Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Εντυπώσεις από την νέα 24'' Apple LED Cinema Display

Apple LED 24'' Cinema Display

Την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε στο μαγαζί η νέα Cinema Display της Apple στις 24 ίντσες. Για τους αμύητους, πρόκειται για οθόνη τεχνολογίας LED με αυξημένη φωτεινότητα και κοντράστ, με γυάλινη πρόσοψη με αισθητική παραπλήσια των νέων MacBook, MacBook Pro και iMac.

Η ιδιαίτεροτητα αυτών των οθονών είναι ότι ενσωματώνουν κάμερα iSight και μικρόφωνο, ένα USB hub με 3 θύρες USB 2.0 και ηχεία. Επίσης, αυτές οι οθόνες είναι συμβατές (προς το παρόν) μόνο με τα νέα MacBook και MacBook Pro, αφού συνδέονται με καλώδιο Mini-Display Port και δεν υπάρχει υποδοχή ή μετατροπέας DVI ή VGA. Δεν ξέρω τους λόγους που οδήγησαν την Apple σε αυτή την απόφαση, αλλά αυτό και μόνο το γεγονός περιορίζει αισθητά το target group των οθονών, αφού π.χ. δεν μπορεί να συνδεθεί σε φορητά της Apple 6 μηνών παλιά, αλλά ούτε και σε Mac Pro ή Mac Mini!

Άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τους κατόχους των νέων φορητών είναι ότι η Apple LED Cinema Display περιέχει και ενσωματωμένο φορτιστή MagSafe για το φορητό σας! Δεν χρειάζεται δηλαδή να κουβαλάτε τον φορτιστή του φορητού σας π.χ. στο γραφείο που έχετε την οθόνη, αφού μπορείτε να το φορτίσετε και να το τροφοδοτήσετε με ρεύμα κατευθείαν από την οθόνη. Και με τη χρήση ασύρματου ή ενσύρματου πληκτρολογίου και ποντικιού μετατρέπετε τον φορητό σας σε έναν ωραιότατο desktop με μεγάλη οθόνη. Οι νέες Cinema Display της Apple είναι ότι πιο κοντά έχει βγάλει η Apple σε dock για φορητό που προσφέρουν οι άλλες εταιρίες.

Από ποιότητα κατασκεύης είμαστε στα γνωστά υψηλά στάνταρντς της Apple με μινιμάλ εμφάνιση από οικολογικά υλικά γυαλιού και αλουμινίου, ενώ η οθόνη όντας τεχνολογίας LED είναι απαλλάγμένη από διάφορα βλαβερά χημικά, κάνοντας την από τις πιο "πράσινες" οθόνες που μπορείτε να αγοράσετε. Κι όταν λέω μινιμάλ το εννοώ, αφού στην οθόνη δεν πρόκειται να βρείτε ούτε ένα κουμπί, ούτε καν αυτό του ON/OFF! Μόλις συνδέετε την οθόνη στον φορητό σας ενεργοποιείται και μόλις την αποσυνδέσετε ή κλείσετε τον φορητό σας απενεργοποιείται - τόσο απλά. Το γυαλί μπροστά, μετατρέπει την οθόνη σε υπερ-γυαλιστερή, μαγνήτη αντανακλάσεων, αλλά και ταυτόχρονα πιο φωτεινή και ευκρινής. Οι φίλοι των ματ οθονών, θα παογοητευτούν σίγουρα με την νέα κατεύθυνση που ακολουθεί η Apple, καταργώντας ουσιαστικά τις ματο οθόνες από τα προϊόντα της. Γι' αυτό δεν υπάρχει "γιατρειά" και όσοι αμφιταλαντεύονται κατά πόσο θα τους βολέψει μια γυαλιστερή οθόνη έναντι της ματ που έχουν συνηθίσει από κοντά, καλύτερα να την δουν από κοντά πριν αποφασίσουν.

Από ποιότητα απεικόνισης, η οθόνη είναι ιδιαίτερα φωτεινή με ζωηρά χρώματα και έντονο κοντράστ και θα την χαρακτήριζα ένα κλικ καλύτερη από την 24άρα του iMac. Σε αυτό φυσικά παίζει το μεγαλύτερο ρόλο η τεχνολογία LED που προσφέρει αυξημένες επιδόσεις έναντι των παραδοσιακών LCD. Ο ήχος των ενσωματωμένων ηχείων είναι παραπλήσιος σε ένταση με αυτόν ενός iMac, δηλαδή αρκετά δυνατός, ενώ σε ποιότητα θα έλεγα ότι προσφέρει περισσότερες μεσσαίες συχνότητες και άρα είναι λίγο πιο γεμάτος από αυτόν ενός iMac ή ακόμα χειρότερα ενός φορητού. Η iSight μου φαίνεται ίδιας ακριβώς ποιότητας με τις ενσωματωμένες στους υπόλοιπους υπολογιστές της Apple.

Συμπερασματικά θα έλεγα ότι πρόκειται για πολύ καλή αγορά, σε τιμή παραπλήσια με αυτή της προηγούμενης 23άρας της Apple. Στην ίδια τιμή παίρνετε πάνελ καλύτερης χρωματικής απόδοσης τεχνολογίας LED, ενσωματωμένη iSight, ηχεία, μικρόφωνο, 3 θύρες USB και φορτιστή για τους νέους φορητούς της Apple. Δυστυχώς δουλεύει μόνο στους φορητούς νέας γενιάς της Apple προς το παρόν, αλλά εύχομαι σύντομα να δούμε αντάπτορες που επιτρέπουν την χρήση του μόνιτορ και στους υπόλοιπους Mac. Η νέα Cinema Display είναι ο βέλτιστος τρόπος να έχετε 2 υπολογιστές σε ένα. Ένα ελαφρύ και εύκολα μετακινήσιμο laptop για τις καθημερινές σας εργασίες και ένας desktop επιδόσεων στο σπίτι με μεγάλη οθόνη.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Περιμενω ακομη εκεινο το φουτουριστικο display που ειχε βγει καποτε ως φημη(και φωτο ομως) που εβαζες το macbook μεσα...στην οθονη(απο το πλαι), και δουλευες κανονικα.
Ηταν το κατι αλλο.
Αλλα δεν κυκλοφορησε ποτε ως εμπορικο προιον.Κριμα

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Ανώνυμος Ναι την είχα δει και γω τη φώτο αυτή και είχα διαβάσει την φήμη και κατά την άποψη μου ακούγεται πιο κουλαριστό από ότι θα ήταν χρήσιμο. Και αν έχεις MacBook Pro 15άρη ή 17άρη; Θα παίρνεις άλλη οθόνη ή θα βάζεις προσαρμογέα; Η Apple προτιμάει καθαρές, απροβλημάτιστες και λιγότερο "messy" λύσεις και εμπειρίες για τους καταναλωτές της.

Unknown είπε...

Eιναι λίγο ασχετο αυτο που θα ρωτήσω, αλλα αυτο μου ηρθε.. Θέλω να πάρω δώρο στους γονείς μου ενα Mac Mini, αλλά ακουγονται πολλα και διαφορα και δεν ξέρω τι να κάνω. Θα παω και Aμερικη το Πάσχα και σκέφτομαι να το παρω απο εκεί αφου θα είναι και πιο φθηνό (χωρις παρεξήγηση Σιγαλα). Έχω κολλήσει και δεν ξέρω. Nα το πάρω ή θα βγάλουν άλλο και θα μείνω κάγκελο παλι οπωσ την προηγούμενη φορα που πήρα το MacBook μου και μετα απο τρεις μήνες έβγαλαν καινούργιο...

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@john Τί να πω, μόνο εικασίες μπορώ να κάνω. Λογικά μέχρι το Πάσχα δεν θα έχουν βγάλει καινούργιο; Πιστεύω ότι το Πάσχα που θα πας θα υπάρχουν καινούργια οπότε δεν θα έχεις αυτό το πρόβλημα.

Ανώνυμος είπε...

mac reee! 

Ανώνυμος είπε...

Πολύ glossy όμως. Πολύ.
Την ματ όπου και να την βάλεις "ρουφάει" το φως και σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται κα η εικόνα και η οθόνη καλύτερες.

Δεν είναι θέμα υποκειμενικό αλλά η τόση γυαλάδα αν δεν ενοχλεί τους άλλους, τι να πω τότε? Εξάλλου στο macbook pro 17" προσφέρεται και η ματ επιλογή. Άρα ενοχλήθηκαν αρκετοί και ειδικά οι επαγγελματίες....

Τα περισσότερα γραφεία είναι δίπλα σε παράθυρα ή έχουν από πάνω τους προβολάκια κλπ. Την έχω δει από κοντά, είναι πανέμορφη μόνο η πολύ γυαλάδα με χάλασε που φτάνει στα όρια του καθρέφτη. Σε ένα φωτεινό δωμάτιο και με απευθείας θέαση την συνηθίζεις αλλά από πλάγια άστα να πάνε.

Ελπίζω ότι οι κανονικές cinema και η υπόλοιπη γκάμα για Mac Pro που απευθύνεται σε επαγγελματίες να έχει την επιλογή ματ. Μέχρι τότε δεν αλλάζω την 30" cinema μου :-)

George είπε...

Θα φέρετε το νέο macbookpro 17 inch και αν ναι πότε περίπου?

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@George Ναι, βέβαια θα το φέρουμε. Τώρα το πότε είναι το θέμα, αφού ήδη έχει καθυστερήσει και στην Αμερικάνικη αγορά όπως ίσως θα διάβασες...