Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Απενεργοποίηση της αυτόματης διόρθωσης στα Greeklish του iPhone (χωρίς Jailbreak)!


Επειδή η Apple δεν ελέησε ακόμα να μας δώσει Ελληνικό πληκτρολόγιο στο iPhone (μακάρι να το φέρει κατά δω μεριά η έκδοση 2.1), αναγκαζόμαστε και γράφουμε Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες, τα γνωστά σε όλους μας Greeklish. Όμως είναι πικριλίκι να γράφεις και Greeklish μιας και το iPhone επιμένει να μας διορθώνει ό,τι γράφουμε σε πιο σωστά κατ' αυτό Αγγλικά. Αυτή η αυτόματη διόρθωση δεν υπάρχει τρόπος να απενεργοποιηθεί με αποτέλεσμα η ζωή μας στο πληκτρολόγιο του iPhone να γίνεται πολύ δύσκολη. Είναι ένα από τα πιο σπαστικά "bugs" του iPhone που μέχρι στιγμής λυνόταν μόνο κάνοντας Jailbreak το iPhone και απενεργοποιώντας ένα αρχείο.

Λοιπόν, υπάρχει λύση και μάλιστα πολύ απλή και χωρίς να χρειαστεί να χακάρουμε την συσκευή μας! Έτσι όπως δουλεύει το iPhone για το auto-correct, δε σε διορθώνει αν πληκτρολογείς μπροστά από έναν χαρακτήρα. Δεν έχετε δηλαδή παρά να γράψετε ένα γράμμα (π.χ. Α), να πάτε τον κέρσορα με το μεγενθυντικό φακό πίσω ακριβώς από το γράμμα και να αρχίζετε να γράφετε ωραιότατα τα κατεβατά των Greeklish σας χωρίς να σας διορθώνει ποτέ αυτά που γράφατε. Στο τέλος δηλαδή θα έχετε μια πρόταση σαν κι αυτή: "Ante re triskatarath Apple bale mas kana Ellhniko plhktrologio na kanoume thn douleia mas.A" Το "Α" στο τέλος ή οποιοδήποτε άλλο γράμμα επιλέξουμε για να γράψουμε τα Greeklish ανενόχλητοι, το σβήνουμε στο τέλος και καθαρίσαμε!

Δεν ξέρω αν έχει αναφερθεί κάπου παλιότερα, εγώ τώρα μόλις το διάβασα στο MacOSXHints.com και είπα να το μοιραστώ μαζί σας. Το ωραίο μ' αυτό το hint είναι ότι όταν γράφουμε Αγγλικά έχουμε μια χαρά Auto-Correction μιας και δεν απενεργοποιείται μόνιμα, αλλά κατά βούληση!

Ας ελπίσουμε αύριο ο Στήβουρας να μας κάνει την χάρη και να ανακοινώσει την έκδοση 2.1 που υποστηρίζει το Ελληνικό πληκτρολόγιο και να μην αναγκαζόμαστε να κάνουμε τέτοια τερτίπια για να γράφουμε κακήν - κακώς στην μητρική μας γλώσσα.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απίστευτο hint! Δουλεύει μια χαρά και μου λυσε τα χέρια μιας και στέλνω πολλά SMS και τα greeklish είναι ακόμα ο μόνος τρόπος να μιλήσεις "ελληνικά" στο iPhone! Κάποιες φήμες λένε για Δεκέμβριο υποστήριξη Ελληνικών στο iPhone ενώ άλλοι ορκίζονται ότι θα την έχουμε με την έκδοση 2.1. Όπως και να έχει, η αναμονή για υποστήριξη Ελληνικών, έγινε λιγότερο επώδυνη. Mille merci και καλό χειμώνα!

Antonis είπε...

όντος τρομακτικά χρήσιμο hint :) Εύγε

Ανώνυμος είπε...

LOL. Kalo... Gia na pareis tilefwno, mipws prepei na exeis to ena xeri sto kefali kai to allo tentwmeno?

