Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Μάπα το καρπούζι!

Η χθεσινή παρουσίαση των νέων προϊόντων της Apple από τον Steve Jobs, δεν έκρυβε καμμία έκπληξη. Όλα όσα ειπώθηκαν χθες είχαν ήδη διαρρεύσει στον τύπο και δεν υπήρχε ούτε ένα ίχνος "one more thing" - η φράση που συνηθίζει να λέει ο Jobs στο τέλος κάθε keynote όταν βγάζι κάποιον λαγό από το καπέλο.

Εντάξει το Let's Rock ήταν για παρουσίαση iPods. Δεν ήμουν μέσα σ' αυτούς που περίμενα να ανακοινωθούν νέα MacBook και ούτω καθεξής γιατί χρόνια macάς έχω μάθει απέξω κι ανακατωτάτα πως δουλεύει το marketing της εταιρίας. Μετά την παρουσίαση της Apple προτίμησα να ασχοληθώ με κάτι άλλο αντί να αλωνήσω τα mac-friendly sites για λεπτομέρειες για όσα ανακοινώθηκαν και αυτό νομίζω πως λέει πολλά, ειδικά σε όσους με γνωρίζουν.

Πάμε να δούμε τι ειπώθηκε χθες:

iTunes 8. Tο νέο grid view που σου επιτρέπει να βλέπεις τη μουσική σου με τα εξώφυλλα των albums (σαν το iPhoto). νομίζω ότι αυτή η δυνατότητα υπάρχει καιρό στο Windows Media Player - ας με διορθώσει κανείς αν κάνω λάθος. Η λειτουργία Genius φαίνεται και γαμώ και από μία πρόχειρη δοκιμή στη βιβλιοθήκη μου ( περίπου 60GB), δημιούργησε ωραίες λίστες με τραγούδια που πραγματικά κολλάνε μεταξύ τους. Το ότι το ίδιο μπορείς να το κάνεις και απευθείας από το iPhone/iPod σου είναι σούπερ και θα το χρησιμοποιώ συνέχεια.

iPods. OK, το νέο iPod Nano είναι πολύ cool και φάνηκε πως το προηγούμενο κοντόχοντρο iPod nano τρίτης γενιάς ήταν μια στραβοτιμονιά της Apple αφού ο κόσμος προτιμάει το μακρόστενο στυλ. Ωραία τα χρώματα, ωραίος ο διπλασιασμός χώρου, ωραίο και το accelerometer που είναι απαραίτητο λόγω της αλλαγής διάταξης της οθόνης. Θα το πάρω; Όχι, αφού το iPhone με εξυπηρετεί άψογα και ως iPod συσκευή.
Το iPod Touch απέκτησε πλήκτρα ελέγχου που απουσιάζαν στο προηγούμενο μοντέλο, κουρμπαριστή εμφάνιση α λα iPhone 3G, ηχειάκι για να μη χρειάζεσαι ακουστικά όταν παίζεις κανά παιχνιδάκι και φυσικά πτώση τιμής (100 δολλάρια) για να είναι ανταγωνιστικό του iPhone. Ενδιαφέρον είναι το λανσάρισμα της συσκευής ως παιχνιδομηχανή. Μάλλον η Apple προσπαθεί να δει πόσα απίδια πιάνει ο σάκος και μία φλου σε δυνατότητες συσκευή όπως το iPod Touch είναι ιδανική για το ρόλο του πειραματόζωου του μάρκετινγκ.
Τέλος το Classic από δύο γίναν ένα και καλύτερα και εύχομαι να γίνουν και κανένα του χρόνου μιας και η συσκεύη φαντάζει ρετρό σε δυνατότητες σε σχέση με τα μεγάλα αδέλφια του. Τα iPod Shuffle πέρασαν και δεν ακούμπησαν. Επαναμπογιατίστηκαν με ίδιες δυνατότητες και τιμές, του στυλ της Apple: "αν δεν ξέρεις τι να κάνεις, βάψτο σε άλλα χρώματα".

Για το τέλος: iPhone Firmware update 2.1 την Παρασκεύη. Σε αυτή την έκδοση είχαμε επενδύσει πολλά, ειδικά εμείς οι Έλληνες χρήστες για την εμφάνιση του Ελληνικού πληκτρολογίου. Παπάρια πήραμε πάλι. Φαίνεται το να είσαι Έλληνας για την Apple είναι παραπλήσιο με το να είσαι ουτιδαινός, αλλιώς δεν εξηγείται. Μία συσκευή τηλεφωνική που κυκλοφορεί εδώ και κοντά ένα μήνα να μην υποστηρίζει τη γλώσσα της χώρα για την οποία απευθύνεται. Η 2.1 φαίνεται πως τελικά θα είναι ακόμα μια "bug fix release". Τουλάχιστον αυτό είναι η έκδοση 2.1 του iPod Touch στο οποίο προστέθηκε η δυνατότητα Nike+ και η δημιουργία Genious λιστών από το ίδιο το iPod. Ο Στηβ Τζομπς δεν αναφέρθηκε καθόλου σε νέα χαρακτηρηστικά της 2.1 εκθειάζοντας μόνο το πατσάρισμα πολλών προβλημάτων των 2.0, 2.01, 2.02. Φαίνεται επίσης πως θα απουσιάζει και η δυνατότητα Push Notifications για τις εφαρμογές τρίτων, κάτι που η Apple μας είχε υποσχεθεί μέσα στο Σεπτέμβριο...

Συμπερασματικά το Keynote αξιολογείται και κατηγοριοποιείται στη συνολική συνείδηση των φίλων της Apple, ως "μούφα". Πάμε για άλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: