Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Εντυπώσεις από Apple In-Ear Headphones

Μόλις ήρθε η παραγγελία μου με τα νέα ακουστικά της Apple, Ιn-Ear Headphones. Οι εντυπώσεις μέχρι στιγμής είναι θετικότατες. Τόσο από ποιότητα ήχου όσο και από ποιότητα κατασκευής, αυτά τα ακουστικά είναι μεγάλη βελτίωση σε σχέση με τους προκατόχους τους.

Βέβαια η τιμή τους σχεδόν διπλασιάστηκε, αλλά σε αυτή τη ζωή ό,τι δίνεις παίρνεις, οπότε πιστεύω ότι τα νέα αυτά ακουστικά είναι μία άξια επένδυση και μία καλή αναβάθμιση σε σχέση με τα παρεχόμενα ακουστικά της συσκευασίας. Επιπλέον προσφέρουν ενσωματωμένο χειριστήριο και μικρόφωνο, ιδανικό για τη νέα σειρά iPod αλλά και για το iPhone για το οποία τα αγόρασα άλλωστε.

Ο ήχος είναι αρκετά πιο διαυγής και "γρήγορος", δεν μπορώ να το περιγράψω καλύτερα αλλά μου φαίνεται πιο πειθαρχημένος με περισσότερο σώμα και καλύτερα μπάσα. Δεν είμαι high-endάς, ούτε ισχυρίζομαι ότι έχω "χρυσό αυτί", αλλά σίγουρα η διαφορά ποιότητας ήχου είναι εμφανής ακόμα και σε έναν φίτσο που ακούει μπουζούκια της χείριστης παραγωγής. Και μάλιστα όσο πιο πολύ ακούς τόσο πιο πολύ εθίζεσαι στον ήχο τους και κάνει την αλλαγή τους με τα "απλά" ακουστικά επώδυνη υπόθεση. Ένας λόγος για την αυξημένη απόδοση των ακουστικών είναι ότι κάθε ακουστικό περιλαμβάνει δύο οδηγούς ήχου, ένα twitter και ένα woofer (δηλαδή ένας για τις υψηλές και ένα για τις χαμηλές συχνότητες). Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτός ο δυναμικός διαχωρισμός του ήχου αποδίδει περισσότερο εύρος συχνοτήτων και άρα καλύτερη ποιότητα ήχου.

Ο φόβος μου για τα In-Ear ακουστικά ήταν το ταίριασμα τους στα αυτιά μου, αφού η σιλικόνη τους βουλώνει για τα καλά τα αυτιά και σε απομονώνει για τα καλά με τον περιβάλλον χώρο ακόμα και όταν δεν ακούς μουσική. Αυτό τελικά είναι θέμα συνήθειας και μέσα σε 10 λεπτά έπαψε να με ενοχλεί, αν και φαντάζομαι ότι μερικοί θα δυσκολευτούν να το συνηθίσουν. Όλα τα ακουστικά "In-Ear" δουλεύουν έτσι και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ήχου. Πρέπει να μπουν καλά στα αυτιά και να μην φεύγουν εύκολα από αυτά και για το λόγο αυτό θα βρείτε στην συσκευασία άλλα δύο ζευγάρια σιλικόνες σε μικρό και μεγάλο μέγεθος για να διαλέξετε αυτή που ταιριάζει περισσότερο στα αυτιά σας. Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξετε είναι ότι το αριστερό και το δεξί μας αυτί, όπως και όλα τα μέλη μας, δεν έχουν απαραίτητα το ίδιο μέγεθος, οπότε πειραματιστείτε με τα μεγέθη σε κάθε αυτί (π.χ. μπορεί στο αριστερό να εφαρμόζει καλά το medium και στο δεξί το large).

Η συσκευασία των ακουστικών ακολουθεί τα πρότυπα της Apple, όντας καλαίσθητη, ενώ σε αυτή θα βρείτε οδηγίες χρήσης, δύο ζεύγη σιλικόνης σε διαφορετικά μεγέθη και ένα ζευγάρι ανταλλακτικών μεταλλικών προσαρμογέων που βιδώνουν πάνω στα ηχεία, τα οποία και καθαρίζονται (σε αντίθεση με τα προηγούμενα ηχεία). Τα νέα In-Ear της Apple, χρησιμοποιούν σιλικόνη σε σχήμα σφαίρας αντί για αυτό του κώνου, λύνοντας έτσι το σημαντικό πρόβλημα που είχαν τα προηγούμενα που λόγου σχήματος φεύγαν εύκολα από τα αυτιά.

Όπως προείπα τα ακουστικά έρχονται με ενσωματωμένο χειριστήριο και μικρόφωνο κάνοντας τα ιδανικά για χρήση σε iPhone, iPod Touch ή τα νέα iPod που υποστηρίζουν τις λειτουργίες του τηλεχειρισμού και του ενσωματωμένου μικρόφωνου. Σαν handsfree για το iPhone δουλεύει όπως θα περίμενε κανείς και ο καλών ακούγεται ευκρινώς, ενώ η φωνή μας φτάνει στα αυτιά του δυνατή και καθαρή όπως αν μιλούσαμε στο μικρόφωνο του τηλεφώνου. Ένας περιορισμός που έχουν τα ακουστικά στο iPhone είναι ότι δε δουλεύουν τα πλήκτρα αυξομείωσης του ήχου από το ενσωματωμένο τηλεχειριστήριο. Αυτά δουλεύουν μια χαρά στη νέα σειρά iPod. Τα υπόλοιπα πλήκτρα όμως (παύση/έναρξη μουσικής, προηγούμενο/επόμενο τραγούδι, απάντηση κλήσης δουλεύουν μια χαρά), οπότε δεν χάνετε κάποιες από τις δυνατότητες που είχαν τα ακουστικά της συσκευασίας του iPhone.

Τα ακουστικά φυσικά δουλεύουν σε οποιαδήποτε πηγή έχει υποδοχή mini-jack, όπως υπολογιστές κ.ο.κ., ενώ τα νέας γενιάς MacBook και ΜacBook Pro, αξιοποιούν τόσο το ενσωματωμένο χειριστήριο για να αλλάζετε μουσική στο iTunes και να αυξομειώνετε την ένταση της μουσικής, όσο και το ενσωματωμένο μικρόφωνο για εφαρμογές όπως το iChat και το Skype. Σένιικο feature!

Συμπερασματικά είμαι απολύτως ικανοποιημένος από την αγορά μου και δεν μπορώ παρά να τα προτείνω σε όσους-ες θέλουν να βγάλουν καλύτερο ήχο από το iPhone/iPod τους. Πραγματικά ακούτε την μουσική σας με άλλα αυτιά. Αν μπορείτε να τα δοκιμάσετε πρώτα, κάντε το, γιατί εκτός του ότι ο ήχος πολλές φορές είναι προσωπική υπόθεση, η σιλικόνη και το "βούλωμα" στ' αυτιά σας μπορεί να σας ξενίσει. Με γειες μου!

ΥΓ: Για τη δοκιμή των ακουστικών, χρησιμοποιήσα μουσική από τη δική μου βιβλιοθήκη που ακούω καιρό και ξέρω πως ακούγεται στα απλά ακουστικά της Αpple. Η μουσική μου βιβλιοθήκη απαρτίζεται κυρίως από Electro, Alternative και Indie τραγούδια. Δυστυχώς δεν έχω την απαιτούμενη ποικιλία για να τα δοκιμάσω σε άλλα είδη μουσικής (όπως κλασσική, jazz, ethnic και φυσικά για σκυλάδικα ούτε λόγος να γίνεται!)

10 σχόλια:

τασκληρα είπε...

ηρθανε στο applestore στη θεσσαλονίκη η ακόμα τα περιμένεται?

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Μπαα... Πού τέτοια τύχη. Ακόμα έρχονται. Από την Αγγλία τα πήρα.

john είπε...

Χρονια πολλα Αντωνη για την ονομαστικη σου εορτη.
Σχετικα με τα ακουστικα τα πηρες απο applestore η τα παραγγειλες μεσω internet,γιατι και εγω τα ψιλοζαχαρωνω για να τα αγορασω.

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@john Δυστυχώς δεν έχουν έρθει ακόμα στο Applestore. Τα πήρα από την Αγγλία...

Unknown είπε...

Χρονια πολλα Αντωνη. Σκεφτομαι να τα αγορασω και εγω αν τα βρω πουθενα. Μια ερωτηση ομως, το οτι δεν δουλευουν τα πληκτρα για την ενταση οφειλεται στο hardware η στο software του iphone?

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Chris Στο hardware δυστυχώς. Τα καινούργια iPods και MacBooks / Pro, έχουν στην υποδοχή του minijack άλλη μία στεφάνη νομίζω που επιτρέπουν την αυξομείωση του ήχου. Για παράδειγμα τα προηγούμενα iPods (όπως π.χ. το iPod Nano 2ης γενιάς που έχω) δεν υποστηρίζουν κανένα πλήκτρο του χειριστηρίου, οπότε πάλι καλά.

George είπε...

Επειδή βλέπω ότι εδώ στην Ελλάδα δεν θα έρθουν ποτέ, θα ήθελα να σε ρωτήσω από που τα πήρες πόσο παραπάνω ήταν τα μεταφορικά και σε πόσες μέρες σου ήρθαν;

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@George Πως δεν έχουν έρθει στην Ελλάδα; Τα πουλάω εδώ και μηνες στο μαγαζί! Έχουν 80 ευρώ, αν είσαι από Θεσσαλονίκη μπορείς να έρθεις να τα πάρεις από το κατάστημα μας στην Αγγελακη 23 (δουλεύω πρωινά εκτός από την Τρίτη). Αν είσαι εκτός Θεσσαλονικης μπορείς να τα αγοράσεις online από το διαδικτυακό μας κατάστημα MadMacs.gr και να σου αποσταλούν με courtier. Υπάρχουν ετοιμοπαράδοτα.

George είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ.Ρώτησα από που τα πήρες επειδή όταν δεν είχαν έρθει ακόμα εσύ τα πήρες από Αγγλία.Ξέρω ότι από το Apple store Αγγλίας δεν μπορείς να παραγγείλεις για Ελλάδα.Θα ήθελα να σε ρωτήσω ποιο κατάστημα με apple προϊόντα της Αγγλίας φέρνει Ελλάδα;

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@George δεν γνωρίζω κάποιο. Εγώ τα είχα πάρει μέσω γνωστού από το Applestore Αγγλίας.