Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

Macworld 2009 προβλέψεις

Καλή χρονιά σε όλους κι από εμένα - αυτές τις μέρες που δεν δούλευα, πραγματικά έλιωσα σπίτι μου, επιδίδοντας τον εαυτό μου σε ένα cocooning ανείπωτο. Άυριο είναι τα Φώτα και η παρουσίαση της Apple στην Macworld. Τι κι αν δεν την παρουσιάζει ο Jobs, τι κι αν είναι η τελευταία "εμφάνιση" της Apple στην Macworld - εμείς το ίδιο θα την χαρούμε. Άλλωστε ο Schiller, που θα παρουσιάσει το keynote αντί του Jobs, μου είναι ιδιαιτέρως συμπαθής.

Ως είθισται λοιπόν, είναι η ώρα να κάνω / κάνετε τις προβλέψεις σας, για τα νέα προϊόντα / υπηρεσίες που θα παρουσιάσει η Apple για να μας καταπλήξει. Όπως γίνεται κάθε φορά, στο διαδίκτυο έχουν αρχίσει να βγαίνουν φήμες για κάθε πιθανά και απίθανα σενάρια και όσοι τις πιστεύουν θα μείνουν για άλλη μια φορά απογοητευμένοι. Κι αυτό γιατί η παρουσίαση κρατάει μόλις μιάμιση ώρα. Αν λάβουμε υπόψη μας όλες τις φήμες, μέσα σε αυτό το χρόνο, ο Schiller θα πρέπει να μας μπαμπαλίσει τα αυτιά με το πόσο καλά πάει η Apple σε πωλήσεις και να μας παρουσιάσει: το νέο λειτουργικό Snow Leopard, τα νέα iMac, Mac Mini, Mac Pro και MacBook Pro 17 ιντσών, νέες Cinema Display οθόνες στις 20 και 30 ίντσες τεχνολογίας LED με iSight και ηχεία, το iPhone Nano και νέα αναβάθμιση του λογισμικού του με τεχνολογίες Push και Copy + Paste καθώς και το νέο iLife και νέο iWork με αναβαθμισμένες δυνατότητες μέσω του MobileMe. Χμ... σαν πολλά δεν είναι; Προσθέστε σε όλον τον άνωθεν συρφετό, την ανακοίνωση αποχώρησης του Steve Jobs από διευθύνων σύμβουλος της Apple και της ανάληψης του ως Τεχνικός Σύμβουλος των Ηνωμένων Πολιτειών και θα συμφωνήσετε και σεις πως πήξαμε στις φήμες από τις διαδικτυακές καφετζούδες.

Ποιά από όλα αυτά θεωρώ εγώ "σίγουρα"; Ποιά πιστεύω ότι τελικά θα μετουσιωθούν σε πραγματικά προϊόντα;

- Νέο Mac Mini. ΟΚ, αν δεν ανακοινωθεί νέο Mac Mini και τώρα, τότε είναι σίγουρο ότι καταργήθηκε ως προϊόν και δεν μας το λένε για να μη μας στενοχωρήσουν. Θεωρώ σίγουρο ότι θα αναβαθμιστεί αρκετά σε δυνατότητες (δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολο να συμβεί μετά από ενάμιση χρόνο αδράνειας). Ενσωματωμένη κάρτα γραφικών της NVidia να ανεβάζει κατακόρυφα τις επιδόσεις του Mac Mini εν όψει Snow Leopard, SATA Superdrive για αλλαγή με δεύτερο σκληρό δίσκο, προσθήκη Firewire 800 αντί της Firewire 400 και κατάργηση της DVI θύρας προς όφελος του νέου Mini Display Port. Διπύρηνοι επεξεργαστές της Intel στα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά με αυτά των αναβαθμισμένων Macbook. Και αναβαθμισμένη εμφάνιση.

- Νέο iMac. Στα νέα iMac - τουλάχιστον στις πιο ακριβές του εκδόσεις - θα προστεθούν οι νέοι τετραπύρηνοι επεξεργαστές χαμηλής κατανάλωσης της Intel (65W), και LED οθόνες. Μικρός κοσμητικός ανασχεδιασμός του iMac και κάρτες γραφικών της NVidia σε όλα τα μοντέλα.

- Νέα πληκτρολόγια και ποντίκια της Apple. Βγάλτε τα άσπρα πλήκτρα και βάλτε του μαύρα, όπως στα νέα MacBook, MacBook Air και MacBook Pro. Επίσης το Bluetooth μοντέλο θα έχει και multitouch trackpad όπως αυτό των νέων MacBook / MacBook Pro. Το Mighty Mouse θα "μαυρίσει" κι αυτό και θα έχει ανασχεδιασμένη μπίλια που δεν θα χαλάει / βρωμίζει σε χρόνο dt. Όλα αυτά βεβαία, πιο πολύ επιθυμίες μου είναι παρά πρόβλεψη. Μακάρι.

- Σύντομη αναφορά στο Snow Leopard και ίσως ένα μικρό demo, μια λοξή ματιά στις κλοπές των Windows 7 και μια ημερομηνία διάθεσης του λειτουργικού στην αγορά - πιθανότατα μέσα στο καλοκαίρι. Επίσης μειωμένη τιμή αγοράς (79 δολλάρια), λόγω απουσίας νέων εντυπωσιακών χαρακτηριστικών για τους απλούς χρήστες αλλά πιο πολύ για "σπάσιμο" και μάρκετινγκ, αφού αναμένεται το Snow Leopard να κυκλοφορήσει την ίδια περίοδο με τα Windows 7.

- iPhone νέα και ίσως έκδοση αναβάθμισης στην 2.3 με κάποια νέα χαρακτηριστικά όπως η τεχνολογία Push. Για Ελληνικά στο iPhone, ούτε λόγος.

- "One More Thing" και Steve Jobs επί σκηνής, πιο πολύ για να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι από υγεία είναι μια χαρά και πως σκοπεύει να παραμείνει CEO της Apple για όσο η Apple τον θέλει και τον χρειάζεται. Τρελλές επευφημίες και χαρές και κλείνουμε με ένα τραγουδάκι από κάποιον ξενέρωτο Αμερικάνο τραγουδιστή. Και η συμμετοχή της Apple στις διάφορες MacWorld ανά τα έτη κλείνει σε μια υψηλή νότα.

Αυτά θα γίνουν λοιπόν στην MacWorld, ακριβώς με την σειρά που τα ακούσατε (ναι καλά) και οποιός σας πει το αντίθετο είναι ψεύτης και εγκάθετος μπίζνεσμαν της Microsoft.

8 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλα εγω περιμενω πως και πως να ανακοινώσουν τα νεα MacPro με τους Intel i7 Core ....Δεν το αναφέρεις..... Λες να μην εχουμε καινούριο MacPro?

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Moschos Και γω σαν τρελός κάνω για νέα Mac Pro, μιας και είναι προγραμματισμένο για άμεση αγορά. Δυστυχώς, από ό,τι ακούγεται η Xeon έκδοση των i7 Core δεν είναι ακόμα έτοιμη και άρα η Apple θα χρειαστεί να κάνει λιγάκι υπομονή. Εύχομαι οι φήμες να βγουν λάθος και άυριο να μπορούμε να παραγγείλουμε ένα ωραιότατο Mac Pro. Άλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Ιntel δίνει πρώτα στην Apple νέους επεξεργαστές, οπότε μπορούμε γενικα να είμαστε αισιόδοξοι.
Πάντως μετά από τα σημερινά νέα (ανακοίνωση του Jobs ότι δεν πρόκειται να φύγει από την Apple και ότι πάσχει από μια ορμονική διαταραχη - αντί για επανεμφάνιση του καρκίνου), και τίποτα να μην ανακοινώσει αύριο η Apple, εγώ θα είμαι ικανοποιημένος.

Ανώνυμος είπε...

mpravo vre
ola ta petyxes :)

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Ανώνυμος E, αφού έχω το κληρονομικό χάρισμα! Άστα, ρεζίλι έγινα πάλι. Μα και αυτή η Apple, τι πήγε και ανακοίνωσε πάλι... Αφού βλέπει ότι εδώ διψάει η αυλή μας για νέο hardware και αυτή μας πλασάρει παστίτσάδα από MacBook Pro...

Ανώνυμος είπε...

Καλημερα.Πολυ καλο το blog σου το παρακολουθω εδω και αρκετο καιρο και πολυ χρησιμο.Επετρεψε μου σε παρακαλω να σου κανω μια ερωτηση.
Υπαρχει τροπος στο mac να δημιουργησω ενα αρχειο divx απο 2 αρχεια avi και srt.Εχω ψαξει αρκετα αλλα δυστυχως δεν βρηκα για mac προγραμμα σαν το aviaddxsubs για windows που δημιουργει ενα αρχειο divx απο ενα αρχειο avi και ενα αρχειο srt.Ειμαι νεος μακ και θελω τα φωτα σου.Δεν θελω να βαλω windows στον mac,το ποταμι δεν γυριζει πισω...
Ευχαριστω Ακης

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Ανώνυμος Δοκίμασε τα Roadmovie, Submerge, Toast Titanium με εγκατεστημένο το Perian codec pack. Roadmovie εδώ: http://www.bitfield.se/roadmovie/index.html

Escozul είπε...

Βλέπω είπες και 2 κουβέντες για το iphone αλλά η apple δεν είπε κουβέντα για τα ελληνικά...
Είδες το greek keyboard που βγάλανε για τα emails στο app store;;; και μάλιστα επί πληρωμή!

1 δολαριάκι... έλεος... και στην αρχή ήταν 3 δολάρια!
Φυσικά έρχεται με ένα σετ από δικά του προβλήματα, όπως το ότι δεν έχει ... εχμ.. αγγλικό πληκτρολόγιο πλέον όταν το χρησιμοποιείς!!! "Apple βάλε αγγλικα στο iphone!!!!"
είναι μόνο για email, δεν έχει νούμερα.
βασικά είναι app... την τρέχεις και μέσα από κει κάνεις ότι κάνεις. ούτε χαρακτήρες να μεγεθύνονται ούτε απόκριση ούτε τίποτα... μας κοροϊδεύουν φίλε Αντώνη...

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Escozul Άστα να πάνε... Μη ξύνεις πληγές!