Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

OFFRadio - Στριμάροντας το Ραδιόφωνο στο Mac / iPhone


Όσοι ζουν στην πόλη μου (Θεσσαλονίκη) και είναι του συναφιού, σίγουρα θα έχουν ακούσει μέχρι τώρα την έναρξη του OffRadio ενός ραδιοφωνικού σταθμού στη Θεσσαλονίκη που εκπέμπει μόνο στο διαδίκτυο. Ο Offradio είναι στην ουσία ο "κανονικός" Republic Radio που αγαπούσαμε πριν από ένα παράξενο Power Play που είχε σαν αποτέλεσμα να απομακρυνθούν οι περισσότεροι και οι πιο γνωστοί του DeeJays.

Ο Offradio λοιπόν εκπέμπει μόνο μέσω Internet και παίζει Indie Pop/Rock, Alternative, Electro και τέλως πάντων καταλάβατε. Στο ραδιοφωνικό σταθμό μας κρατούν συντροφιά γνωστά ονόματα στο ραδιόφωνο της πόλης, με πρώτον και καλύτερο τον "πειρατή" Νίκο Κομνηνό, αλλά και την Ντέμη Παπαδοπούλου, την Μιρέλλα Κάππα και άλλους. Ο σταθμός παίζει απίστευτη μουσική και είναι από τους λίγους σταθμούς που ακούω συχνά χωρίς να με κουράζει.

Όμως ένας αποκλειστικά Ιντερνετικός Ραδιοσταθμός και δη στην Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. Πρώτος και καλύτερος είναι ο τεχνολογικός αναλφαβητισμός του Έλληνα. Έχω μιλήσει γι' αυτό το θέμα και δεν σκοπεύω να αναπτυχθώ. Είπαμε MSN Messenger + Facebook = Internet για πολλούς. Άρα αυτή η αδυναμία προσέγγισης των νέων τεχνολογιών περιορίζει αισθητά το εν δυνάμει ακροατήριο ενός σταθμού. Περιορίζεται σε όσους/όσες έχουν υπολογιστή ή DSL στο σπίτι τους (πολλοί δεν έχουν ακόμα!), είναι ηλικίας 18-45 ετών περίπου και φυσικά ακούν αυτού του είδους τη μουσική και δεν τα σπάνε στον Ρέμο.

Δεύτερη και μεγάλη δυσκολία είναι η υποδομή και η τεχνογνωσία σε αυτόν τον τομέα στην Ελλάδα. Και φυσικά τρίτη δυσκολία είναι η εύρεση αρκετών πόρων / διαφημίσεων για να κάνει αυτό το εγχείρημα, μια βιώσιμη επιχείρηση.

Προς το παρόν αυτός ο σταθμός εκπέμπει σε δύο φορμάτ ήχου, WMA και AAC+. Οι χρήστες Windows δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ακούσουν το σταθμό με ενσωματωμένα προγράμματα στον υπολογιστή τους, όπως το τρισκατάρατο Windows Media Player. Οι χρήστες Mac (που σημειωτέον αποτελεί ιδανικό target group για το Offradio για πολλούς λόγους), μπορούν να ακούσουν τον σταθμό με λύσεις όπως το VLC, που όλοι μας λίγο πολύ το έχουμε εγκατεστημένο στον Mac μας, και το Quicktime με την εγκατάσταση του flip4Mac plugin.

Η λύση αυτή φυσικά δεν είναι ιδανική, κάτι που αναγνωρίζει και ο ίδιος ο Κομνηνός, με τον οποίο συνεργάζομαι για να βρούμε μια πιο φιλική λύση για τους χρήστες Mac και iPhone. Το θέμα είναι ότι όπως είναι ο σταθμός τώρα δεν έχει την πολυτέλεια να διαθέτει πολλά και διαφορετικά streams παρά μόνο δύο. Το ένα πρέπει να είναι στάνταρ το WMA για την λαοθάλασσα των Windows Sufferers. το δεύτερο μπορεί να είναι είτε AAC+, είτε AAC, είτε MP3.

