Ήρθε λοιπόν η παρουσίαση της Apple στη MacWorld και πέρασε και κύλισε σαν την βροχή στον τσίγκο. Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, οι φήμες έδωσαν και πήραν σχεδόν σε κάθε τομέα που δραστηριοποιείται η Apple, με αποτέλεσμα τα πραγματικά προϊόντα που παρουσιάστηκαν να είναι αρκετά χαμηλότερα των προσδοκιών. Άλλωστε, δεν φταίμε εμείς αν η Apple μας κακόμαθε με την παρουσίαση του iPhone στην MacWorld του 2007 και του MacBook Air σε αυτήν του 2008.
Συγκρίνετε αυτά τα προϊόντα με την βαρετή (κι αναμενόμενη) παρουσίαση του 17ίντσου MacBook Pro, με ίδια σχεδίαση με τα MacBooks/MacBook Pros που παρουσιάστηκαν τον Οκτώβριο. ΟΚ, καλή φάση η μπαταρία. Οκτώ ώρες αυτονομία είναι υπεραρκετές για να καλύψει τον κάθε επαγγελματία και μη. Χίλιες πλήρεις φορτίσεις στην μπαταρία πρακτικά σημαίνει ότι ο φορητός πιθανότατα θα αντικατασταθεί με καινούργιο ούτως ή άλλως μέχρι να χρειαστεί να αλλαχθεί η μπαταρία. Το target group για το 17ίντσο MacBook Pro, είναι κυρίως οι επαγγελματίες της εικόνας και του ήχου με υψηλές απαιτήσεις. Δεν βλέπω κάποιον από αυτούς να "κρατάει" έναν φορητό παραπάνω από 3-4 χρόνια. Οπότε ορθή η απόφαση για "ενσωματωμένη" μπαταρία, ειδικά δε αφού η Apple αναλαμβάνει την τοποθέτηση καινούργιας χωρίς επιπλέον κόστος.
Θα ήθελα να δω τέτοιες μπαταρίες και στα MacBook και MacBook Pro 15 ιντσών. Και αν έχω "μαντάρει" καλά στο μυαλό μου το DNA της Apple, είναι σχεδόν απίθανο να μην το κάνει στην επόμενη ανανέωση των φορητών της. Άλλωστε ο πρωταρχικός σκοπός της Apple, είναι η διαφοροποίηση των προϊόντων της από τον ανταγωνισμό και κάτι η "πατεντιά" του Unibody, κάτι η κατασκευή δικών της μπαταριών με μεγάλη αντοχή στον χρόνο, της δίνει το συγκριτικό πλεονέκτημα στο hardware έναντι των υπολοίπων κατασκευαστών υπολογιστών.
Φυσικά, είναι θέμα χρόνου να "ακολουθήσουν" και άλλοι το παράδειγμα της (δείτε παραδείγματος χάριν το Adamo της Dell με οθόνη από γυαλί και κορμοστασιά αλά MacBook Air). Οι ύπόλοιπες εταιρίες υπολογιστών κατάλαβαν επιτέλους την αξία των υπολογιστών ως commodity items που χρήζουν κάποιας "ευχάριστης" εμφάνισης - ενός ωραίου design δηλαδή. Η Apple ξεφεύγει σιγά-σιγά από τα εντυπωσιακά και "κραυγαλέα" designs μοντερνισμού και εστιάζει, πολύ σωστά, σε νέες δικές της τεχνολογίες κατασκευής που αυξάνουν σημαντικά τον μέσο χρόνο ζωής ενός μηχανήματος, λόγω στοιβαρότητας κατασκευής (unibody), μεγάλης διάρκειας μπαταρίας και χρόνου ζωής της (η αρχή έγινε με το MacBook Pro), αλλά και καινοτομίες τύπου MagSafe, Multitouch Buttonless Trackpads κ.ο.κ. Ειλικρινά, η Apple δεν παρουσίαζε ποτέ άλλοτε με τέτοιο γοργό ρυθμό τόσες "μικρές" και ιδιαίτερα χρήσιμες καινοτομίες στους υπολογιστές της. Μπορεί να μην είναι "εξωγήινες", αλλά κάθε μια με τον τρόπο της βελτιώνει σημαντικά την διάδραση μας με έναν υπολογιστή, σε τέτοιο σημείο που αθροιστικά κάνουν την μετάβασή μας σε ένα "απλό" laptop, αφόρητη υπόθεση.
Προσθέστε σε όλα αυτά και το Mac OS X και η Apple πετυχαίνει με μεγάλο περιθώριο τον στόχο της διαφοροποίησης της από τους υπόλοιπους. Μπορεί όλοι μας να "φοράμε" τους ίδιους επεξεργαστές της Intel, αλλά από εκεί και έπειτα, το χάος.
Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
This
work is licensed under a
Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Ελλάδα License.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου