Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Εντυπώσεις από iPhone 2.1 Software Update


Σήμερα λοιπόν πριν κάποιες ώρες κυκλοφόρησε από τους servers της Apple, η αναβάθμιση του iPhone στην έκδοση 2.1. Την Τετάρτη είχε προηγηθεί η έκδοση 2.1 για το iPod Touch που επίσης έχω, οπότε είχα προλάβει να πάρω μια μικρή ιδέα για το τι περίμενε το iPhone μου την Παρασκευή.

Καταρχάς κάτι που ενδιαφέρει εμάς τους Έλληνες είναι για ακόμα μία φορά η απουσία του Ελληνικού πληκτρολογίου από την συσκευή. Θα ήταν αστείο αν δεν ήταν τραγικό να παρακαλούμε να μπορούμε να γράφουμε στη γλώσσα μας από μία συσκευή τόσο ακριβή όσο το iPhone. Προτρέπω όλους τους κάτοχους της συσκεύης να στείλουν ένα feedback στην Apple για αυτό το bug (γιατί περί bug πρόκειται - bug της λογικής). Θα σας κοστίσει 2 λεπτά από το χρόνο σας και αν δεν ιδρώσει το αυτί τους εκεί στο Κουπερτίνο, εσείς θα αισθανθείτε - στιγμιαία είναι η αλήθεια - καλύτερα.

Αυτό που προστέθηκε είναι η "περιοχή" Greece στο Region Format στη διαδρομή Settings > International. Πρακτικά αυτό "εξελληνίζει" κάπως διάφορες εφαρμογές όπως οι οδηγίες στο Google Maps και τις ημερομηνίες στο Calendar, ενώ προσθέτει τον Ελληνικό τρόπο απεικόνισης της ώρας, της ημέρας και ούτω καθεξής στις εφαρμογές τρίτων. Δεν είναι η λύση που περιμέναμε, αλλά είναι ένα (μικρό) βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Παραδόξως η δυνατότητα επιλογής της Ελλάδος στο Region Format, υπήρχε από την προηγούμενη έκδοση (1.x) στο iPod Touch....

Τα πολύ καλά νέα είναι ότι το iPhone είναι και πάλι το iPhone που είχαμε συνηθίσει από τις εκδόσες 1.x. Γρήγορο, responsive, χωρίς καθυστερήσεις σε διάφορες εφαρμογές του όπως το Address Book. Η εγκατάσταση εφαρμογών από το Appstore χρείαζεται πολύ λιγότερο χρόνο από πριν, ενώ η αναβαθμιζόμενη εφαρμογή καταλαμβάνει την θέση στο μενού της προηγούμενης αντί να πηγαίνει στην τελευταία θέση του μενού και να μας σπάει τα νεύρα.

Προσθέστε σε αυτό τα πολύ γρήγορα πλέον backups και syncs στο iTunes, την υποτιθέμενη βελτιστοποίηση της μπαταρίας και την λύση των προβλημάτων στα δίκτυα 3G κινητής τηλεφωνίας. Τέλος έχουμε την προσθήκη της δημιουργίας έξυπνων playlists μέσω της επιλογής Genius, μιας λειτουργίας που δουλεύει πολύ καλά στα μέχρι τώρα tests μου και που πρόκειται να χρησιμοποιώ συχνά γιατί βαριέμαι να φτιάχνω μόνος μου λίστες με μουσική στο iTunes.

Ένα bug με τη σωστή απεικόνιση του Location των φωτογραφιών που έχουμε τραβήξει στο iPhone μας από τον υπολογιστή μας, λύθηκε και αυτό και πλέον οι φωτογραφίες μας δεν εμφανίζονται στην μέση του Ειρηνικού Ωκεανού!

Όσο για τα Push notifications που μας υποσχέθηκαν για να μπορούμε να δεχόμαστε ειδοποιήσεις από εφαρμογές τρίτων, όπως εφαρμογές Instant Messaging, ούτε λόγος. Παραπέμπεται και αυτό στις καλένδες όπως και τα Ελληνικά.

Συμπερασματικά η έκδοση 2.1 αν και δεν προσφέρει πολλά νέα χαρακτηριστικά, βελτιώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την χρηστικότητα της συσκευής, απαλλάσοντας μας από πολλά bugs και καθυστερήσεις που έφερε η έκδοση 2.x στη ζωή μας. 8eloume omws Ellhniko plhktrologio TWRA gia na mh xreiazomaste hli8ia tricks sta Greeklish!

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κρίμα να έχει δώσει κάποιος τόσα χρήματα και να μην εχει ελληνικό πληκτρολόγιο οταν το έχει επίσημα το τηλ. στη χώρα του.Απορώ πως υπάρχει τούρκικο πληκτρολόγιο χωρις να έχει κυκλοφορίσει εκει το τηλ.Δυστυχώς η apple δεν σέβεται τους ελληνες καταναλωτές και δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο.Η Ρουμανία και η Λετονία πληκτρολόγιο και οχι η Ελλάδα ήμαρτον!!!!!

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Άστα να πάνε φίλε lazkov. Μας έχουν για τα μπάζα τελείως. Μας ταϊζουν σκουπίδια και λέμε και ευχαριστώ. Η Apple έχει υποτίθεται με το iPhone 90% "ικανοποίηση του πελάτη" και έχει γράψει στα παλιά της τα παπούτσια την υποστήριξη της συσκευής στις εκάστοτε εγχώριες αγορές, δίνοντας εξουσιοδότηση σε εταιρίες τσιφλικάδες όπως η Vodafone να κάνουν και να λένε ό,τι θέλουν... Αλλά το iPhone δεν θα είναι για πάντα "η cool" συσκεύη και μόλις ο ενθουσιασμός κοπάσει θα αρχίσουν οι (δικαιολογημένες) γκρίνιες.
Μερικοί θεωρούν δώρο - άδωρο τις διαμαρτυρίες, αλλά είναι υποχρέωση του καταναλωτή να προφυλάξει τον εαυτό του και να καταγγείλει τα κακώς κείμενα, είτε στους αρμόδιους φορείς όπως ΙΝΚΑ, είτε στην ίδια την Apple και ακόμα περισσότερο τη Vodafone που διαφημίζει σαν τρελλή μια συσκευή που δεν πληρεί τις απολύτως απαραίτητες προϋποθέσεις της αγοράς, δηλαδή τα αυτονόητα. Αλλά στην Ελλάδα είπαμε, όλα είναι ΓΤΠ.

Antonis είπε...

http://www.iphonehellas.gr/forum/index.php/topic,448.msg2536.html#msg2536

Μην περιμένεις το Κουπερτίνο.
Φτιαχτό μόνος σου :P

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@antonis Το δοκίμασα ήδη στο jailbroken iPod Touch και αν και δεν είναι τέλειο, είναι μια καλή λύση. Έχω γράψει σχετικά σχόλια στο Twitter. Δεν ξέρω αν θα τα βάλω όμως στο iPhone....

TheoCoach είπε...

Μόλις πριν λίγο παρήγγειλα το iphone 16GB σε μαύρο(μετά από μεγάλο δίλημμα - μαύρο ή λευκό).
Θα μου έρθει με την έκδοση 2.1 ή θα το κάνω εγώ μέσω itunes?

ΥΓ: Παρήγγειλα και την invisible shield από το www.zagg.com - λες να κάνει δουλειά; Αν θέλεις να παραγγείλει κάποιος μπορώ να του στείλω λινκ και code για 20% έκπτωση(μου τα στείλαν με email)

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@theocoach το πιο πιθανό είναι να χρειαστεί να το αναβαθμίσεις εσύ μέσω του iTunes. Δεν είναι τίποτα το σοβαρό, μην ανησυχείς. Οι ζελατίνες Zagg είναι αυτές που μπαίνουν μπρος-πίσω, σωστά. Νομίζω είχε κάνει review γι' αυτή ο Μιχάλης από το MacLife και είχε θετικές εντυπώσεις. Είναι όμως λίγο μπελαλίδικες για να τις τοποθετήσεις.
Με γειες το iPhone (καλά έκανες και πήρες το μαύρο)!