Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Ζήτω η νέα μου Samsung!

SamsungLE46A786R
Ε ναι λοιπόν, αφού η Apple φρόντισε τούτη τη Macworld να μην ανακοινώσει τίποτα σε μηχάνημα που θα ήθελα να αγοράσω (hint: νέα Mac Pro και Mac Mini), φρόντισα να ξεσπάσω την καταναλωτική μου μανία σε μία νέα σούπερ-ντούπερ τηλεόραση.

H Samsung LE46A786R (ωραίο όνομα ε;) αντικατέστησε την παλιά (;;) μου 32άρα Humax. Όπως καταλαβαίνετε και από το όνομα, πρόκειται για μια επίπεδη οθόνη 46 ιντσών, με ανάλυση πάνελ 1920x1080 pixels. Επιπλέον, είναι από τις πρώτες τηλεορασείς τεχνολογίας LED, με αποτέλεσμα να έχουμε πραγματικό λόγο αντίθεσης ~ 228.000:1 (και στα χαρτιά 2.000.000:1)!

Από τις 32 ίντσες στις 46, η διαφορά είναι χαοτική και ας είχα συνηθίσει παλιότερα τις 100 ίντσες ενός προβολέα. Τα επίπεδα του μαύρου είναι εντυπωσιακότατα και μου θύμισαν την παλιά μου Trinitron CRT. Πραγματικά η τεχνολογία στις LCD προχώρησε πάρα πολύ τα τελευταία 3 χρόνια! Η παλιά μου Humax είχε λόγο αντίθεσης μόλις 1000:1 και φαινότανε. Μπροστά στη Samsung, η ποιότητα της εικόνας είναι να κλαις και από εμφάνιση σκίζει (εύγε Samsung).



Η τηλεόραση αγοράστηκε και θα χρησιμοποιηθεί όπως και η προηγούμενη, σχεδόν αποκλειστικά για την διασύνδεση της με ένα Mac Mini και θεού θέλοντος ενός Mac Pro αργότερα. Ήταν λοιπόν απόλυτα σημαντικό για μένα, να δίνει 100% την ανάλυση της (1920x1080) σαν computer monitor και να μην είναι κομπλεξική όπως π.χ. η Philips. Δυστυχώς αυτή τη φορά δεν είχα τρόπο να τεστάρω αν ισχύει κάτι τέτοιο πριν την αγορά της, μιας και η αγορά της ήταν τελείως ξαφνική υπόθεση και μόνο είχα δει επί τροχάδην κάποια manual.

Το Σάββατο λοιπόν που ήρθε η τηλεόραση σπίτι, μετά τη δουλειά, άρχισε η περιπέτεια διασύνδεσης της με το Mac Mini με φόβο και με πάθος αν θα έχω όλη την ανάλυση διαθέσιμη με προοδευτική σάρωση στις 1920x1080 pixels. Άλλωστε η τρισάθλια κάρτα γραφικών του Mac Mini μου (Intel GMA950 με 64ΜΒ μεριζόμενης μνήμης) έφτανε εώς αυτή την ανάλυση.

Τα πρώτα δείγματα γραφής δεν ήταν διόλου ενθαρρυντικά... Η οθόνη δεν κλείδωνε με τίποτα στη σωστή ανάλυση, ούτε με DVI σε HDMI καλώδιο (έβγαζε 1920x1080 σε interlaced μορφή και με τεράστιο μαύρο πλαίσιο) αλλά ούτε και σε αναλογικό VGA (μαύρη οθόνη). Λίγο καλύτερα αποτελέσματα είχα συνδεόντας το MacBook Pro μου με την Samsung και αυτό μου αναπτέρωσε λίγο το ηθικό. Δοκίμασα λοιπόν την shareware λύση που ακούει στο όνομα SwitchResX και σου επιτρέπει να φτιάξεις δικές σου αναλύσεις οθόνης ανάλογα με την περίσταση. Με λίγο παίδεμα και τύχη, η οθόνη "κλείδωσε" στο επιθυμητό 1920x1080 pixels σε προοδευτική σάρωση και η εικόνα ήταν κρύσταλλο που λέμε!