Den axizei i syskeui an den ta ftiaxoun afta. No more fanboys. Kai emeis stin ellada exoume dikaiwmata. Oxi panta oi teleutaioi twn moikanwn.

Oloi eseis pou pigate kai pswnisate ena ellipes proion, thapsate opoies pithanotites eixame na ginoun grigora updates.

I logiki leei twra... "Afou autoi ekei sto Ellada to tsibisan etsi opws einai, opote as min viazomaste na to diorthwsoume..."

Esti kai me tin antiproswpeia, akomi tipota. Fwnaxta vriste kai kante oti thelete. Apo tin stigmi pou agorazete proionta Apple, den allazei tipota. As min pouousan oute mia syskeui tin Paraskeui 22 Aug, kai tha sou elega egw...

thalis είπε...

Ελπίζω στο το επόμενο iphone να αφαιρεθεί τελείως η κάμερα ή να συνδέεται μόνο με υπολογιστές mac.
Μπας και ηρεμήσουμε.

Antonis είπε...

@anonymous

Από iPhone γράφεις, για αυτό και τα Greekglish ? :)

Σοβαρά τώρα, το ότι δεν υπάρχει ακόμα Ελληνικό πληκτρολόγιο είναι μεγάλη κιτσιά, απο την άλλη το να λες οτι : "Den axizei i syskeui an den ta ftiaxoun afta" είναι σαν να λες ότι δεν αξίζει να πάρεις μια Ferrari, γιατί το εγχειρίδιο χρήσης δεν έχει μεταφραστεί ακόμα από τα Ιταλικά.

Όσο για το υπόλοιπο επιχείρημα, της μη αγοράς προς συμμόρφωση και επίταξη της εταιρίας στα Ελλαδικό δρώμενα είναι πολύ ρομαντικό άλλα απέχει από την πραγματικότητα όσο το ποτήρι του φραπέ μου από το αντίστοιχο καραφάκι σάκε του Ιάπωνα φίλου μου Λου Σι στο Τόκιο.

Σιγά μην ιδρώσει το αυτί της Apple αν δεν είναι πολύ μεγάλες οι πωλήσεις στην Ελλάδα και αν εξετάσει τον παράγοντα η μη ύπαρξη Ελληνικού πληκτρολογίου να προκάλεσε αυτό. Έχει μπει στο queue και θα γίνει όποτε γίνει. Πόσα iPhone πουλάνε εδώ ? Μερικές χιλιάδες ? Όσα και στις κύριες κωμοπόλεις του νοτιοανατολικού Wisconsin.
Το ίδιο και για την αντιπροσωπεία και τα Apple stores. Να κάνουν τι να έρθουν εδώ ? Να πουλάνε 1500 μηχανάκια τον χρόνο ?

Τέλος μιας και το ανέφερες, είναι η γνώμη μου πως, αν δεν πουλούσαν ούτε μια συσκευή στις 22 Αυγούστου, πολύ λίγο θα ίδρωνε το αυτί της Apple. (Αντιθέτως η Vodafone θα παρανοούσε :) )

Ανώνυμος είπε...

@Antonis

Otan merikous mines prin to episimo launch/parousiasi tou prwtou iPhone o Steve Jobs eipe "We don't have a product yet" epeidi den douleue kala to tilefwno, auto lew kai egw. An exeis mia syskeui pou den kanei ena apo ta vasika pragmata (na pliktrologei stin glwssa sou), tote den exei proion. Gia tin Ellada to iPhone einai akomi se Beta stage.

Nai, kapoia stigmi tha to ftiaxoun. Isws auti tin Paraskeui me to 2.1?

Mexri tote, einai beta. Me to N95 mou - an kai ligoureuomai to iPhone 3G - kanw polu perissotera pragmata.

Ανώνυμος είπε...

Μόλις διάβασα αυτό

Μήπως τελικά είχα δίκιο στο προηγούμενο μου post? Μήπως τελικά η αγορά θα κρίνει ποια είναι τα επόμενα updates στο iPhone?