Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Wikitude, έρχεται στο iPhone


Φανταστείτε μία συσκευή που σκανάρει μέσω κάμερας το γύρω χώρο και σας δίνει χρήσιμες πληροφορίες μέσω της δωρεάν εγκυκλοπαίδειας Wikipedia. Κάτι σαν την εικόνα που βλέπετε αριστερά δηλαδή. Σαν το tricorder του Star Trek ένα πράγμα, μεταφράζει την εικόνα σε πληροφορία και μέσω του GPS έχετε δυναμικά πληροφορίες για ό,τι βλέπετε μπροστά σας.
Δεν είναι επιστημονική φαντασία, αλλά -σύντομα ελπίζω- πραγματικότητα. Η συσκευή είναι το υπέρτατο gadget της δεκαετίας, iPhone και η εφαρμογή που τα κάνει όλα αυτά πραγματικότητα, λέγεται Wikitude.

Το Wikitude, θυμίζει σε λειτουργικότητα εφαρμογές για το iPhone σαν το Wikime. Χρησιμοποιεί τον ενσωματωμένο δέκτη GPS του κινητού για να σας τοποθετήσει στο χάρτη. Κατόπιν συνδέεται στην Wikipedia και σας φέρνει σχετικά άρθρα στην οθόνη βάσει της απόστασης (για παράδειγμα εντός 5 χλμ). Πάει όμως αρκετά βήματα παραπέρα:

- Σας επιτρέπει να ορίσετε εσείς τοποθεσία, να διαλέξετε δηλαδή περιοχή ή πόλη και να δείτε σχετικά αποτελέσματα. Χρήσιμο αν για παράδειγμα σκοπεύετε να ταξιδέψετε στην Βαρκελώνη και θέλετε να μάθετε για όλα τα αξιοθέατα ΠΡΙΝ πάτε.
- Χρησιμοποιεί την ενσωματωμένη κάμερα του iPhone για να σας μαρκάρει αυτά που βλέπετε κατευθείαν πάνω στην οθόνη και επιλέγοντας τον τίτλο να δείτε κατευθείαν το άρθρο. Δεν ξέρω αν μπορώ να το περιγράψω καλύτερα, αλλά είναι απίστεύτα κουλαριστό feature που μένει μόνο να δούμε πόσο καλά δουλεύει.

Το Wikitude είναι μια από τις εφαρμογές που θα κυκλοφορήσει στην πλατφόρμα της Google για κινητά, Android. Μη στεναχωριέστε όμως γιατί ο Robert Chin (προγραμματιστής Mac εφαρμογών όπως το NicePlayer και της αγαπημένης μου iPhone εφαρμογής Wikipanion και Wikipanion+), συνεργάζεται με τον προγραμματιστή του Wikitude για Android για να το κάνουνε port στο iPhone.

Τα καλά νέα είναι ότι μάλλον θα είμαι από τους private beta tester του Wikitude, οπότε θα παρακολουθήσω από κοντά την εξέλιξη αυτής της εφαρμογής που υπόσχεται να γίνει killer app, τουλάχιστον για τους μανιώδεις της Wikipedia.

Δεν υπάρχουν σχόλια: