Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Ε ναι λοιπόν, Transmission!

Μετά από την κουβεντούλα που είχαμε με τον Κώστα στη δημοσίευση για την Beta του μTorrent, αποφάσισα να ξαναδοκιμάσω την τύχη μου με το Transmission. Ακύρωσα λοιπόν το Vuze (Azureus) που έτρεχε νυχθημερόν στο υπερηρωικό μου Μac Mini και επανεγκατέστησα το Transmission και την τελευταία του έκδοση, 1.40.

Για να είμαι σίγουρος ότι δεν θα έχει κληροδοτήσει παλιές αμαρτίες από προηγούμενες εκδόσεις (να είναι δηλαδή μια καθόλα καθαρή εγκατάσταση), έσβησα τον ήδη δημιουργημένο από προηγούμενες εγκαταστάσεις φάκελλο Transmission, στη διαδρομή ~/Library/Application Support. Δεν ξέρω, μπορεί να έφταιγε κι αυτό για τα συνεχόμενα κρασαρίσματα των προηγούμενων εκδόσεων.

Το φόρτωσα λοιπόν με λογιών - λογιών torrents από διάφορους public και private trackers για ένα δυνατό test και το άφησα να δω τί θα γίνει. Μέχρι στιγμής όλα πάνε πρίμα και πολύ το χαίρομαι, μιας και το Transmission έχει με διαφορά το καλύτερο περιβάλλον εργασίας - απλό και λειτουργικό, καθαρό και πιάνει όσο το δυνατόν λιγότερο χώρο στην οθόνη μας. Συγκρίνετε το με την ασχήμια του Vuze και είναι η νύχτα με τη μέρα.

Πέρα από το UI (user interface), ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η χαμηλή κατανάλωση πόρων και μνήμης. Το Transmission είναι φτιαγμένο 100% για ένα Μac, ενώ το Vuze είναι εφαρμογή Java και μάλιστα κακογραμμένη και βαριά. Μια πρόχειρη ματιά στο Activity Monitor και το Transmission με 8 torrents καταναλώνει 20MB RAM και 5% από τους πόρους του Mac Mini! Ουάουζερς!

Τέλος, δοκίμασα και το Web Interface του Transmission, που παλιότερα λεγόταν Clutch και ήταν ξεχωριστό κομμάτι του Transmission και τώρα αποτελεί ενσωματωμένη λειτουργία του. Και αυτό πλέον δουλεύει άψογα! Η φόρτωση των torrents από απομακρυσμένο υπολογιστή δουλεύει μια χαρά και η εμφάνιση του Web Interface είναι πανομοιότυπη με αυτή του Transmission, δηλαδή τέλεια. Bonus Points για την iPhone-ready έκδοση του WebUI που μεταφράζεται πολύ καλά στην μακρόστενη οθόνη του iPhone, ενώ έχει και έτοιμο εικονίδιο για το Springboard μας! Και για το Azureus είχα βρει WebUI, το iZureus, αλλά ήταν τόσο άσχημο όσο μια μπουζουκολάγνα λαϊκιά τραγουδίστρια της Εθνικής οδού.

Το μόνο που δε βρήκα, είναι ένα Widget για το Dashboard μου, για να επιθεωρώ και να προσθέτω torrents από το MacBook Pro. Κι αυτό το πρόβλημα όμως το έλυσα χάρη στο Fluid: Έφτιαξα ένα ξεχωριστό Transmission Web UI app μέσω του Fluid, το καστομάρισα όπως το ήθελα εγώ σε διαστάσεις και το έχω μονίμως φορτωμένο σαν ξεχωριστή εφαρμογούλα στο MacBook Pro. Α σούπερρρ!

Για να δούμε πως θα ανταποκριθεί και στις αυξημένες ανάγκες του κυκεώνα των σειρών που θα ξεκινήσουν να κατεβαίνουν αρχής γενομένης από τη Δευτέρα το πρωί. Απενεργοποίησα τη δυνατότητα Auto-Update, μιας και αυτή η έκδοση μου φαίνεται πολύ σταθερή και θα αναβαθμίζω μόνο με προσοχή, αφού την έχω πατήσει στο παρελθόν με τα updates του Transmission. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι γλίτωσα από τη μιζέρια του Azureus. :-)

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αντωνη καλησπερα, διαβαζω εδω κ καιρο το blog σου. Μπορω να πω οτι εχω στο καθημερινο μου προγραμμα κ απο 2-3 επισκεψεις... Στο θεμα μας τωρα:
Μ' εχει προβληματισει κ μενα η ισοτρια με τους torrent clients γι αρκετους μηνες. Μεχρι πριν 2 μηνες χρησιμοποιουσα το Transmission, αλλα λογω του οτι ο private tracker που χρησιμοποιω συνηθως (στο bluewhite αναφερομαι) γραφει οτι ειναι καλυτερο να μην το χρησιμοποιουμε, διοτι λεει δημιουργει πολλες φορες "αρνητικο ratio". Ετσι αναγκαστηκα να παω στο Vuze... Ειναι αθλιο βεβαια αλλα κ απο την αλλη δεν ξερω τι να κανω. Επισης το ιδιο προβλημα αντιμετωπιζω κ σ εναν ξενο τρακερ κ γενικως εχω μπερδευτει.
Μηπως εχεις αποψη κ προσωπικη εμπειρια επι του θεματος ?? Εσυ προτεινεις να επιστρεψω στο Transmission or Not ? Απλα την αποψη σου θελω.
Ευχαριστω :-)

Ανώνυμος είπε...

Παλιά, όντως ίσχυε αυτό που λες και αρκετά torrent trackers είχαν κάνει ban το Transmission γιατί δεν έκανε σωστά report το ratio ή ζητούσε συνέχεια πληροφορίες από το tracker. Εδώ και αρκετό καιρό όμως, το έχουνε φτιάξει αυτό και δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Δεν ξέρω αν αυτό που διάβασες για τον tracker που αναφέρεσαι είναι παλιά ιστορία πάντως εγώ δεν αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα...

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@it9997 Σχετικά με τον Blue-White tracker, επειδή τον χρησιμοποιώ και γω, θα σου μεταφέρω εντυπώσεις όταν χρειαστεί να κατεβάσω κάτι. Προς το παρόν σε άλλους tracker τα στατιστικά μου καταγράφονται σωστά.
Ισχύει σε γενικές γραμμές αυτά που γράφει κι ο Ανώνυμος. Παλιά ο Transmission δεν σεβόταν τίποτα και πολλοί trackers τον είχαν κάνει ban. Πλέον όμως δεν μου έχει τύχει κάποιος από αυτούς που χρησιμοποιώ που να μη δουλεύει.
Σήμερα κατέβασε και τις σειρούλες μέσω του TVShows μια χαρά. Μέχρι στιγμής οι εντυπώσεις είναι θετικότατες και το Mac Mini πολύ πιο άνετο για άλλες εργασίες.

Ανώνυμος είπε...

@it9997 Χρησιμοποιώ το Transmission και στο BWGT χωρίς κανένα πρόβλημα! Δοκίμασέ το άφοβα!

Αντώνη welcome back ;) :P

Ανώνυμος είπε...

@it9997 Χρησιμοποιώ το Transmission και στο BWGT χωρίς κανένα πρόβλημα! Δοκίμασέ το άφοβα!

Αντώνη welcome back ;) :P

Ανώνυμος είπε...

Ναι το transmision είναι η καλύτερη επιλογή για torrent σε mac.Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω όταν εννοεις διαγράφεις από το library δηλ εγώ μπορώ όταν θέλω να πετάξω μιθα εφαρμογή να την πετάω ή να χρησιμοποιώ π.χ το appzaper εσύ χρησιμποιείς κάτι ή τις πετάς στο trash?

George είπε...

Δηλ το mac mini πόσες μέρες το έχεις αφήσει ανοιχτό.

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Kostis Thanks! It's good to be back :-)

@Ανώνυμος Καλή λύση είναι και το AppZapper που χρησιμοποιείς και συ. Εγώ το κάνω χειροκίνητα πετώντας μόνος μου τα έξτρα αρχεία. Συνήθως απλώς πετάω την εφαρμογή στα σκουπίδα όπως είπες, εκτός αν θέλω να αποφύγω προηγούμενα προβλήματα οπότε πετάω τα σχετικά αρχεία της εφαρμογής στο Application Support και στο Preferences στο ~\Library. Ξανά, το AppZapper αυτοματοποιεί την όλη διαδικασία.

@George Το Mac Mini δεν κλείνει ποτέ! Είναι το κατεβαστήρι, το media center στο σαλόνι, η βιβλιοθήκη του iTunes και του iPhoto που σερβίρει ακούραστα τα iPhones και τα iPods και ο video encoder / converter των DVDs σε MP4! Γι΄αυτό γυρεύω να το αντικαταστήσω σε βάθος χρόνου με ένα Μac Pro και με λένε υπερβολικό!