Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Για την υγεία του Steve Jobs

Φαντάζομαι πολλοί από εσάς θα μάθατε ήδη τα νέα: Ο Steve Jobs παίρνει "αναρρωτική άδεια" από την Apple, εώς τα τέλη Ιουνίου". Σε email που απέστειλε στους υπαλλήλους της Apple, εξηγεί πως η πορεία της ανάρρωσης του από την ορμονική διαταραχή θα είναι πιο περίπλοκη υπόθεση από όσο φανταζόταν εξ αρχής. Γι' αυτό το λόγο ορίζει τον Tim Cook (διευθύνων στέλεχος της Apple) ως αναπληρωματικό CEO της Apple μέχρι να επιστρέψει ο ίδιος στα καθήκοντα του.

Και αρχίσαν πάλι τα "τέλια" της καταστροφολογίας και της θανατολαγνίας για τον ιδιοφυή διευθυντή της Apple και το πως η Apple θα καταστραφεί αν αφαιρεθεί από την εξίσωση ο παράγων Steve Jobs. Να είναι "καλά" και το Αμερικάνικο Χρηματιστήριο και όσοι επενδύουν σ' αυτό, που στο άκουσμα της είδησης έριξαν την μετοχή της Apple μέσα σε μια νύχτα περίπου 10%.

Εγώ πάλι, λόγω ιδιοσυγκρασίας, παραμένω αποστασιοποιημένος από όλον αυτόν τον πανικό και θεωρώ ότι ήταν λογικό και επιβεβλημένο για τον Jobs και την υγεία του να πάρει επιτέλους μια άδεια (έστω και 6 μήνες) για να μπορέσει να συνέλθει. Άλλωστε του το είπαν και οι γιατροί: "το άγχος συμβάλλει στην επιδείνωση της κατάστασης σου" και όπως μαντεύετε το να είναι κανείς διευθυντής σε μια εταιρία σαν την Apple, ενέχει τρομερό άγχος και ευθύνες και ας φαίνεται πάντα υπερκουλαριστός και ψύχραιμος - η περδικούλα του το ξέρει κάθε φορά που η Apple ανακοινώνει ένα προϊόν (όπως συμβαίνει και σε κάθε έναν που πραγματικά ενδιαφέρεται γι' αυτό που κάνει).

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Tim Cook αναλαμβάνει προσωρινά την διοίκηση της Apple. Το ίδιο είχε γίνει και το 2004 για περίοδο δύο μηνών κατά την εγχείρηση και ανάρρωση του Steve Jobs για τον καρκίνο στο πάγκρεας. Από το προφίλ του Cook, μαθαίνουμε ότι και αυτός διοικεί με αυστηρότητα και εξάγει από τους υπαλλήλους τα αποτελέσματα που ζητάει από αυτούς. Είναι με λίγα λόγια από τους ανθρώπους που "βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά". Μπορεί να μην είναι ο οραματιστής που είναι ο Steve Jobs, αλλά πιστεύω ότι η Apple έχει μπει πλέον στον σωστό δρόμο και αποτελείται από ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο όραμα με τον Steve Jobs.

Διάβασα κάπου στο διαδίκτυο ότι ακόμα και αν η Apple ανακοίνωνε τον ίδιο τον Θεό ως αντικαταστάτη του Steve Jobs, η μετοχή της πάλι θα έπεφτε και αυτό είναι ενδεικτικό της προσωπολατρίας που διακατέχει τους φανατικούς της Apple και τους επενδυτές της. Τόσο αναντικατάστατος είναι. Διαφωνώ. Για μένα, το καλύτερο i-προϊόν που έχει φτιάξει ο Steve Jobs, δεν είναι το iPod, το iMac ή το iPhone, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός που αποτελείται από χιλιάδες εργαζομένους με την ίδια mantra και ξεκάθαρη φιλοσοφία. Το καλύτερο προϊόν που θα αφήσει πίσω του ο Jobs όταν θα αποσυρθεί πολλά χρόνια αργότερα, θα είναι η ίδια η Apple.

Δεν υπάρχουν σχόλια: