...

Η Apple είναι 10 χρόνια μπροστά από όλες τις εταιρείες. Προβλέπουν το μέλλον γιαυτο και δεν έχουν  ανταγωνισμό .
Όλες οι εταιρείες τους αντιγράφουν αλλά τώρα που η Apple πατεντάρει καθε καινοτομια θα μείνουν με το τρίτο το ορθό στο χέρι. Σε λίγα χρόνια το Iphone θα κυριαρχήσει σε μια πολύ ανταγωνιστική αγορά , όπως έχει γίνει με το Ipod στην αγορά των  mp3 player.

Διάβασε εδώ και θα καταλάβεις.

http://www.iphonehellas.gr/6700/iphone-os-40-event-based-modes-intellingent-and-scheduled-communications/

God save Steve Jobs.

Greg

Ανώνυμος είπε...

Jig Janus

το μονο προβλημα που εχω βρει μεχρι στιγμης ειναι οτι δεν εχει επιλογη ναι η οχι για τον δακτυλιο!
η
μηπως υπαρχει και δεν το εχω βρει?

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Η Navigon κυκλοφόρησε screenshots από την δωρεάν αναβάθμιση του MobileNavigator, δείχνοντας έτσι πολλές νέες λειτουργίες (ανάμεσα τους και τον εξελληνισμό της εφαρμογής). Δείτε τις φωτογραφίες κάνοντας κλικ εδώ.

Tryfon είπε...

Bgike patch peripu 1.67g epitelus exume ellinika kai sto menu kai sti foni to ebala simera....oi protes entiposeis einai kales opos paratirisa kai nea pramata opos na se idopiei gia tin astynomia akoma den to dokimasa an pianei auto,ena alo kalo einai oti beltiosan tin entasi tis fonis.Auta ta liga gia tin ora

ippias είπε...

έκανα την αναβάθμιση 24-06-09 και σήμερα (Σάββατο 25-06-09) το δοκίμασα. Eντυπώσεις:
1) θέλει αρκετό χρόνο να γίνει η αναβάθμιση (κατεβάζει πάλι 1.6GB περίπου)
2)πολύ καλά ελληνικά και καλή ελληνική φωνή.
3) νέες δυνατότητες , όπως: ορίζεις σημείο αφετηρίας (ακόμα και χωρίς σήμα) ενδιάμεσα σημεία και σημείο προορισμού και σου κάνει προσωμείωση της διαδρομής.
Αφήστε τα μπάνια και πιάστε δουλειά!!!
i-phone για όλα!!

apoboul είπε...

Μπράβο φίλε Αντώνη για το blog σου! Πραγματικά πολύ χρήσιμο!

Μία ερώτηση:
Το ξέρω ότι το review έγινε σε iPhone 3G, παρόλα αυτά, επειδή δεν προβλέπεται να πάρω σύντομα το 3Gs, και με ενδιαφέρει το Navigon, είσαι ευχαριστημένος από τις "επιδόσεις" του app όλο αυτό το διάστημα; Είναι αρκετά "smooth" η λειτουργία του;

Ευχαριστώ προκαταβολικά!
Αποστόλης

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Σε 3GS πετάει ενώ σε 3G είναι από τις πλέον απαιτητικές εφαρμογές που μπορεί να τρέξει κανείς. Στο 3GS παρατήρησα κι αρκετά ταχύτερη απόκριση στις οδηγίες κατα την οδήγηση. Δεν είναι ότι δεν δουλεύει καλά σε 3G, απλά σε 3GS δουλεύει πολύ καλύτερα.