Αμέσως έβαλα ό,τι υλικό High Definition είχα στο Plex για να της κάνω το πρώτο crash test και έμεινα με το στόμα ανοιχτό: Τόσο σε 720P βίντεο (1280x720 pixels), αλλά κυρίως σε 1080P (1920x1080 pixels), η εικόνα ήταν "ζωγραφιά" με ζωηρά χρώματα, απύθμενο μαύρο με τις λεπτομέρειες να πετάνε και το γρήγορο πάνελ (4ms) να αποδίδει μια χαρά σε σκηνές έντονης δράσης. Φυσικά το Mac Mini τριετίας άρχισε να κολώνει στα απαιτητικά βίντεο ανάλυσης 1080P, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία (διότι το Mac Pro δεν είναι μακρυά)!

Η οθόνη είναι ελαφρώς glossy και αυτό συμβάλει στο κοντράστ της εικόνας δίνοντας πιο μεστό μαύρο, ενώ τουλάχιστον στην περίπτωση μου, δεν ενοχλεί με αντανακλάσεις. Είναι τεχνολογίας 100Hz, αν και εγώ το απενεργοποίησα σχεδόν αμέσως, μιας και δημιουργούσε προβλήματα στην κίνηση στον οριζόντιο άξονα, στις ταινίες μέσω υπολογιστή. Επίσης διαθέτει ψηφιακό δέκτη και Picture-in-Picture με 4 HDMI θύρες (που υποστηρίζουν το πρωτόκολλο 1.3). Από εμφάνιση είναι ιδιαίτερα μινιμαλιστική, αποτελούμενη από ένα μαύρο γυαλιστερό πλαίσιο με λίγο μπλε στο τελείωμα του. Τα ηχεία είναι κρυμμένα και το ίδιο ισχύει και για τα κουμπιά που είναι αφής και "ανάβουν" μόνο όταν τα πατήσεις. Το μόνο αρνητικό της υπόθεσης είναι το τηλεχειριστήριο, το οποίο εμφανισιακώς είναι πολύ loud και δεν μ' αρέσει καθόλου. Από τα καλά του είναι το κουμπί που ενεργοποιεί τον οπίσθιο φωτισμό των πλήκτρων του για την εύκολη χρήση του τη νύχτα.

Συμπερασματικά, η Samsung LE46A786R είναι από τις καλύτερες αγορές που έχω κάνει και αξίζει μέχρι τελεταίας δεκάρας τα χρήματα που ζητάει. Αν και δεν έπιασε αμέσως την μέγιστη ανάλυση της μέσω της σύνδεσης της σε υπολογιστή (κάτι στο οποίο δεν ευθύνεται εκείνη), με λίγη προσπάθεια και με το SwitchResX, φτάνεις εύκολα στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Και σήμερα Κυριακή, ευχάριστήθηκα μία από τις καλύτερες ταινίες με πρωταγωνιστή τον James Bond, το Casino Royale, σε High Definition, χάρη στο εντυπωσιακό πάνελ της Samsung. Εδώ, μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες. Συστήνεται ανεπιφύλακτα!

11 σχόλια:

None είπε...

Με γεια! Πολύ Ωραία :)

Ανώνυμος είπε...

Andoni ilife09 ferate an oxi pote to vlepeis ??

megia tin TV poli kali krima pou i apple den kanei tipota me to HDMI

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Ανώνυμος Το iLife ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει ούτε στην Αμερική. Η Apple είπε ότι θα ξεκινήσει να πωλείται τέλη Ιανουαρίου, οπότε να υπολογίζεις μέσα στον Φεβρουάριο και στην Ελλάδα.

mpampis είπε...

ante megia, kai h timi autis?

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@mpampis 1950 Ευρώ.

Fou είπε...

Tin vrika gyro sta 1650 sto megamarket.gr kai to skeftomai.
To mono pou me krataei einai an tha eho 1080p me to macbook (X3100), an kai ap'oti grafeis yparxei lisi.
Episis I apostasi theasis apo tin tileorasi tha einai gyro sta 3 metra. Proorizetai gia theasi tainion, seiron kyrios se 720p kai SD, opos episeis gia Playstation 3 (Games kyrios se 720 p kai fysika Blurays)
An theleis pes mou tin gnomi sou.
Thanx!

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Fou Είναι φοβερή τηλεόραση και την βρήκες σε πολύ καλή τιμή (το μοντέλο είναι το LE46A786). Τη συστήνω ανεπιφύλακτα. Τώρα αν το MacBook σου μπορεί να αναπαράγει 1080p απροβλημάτιστα είναι ένα θέμα. Με το Plex το Mac Mini στα 1,66GHz Core Duo και με την πενιχρή Ιntel GMA950, έπαιζε 1080P αλλά έχανε αρκετά καρέ σε στιγμές δράσης και ήταν ένας από τους λόγους που αναβάθμίστηκα σε Mac Pro. Λογικά δεν θα είναι τέλειο το αποτέλεσμα αλλά θα δουλεύει αρκετά καλά. Όσο για την ανάλυση, το ΜacBook σου σηκώνει 1920x1080 pixels. Αν δεν βγάλει την τέλεια εικόνα εξ αρχής, δες στο Displays στο System Prefs και ενεργοποίησε το Overscan και παίξε λίγο με τις αναλύσεις που σου δίνει. Αν και πάλι δεν φαίνεται σωστά, πολέμησε με το SwitchResX που αναφέρω στη δημοσίευση. Στο Mac Pro, δούλεψε χωρίς να εγκαταστήσω το SwitchResX άρα πιθανόν είναι θέμα κάρτας γραφικών και ρυθμίσεων να πιάσεις την βέλτιστη ανάλυση.

Fou είπε...

Τελικα την παρηγγειλα σημερα στη τιμη που προειπα. Η αναμονη αρχιζει, σε ευχαριστω για την γνωμη σου. Βασικα σε ευχαριστω κιολας γιατι την συγκεκριμενη τηλεοραση την ειδα πρωτη φορα απο το post σου.

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Fou Άντε ωραία, καλορίζικη! δεν θα το μετανιώσεις. Την τηλεόραση την πήρε κι άλλος αναγνώστης από αυτή τη δημοσίευση. Θα ζητήσω ποσοστά από την Samsung! Για να έχεις ωραία χρώματα κατά τη σύνδεση με το MacBook σου, να πας στο System Preferences / Displays όταν την έχεις συνδεδεμένη και να βάλεις στο Color την επιλογή sRGB. Έχω δει ότι δίνει πολύ καλό μαύρο και ωραίο κοντράστ.

Fou είπε...

Μετά απο 3 εβδομαδες περιπου συμβιωσης με την Samsung, μπορω να πω οτι ειναι καταπλικτικη τηλεοραση. Το μαυρο της ειναι απο άλλο κοσμο....
Στην αρχη επαιξα λίγο με το SwitchResX, αλλα εχω την ενυπωση οτι παλι 1080ι μου δίνει. Μπορεις να μου γραψεις τι ακριβως ειχες βαλει στην καρτελα των ρυθμισεων οταν το ειχες κανει εσυ.
Ευχαριστω!

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Fou Δυστυχώς έχω σβήσει τις ρυθμίσεις στο Mac Mini αφού το δουλεύω πλέον στην παλιά μου τηλεόραση. Τα νούμερα που έβαλα στο SwitchResX τα βρήκα από το Manual της Samsung εκεί που λέει για αναλύσεις HDMI στα 1080p. Βγάζει κάτι οριζόντιες και κάθετες αναλύσεις και κάτι Hz - είναι λίγο περίπλοκο το SwitchResX σατις ρυθμίσεις του η αλήθεια είναι και ούτε που θυμάμαι πως τα είχα βάλει και ελπίζω να μη ξαναχρειαστεί. Το Mac Pro πιάνει κατευθείαν την ανάλυση 1080p χωρίς πρόβλημα και SwitchResX.