Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

Αρχίσαν πάλι τα όργανα...


Μετά την χλιαρή παρουσίαση των iPods οι φήμες λένε πως η Apple ετοιμάζεται για άλλη μία παρουσίαση μέσα στον Οκτώβριο. Αυτή τη φορά, θα παρουσιαστεί το "φιλέτο" της Apple, δηλαδή καινούργιοι υπολογιστές Mac. Επιτέλους!

Είμαστε στην περίοδο, που στο διαδίκτυο αρχίζουν να οργιάζουν πάλι φήμες και να ανεβάζουν τις προσδοκίες μας σε νέο hardware, κάτι που αναπόφευκτα οδηγεί σε απογοήτευση. Νομίζω από τα λίγα keynotes που πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε τα τελευταία χρόνια, ήταν η παρουσίαση του iPhone στην Macworld, τον Ιανουάριο του 2007. Προϊόντα σαν το iPhone όμως βγαίνουν μια φορά τη δεκαετία και αν.

Από τις πιο ενδιαφέρουσες φήμες για την παρουσίαση του Οκτωβρίου, είναι η αναβίωση του Mac Mini ή η δημιουργία ενός νέου είδους υπολογιστή - κάτι σαν Μac Mini Pro ας πούμε. Έχω σχολιάσει κι άλλες φορές το "κενό" στους desktop υπολογιστές της Αpple χωρίς οθόνη, αφού από το μικρών σχετικά επιδόσεων Mac Mini, πάμε στο φαντασμαγορικό και ακριβό Mac Pro, που απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες ή σε τύπους με 50σέλιδο Ε9.

Λίγα έχουν διαρρεύσει για αυτό το νέο Mac και αν τα φέρει η μοίρα και ευοδώσει τέτοιο μοντέλο, τότε θα είμαι από τους πρώτους που θα το αγοράσει. Εδώ κοζάρω στο Applestore το Mac Pro και με το ζόρι κρατιέμαι, μόνο και μόνο γιατί μάλλον είναι υπερβολικό αξεσουάρ για το σαλόνι μου ;-) Αν όμως μιλάμε για ένα desktop Mac, με τιμή γύρω στο χιλιάρικο και επιδόσεις ενός πολύ καλού iMac, τότε μια χαρά καλύπτει τις ανάγκες ενός Media Center on Steroids για αναπαραγωγή 1080P και συνεχόμενη μετατροπή βίντεο. Οψόμεθα και ελπίζω τουλάχιστον αν δεν παρουσιαστεί αυτό το μυστηριώδες προϊόν, να δούμε μια *&^^*%^$ αναβάθμιση στο κακόμοιρο Mac Mini που έχει ξεχασθεί εδώ και καιρό στη μοίρα του.

Επιπλέον - και αυτό είναι σίγουρο - πάμε για αναβάθμιση στην σειρά των MacBook και πιθανώς των MacBook Pro. Μάλιστα, ειδικά στα ΜacBooks, οι φήμες λένε για εγκατάλειψη του πλαστικού περιβλήματος και υιοθέτηση του πιο "βαρετού" για μερικούς αλουμίνιου. Νομίζω ότι αυτό πρόκειται να γίνει 100%. Αυτή τη στιγμή τα ΜacBooks είναι τα μοναδικά μηχανήματα της Apple που είναι πλαστικά (εκτός από περιφερειάκα, τύπου Airport Express κ.ο.κ.). Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως η Apple, στο πλαίσιο της "πρασινης" ευαισθητοποίησης της, θα επιχειρήσει να απομακρυνθεί από το πλαστικό. Επιπλέον, το αλουμίνιο τόσα χρόνια το έχει τιθασσεύσει απόλυτα ως υλικό και αισθάνεται "άνετα" μαζί του. Είμαι από αυτούς που θέλω να φύγει το πλαστικό από τη σειρά των προϊόντων της Apple. Φτάνει πια με αυτό το άσπρο τόσα χρόνια (αν και στην Ελλάδα, τώρα το ανακαλύπτουν μερικοί και το ζητάνε).

Φυσικά το αλουμινένιο MacBook δεν είναι απαραίτητο να έχει το ασημί χρώμα του MacBook Pro (δείτε για παράδειγμα τα πολύχρωμα αλουμινένια iPods). Πέρα από την εμφάνιση, λένε πως το MacBook θα φέρει ενσωματωμένη GPU της NVidia, παρακάμπτοντας τις ανίσχυρες κάρτες γραφικών της Ιntel. Λένε ακόμα για προσθήκη θύρας HDMI, θα δούμε. Όπου ακούς για πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι.

Για το MacBook Pro, η καινούργια σχεδιάση δεν θα είναι τόσο εντυπωσιακή. Θα αποκτήσει τις κουρμπαριστές τάσεις του ΜacBook Air και πολλοί κάνουν λόγο για την προσθήκη Blu-ray drive και μεγαλύτερου trackpad α λα ΜacBook Air. Είδικά η προσθήκη του Βlu-ray θα είναι ισχυρό σημείο διαφοροποίησης από τα MacBook ως αντιστάθμισμα για τις πιο ισχυρές κάρτες γραφικών. Και μιας και μιλάμε για MacBook Air, τα τελευταία "νέα" - κουτσομπολιά, αναφέρουν προσθήκη 120GB σκληρού δίσκου καθώς και επεξεργαστή της Ιntel τεχνολογίας Atom με λιγότερα προβλήματα υπερθέρμανσης.

Προσθέστε και σ' όλα αυτά την πιθανολογούμενη πτώση τιμών στους υπολογιστές της Apple, μετά την ανακοίνωση για λιγότερα περιθώρια κέρδους ανά μηχάνημα από την Apple για το τελευταίο τρίμηνο του 2008 και πάμε για ένα εντυπωσιακό φίνις σε όλη τη σειρά των Mac για το 2008.

Χμ, σαν πολλά δεν είναι; Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος ότι θα τα δούμε όλα αυτά σε ένα μήνα, αλλά πάλι, Apple είναι αυτή και ποτέ δε ξέρεις. Το σίγουρο είναι ότι έστω και το 50% από αυτά που αναφέρθηκαν εδώ να βγουν αληθινά, πάλι θα πρέπει να φορτώσουμε τις κάρτες μας. Και το καλό του να δουλεύεις στο Applestore, είναι ότι θα μπορώ να "παίξω" και να περιεργαστώ αυτά τα νέα μηχανήματα, χωρίς να χρειαστεί να τα αγοράσω όλα! :-D

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Eχουν ακουστει και μερικα για MacBook Touch ή Nano, το ονομα δεν ειναι και πολυ σιγουρο. Ποιος ξερει? Eγω παντως εχω εδω και ενα μηνα ενα καινουργιο MacBook και θα νευριασω ασχημα αμα βγαλουν καινουργιο. Tο μοναδικο που με ευχαριστει ειναι οτι μπορει να σταματησουν να ειναι πλαστικα, αλλα το ασπρο ειναι φοβερο χρωμα οποτε καλυτερα να το αφησουν, το αημι ειναι λιγο ξενερωτο. Eχω ακουσει και για καινουργιο iMac (ελπιζω σε ασπρο και οχι μαυρο), αυτο μαλιστα, θελω να παρω οποτε με βολευει.

Xιχι!!!

Ανώνυμος είπε...

Εγώ διάβασα ότι το υποτιθέμενο Brick είναι κωδικό όνομα για προϊόν της Apple που καλείται να σπάσει τα παραθύρια (Windows) και όχι απαραίτητα ένα Mac Mini Pro. Πρόκειται δηλαδή για ένα προϊόν σε αρκετά χαμηλή τιμή για τα δεδομένα της Apple που θα οδηγήσει κόσμο στην πλατφόρμα των Mac. Όπως και να έχει ανυπομονώ να δω τι μας έχουν ετοιμάσει. Το MacBook μου πάλιωσε και του γνέφουν τα κιπαρίσσια!

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@mr.jiphone Όλοι όσοι πέρνουν τον πρώτο τους Mac, προτιμούν το λευκό χρώμα, αλλά μετά το συνηθίζεις και δε σου κάνει τόση εντύπωση. Και γω με λευκό iBook ξεκίνησα την κατανάλωση μήλων. iMac λευκά να τα ξεχάσεις, η Apple δεν κάνει πισωγυρίσματα - αλουμίνιο all the way baby!
Όσο για το MacBook Touch ή Nano, νομίζω ότι προτιμότερο θα ήταν για την Apple να παρουσιάσει ένα τόσο σημαντικό προϊόν στν MacWorld 2009 (Ιανουάριος πάντα), για μεγαλύτερο marketting splash!

@macnasos Μ'άρεσε αυτό για τα κυπαρίσσια :-D
Όσο για την εννοιολογική σημασία του Brick, το διάβασα και γω. Καλό θα είναι να βγάλουν κανα mac σε σούπερ τιμή να τα πουλάμε σαν ζεστά κουλουράκια. Ελπίζω μόνο να μην υστερούν σε ποιότητα κατασκευής γιατί είμαι τύπος πολύ deluxe.