To MP3 το απορρίψαμε, αφού αν και παρέχει πλήρη συμβατότητα με όλα τα λειτουργικά συστήματα, παρέχει και τον χειρότερο ήχο, ειδικά σε λίγα kbps που είναι και ο στόχος του OffRadio. Το AAC+ παρέχει τον καλύτερο ήχο, αλλά πάλι δεν δουλεύει χωρίς την προσθήκη κάποιου plugin / εξωτερικής εφαρμογής. Το AAC από την άλλη φαντάζει η ιδανική λύση / συμβιβασμός, αφού προσφέρει σχετικά καλή ποιότητα και παίζει μια χαρά σε Mac μέσω iTunes ή Quicktime. Ως γνωστόν όλοι οι υπολογιστές Mac έχουν εγκατεστημένο το δίδυμο iTunes / Quicktime.

Tο πλεονέκτημα με το AAC είναι επίσης ότι παίζει μια χαρά με τις διάφορες εφαρμογές για iPhone που στριμάρουν ραδιόφωνο μέσα από το Internet. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι το iPhone έχει μετατραπεί γρήγορα σε μία νέα πλατφόρμα, ειδικά ισχυρή με βάση μέχρι στιγμής 10.000.000 χρήστες παγκοσμίως. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από το iPod και είναι πολύ σημαντικό ο OFFRadio να ακούγεται και από εκεί.

Το πρόβλημα που εγκύμπτει είναι τα γελοία όρια των 250/500/1000 ΜΒ το μήνα στο 3G που έχει η Vodafone στα συμβόλαια για το iPhone. Αυτό σημαίνει ότι αν ακούτε το σταθμό μέσω 3G/GPRS και όχι μέσω WiFi, θα υπερβείτε το μηνιαίο όριο σας με ευκολία. Άρα πρέπει ο OFFRadio να εκπέμπει σε λίγα kbps για να εξασφαλίζει την όσο το δυνατόν οικονομικότερη αναμετάδοση του μέσω Internet (και μάλιστα 3G). Φυσικά όσο λιγότερα τα kbps, τόσο πιο χάλια και ο ήχος. Τώρα είμαστε ανάμεσα στα 32/48 και βία-βία 64kbps. Σε 64 kbps αποκλείεται να δουλεύει μέσω GPRS, άρα μάλλον προσανατολιζόμαστε στα 32/48 kbps.

Στο iPhone αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετές εφαρμογές για Internet Radio και μέχρι στιγμής η πιο συμβατή με το OFFRadio είναι το FStream. Μια δωρεάν εφαρμογή από το AppStore που υπάρχει ανάλογη και για το Mac και στριμάρει το OFFRadio με πολλές διακοπές. Χρησιμοποιώ την διεύθυνση mms://live.onestreaming.com/offradio αλλά τις τελευταίες μέρες κάνει πολλές διακοπές. Άλλες εφαρμογές που προς το παρόν δεν δουλεύουν καθόλου για το OFFRadio είναι το Tuner, το allRadio, και το FlyCast. Φαντάζομαι ότι όλα αυτά τα προβλήματα θα λυθούν με την χρησιμοποίηση του AAC. Το πρόβλημα που παραμένει όμως είναι τα μικρά πακέτα δεδομένων που μας προμηθεύει η Vodafone. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν το βλέπω να λύνεται σύντομα.

Μπορείτε επίσης να παρακολουθείτε το Blog ενός φαν του OFFRadio από Αγγλία για περισσότερα νέα και εξελίξεις για το θέμα του streaming του OFFRadio στο iPhone. Και όσοι δεν ακούτε ακόμα OFFRadio, συντονιστείτε γρήγορα στη συχνότητα www.offradio.gr και όπως λένε οι παραγωγοί του: Αφήστε το HiFi και πιάστε το WiFi!

8 σχόλια:

^LiO^ είπε...

Καλημέρα. Βρήκα το blog σου απο το Sync.gr.

Κοίτα. Έχω κάνει κάποιες δοκιμές με codecs κλπ, kai o καλύτερος σε συγκριση ποιοτητας/μεγεθος, είναι ο AAC+. Στα 24kbps, έχεις αρκετα καλή ποιότητα, ενώ στα 48kbps, έχεις σχεδόν τέλεια (εφάμιλλη των 128kbps του Mp3). Δοκίμασέ το. Νομίζω το iPhone υποστιρίζει AAC+.

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Καλη συνεχεια παιδια...
Αυτος ο σταθμος θα με κανει να αγορασω smart phone για να μπορω να ακουω και οταν ειμαι εκτος σπιτιου-γραφειου...

snoki είπε...

Ευχαριστούμε για την αναφορά. Το officialdom το στήσαμε με την Ντέμη, τον Dr Pako και το electronik^aki. Στο iPhone δεν υπάρχει ακόμα player που να υποστηρίζει aac+, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι θα βγει.

Τα Fstream, Tuner, VisuaRadio, StreamItAll και Flycast λειτουργούν, καθένα με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Για τον off προς το παρόν η καλύτερη λύση είναι το FStream αλλά νομίζω πως το FlyCast θα γίνει το καλύτερο πρόγραμμα όταν το δουλέψουν λίγο.

Για τα Mac μπορείς να δεις αυτό http://offradio.blogspot.com/2008/09/mac-my-world.html και για το κόστος του streaming σε κινητό στην Ελλάδα αυτό http://offradio.blogspot.com/2008/09/money-get-back_17.html

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Όσοι έχουν iPhone + θέλουν να βοηθήσουν, μπορούν να κατεβάσουν το δωρεάν FStream και να δοκιμάσουν το stream του OffRadio για Winamp:
http://listen.onestreaming.com/pls/offradio2.pls
Είναι MP3 @ 96Kbps και να μου πουν αν παίζει σε WiFi χωρίς σπασίματα. Ευχαριστώ.
Για να δούμε θα τα καταφέρουμε επιτέλους;

@snoki Μου είπε ο Κομνηνός ότι άκουγες OFFRadio χωρίς προβλήματα το WMA stream σε iPhone. Ποιό stream άκουγες σε ποιό app και τώρα πως πάει; Το stream που αναφέρω πιο πάνω σου παίζει ΟΚ;

@lio δεν το συζητάμε ότι το AAC+ έχει την καλύτερη ποιότητα σε χαμηλό bitrate. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υποστηρίζεται από κανένα πρόγραμμα για iPhone και ας ευαγγελίζονται μερικά συμβατότητα με AAC+.

@πρεζα tv Είναι η συνήθεια που έγινε λατρεία που λέει και ο βρωμοαντέννας! ;-)

snoki είπε...

Η πιο απλή λύση (θα κάνω και post στο officialdom):
Flycast->Search->στο "shoutcast" γράφουμε "offradio"->Search->το επιλέγουμε και off you go.

Με 3G ακούω άνετα, με WiFi είναι σαν να παίζει από το PC, καμία διαφορά (έχω 18Mbps ονομαστική σύνδεση...)

Στο FStream παίζουν πλέον και τα δύο pls stream:
http://listen.onestreaming.com/pls/offradio.pls
http://listen.onestreaming.com/pls/offradio2.pls

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@snoki Στο Flycast όταν κάνω search όπως το περιγράφεις δεν βρίσκει τίποτα. Πολύ σπαστικό ρε γμτ. Δεν το έχω καταφέρει να δουλέψει ποτέ. Έκανα και account στο Flycast μπας και φταίει αυτό αλλά τίποτα. Το FStream όντως δουλεύει τώρα και με τα 2 PLS streams, αλλά θα ήταν καλύτερη μια λύση που δεν απαιτεί από τον χρήστη να εισάγει το URL χειρωνακτικά.

snoki είπε...

Σε μένα και το βρίσκει όταν κάνω search στο Shoutcast, και το παίζει και όλα.

Τα γνωστά από τα windows μάλλον, re-install το FlyCast, restart το iPhone, re-login στο FlyCast, re-run connection test και ίσως σου δουλέψει.

Δεν ξέρω τί να πω αλλιώς. Σε μένα δουλεύει..

Υ.Γ.: Ξες πώς κάνεις Print Screen στο iPhone? Γίνεται, το διάβασα κάπου, αλλά δεν θυμάμαι πώς...

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@snoki Όντως, έσβησα την εφαρμογή και την ξαναεγκατέστησα και ως δια μαγείας στο search εμφανίζεται πλέον ο Offrafio!
Όσο για το screenshot στο iPhone: Για να “φωτογραφίσουμε” την εκάστοτε εικονιζόμενη επιφάνεια της συσκευής μας, πατάμε παρατεταμένα το κεντρικό πλήκτρο στη βάση της συσκευής και μία φορά το κουμπί κλειδώματος. :-)